Home Regional

0 0

Consiliul Director Județean al PNL Arad a decis, în ședința din această după-masă, să valideze candidaturile lui Iustin Cionca pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Arad și a lui Sergiu Bîlcea, pentru funcția de primar al Aradului! Cei doi vor candida în tandem pentru cele mai importante funcții din administrație, urmând ca lansarea lor oficială să se organizeze la începutul lunii februarie, în cadrul unui eveniment unde va fi prezentată și echipa PNL care va candida pentru Parlamentul României!

Iustin Cionca este candidat Consiliul Județean Arad, Sergiu Bîlcea candidat pentru Primăria Arad! Aceasta a fost decizia de miercuri a liberalilor arădeni!

Tot în ședința de miercuri au fost validate candidaturile pentru funcția de primar în fiecare oraș și comună din județ.

„Suntem uniți, mergem înainte în cea mai puternică echipă din Arad și una dintre cele mai puternice din țară. Susțin Ședința de astăzi a fost importantă pentru că a clarificat unele necunoscute și a stabilit foaia de parcurs a PNL Arad pentru următoarele luni. Nu știm, în acest moment, dacă alegerile vor fi într-un singur tur de scrutin sau în două, oricum PNL Arad și-a stabilit ca obiectiv să le câștige detașat, așa cum am câștigat și alegerile europarlamentare și cele prezidențiale. În cursul zilei de joi vom realiza un bilanț al administrației județului în acest mandat, iar în cel mult două săptămâni susținem proiectul administrativ al PNL pentru Arad” – a declarat Iustin Cionca, la finalul ședinței Consiliului Director.

La rândul său, Sergiu Bîlcea a precizat următoarele: „Candidez în tandem cu Iustin Cionca, el pentru președinția Consiliului Județean, eu pentru Primăria Municipiului Arad. Le mulțumesc colegilor din PNL Arad pentru încredere, votul de astăzi este o confirmare a muncii extrem de serioase pe care noi am depus-o în municipiul Arad în ultimii ani. Avem proiecte importante și pentru perioada următoare, PNL va câștiga alegerile și în municipiu, și în județ, pentru că avem cei mai pregătiți profesioniști din administrație și arădenii s-au convins că avem și cele mai bune proiecte pentru municipiu, județ, respectiv pentru orașele și comunele Aradului. Și, nu în ultimul rând, suntem o echipă, funcționăm foarte eficient împreună și am demonstrat că suntem printre cele mai performante organizații PNL din România”.

Așadar, concluzia zilei: Iustin Cionca este candidat Consiliul Județean Arad, Sergiu Bîlcea candidat pentru Primăria Arad!

0 0

-Domnule președinte, ați afirmat că anul 2019 a fost anul investițiilor record în drumurile județene arădene. Puteți fi mai concret?

-Consiliul Județean Arad a încheiat un an cu investiții record în modernizarea și reabilitarea drumurilor județene! Niciodată în existența instituției nu s-au adus atât de mulți bani pentru drumurile județene și nu au fost realizate investiții atât de consistente!  Obiectivul conducerii Consiliului Județean Arad a fost ca până în iunie 2020, 300 km de drumuri județene, adică un sfert din total, să fie ca noi. Acest obiectiv este foarte aproape de realizare, întrucât la finalul anului trecut ajungeam la 250 km. Această performanță a fost premiată în luna decembrie, la Gala Administrației din România, organizată la Cluj, unde Consiliul Județean Arad a fost apreciat pentru rezultatele deosebite în modernizarea drumurilor județene.

-Care au fost cele mai importante lucrări începute pe drumurile județene din Arad?

-Cum spuneam, anul 2019 a fost anul marilor investiții, unele începute, altele finalizate. Am realizat zeci de kilometri de covoare asfaltice în localități unde de peste cincizeci de ani nu s-au mai realizat decât, poate, cârpeli. Dar am avut și curajul să începem lucrări grele, modernizare din fundație, pe cele mai grele trasee din județ, și aș aminti aici, printre altele, Pâncota-Târnova-Buteni, Gurahonț-Dieci-Buteni, Sintea-Șepreuș, Târnova-Tauț. Nu în ultimul rând, faptul că modernizăm drumurile transfrontaliere, realizând pentru prima oară în istorie o legătură ireproșabilă între punctele de trecere a frontierei Nădlac și Vărșand (inclusiv centuri ocolitoare pentru două orașe) demonstrează eficiența și forța Consiliului Județean Arad. Prin intermediul portalului www.vestic.ro, le mulțumesc tuturor colegilor și colaboratorilor noștri, care și-au adus contribuția la aceste proiecte, dar le mulțumesc și arădenilor pentru răbdare și înțelegere. Știu că un șantier nu este plăcut, dar este mult mai plăcut decât un drum distrus.

 -Ați afirmat, la sfârșitul anului trecut, că situația drumului județean Arad-Șiria-Pâncota trebuie să determine o schimbare la nivel național, în favoarea administrațiilor locale! La ce anume vă refereați?

-Cea mai mare nemulțumire a mea, ca președinte al Consiliului Județean Arad, legată de anul 2019, o reprezintă drumul județean Arad-Șiria-Pâncota, unde lucrările nu au putut începe deși Consiliul Județean a câștigat din fonduri europene banii necesari modernizării drumului. Piedicile birocratice, legile imperfecte, activitatea ruptă de realitatea din județe a unor instituții de la București au făcut ca lucrările să fie blocate, deși există toți banii pentru plata lor.

Este una dintre cele mai grave situații din România, după părerea mea, și nu numai din cauza calității drumului, ci și pentru că pune degetul pe o rană mare a statului român: lipsa de eficiență a instituțiilor de la București care ar trebui să ajute activitatea Consiliului Județean, dar din păcate nu numai că ne încurcă, dar ne și pun piedici.

 

-Ați declarat că drumul va intra în lucru anul acesta.

-Este adevărat, dar putea deja să fie un șantier deschis, așa cum este tronsonul Pâncota-Târnova-Buteni, unde lucrările avansează foarte bine. Vă reamintesc că au trecut peste 1100 de zile de când Consiliul Județean a depus documentația pentru drumul județean Arad-Horia-Șiria-Pâncota. Am vrut ca aici să se lucreze și noaptea, ca firma să demonstreze că are suficiente utilaje și muncitori și să acorde o garanție extinsă pentru lucrare, adică să își asume răspunderea pentru lucrare.  Și ce au făcut instituțiile statului, în loc să ne ajute? Ne-au blocat. O spun și o repet cu supărare: ne-au blocat! Au blocat o investiție pe fonduri europene, cu pretextul că trebuie să dăm contractul firmei care oferă prețul cel mai mic, indiferent de consecințe. Am așteptat trei ani să primim undă verde pentru începerea lucrărilor, și când în sfârșit licitația a fost organizată, ne-am trezit în toamna trecută că este contestată de firma care execută lucrări de întreținere pe drumul județean respectiv. Asta înseamnă altă amânare, până în primăvară. Sunt foarte dezamăgit, ceea ce se întâmplă pe drumul Arad-Horia-Șiria-Pâncota ar trebui să fie o lecție de predat la facultățile de Administrație Publică, despre greutățile pe care le are un Consiliu Județean unde se muncește.

-La un moment dat ați luat în calcul și realizarea unui ovor asflatic pe drumul județean Arad-Horia-Șiria-Pâncota. De ce nu s-a făcut?

-Pentru că legea nu permite ca după o astfel de lucrare, timp de trei ani, să se realizeze o intervenție pentru modernizare, or fondurile europene câștigate pentru drumul respectiv trebuie consumate. Dacă făceam covorul asfaltic și nu mai puteam începe lucrarea de modernizare timp de trei ani, pierdeam finanțarea europeană. Interesul nostru este ca drumul respectiv să fie modernizat. Am mai spus-o și repet: legislația românească, și susțin asta cu toată responsabilitatea, descurajează investițiile administrațiilor locale în infrastructură, prin reglementări stufoase și prevederi care împiedică încredințarea lucrărilor către firme care nu lucrează ieftin, dar lucrează bine. Am fost atacați permanent pentru starea drumurilor, iar noi am explicat mereu că pentru fiecare kilometru de asfalt este nevoie de un metru de acte și de proceduri birocratice greoaie.

-Domnule președinte, dacă ar fi să tragem linie, care sunt concluziile anului 2019 pentru investițiile Consiliului Județean Arad în drumurile județene?

-Concluziile anului 2019 sunt, pentru Consiliul Județean Arad, următoarele:

-Niciodată în istoria Consiliului Județean Arad nu s-a lucrat atât de intens la drumurile județene, ca în anul 2018!

-Avem în lucru aprox. 256,1 km de drumuri județene în perioada 2016-2019!

-Solicităm revizuirea legislației stufoase, care blochează investițiile în infrastructura rutieră!

0 0

-Domnule președinte Iustin Cionca, ați anunțat că veți face „investiții calculate” pentru restaurarea Muzeului din Lipova. La ce v-ați referit?

-În luna septembrie, Consiliul Județean Arad a aprobat documentațiile tehnico-economice și indicatorii tehnico-economici pentru RESTAURAREA MUZEUlui ORĂȘENESC LIPOVA. Administraţia judeţului Arad doreşte efectuarea unor reparaţii capitale la clădirea care găzduieşte muzeul din Lipova. Ulterior, prin recalcularea costurilor, s-a actualizat devizul general, aprobat în şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Judeţean, în urma căruia a rezultat o economie de 800 de mii de lei, sumă ce se va reîntoarce la bugetul Consiliului Judeţean Arad. Investiția este cu atât mai importată cu cât pregătește și Lipova pentru anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Este de datoria noastră să susţinem cultura, şi aici mă refer atât la susţinerea actului cultural, cât şi a patrimoniului. Îmi doresc să găsim şi surse de finanţare, din fonduri externe, pentru a putea conferi acestei clădiri, atât de importantă pentru patrimoniul nostru cultural material, valoarea pe care o merită, cât să şi oferim un spaţiu adecvat patrimoniului deţinut de Muzeul din Lipova. La ora actuală, Muzeul Orășenesc Lipova funcționează într-un valoros castel din secolul al XIX-lea, monument istoric și de arhitectură – Castelul Misici. Acesta a aparținut omului politic Sever Bocu. Aici regăsim colecția de artă Eleonora Costescu și Vasile Varga, alcătuită din pictură românească modernă, pictură din școlile italiană, flamandă, engleză, franceză, maghiară, piese de artă decorativă (argintărie, porțelan, sticlă, mobilier). De asemenea, în patrimoniul muzeului se regăsesc şi piese originale de mobilier care au supravieţuit perioadei comuniste, obiecte autentice, cărora le-a fost înlocuită doar tapiţeria, iniţial lucrată manual, parchetul, şemineul din marmură de Carrara, sobele de teracotă, candelabrele şi oglinzile din cristal ce au fost aduse din Viena de către Sever Bocu după 1930.

-Dacă discutăm despre ședința Consiliului Județean Arad, Cinci comune și-au realocat sumele primite de la Consiliul Județean Arad. Ne puteți da câteva detalii?

-Consilierii județeni au aprobat solicitările a cinci administrații locale (Macea, Pilu, Gurahonț, Șeitin, Vladimirescu) de realocare a unor sume destinate la începutul anului spre alte investiții decât cele inițiale. Aceste sume au fost repartizate de către Consiliul Județean către primării, sursa fiind cota de 7,5% din impozitul pe venit. Ca întotdeauna, am dat curs solicitărilor administrațiilor locale, de a transfera anumite sume destinate proiectelor locale, de la unele investiții la altele. Aceste sume aparțin comunităților locale și e logic ca administrațiile locale să le repartizeze aceste sume către prioritățile proprii deoarece cunosc mult mai bine cerințele cetățenilor. Această flexibilitate a Consiliului Județean subliniază, de fapt, colaborarea foarte bună cu administrațiile locale, rezultatul concret regăsindu-se în satisfacerea cerințelor oamenilor. La Primăria Comunei Macea majorăm obiectivul de investiții „Rambursare credit «Reabilitare iluminat public în comuna Macea»”, cu suma de 150.000 lei. La Primăria Comunei Pilu înființăm un nou obiectiv de investiții, pentru construcția unei capele mortuare. La Primăria Comunei Gurahonț am aprobat finanțarea modernizării parcărilor și trotuarelor pe strada Ioan Buteanu (zona liceului și a fostului internat școlar). La Primăria Comunei Șeitin am acordat 35 de mii de lei pentru reabilitare anexe cămin cultural și alte 55 de mii de lei pentru amenajare curții căminului cultural. La Primăria Comunei Vladimirescu, alocăm 80 de mii de lei pentru reabilitarea de trotuare pe străzile Libertății și Fermei.

-Domnule Cionca, se vorbește în această perioadă și despre o colaborare eficientă între Primăria Arad și Consiliul județean, pentru un nou spital de pediatrie. Despre ce este vorba, mai exact?

-Am aprobat săptămâna trecută trecerea unei parcele de teren, în suprafaţă de 906 mp, din domeniul public al Municipiului Arad în domeniul public al Judeţului Arad. Prin preluarea acestui teren, Consiliul Judeţean face un nou pas în ceea ce înseamnă realizarea obiectivului de investiţii ,,Construire Secţii Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie, Secţie Chirurgie Infantila, Secţie Pediatrie” din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Ne dorim un complex pediatric nou, cu circuite medicale moderne, care să asigure toate condiţiile necesare în tratarea copiilor, inclusiv efectuarea investigaţiilor medicale necesare stabilirii diagnosticului. Mă bucur că Primăria Arad a răspuns atât de prompt solicitării noastre,  un demers important şi necesar pentru demararea proiectului. Vă reamintesc că noul pavilion de pediatrie va fi construit la Spitalul Județean și va consta într-o clădire pe şapte nivele, care va cuprinde secţiile de neonatologie, obstetrică-ginecologie, pediatrie şi chirurgie şi ortopedie infantilă. Valoarea investiţiei a fost estimată la aprox. 40 de milioane de euro. Necesitatea construirii unui pavilion spitalicesc destinat pentru îngrijire și tratament pediatric a venit ca urmare a faptului că două din cele trei clădiri ale Maternului sunt revendicate, dar și din dorința de a grupa cât mai multe secții în același loc, pentru o mai bună funcționare a circuitelor medicale.

 

0 0

Parcul din faţa hotelului Continental va fi refăcut prin parteneriatul dintre administraţia locală, societatea civilă şi mediul de afaceri. Parcul va purta numele regretatului Bujor Buda, o personalitate a oraşului nostru care a promovat valorile urbanistice ale Aradului. Un bust al acestuia va fi amplasat ulterior în parc.

„Proiectul va fi realizat prin efortul financiar şi munca unor oameni care provin din zone diferite dar doresc să facă ceva pentru comunitate. Acest proiect are mai multe beneficii. În primul rând, redăm arădenilor un spaţiu central care va fi transformat radical şi va oferi o oază de linişte şi de frumuseţe în centrul Aradului. Parcul va fi legat de Bulevardul Revoluţiei şi de strada 1 Decembrie 1918, care la sfârşitul de săptămână din timpul verii este spaţiu pietonal şi de agrement. În acelaşi timp, acest proiect este un exemplu care trebuie dezvoltat. Este vorba de parteneriatul dintre administraţie şi comunitate, reprezentată atât de societatea civilă, prin Asociaţia Rubio, cât şi de mediul de afaceri, reprezentat de Aptiv. Mă bucură implicarea partenerilor noştri, pasiunea şi atenţia faţă de fiecare detaliu pe care au dovedit-o în perioada în care am lucrat împreună. Din punctul meu de vedere, este un proiect pilot, cred că sunt multe spaţii publice care pot fi valorificate prin implicarea societăţii civile şi a mediului de afaceri. Este important să comunicăm, să avem proiecte şi să construim parteneriate. Sunt convins că în viitor tot mai mulţi parteneri vor pune umărul la proiecte care să ajute la dezvoltarea oraşului, în beneficiul oamenilor”, a spus Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Compania Aptiv a fost reprezentată de Pascal Ballonad şi Andreea Meici. „Ne dorim ca şi companie să fim implicaţi în comunitate locală, aici funcţionăm şi vrem să ne aducem contribuţia la o serie de proiecte. Avem proiect medical, sprijinim renovarea Maternităţii, un proiect pentru educaţie împreună cu Universitatea Aurel Vlaicu şi un proiect pe zona de mediu. Noi ne gândeam la un proiect de împădurire, nu doar o sponsorizare ci şi implicarea colegilor. Am ajuns la Sergiu Bîlcea care ne-a vorbit despre acest proiect, a apărut ideea parcului care ne-a încântat. Mulţumesc celor de la Rubio, foarte implicaţi în proiect, noi am fost cu finanţarea, ei cu munca efectivă. Ne place cum a ieşit, ne-am consultat, ne-am întâlnit de multe ori să iasă un proiect frumos. Sperăm ca arădenii care îl vor utiliza să fie încântaţi de ceea ce am reuşit să facem”, a spus Andreea Meici.

Asociaţia Rubio Pro Copilărie, Pro Viaţă a fost reprezentată de Ioana Hădărean şi Ciprian Cristea. „Suntem o organizaţie cu activitate de peste 7 ani, preocuparea noastră principală este susţinerea familiilor monoparentale. Suntem focusaţi pe schimbarea mentalităţilor, iar acest proiect vine ca o mănuşă. Împreună cu colaboratori şi voluntari, vom duce la bun sfârşit proiectul, sperăm ca oamenii să îl aprecieze şi să aibă grijă să îl întreţină. Dacă vorbim de educaţie, să începem de aici”, a spus Ciprian Cristea.

Familia lui Bujor Buda a fost reprezentată de fiica Maria Criste şi ginerele Ovidiu Criste. „Mulţumesc celor care s-au gândit la tatăl meu, un parc în centrul oraşului este o idee extraordinară. Tata spunea – nici nu ştiţi ce oraş frumos aveţi. Ar fi extraordinar de încântat de acest proiect. Parcul completează peisajul din centru, pune în valoare clădirile cu istorie din zonă. Noi, familia, am făcut un bust, realizat de artistul Dumitru Paina, care va arăta perfect în noul parc.” Ovidiu Criste a completat că „este o onoare pentru noi, sper ca arădenii să continue să vadă ce oraş frumos au, să continuăm ce a început Bujor Buda”.

Lucrările propriu-zise au fost prezentate de inginerul peisagist George Fodoca. „Parcul a fost  gândit să integreze copacii existenţă, să asigure traficul pietonal cu paşi înierbaţi, plante rezistente la noi care vor colora prin frunze, flori şi vor avea un efect olfactiv. Piatra ornamentală va scoate în evidenţă proiectul, va fi o plăcere să îl vedem pe zi şi pe noapte”, a spus acesta.

Lucrările la parc vor începe cel mai probabil săptămâna viitoare şi se estimează finalizarea anul acesta.  Printre lucrările care vor fi realizate se numără sistemul de irigaţii, gazonare, plante ornamentale, toaletarea arborilor existenţi, alei, mobilier de parc, sistem de iluminat.

 

 

0 0

Consiliului Judeţean Arad, Asociaţia „Cetatea Voluntarilor” şi compania Aptiv au prezentat astăzi secţia modernizată de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Saloanele şi spaţiile conexe, respectiv cele dedicate cadrelor medicale, au fost complet refăcute, cu mobilier nou şi adus la standardele actuale, cu echipamente medicale performante, iar interiorul nu mai are aspectul auster al vechilor saloane de spital, ci este luminos, colorat şi modern.

Am reuşit în doar trei luni de zile să reabilităm şi să modernizăm la cele mai înalte standarde secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean, împreună cu sponsorii şi donatorii noştri care ne-au fost alături la fiecare etapă a şantierului. Suntem la alt treilea etaj finalizat în cadrul proiectului „Cu drag către viitor”, de către Cetatea Voluntarilor, şi ne dorim ca în următorii patru ani să finalizăm toate secţiile de copii din oraş, unde se doreşte reabilitare”, a declarat Ana Maria Popa, reprezentanta Cetăţii Voluntarilor.

„Secţia Neonatologie funcţionează într-o clădire revendicată de foştii proprietari, în care Consiliul Judeţean nu ar fi putut face astfel de investiţii. De aceea ne-am bucurat foarte mult de această iniţiativă a societăţii civile şi de sponsorizarea companiei Aptiv care a fost alături de noi în acest frumos proiect, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.

Compania Aptiv a contribuit cu 190 mii de lei la transformarea Neonatologiei în spaţiul modern prezentat astăzi.

„Suntem extrem de bucuroşi să fim astăzi, aici, după un timp atât de scurt de la începerea acestui proiect împreună cu Cetatea Voluntarilor şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Arad. Este un proiect care nu a fost nici uşor, nici mic, ca implicare şi ca lucruri care au trebuit făcute aici. Vedem că se poate, vedem că oamenii au depus extrem de mult efort şi entuziasm pentru a realiza ceva bun pentru comunitatea locală. Noi, ca şi companie, ne-am dorit ca anul acesta să ne asumăm mai mult din ceea ce înseamnă responsabilitate socială. Suntem implicaţi în mai multe proiecte, dar pe acesta l-am abordat cu şi mai multă dăruire, entuziasm şi cu mult suflet. Când am decis să ne alăturăm acestei campanii discuţia cu Consiliul Judeţean Arad a fost ca şi ei să contribuie în egală măsură cu contribuţia făcută de firma Aptiv. Ne bucurăm să vedem că şi-au respectat promisiunile, că ne-am implicat cu toţii şi vedem acum rezultatele”, a declarat Andreea Meici, director resurse umane compania Aptiv.

În aproximativ o săptămână secţia se va deschide pentru primii pacienţi, urmând şi recepţia finală a lucrărilor.

„Mulţumim tuturor celor implicaţi care au schimbat complet faţa secţiei de Neonatologie. Au fost multe momente destul de grele pentru toată lumea, dar în final ne bucurăm de această realizare pentru că de ea vor beneficia pacienţii pe care noi îi îngrijim şi care vor avea condiţii conforme cu vremurile pe care le trăim. Ne bucurăm pentru asta şi mulţumim şi colectivului de pe secţia noastră, care a acceptat să-şi desfăşoare activitatea puţin îngreunat pe parcursul lucrărilor, dar finalul este unul fericit” a declarat dr. Angelica Filimon, medic şef Secţie Clinică Neonatologie.

 

0 0

Unele dintre cele mai importante și consistente lucrări la nivelul județului Arad s-au realizat în ultimii trei ani și jumătate, atât în domeniul infrastructurii rutiere, cât și în modernizarea sistemului de sănătate publică.

Consiliul Director Județean al PNL Arad l-a desemnat pe președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, în calitate de candidat pentru un al doilea mandat pentru această funcție importantă. Cionca a fost votat în unanimitate, după ce și-a prezentat un bilanț al ultimilor trei ani și jumătate la Consiliul Județean. Acesta a fost flancat de vicepreședinții Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar, de primarul interimar al Aradului, Călin Bibarț și de europarlamentarul Gheorghe Falcă.

În discursul său, președintele Consiliului Județean Arad a punctat următoarele aspecte:

 

„După trei ani și jumătate de la alegerile locale, vin în fața Dvs. cu un succint bilanț al mandatului meu de președinte al Consiliului Județean Arad și cu un obiectiv clar: să continuăm să construim!

Să continuăm să construim politic, administrativ și la nivelul relațiilor personale, pentru că eu văd PNL mai mult decât un partid politic – ca o familie unită, ca o echipă de prieteni solidari!

Cu patru ani în urmă, cam pe aceeași vreme, era între noi o competiție care a fracturat organizația. Fuziunea PNL-PDL era încă proaspătă, și pe acel fond de nisipuri mișcătoare s-au încercat niște rupturi. Vă amintiți că au fost alegeri interne, cu coaliții și bisericuțe. Rezultatul a fost că s-au născut niște resentimente peste care unii dintre dumneavoastră ați trecut cu greu.

Am preluat administrarea județului Arad într-un moment delicat, cu proiecte puține și firave, după un interimat la conducerea Consiliului Județean care nu a reușit să genereze o strategie de dezvoltare pe patru ani. Am găsit proiecte mărunte, pentru asfaltări de câteva sute de metri, un scandal legat de spitalul TBC, unde se trăgeau sfori să se transforme în Matern. Încă nu mi-am preluat bine mandatul când a trebuit să rambursăm două milioane de euro din cauza neregulilor la proiectul Unității de Primiri Urgențe. În Consiliul Județean am găsit o echipă de funcționari timorați, care nu au avut curajul să semneze acte, să își asume decizii. Era un blocaj total.

Și de la acest nivel am început să construim! Împreună cu Sergiu Bîlcea și, la vremea respectivă, Claudia Boghicevici, iar mai târziu Răzvan Cadar, ne-am stabilit obiective ambițioase. Nu vreau să spun cuvinte mari, dar aproape nimeni, nici măcar din această sală, nu a crezut că vom și reuși să realizăm ce ne-am propus:

-să modernizăm sau să reabilităm 300 km de drumuri județene!

-să legăm județul Arad de județul Timiș pe patru coridoare rutiere noi!

-să modernizăm drumurile transfrontaliere, printr-un proiect Interreg prin care am adus la Arad banii destinați pentru opt județe!

-să legăm comunele din județ, de la Nord la Sud și de la Est la Vest, cu drumuri județene noi!

-să construim trei spitale noi!

-să fim printre primii din România la accesarea fondurilor europene!

-să realizăm o echipă politică și administrativă unită, sudată, care să câștige toate alegerile!

-să investim jumătate de miliard de lei în dezvoltarea rețelei de apă și canalizare, în stații noi de epurare în județ!

-să finalizăm cu bine, printre primele județe din România, masterplanul pe deșeuri!

Voi realiza mai târziu o scurtă prezentare care vă va arăta că am realizat aproape tot ce ne-am propus. Spun „aproape”, pentru că întotdeauna este loc de mai bine, iar asta, în cazul nostru, trebuie să însemne că vom câștiga alegerile locale de anul viitor cu un rezultat care să confirme că PNL Arad este printre cele mai puternice din România!

Mi-am început mandatul de președinte al Consiliului Județean Arad pe fondul unor nemulțumiri în partid. Încet, când s-a văzut că muncim, că ne respectăm fiecare coleg, că vrem să construim împreună, nemulțumirile s-au stins.

Am demonstrat că nu m-am ascuns după Gheorghe Falcă și că un primar de oraș mic poate deveni președinte de Consiliu Județean. Astăzi, suntem o echipă unită și foarte harnică. Asta dă forța PNL Arad!

Așa trebuie să rămânem: uniți, puternici, determinați, ambițioși, muncitori.

Să nu ne sperie obiectivele mari!

Suntem filiala PNL care a trimis la București peste 65.000 de semnături pentru candidatura lui Klaus Iohannis.

Suntem filiala PNL care la alegerile europarlamentare a pierdut o singură localitate în fața USR și doar patru în fața PSD!

L-am dus pe Gheorghe Falcă în Parlamentul European!

Întreaga conducerea a Primăriei Municipiului Arad și a Consiliului Județean Arad este liberală. Cele mai puternice comune și orașe arădene sunt liberale.

Suntem filiala PNL care va câștiga categoric alegerile prezidențiale, și care la alegerile locale de anul viitor va câștiga alegerile în municipiul Arad, la Nădlac, Lipova, Pecica, Sântana, Curtici, Ineu, Chișineu Criș, Pâncota, Sebiș, în toate comunele mari și în cele mai importante comune medii.

Astăzi avem 50 de primari. Obiectivul meu de președinte al Consiliului Județean Arad, de prim-vicepreședinte PNL Arad, este să avem cu cel puțin 25% mai mulți după alegerile locale de anul viitor. Pentru o astfel de performanță însă avem nevoie nu numai de liniște! Avem nevoie de unitate, de fermitate, de curajul să avem obiective mari și de înțelepciunea să ne grupăm în jurul partidului.

Candidez la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Arad și vă cer să îmi dați astăzi votul de încredere și de susținere a candidaturii, pentru că am un proiect politic și am un proiect administrativ, prin care PNL va rămâne cel mai puternic partid în Arad și se va consolida.

Vom câștiga, atâta timp cât vom fi uniți, vom fi puternici, atâta timp cât vom fi conștienți ce înseamnă forța noastră împreună!”

 

0 0

Comisia de Valori Locale Culturale va centraliza elementele de patrimoniu material şi imaterial cultural în tot ceea ce înseamnă specific arădean, fie că vorbim despre artă, literatură, poezie, muzică, gastronomie, arhitectură, meşteşuguri, istorie şi poate chiar sport.

Consiliul Judeţean Arad a înfiinţat Comisia de Valori Locale Culturale care va inventaria patrimoniul cultural material şi imaterial al judeţului Arad şi îl va sintetiza într-o publicaţie ce urmează să fie realizată până la sfârşitul acestui an. Anunţul a fost facut de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Răzvan Cadar.

Comisia este coordonată de dr. Andrei Ando, directorul  Directiei de Comunicare şi Strategii a Consiliului Judeţean şi are în componenţă reprezentanţi ai  Bibliotecii Judeţene A.D. Xenopol (director dr. Doru Sinaci) Complexul Muzeal Arad ( director interimar Bogdan Blaga), Centrului Cultural Judeţean Arad (director Ioana Engelhardt) Şcoala Populară de Artă ( director Vasile Rus).

Cele două Universităţi din Arad vor participa în cadrul Comisiei cu statut de inviţaţi permanenţi. Acelaşi statut îl vor avea directorii Centrului Municipal Cultural ( dr. Dana Pădurean), Teatrului Clasic Ioan Slavici ( Bogdan Costea) şi Filarmonicii de Stat ( Doru Orban).

„Comisia de Valori Locale Culturale va centraliza elementele de patrimoniu material şi imaterial cultural în tot ceea ce înseamnă specific arădean, fie că vorbim despre artă, literatură, poezie, muzică, gastronomie, arhitectură, meşteşuguri, istorie şi poate chiar sport. Îmi doresc ca la sfârşitul acestui an să avem deja un catalog al acestor valori, iar de anul viitor să-l reedităm într-o formă actualizată. Scopul acestei comisii este punerea în valoare a ceea ce particularizează Aradul, a atracţiilor sale care conturează caracterul unic al celor 78 de comune şi oraşe arădene şi al ansamblului judeţului Arad. În completarea acestor cataloage pe care le vom realiza am solicitat Complexului Muzeal al judeţului Arad şi Bibliotecii A.D. Xenopol ca în aceste instituţii de cultură să existe câte un spaţiu dedicat acestui proiect unde vizitatorii să poată vedea, în activitatea lor cotidiană, sinteza acestor elemente de patrimoniu cu care ne mândrim”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Catalogul valorilor culturale arădene completează alte două cataloage dintre care unul va prezenta elemente generale ale judeţului Arad, iar celelalt potenţialul economic al judeţului. Cele trei publicaţii vor fi editate până la sfârşitul acestui an de Consiliul Judeţean Arad şi reprezintă una dintre cele mai importante demersuri editoriale din ultimii ani care reunesc între aceleaşi coperte date privind evoluţia, prezentul şi perspectivele Aradului.

 

 

 

0 0

atunci când te gândești la Gheorghe Schwartz îl asociezi cu orașul de pe Mureș, cu „laboratorul” său de creație, cu străzile și oamenii care l-au inspirat. Avem această onoare și mândrie că suntem contemporanii lui Gheorghe Schwartz. Așa cum se întâmplă de regulă, percepem uneori incorect de deformat dimensiunea reală a personalităților de lângă noi, le acordăm mai puțină importanță și mai puțină atenție decât ar merita.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, l-a desemnat „Ambasador al Culturii Arădene” pe scriitorul Gheorghe Schwartz. Evenimentul a fost organizat la sala festivă a Consiliului Județean Arad, în prezența unei numeroase asistențe.

„De la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean, una dintre prioritățile mele a fost recunoașterea valorilor Aradului. Am avut inițiativa acordării titlului onorific de Ambasador al Culturii Arădene unor importante personalități, care prin activitatea lor și-au pus amprenta asupra societății locale și au promovat buna imagine a Aradului la nivel național sau internațional. Este pentru a doua oară când acordăm această distincție. Suntem selectivi, pentru că valoarea unui astfel de titlu este sporită de faptul că nu îl transformăm într-o distincție de masă. Prima personalitate distinsă a fost istoricul local și gazetarul Peter Puskel, la 50 de ani de activitate jurnalistică neîntreruptă, autor a peste 15 volume de istorie locală. În perioada următoare, vom organiza o festivitate și pentru interpretul Petrică Pașca, culegător de folclor din zona Aradului. Acum, avem onoarea să îl sărbătorim pe distinsul Gheorghe Schwartz, fondator de școală în Arad, primul decan al Facultății de Științe Umaniste și Sociale de la Universitatea „Aurel Vlaicu”, și despre care în mediile culturale se afirmă că este cel mai valoros prozator român contemporan, câștigător, de mai multe ori, a Premiului Național pentru Proză. Publicist, diplomat, activist civic, Gheorghe Schwartz a fost alegerea noastră firească. Gestul pe care îl facem astăzi este simbolic, dar necesar. Este o recunoaștere și un semn de prețuire față de un arădean care, în domeniul său, este cel mai bun în țară și care a contribuit, prin toată activitatea sa, la promovarea imaginii județului nostru. Pentru că atunci când te gândești la Gheorghe Schwartz îl asociezi cu orașul de pe Mureș, cu „laboratorul” său de creație, cu străzile și oamenii care l-au inspirat. Avem această onoare și mândrie că suntem contemporanii lui Gheorghe Schwartz. Așa cum se întâmplă de regulă, percepem uneori incorect de deformat dimensiunea reală a personalităților de lângă noi, le acordăm mai puțină importanță și mai puțină atenție decât ar merita. Încerc astăzi, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, să aduc un semn de respect domnului Gheorghe Schwartz și să îl rog să rămână în continuare activ, critic și creativ, să ne încânte deopotrivă cu lucrări de anvergură, cum este revoluționarul ciclu al Celor 100, sau cu gânduri de sâmbătă, pe Facebook, adaptate unei lumi în viteză”  – a declarat președintele Iustin Cionca.

Au mai luat cuvântul retorul Universității „Aurel Vlaicu”, consilierul județean Petru Pădurean, medicul Emil Vancu, directorul Bibliotecii A. D. Xenopol, dr. Doru Sinaci, poetul Ioan Matiuț. Evenimentul a fost moderat de directorul executiv al Direcției Comunicare și Strategii a Consiliului Județean Arad, dr. Andrei Ando.

Sărbătoritul, Gheorghe Schwartz, vizibil emoționat, a vorbit despre așezarea valorilor în societatea românească, despre modestie, intelect, cultură, subliniind aportul Consiliului Județean Arad în încurajarea și susținerea fenomenului cultural.

 

0 0

„Aradul se dezvoltă, iar această dezvoltare se bazează pe studenți. Pentru un județ puternic, avem nevoie de universități puternice. Mă bucură această investiție care consolidează Universitatea „Aurel Vlaicu”, dar pe de altă parte arată și aprecierea de care se bucură și în Capitală. Consiliul Județean Arad are un parteneriat strategic cu Universitatea, avem programe și proiecte comune și ne susținem reciproc”, a declarat președintele Iustin Cionca.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a participat, alături de rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Ramona Lile, la inaugurarea lucrărilor de la noul cămin studențesc al universității de stat din Arad.

Căminul se construiește lângă clădirea Facultății de Design, în cartierul Grădiște. Va avea o suprafață construită de 500 mp/nivel (2700 mp desfășurați), parter, patru etaje și mansardă. Căminul studențesc va avea 64 de camere a câte două paturi. La fiecare nivel va fi câte o sală de lectură, o chicinetă, o spălătorie și o uscătorie.

Investiția este finanțată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, și cofinanțată de Universitatea „Aurel Vlaicu”.

„Aradul se dezvoltă, iar această dezvoltare se bazează pe studenți. Pentru un județ puternic, avem nevoie de universități puternice. Mă bucură această investiție care consolidează Universitatea „Aurel Vlaicu”, dar pe de altă parte arată și aprecierea de care se bucură și în Capitală. Consiliul Județean Arad are un parteneriat strategic cu Universitatea, avem programe și proiecte comune și ne susținem reciproc”, a declarat președintele Iustin Cionca.

Prof. univ. dr. Ramona Lile a punctat faptul că Universitatea „Aurel Vlaicu” continuă să crească și să se consolideze. Investiția într-un nou campus se alătură altor mari investiții care au în centrul lor universitatea de stat și contribuie la dezvoltarea mediului universitar arădean și implicit a Aradului însuși. „Este o zi importantă pentru noi, fiindcă începem o lucrare care va crește capacitatea de absorbție a universității noastre. Am mizat mult în ultimii ani pe Facultatea de Design, care a și devenit un reper zonal. Am pornit specializări noi, avem studenți din alte județe și din străinătate, de aceea căminul acesta este foarte necesar. Le mulțumesc tuturor colegilor mei care contribuie la acest proiect și sunt convinsă că în anii următori universitatea noastră își va continua ritmul de creștere”.

Slujba de sfințire a lucrărilor a fost oficiată de Înalt Preasfinția Sa Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

0 0

-Domnule președinte Iustin Cionca, începem discuția de astăzi cu o veste bună. Încă două milioane de euro intră în județul Arad! Despre ce este vorba, de această dată?

-Bună dimineața, este vorba despre dezvoltarea sistemului de ape interne de interes comun de pe Canalul Mureșel, Canalul Ier Legător și Canalul Ier. Este un proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul transfrontalier Interreg și va fi derulat de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Apreciez faptul că acest proiect prinde viață. În perioada în care am fost parlamentar, am pus bazele și am asigurat finanțarea pentru documentația tehnică, de fapt primii pași ai acestui proiect semnat astăzi și care are nu doar rolul de a asigura o protecție în plus împotriva inundațiilor, ci și diminuarea poluării mediului. Principalele obiective ale proiectului sunt decolmatarea, regularizarea și igienizarea canalului Mureșel, dar și modernizarea stației de pompare, refacerea unor construcții hidrotehnice (8 stăvilare) reprofilarea a trei canale de desecare. Perioada de implementare este de 30 de luni, din aprilie 2019 până în septembrie 2021.

 

-Domnule președinte, săptămâna trecută județul Arad a aderat la Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate. Ce așteptări aveți de la această asociație?

-Eu am, în primul rând, așteptări de la Consiliul Județean și colegii mei care vor lucra în acest proiect. Prin acest demers intenţionăm racordarea judeţului Arad la fluxul comunicaţional al administraţiei publice româneşti eficiente. De asemenea, în calitate de membru al Asociaţiei, judeţul Arad se poate alinia la soluţiile inovative din domeniul administraţiei publice, având posibilitatea de a lua contact cu exemple de bune practici la nivelul administraţiei locale şi de a observa modelele de dezvoltare a comunităţilor partenere. Scopul alăturării judeţului Arad la această Asociaţie, în calitate de membru îl reprezintă schimbul de bune practici la nivelul administraţiei locale, observarea modelelor de dezvoltare a comunităţilor partenere şi alinierea judeţului Arad la soluţiile inovative din domeniul administraţiei publice. În cadrul procesului de eficientizare şi transparentizare a activităţii administraţiei arădene, Consiliul Judeţean Arad a aplicat şi câştigat un proiect de finanţare europeană în valoare de 300 mii lei pentru realizarea de strategii sectoriale de dezvoltare. Prin Compartimentul Cooperare Instituţională şi Asistenţă Consilii Locale, pe care noi l-am înființat săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Arad va sprijini oraşele din judeţ pentru implementarea soluţiilor digitale inteligente în administraţie.

 

-Domnule președinte Iustin Cionca, în cea mai recentă ședință de Consiliu Județean ați transferat comunei Șiria terenurile pentru realizarea șoselei de centură. De ce nu o realizează Consiliul Județean Arad, în cadrul proiectului de modernizare din fonduri europene a drumului județean Arad-Șiria-Pâncota-Târnova-Buteni?

-Este corect, Primăria comunei Şiria a decis să construiască din resurse proprii centura ocolitoare a localităţii. Decizia vine ca urmare a faptului că lucrarea nu poate fi executată din fondurile europene câştigate de Consiliul Judeţean Arad pentru modernizarea drumului Arad – Şiria – Pâncota – Buteni. Autoritatea de management nu ne-a permis finanțarea șoselei de centură a comunei Șiria. În şedinţa de joi a Consiliului Judeţean, un număr de 15 parcele de teren au fost trecute din domeniul public al judeţului Arad în domeniul public al comunei Şiria. În cadrul proiectului se va asfalta şi strada Locotenent Iacob din Șiria. Ne-am dorit foarte mult să realizăm această şosea de centură care va scoate traficul greu din Şiria. Pentru că nu a putut fi finaţată din fonduri europene, primarul Valentin Bot a preluat iniţiativa de realizare a acestei şosele de centură de către Primăria Şiria. Mă bucur că avem ca partener un primar ambiţios şi determinat, susţinut şi de Consiliul Local şi de consilierii judeţeni, din zona respectivă. Comuna Şiria s-a dezvoltat în ultimii ani şi este astăzi una dintre cele mai frumoase din judeţ. La intersecţia dintre Drumul Vinului şi drumul înspre Moneasa, cu o istorie bogată şi o cultură promovată permanent de primarul Valentin Bot, comuna Şiria este una dintre mândriile Aradului şi chiar merită o infrastructură bună. Suntem în faza de contestare a licitaţiei pentru drumul Arad – Şiria -Pâncota, pe care îl vom realiza din fonduri europene. Trei firme au depus contestaţie. Au trecut peste 1000 de zile de când Consiliul Judeţean Arad a depus acest proiect şi din cauza birocraţiei stufoase nu ne-am putut încă apuca de lucru.

-Apropo de proiecte de infrastructură pe fonduri europene, știm că s-a mai făcut un pas pentru realizarea pistei de biciclete Arad-Pecica, pe malul Mureșului.

-Așa este, consilierii județeni au aprobat Acordul cadru de parteneriat privind colaborarea dintre Agenția Națională Apele Române Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi Consiliul Judeţean Arad, necesar pentru proiectul „Extindere piste de biciclete pe malul râului Mureş, în judeţele Arad şi Csongrad” depus în parteneriat cu oraşul Mako, în cadrul Programului Interreg VA România – Ungaria. Proiectul a fost declarat admis. Ne propunem extinderea pistei de biciclete pe coronamentul digului râului Mureş începând cu limita administrativă a municipiului Arad înspre oraşul Pecica până la pod peste râul Mureş – oraş Pecica, pe o lungime de 17,9 km. Fiind primul pe lista de rezerve, există posibilitatea de a semna contractul de finanţare pe măsură ce se înregistrează economii în urma derulării achiziţiilor publice din cadrul proiectelor finanţare. Ca atare, pentru a pregăti viitoarea investiţie, a fost necesară semnarea unui Acord cadru de parteneriat privind colaborarea dintre A.N. Apele Române Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi Consiliul Judeţean Arad, acord care dă dreptul Consiliului Judeţean Arad să deruleze investiţia pe terenul aflat în proprietatea Statului Român şi administrarea AN Apele Române Administraţia Bazinală de Apă Mureş.

-Domnule președinte Iustin Cionca, ați fost zilele trecute la Lipova, pe Valea Mureșului. Este una dintre zonele cele mai pitorești ale județului Arad, dar și una cu o viață extrem de dificilă, din cauza lipsei de dezvoltare. Ce soluții are Consiliul Județean Arad pentru Lipova?

– Lipova are șansa ca, împreună cu o nouă administrație locală, să se poziționeze în sfârșit, după mulți ani, în echipa câștigătoare la nivel județean! Vă reamintesc că actualul primar a fost declarat incompatibil, dar în mod inexplicabil Prefectura Arad nu a emis deocamdată ordinul de încetare a mandatului acestuia, în conformitate cu decizia instanței. Am convingerea că, pe viitor, Lipova va avea un primar tânăr,  susținut de Consiliul Județean, de majoritatea parlamentară, de miniștri, de Guvern. Consecința: proiecte de dezvoltare pentru un oraș care, sub conducerea unor primari nepotriviți, este departe de locul unde ar trebui să fie. Consiliul Județean a sprijinit Lipova în ultimii trei ani cu proiecte punctuale. Am revitalizat Muzeul din oraș, pentru că este convingerea mea fermă că Lipova poate trăi bine din istoria și cultura sa, dacă va fi condusă de oameni care le și înțeleg. Am organizat deja două ediții a unui spectacol cu peste o mie de spectatori, lângă mănăstire, aproape de cetate, să punem în valoare și aceste obiective. Dar cel mai important este că ducem bani înspre modernizarea drumurilor județene care leagă Lipova de județul Timiș.  Am modernizat patru legături noi cu județul Timiș, și trei sunt în apropiere de Lipova: Lipova-Cuveșdia-limită de județ, Zăbalț-limită de județ, Neudorf-limită de județ. Investim în aceste drumuri pentru că oamenii din zonă ajung astfel mai ușor la autostradă, dar creăm și o nouă deschidere pentru investitori. Insist, însă: este nevoie de un primar bun și dinamic, partener cu conducerea județului, care să știe să atragă investiții și să scrie proiecte. În mandatul 2016-2020, în calitate de președinte al Consiliului Județean, am lucrat la marile proiecte de infrastructură. Avem în lucru 21 de șantiere pe drumurile județene, am finalizat anul acesta sau suntem în curs de finalizare 179 km de drum județean. Ne-am stabilit ca obiectiv 300 km, adică un sfert din totalul rețelei. Am continuat să investim în spitalul județean, unde am ajuns la 30 de milioane de euro investite în opt ani și jumătate, iar astăzi spitalul s-a schimbat foarte mult în bine. Putem realiza aici și intervenții în caz de infarct, care până anul acesta se făceau, în spital public, la Timișoara. Construim alte trei spitale noi. În mandatul 2020-2024 mă voi concentra pe polii zonali de dezvoltare, iar Lipova trebuie să devină unul dintre ei! Cu un primar bun, cu care să pot lucra,  ducem și acest oraș acolo unde merită să fie!

 

-Apropo de legăturile cu județul Timiș, ați emis zilele trecute ordinul de începere a lucrărilor pentru drumul județean Sânpetru German-limită județ Timiș. Au și început lucrările?

-Da, lucrările au încept cu organizarea de șantier. Aici vreau să insist asupra faptului că, la nivelul Consiliului Județean Arad, s-a muncit foarte mult pentru modernizarea drumurilor județene. Numai anul acesta avem în lucru 179 km de drum județean și lucrăm pe 21 de șantiere. Ne-am propus, așa cum știți, să modernizăm aproximativ 300 km de drum județean, iar acesta este unul dintre cele mai ambițioase proiecte din România. Din păcate, ne confruntăm cu mari probleme birocratice, pentru că statul român, prin instituțiile sale, blochează marile proiecte județene. Să vă dau trei exemple concrete: am așteptat peste o mie de zile pentru a putea începe lucrările la drumurile județene Arad-Șiria și Pâncota-Buteni. De ce? Pentru că noi ne-am dorit să se lucreze și noaptea, firma câștigătoare să aibă experiență în domeniu și utilaje. Dar instituțiile de la București au considerat că așa ceva nu se poate, că lucrarea trebuie executată de firma care oferă prețul cel mai mic. Și pe acest considerent ne-au blocat. O situație similară o avem și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Pe drumul județean Arad-Șiria, după ce am trecut de barierele birocratice, avem acum trei contestații, care întârzie începerea lucrărilor.

 

-Domnule președinte, vă propun să schimbăm registrul și să discutăm despre o altă problemă de mare actualitate – învățământul profesional, care asigură viitorul investițiilor din România. Știu că și Consiliul Județean din Arad este implicat în găsirea unei soluții, cu atât mai mult cu cât este direct interesat: aveți mari investitori în județ care se confruntă cu problema forței de muncă.

-Este adevărat. Consiliul Județean nu are atribuții în ceea ce privește învățământul preuniversitar, însă pentru învățământul dual, acolo unde partea de pregătire este împărțită între școală și firmă, consider că Consiliul Județean se poate implica pentru susținerea agenților economici. În acest sens, Consiliul Județean este implicat într-un proiect cu Districtul Tubingen, cu care suntem înfrățiți de anul trecut. Proiectul vizează folosirea unor exemple de bună practică din experiența germană cu privire la învățământul dual. Chiar zilele trecute am avut o delegație în Germania, însoțită și de președintele Asociației Directorilor din Învățământul Preuniversitar, dl. Marius Gondor, care a discutat cu conducerea districtului, cu reprezentanți ai unităților de învățământ de acolo și ai firmelor. S-au evidențiat asemănările și diferențele majore între cele două sisteme de învățământ dual. Astfel, învățământul dual în Germania începe la vârsta de 16 ani a copilului, atunci când el poate intra pe piața forței de muncă. Elevul se adresează firmei, pentru a fi angajat, și i se întocmește un contract de ucenic, iar firma este cea care caută școala, pentru pregătirea teoretică a angajaților săi. Pe când, în România elevii au 14 ani atunci când intră în acest învățământ dual, de aceea angajatorul nici nu poate fi implicat direct. În România, școala este cea care va trebui să îi atragă pe elevi, însă fără o implicare directă a firmelor nu cred că poate exista un învățământ dual eficient. De aceea, Consiliul Județean se va implica în conștientizarea firmelor pentru implicarea în acest învățământ dual. Avem de gând ca în primăvara anului viitor să organizăm un târg educațional pentru acest învățământ dual, ineditul acestui târg fiind că el va fi unul organizat de firmele care au nevoie de muncitori.

 

 

0 0

Noi am făcut angajări, în ultimii doi ani, au crescut semnificativ și salariile. Ca urmare, se impunea o reașezare a organigramelor. Consiliul Județean Arad are în subordine aproximativ 7000 de angajați, incluzându-i și pe cei din instituțiile subordonate. Fiecare dintre aceștia trebuie să se regăsească în sistem. Nu ne putem permite să plătim funcționari care vin la lucru ca în concediu, sau nu au ce face la birou. Analizele pe care le-am făcut au arătat că este necesară o reorganizare, este necesară o reducere a funcțiilor de conducere și o regândire a structurii instituțiilor. Asta și facem. Îmi doresc ca arădenii să fie adevărații beneficiari ai acestui program de regândire a funcționării instituțiilor noastre și a Consiliului Județean”

Pe ordinea de zi a Consiliului Județean Arad a fost, zilele trecute, reorganizarea activității instituției.

„Am decis reorganizarea  activităţii unor direcţii, servicii şi compartimente de specialitate din cadrul instituţiei. Prin reorganizare renunţăm la unele funcții de conducere. Printre altele, înfiinţăm un compartiment de Cooperare Instituţională şi Asistenţă Consilii Locale, prin scindarea Serviciului Cooperare Instituţională şi Relaţii Externe, care se transformă în două compartimente. Reorganizăm activitatea Secretarului General al judeţului, a Serviciului Juridic, a Direcţiei Economice și Direcţiei Tehnice Investiţii. Se reorganizează și Direcţia Comunicare şi Strategii prin preluarea activităţii Direcţiei Administraţie Publică. Direcţia Comunicare şi Strategii se va redenumi Direcţia Comunicare Strategii şi Administraţie Publică, iar în locul a doi directori executivi ai acestor Direcții, va rămâne unul singur. De asemenea, desființăm și o funcție de șef serviciu. Prin această reorganizare, care are în vedere prevederile Noului Cod Administrativ, distribuim mai eficient sarcinile cuprinse în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, şi cele din Fişa Postului. Împreună cu directorii Consiliului Judeţean am realizat o analiză a activităţii din Consiliu şi am constatat necesitatea acestei reorganizări. Interesul meu este ca instituția să funcționeze eficient pentru cetățeni.

Dar, cu asta, nu am încheiat reorganizarea, pentru că o extindem și asupra unor instituții din subordine. Reorganizăm activitatea Bibliotecii Județene, punem în discuție noile state de funcții la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și la Direcția Generală pentru Protecția Copilului. La asta se adaugă procesul de reorganizare deja început la Compania de Apă”, a precizat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Noul director al Direcției Comunicare, Strategii și Administrație publică devine, prin reorganizare, dr. Andrei Ando.

Președintele Consiliului Județean a declarat că reorganizarea vizează eficientizarea activității cu cetățenii și încărcarea cu sarcini de serviciu a funcționarilor. „Noi am făcut angajări, în ultimii doi ani, au crescut semnificativ și salariile. Ca urmare, se impunea o reașezare a organigramelor. Consiliul Județean Arad are în subordine aproximativ 7000 de angajați, incluzându-i și pe cei din instituțiile subordonate. Fiecare dintre aceștia trebuie să se regăsească în sistem. Nu ne putem permite să plătim funcționari care vin la lucru ca în concediu, sau nu au ce face la birou. Analizele pe care le-am făcut au arătat că este necesară o reorganizare, este necesară o reducere a funcțiilor de conducere și o regândire a structurii instituțiilor. Asta și facem. Îmi doresc ca arădenii să fie adevărații beneficiari ai acestui program de regândire a funcționării instituțiilor noastre și a Consiliului Județean” – a declarat Iustin Cionca.

Acesta a declarat că peste șase luni rezultatele reorganizării actuale vor fi evaluate și ar putea urma noi măsuri de reorganizare, în funcție de concluziile la care se va ajunge.

 

 

0 0

Un accident a avut loc la 28 octombrie 2019 pe autostrada M5 din Ungaria. Şapte persoane aflate în două autoturisme şi-au pierdut viaţa, după ce un camion a intrat pe contrasens, a anunţat poliţia, relatează MIA şi MTI. Patru români au murit în accidentul care s-a produs în regiunea Csongrad, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Cel mai grav accident de acest gen avut loc în noaptea de 30/31 octombrie 2011, în urma impactului dintre un TIR înmatriculat în România şi un microbuz înmatriculat în Spania, care venea de la Valencia. Accidentul, produs pe autostrada M43 din Ungaria, între localitatea Mako şi Budapesta, s-a soldat cu decesul a 14 români, printre care şi trei copii cu vârste între 7 şi 14 ani. De asemenea, al 15-lea pasager al microbuzului a fost internat, în stare foarte gravă, la Spitalul Universitar din Szeged.

***

31 august 2018 – Doi cetăţeni români au murit şi alţi trei au fost răniţi, în urma unui accident rutier care a avut loc între localităţile Cegled şi Albertirsa, din Ungaria.

24 iunie 2018 – Un accident rutier s-a produs pe drumul naţional 42 din judeţul Hajdu-Bihar, din Ungaria, în care au fost implicate două autovehicule înmatriculate în România şi unul în Slovacia. Opt cetăţeni români au fost răniţi în urma accidentului.

24 mai 2018 – Un cetăţean român a murit într-un accident rutier produs în Ungaria, în apropierea oraşului Budapesta, în care au fost implicate două autoturisme înmatriculate în România.

22 mai 2018 – Nouă cetăţeni români au murit într-un accident rutier produs în apropierea oraşului Budapesta, în Ungaria, în care a fost implicat un microbuz înmatriculat în România. Accidentul a avut loc pe Drumul Naţional 4 din Ungaria, la aproximativ 60 de kilometri de Budapesta, pe sensul de deplasare spre România.

25 noiembrie 2017 – Trei români au murit, iar cinci au fost răniţi într-un accident rutier produs pe raza localităţii Szolnok din Ungaria, în care a fost implicat un microbuz.

25 iulie 2017 – Trei cetăţeni români au murit într-un accident rutier care a avut loc în Ungaria, în apropiere de punctul de trecere a frontierei Nădlac. Alţi şase români răniţi au fost transportaţi la unităţile sanitare din Szeged şi Mako.

15 februarie 2017 – Un român a murit şi alţi şase au fost răniţi într-un grav accident rutier de tip carambol produs în Ungaria, în apropiere de punctul de frontieră de la Nădlac, în care a fost implicat un autocar românesc ce venea de la Hamburg. În accident au mai fost implicate un TIR şi alte câteva autoturisme. Bilanţul accidentului a ajuns la patru morţi – un român, un bulgar şi doi turci – şi 12 răniţi.

14 noiembrie 2015 – O persoană a murit şi 15 au fost rănite în Ungaria, după ce un microbuz înmatriculat în România s-a ciocnit cu un autoturism din Ungaria, în sud-estul ţării. Accidentul s-a produs într-o intersecţie din localitatea Pusztaszer, din cauză că microbuzul românesc nu a acordat prioritate autoturismului înmatriculat în Ungaria.

 

22 septembrie 2014 – Doi cetăţeni români au fost răniţi grav şi alţi 11 au suferit răni uşoare, după ce autocarul în care se aflau, cu 32 de persoane la bord, a alunecat într-un şanţ în localitatea Mako din Ungaria, pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile.

26 iulie 2014 – Cinci cetăţeni români au fost implicaţi într-un accident rutier produs pe autostrada M3 din Ungaria, dintre care o persoană a murit, iar alte patru au fost rănite.

8 iunie 2014 – Cinci cetăţeni români, între care şi un copil, şi-au pierdut viaţa într-un grav accident rutier produs în nord-estul Ungariei. Accidentul s-a produs în localitatea Gyortelek. Alte patru persoane aflate în autobuzul înmatriculat în România şi una aflată în microbuz au fost rănite.

7 februarie 2014 – Un autocar înmatriculat în România a fost implicat într-un accident rutier pe autostrada M6 din sudul Ungariei, lângă localitatea Mohacs, 22 de pasageri fiind răniţi. Autocarul a plecat de la Băile Homorod şi avea ca destinaţie localitatea Pecs, din Ungaria. Conform datelor transmise la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă de echipa consulară aflată în Ungaria şi a verificărilor efectuate asupra cetăţeniei persoanelor aflate în autocar a rezultat că, din cei 22 de răniţi, numai trei erau români. AGERPRES

0 0

Una dintre cele mai stabile și mai profesioniste agenții de turism din România, Paralela 45, organizează vacanțe de vis în destinații la îndemâna fiecărui român. Ne-am convins și noi de asta, apelând la serviciile agenției, și fiind foarte mulțumiți de ceea ce am găsit acolo. Paralela 45 este atentă la nevoile clientului și, prin rețeaua internațională în care activează, selectează cea mai potrivită ofertă pentru cei care calcă poarta agențiilor sale. 

“Oriunde ai vrea să călătorești , poți să pleci liniștit. Ai întotdeauna suportul nostru’’. Acestea sunt cuvintele patronului  companiei de turism  „ Paralela 45 “ , Alin Burcea.  Paralela 45 a fost infiintata in aprilie 1990, de doi prieteni, Alin Burcea si Adrian Grigorescu, care lucrasera impreuna ghizi la ITHR Bucuresti, in perioada 1985 -1989. Anul 2020 va fi anul care marchează 30 de ani de înființare a acestei companii.

„Paralela 45” a dus aproximativ  23.000 de turişti români  în Antalya, în această vară. Sezonul acesta a avut loc o creștere de 28% față de anul trecut, ocupând o cotă de 9% din piața turiștilor care au ales să-și petreacă vacanța din acest an în Antalya.  „Acum 35 de ani nu era nimic în Antalya şi acum sunt 450 de hoteluri de 5 stele între Antalya si Alanya, majoritatea all-inclusive. 2018 a fost marcat ca fiind cel mai bun an al Turciei, urmând ca în 2019 să iasă cu tarife mari, după cei doi ani de conflicte pe piața politică.

„România ocupă locul al șaptelea după Germania, Rusia, Anglia ca număr de turiști în Antalya. Cursele către Antalya nu se mai fac doar din Bucureşti, ci din orice oraş din ţară care are aeroport – Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Oradea, Arad, Baia Mare, Bacău, Suceava. Pentru anul viitor suntem curtaţi de alte trei hoteluri din Antalya. “ sunt cuvintele lui Alin Burcea.

În Antalya există hoteluri de 5 stele standard, 5 stele superior şi 5 stele de lux. Românii nu iși cumpără vacanțe la hoteluri economice.

Termenii definitorii ai  companiei „ Paralela 45” pentru turiști sunt: “ respect, adevăr, calitate și siguranță “.

(Viorica Păulișan)

0 0

A doua ediție a Festivalului „Simfonia Florilor de Toamnă“, programată să se desfășoare în perioada 18 – 20 octombrie 2019, în Piața „Avram Iancu“ din Arad, va aduce în centrul orașului un spectacol de culoare, lumină, mii de flori, aranjamente florale și concerte de muzică ușoară și muzică folk.

Conform organizatorilor, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, această ediție a festivalului propune o nouă abordare a conceptului inaugurat anul trecut.

Astfel, figurinele de butaforie vor fi înlocuite cu structuri confecționate din elemente ale naturii și metalice, toate având o nouă interpretare în ceea ce privește materialul floral.

Pentru „îmbrăcarea“ în culoare a acestora vor fi folosite mii de fire de flori și verdeață precum: orhideea Vanda, hortensia, crini, garoafe, gherbera, monstera, eucalipt etc. De asemenea, vor fi decorați peste 200 de baloți colorați și două porți imense cu peste 1.000 de crizanteme la ghiveci, bostani și alte elemente decorative.

Cum a devenit deja o obișnuință la evenimentele cu specific floral din orașul nostru și de data aceasta vor fi prezenți timp de 4 zile, numeroși floriști talentați și cu multă experiență acumulată la diverse festivaluri de flori din România. Aceștia vor lucra pentru a duce la bun sfârșit decorarea Pieței „Avram Iancu“.

Decorațiunile vor putea fi vizitate vineri, 18 octombrie 2019, începând cu ora 14.00,  sâmbătă, 19 octombrie 2019 și duminică, 20 octombrie 2019, începând cu ora 10.00, iar în fiecare seară, de la ora 18.00 va începe programul artistic.

 

Atmosferă de carnaval brazilian și multă muzică

 

Pe lângă expozițiile florale, pe o scenă care va fi amenajată  în Piața Avram Iancu vor fi organizate, în fiecare seară, recitaluri de muzică ușoară și folk.

Printre invitați se numără o companie din Brazilia, Flowers Parade, care își desfășoară activitatea și în Franța, care va aduce în Arad o parte din energia carnavalului brazilian.

Astfel, 5 artiști stradali, care vor fi costumați în flori – gigant, iluminate cu leduri pe timp de noapte, vor dansa, în fiecare seară, pe ritmuri de samba și nu numai.

De asemenea, au fost invitați să cânte artiști cunoscuți care au în repertoriu muzica folk dar și artiști și formații de muzică ușoară.

 

Program:

Vineri, 18 octombrie 2019

Orele 18.00 – 21.00

Lili Drumeva O’Reilly

Didina Curea

Monica Cojocaru

Raul Nica

 

Sâmbătă, 19 octombrie 2019

Orele 18.00 – 21.00

Mădălina Cernat

Ovidiu Niculescu

Nova Band

Mihai Henț

 

Duminică, 20 octombrie 2019

Orele 18.00 – 21.00

Mircea Rusu Band

Daniel Julean&Nicoleta Brola

On the edge

 

 

Imagini cu artiștii din brazilieni aici:

http://tinyurl.com/BigFlowers

0 0

Crimele de la Caracal ne demonstrează că Poliția Română este la fel de putredă ca întreaga societate. Nu este un corp de elită, ci o gașcă de sinecuriști care au avut noroc în viață și au ajuns în posturi bune, cu leafă grăsuță (ca majoritatea polițiștilor), cu program lejer, cu pensionare anticipată și pensii de serviciu barosane, cu BENEFICII peste BENEFICII: bani de hrană, bani de haine, bani de chirie, bani, bani, bani… Confruntată cu o criză reală, Poliția Română de doi bani, cea care apără cu mult curaj intrările în oraș la mitingul PSD dar se scapă pe ea când e în pericol o viață de om, este ineficientă și penibilă, ca orice altă instituție din România în care angajările și promovările s-au făcut pe pile și unde singurele reguli valide sunt cele ale obedienței și compromisului. În paradigmele stupide ale putorii și incompetenței, „timpul trece, leafa merge” și „lasă că e bine și așa” nu competența contează, ci integrarea…
Crimele de la Caracal pun degetul pe o rană purulentă a acestei țări – promiscuitatea profesională. Nicăieri nimic nu este așa cum ar trebui să fie, nici măcar în instituțiile cheie de care depind viața și siguranța cetățenilor. Și nu mă refer aici doar la Poliție, ci în primul rând la Parlament, unde au ajuns și proștii satului să facă legi, pe principiul „prost, prost, dar prostul nostru”; la sistemul de justiție controlat abject de politicieni; la toate structurile statului unde funcționari blazați pitiți în organigrame stufoase, devastați când trebuie să facă treaba pentru care primesc leafa, sunt o rușine și uneori o amenințare nu numai pentru sistemul în care trag chiulul, ci pentru societatea însăși.
Felul în care autoritățile au gestionat crimele de la Caracal este modelul heirupismului românesc panicat, când incompetenții confruntați cu o situație reală nu știu cum să reacționeze și trag de timp, poate treaba se rezolvă singură. Dar, de fapt, nu se rezolvă! Niciodată treaba nu se rezolvă singură, iar de această dată au existat consecințe dramatice vizibile.
De aceea, eu nu cred că doar șefii structurilor județene ar trebui să răspundă. În țara asta toți cei care decid și toți cei care execută au nevoie de o reevaluare și de o resetare. Însăși România trebuie resetată, altfel, cu niște sancțiuni izolate acum nu se va rezolva nimic și ne trezim la următorul incident că suntem scandalos de vulnerabili și ridicol de nepregătiți.
Oricât ar suna de cinic în contextul acestor asasinate abjecte, este nevoie de un „T zero” de un moment în care să spunem că așa nu se mai poate și care să scuture ca un cutremur toată această mortăciune de sistem public, tot eșafodajul privat, sistemul instituțional și societatea civilă. E nevoie de un duș rece în primul rând pentru partidele care promovează idioți în funcții importante sau semianalfabeți funcțional, în ideea că lucrurile vor merge și așa. Ei bine, nu merg. Țara asta moare încet, așa cum a murit și Alexandra, ignorată și neajutorată, ucisă nu de un dezaxat, ci de un sistem criminal fără scrupule gata să ucidă din nou!

P. S.: Faptul că peste cinci milioane de români au emigrat este, în sine, un atrocitate pentru care nimeni nu se simte responsabil, sar de care toți cei care sunt în funcții de decizie, la orice nivel, și nu își fac treaba onest, performant, sunt responsabili. Aflu că ieri fiul de 26 de ani al lui Adrian Năstase a fost numit consilier la cabinetul vicepremierului Fifor, doar pentru că este fiul lui Adrian Năstase. Un copil de 26 de ani, consilierul vicepremierului, ca mulți alți copii avansați te miri pe unde nu pe merit, ci pentru că sunt fiii sau fiicele cuiva, în această țară care horcăie strangulată de clientelism, nepotism, promiscuitate intelectuală și pauperizare morală.

0 0

DRDP Timișoara prin SDN Timișoara a finalizat lucrările de înlocuire a rosturilor de dilatație de la pasajul denivelat de pe DN 6 de la Remetea Mare, pe sensul de circulație Timișoara – Lugoj. Șantierul a fost mutat pe celălalt sens de circulație.

Lucrările se vor derula în perioada 12.07.2019 – 02.08.2019, timp în care traficul se va desfășura alternativ, pe un singur fir, dirijat cu semafoare, iar în situații speciale cu piloți de circulație.

Pentru evitarea zonei, unde se vor forma coloane de mașini, recomandăm participanților la trafic să utilizare următoarele rute alternative:

  • Ghiroda DN 6 – Centura Timișoarei – Giarmata DJ 691 – Nod Rutier Giarmata A1 (km 503+736);
  • Nod Rutier Lugoj Vest A1 (km 474+636) – Topolovățul Mare DJ 572 – Buziaș DJ 592 – Timișoara DJ 592.

Din punct de vedere tehnic, lucrările de înlocuire de rosturi implică demolarea în zona rosturilor, a grinzilor de beton existente și refacerea lor prin armare și apoi, turnarea betonului. Pentru întărirea completă, betonul necesită 28 de zile de la momentul punerii în operă. Cu toate că se utilizează aditivi speciali pentru accelerarea prizei și scurtarea timpului de întărire, totuși, zona nu poate fi redată circulației imediat. De asemenea, nici nu se pot realiza lucrări adiacente în zona betonului proaspăt turnat.

0 0

 

 

Elevii navetişti rămân fără subvenţii pentru transport, din decembrie. Ordonanţa de Urgenţă 54 a Guvernului nu mai lasă Consiliile Judeţene să acopere subvenţiile. „2500 de elevi arădeni care fac naveta vor fi afectaţi de această decizie. Guvernul PSD limitează cheltuielile când pe seama administraţiilor locale, când pe seama elevilor. Este o decizie grea, care afectează grav mii de elevi doar în Arad. Sper că părinţii şi profesorii vor reacţiona iar Guvernul va reveni asupra acestei decizii, care afectează familiile cu venituri reduse şi poate conduce la creşterea ratei de abandon şcolar. Noi vrem să menţinem sprijinul pentru elevii navetişti, dar trebuie să avem un cadru legal. În plus, mai multe curse ale CTP ar putea fi afectate, dacă Guvernul PSD îşi menţine decizia”, a declarat Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

 

0 0

 

Referitor la ultimele declarații ale deputatului Florin Tripa, de la PSD, cel care a votat în Parlament să se confiște 60 de milioane de euro, în ultimii doi ani, din banii județului Arad, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, face următoarele precizări:
-electoratul a sancționat dur în data de 26 mai minciunile și incompetența deputatului Tripa și ale celorlalți pesediști. Florin Tripa demonstrează însă aceeași sfidare și aroganță față de ce cetățeni ca până acum, rostogolind niște teme mincinoase. Florin Tripa nu a învățat nimic din votul de blam dat PSD de către arădeni!
-Românii trăiesc astăzi mai greu, din cauza PSD, decât în urmă cu doi ani. Toate prețurile au explodat, scumpirile sunt fără precedent. Nu opoziția este de vină pentru asta, ci PSD, care conduce prost România, cu oameni ca Florin Tripa.
-Minciuna că PNL va tăia salariile românilor este, de fapt, alimentată de disperarea pesediștilor care se tem că vor pierde puterea. Spre deosebire de PSD, care a dus România înspre dezastru și i-a îndatorat și pe copiii copiilor noștri, PNL va conduce România concentrându-se pe investițiile publice și private, pe infrastructură, sănătate publică și creșterea calității vieții cetățenilor. Asta nu înseamnă tăieri de salarii, ci, dimpotrivă, surse suplimentare și diverse de câștig pentru români.
„În final, îi recomand deputatului Florin Tripa să fie mai preocupat de activitatea sa parlamentară, să nu mai voteze confiscarea banilor de la arădenii care muncesc de dimineața până seara și să fie mai responsabil în privința cetățenilor care l-au trimis în Parlament” – a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca

0 0

PNL a obținut un scor excelent la alegerile europarlamentare, desfășurate duminică, în județul Arad. Rezultatul său este aproape dublu față de cel al Alianței USR-PLUS, care s-a clasat pe locul secund. PNL a câștigat alegerile în toate orașele județului, în municipiu, și în marile comune, chiar și în cele conduse de primari PSD.

De cealaltă parte, PSD a obținut un extrem de modest 16%, care îl plasează abia pe poziția a treia. ALDE, partenerul de coaliție al pesediștilor, nu a atins pragul electoral de 5%.

Într-un mesaj transmis arădenilor duminică seara, după închiderea urnelor, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, șeful de campanie al PNL la aceste alegeri în județul nostru, a precizat: „La finalul atâtor luni de muncă, vă mulțumesc tuturor arădenilor implicați, primarilor noștri, consilierilor județeni și locali, organizațiilor de femei, tineret, de pensionari, celor care ați contribuit la acest rezultat istoric al PNL la nivel național! FelicităriFalca Gheorghe, pentru mandatul de europarlamentar! Românii au taxat, în această seară, aroganța PSD, și au conturat un rezultat istoric pentru țara noastră. Vom fi reprezentați la Bruxelles de parlamentari competenți și punem punct, împreună, batjocurii pesediste la adresa românilor și a României!”

În ce privește prezența la vot la alegerile europarlamentare, în județul Arad, aceasta a fost următoarea:

Media natională 49,02%
Media județului Arad: 47,81%
Media municipiului Arad: 50,13%

ALMAȘ 52,16%
APATEU 42,35%
ARAD 50,13%
ARCHIȘ 68,93%
BATA 57,47%
BELIU 54,59%
BIRCHIȘ 45,43%
BÂRSA 51,51%
BÂRZAVA 66,21%
BOCSIG 40,84%
BRAZII 57,90%
BUTENI 51,04%
CĂRAND 57,28%
CERMEI 36,56%
Ch. CRIȘ 47,07%
CHISINDIA 53,99%
CONOP 50,34%
COVĂSÎNȚ 37,56%
CRAIVA 52,15%
CURTICI 42,47%
DEZNA 60,07%
DIECI 67,17%
DOROBANȚI 55,42%
FELNAC 51,67%
FÂNTÂNELE 48,02%
FRUMUȘENI 49,80%
GHIOROC 49,97%
GRĂNICERI 31,49%
GURAHONȚ 57,04%
HĂLMĂGEL 53,78%
HĂLMAGIU 44,79%
HĂȘMAȘ 69,36%
IGNEȘTI 50,69%
INEU 47,37%
IRATOȘU 44,91%
LIPOVA 48,77%
LIVADA 42,91%
MACEA 37,78%
MIȘCA 41,00%
MONEASA 104,01%
NĂDLAC 43,08%
OLARI 45,49%
PĂULIȘ 52,85%
PECICA 46,74%
PEREGU MARE 45,72%
PETRIȘ 58,22%
PILU 39,59%
PÂNCOTA 37,64%
PLEȘCUȚA 53,60%
ȘAGU 51,33%
SĂVÂRȘIN 53,03%
SEBIȘ 45,60%
SECUSIGIU 38,15%
ȘEITIN 40,82%
SELEUȘ 45,27%
SEMLAC 36,88%
ȘEPREUȘ 39,82%
ȘICULA 40,57%
ȘILINDIA 47,72%
ȘIMAND 38,33%
SÂNTANA 33,19%
SINTEA MARE 41,77%
ȘIRIA 37,94%
ȘIȘTAROVĂȚ 67,01%
SOCODOR 55,94%
ȘOFRONEA 59,36%
TAUȚ 55,16%
TÂRNOVA 60,77%
USUSĂU 49,04%
VĂRĂDIA 59,56%
VINGA 43,91%
VÂRFURILE 36,41%
VLADIMIRESCU 47,97%
ZĂBRANI 41,70%
ZĂDĂRENI 48,84%
ZĂRAND 47,13%
ZERIND 31,55%
ZIMANDUL 51,57%

0 0

Duminică, creștinătatea ortodoxă rememorează momentul unic al intrării triumfale a Domnului Isus în cetatea Ierusalimului, primit cu ramuri verzi și mulțimi entuziaste.

Este și începutul Săptămânii Patimilor, care culminează cu moartea pe cruce și apoi cu Învierea Mântuitorului.

Sunt etapele aceleiași împliniri ale lucrării Divinității, fără de care creștinismul n-ar fi existat iar oamenii nu ar fi primit vestea ce bună a răscumpărării păcatelor și a minunii vieții veșnice!

Poate că este timpul potrivit pentru mai multă înțelegere și pentru mai multă speranță! Vă dorim sănătate în trup și pace în suflet iar celor cu nume de floare le urăm în mod special să aibă mulți ani frumoși!

0 0

Există o prejudecată, rostogolită cu insistență în unele medii: că nu ai ce face în Arad, că nu ai ce le prezenta musafirilor curioși să intre în atmosfera orașului, să se deconecteze aici pentru câteva ore sau câteva zile. Secția de Artă a Complexului Muzeal este un loc plăcut și ofertant. Inclus într-un circuit al clădirilor istorice și al siturilor culturale, poate oferi o experiență arădeană simpatică! (TEXT: ANDREI ANDO)

Interior care duce cu gândul la atmosfera apartamentelor din vechile palate arădene

Unul dintre punctele de atracție ale Aradului cultural îl reprezintă Secția de Artă a Complexului Muzeal. Sau, cel puțin, ar putea să îl reprezinte, dacă arădenii l-ar cunoaște mai bine și l-ar cuprinde în itinerariul vizitelor oaspeților care le calcă pragul, curioși de lucrurile frumoase de văzut în orașul de pe Mureș.

Opere de artă rafinate întâmpină vizitatorul

Secția de Artă poartă numele generic de Muzeul de Artă. Cuprinde o componentă de expoziție permanentă (care include și laboratorul Kinema Ikon, interesant în special pentru amatorii de artă vizuală modernă și efecte cinematografice spectaculoase) și una de expoziție temporară. În această perioadă, până la începutul lunii mai, în expoziția temporară pot fi văzute tablouri ale unor pictori de la începutul secolului trecut.

Colecția temporară prezintă capodopere ale unor artiști plastici de la începutul secolului trecut

În ce privește expoziția permanentă, cei care nu ați trecut pragul Muzeului de Artă ar fi bine să vă programați o vizită de cel puțin o oră și jumătate în clădirea de la etajul 2 al Bibliotecii (pe str. Gheorghe Popa de Teiuș nr. 2-4). Colecția de tablouri ale unor iluștri maeștri români ai șevaletului este chiar impresionantă: Grigorescu, Petrașcu, Sever Frențiu, Olinescu, Baba, Tonitza, Aman, este completată de opere de artă ale unor pictori europeni ca Munkacsy, Leizen-Mayer, Feszty, Nyilas, reprezentanți ai școlilor maghiară, flamandă, italiană, franceză, respectiv de sculpturi ale lui Romulus Ladea, Dimitrie Paciurea. Și câteva piese de mobilier, nu foarte multe, dar aranjate cu mult gust într-o cameră care duce cu gândul la atmosfera Belle Epoque a apartamentelor somptuoase din casele de raport și palatele de pe bulevardul central al Aradului.

Portretul doamnei Mocsonyi de Foeni

Nu în ultimul rând impresionează plăcut curățenia și rigoarea care domnesc în sălile de expoziție primitoare, amenajate în stilul muzeelor austriece.

Există o prejudecată, rostogolită cu insistență în unele medii: că nu ai ce face în Arad, că nu ai ce le prezenta musafirilor curioși să intre în atmosfera orașului, să se deconecteze aici pentru câteva ore sau câteva zile. Secția de Artă a Complexului Muzeal este un loc plăcut și ofertant. Inclus într-un circuit al clădirilor istorice și al siturilor culturale, poate oferi o experiență arădeană simpatică!

O trecere printre stiluri și epoci

1 1

Orașul Pecica este, astăzi, unul dintre orășelele cochete ale județului Arad, chiar dacă este și cel mai tânăr. Străzile aranjate, punctele de atracție, curățenia din localitate și brandul puternic al pitei de Pecica l-au făcut simpatic și în ochii celor care nu sunt născuți în Pecica și trec doar ocazional pe acolo. (Text: ANDREI ANDO. FOTO: www.pecica.ro)

Muzeul digital, din Ansamblul „Ferma de Bivoli”

Cu câțiva ani în urmă, Pecica intra în atenția întregii țări datorită unor indicatoare care interziceau… circulația oamenilor beți pe stradă! Se întâmpla la puțin timp după ce primăria dispunea ca prunii de la stradă să fie tăiați și îi înlocuia cu arbori ornamentali.

Vechea fântână Momac, reabilitată de administrația locală

Între timp, orașul acesta din vestul județului Arad a acumulat notorietate și la alte capitole. Este o urbe cu adevărat cochetă, cu străzile centrale aranjate, asfaltate, pavate, cu spații verzi îngrijite. Și același lucru se poate spune despre cea mai mare parte a periferiei. Pecica este un oraș, în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă nu și din punct de vedere al dimensiunii, dar cu siguranță al calității vieții. De altfel, niciunul dintre orașele județului Arad nu se poate lăuda cu mai mult de 15.000 locuitori, iar factorul decisiv în adjudecarea statutului de oraș a fost gradul de urbanizare, nu populația.

Ferma de Bivoli

Pecica are câteva elemente de atracție. Unele dintre ele sunt de natură istorică – Biserica Romano-Catolică, vechiul Casino. Lor li se adaugă obiective de dată recentă, cum ar fi, de exemplu, Ferma de Bivoli, o crescătorie de bivoli, centru de evenimente și muzeu digital dezvoltat în jurul principalului brand local – Pita de Pecica.

Parcul copiilor

Începând cu anul în care a devenit oraș, Pecica a funcționat ca un centru zonal. Construirea podului peste Mureș, care îl leagă de comuna Secusigiu, din regiunea bănățeană a județului Arad, a deschis și mai mult acest oraș către forța de muncă dimprejur și, implicit, dezvoltare. Astăzi, în zona industrială pecicană funcționează companii locale și multinaționale care concurează zonele industriale arădene, aflate la o distanță de aprox. 20 km. Una dintre cele mai puternice dintre ele este o afacere de familie devenită atât de prosperă, încât proprietarii ei (care fabrică utilaje și componente pentru industria aeronautică) au cumpărat Casinoul arădean și au planuri mari de reabilitare pentru această clădire-simbol a Aradului!

Aspect stradal

Nu în ultimul rând, merită remarcat faptul că Pecica este, cu adevărat, o comunitate multiculturală. Primarul Petru Antal este maghiar, secondat de viceprimarul sârb Miodrag Stanoiov, iar activitatea lor este sprijinită de managerul public român Monica Velici. Cei trei acoperă majoritatea paletarului etnic pecican și aduc, împreună, o dezvoltare meritată acestui orășel cochet care este, printre altele, și orașul natal al președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca (la rândul său, ales de trei ori primar al Pecicăi).

Parcul central

0 0


Consiliul Județean Arad aduce încă patru milioane de euro din fonduri europene pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe și a Ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad! Semnarea contractelor de finanțare a avut loc luni, la sediul Consiliului Județen Arad, unde președintele Iustin Cionca și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, au prezentat detaliile investiției.  

„Nu mai este un secret pentru nimeni că ne concentrăm în mod deosebit pe dezvoltarea sistemului de sănătate publică din Arad. Îmi doresc ca spitalul Județean să fie competitiv nu numai pe plan local sau regional, ci să ofere, aici, la Arad, servicii medicale și condiții pe care arădenii sunt tentați să le caute în Ungaria, de exemplu. Anul trecut, am avut peste 1300 de pacienți din alte județe! Tot anul trecut, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad, am cumpărat în medie câte un aparat medical nou pentru spitalul județean. În ce privește investițiile de anul acesta, pe lângă cele 4 milioane de euro, aducem 30 milioane de lei pentru construirea de secții noi, aparatură și dotări. Asta înseamnă aproape cinci milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Județean” – a declarat Iustin Cionca.

Din cele patru milioane de euro pentru care s-a semnat luni contractul de finanțare, se vor realiza următoarele investiții:

*Ambulatoriul spitalului de pe strada Andrényi Károly nr. 2-4 va fi dotat cu un aparat de radiodiagnostic cu post de grafie și scopie, un computer tomograf, un aparat radiologic DEXA, un angiograf pentru artere periferice, un ecograf, un turn de videoendoscopie și o mașină pentru spălarea și dezinfectarea endoscoapelor.

Valoarea totală a proiectului este de 10.475.854,37 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile – 10.266.337,28 lei. Perioada de implementare este de 16 luni.

*Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Arad va fi extinsă cu un nou corp de clădire, cu o suprafaţă de 501 mp (parter cu demisol partial), construcție care va fi legată funcțional de clădirea actuală a UPU. Aici, pacienții vor avea acces la  tomografie computerizată, vor exista o cameră destinată investigaţiilor cu ecograf, sală aşteptare, grupuri sanitare etc. Este prevăzută totodată dotarea UPU cu computer tomograf, aparat de radiologie și ecograf.

Valoarea totală a investiției este de 6.770.408,44 lei, finanțarea nerambursabilă fiind de 6.635.000,19 lei. Proiectul trebuie implementat în decurs de 30 de luni.

„Pe lângă asta, începem construirea unui spital nou de Psihiatrie, amenajarea secției de Oncologie și a secției de Infecțioase Adulți, proiectarea pentru noul Spital Matern-Pediatrie, dar și extinderea Cardiologiei, care presupune o investiție de încă 1 milion de euro, tot din fonduri europene, pe un proiect transfrontalier. Consiliul Județean Arad este printre puținele din România care realizează investiții atât de masive în sistemul spitalicesc. Atunci când Guvernul României a eșuat cu proiectul spitalelor regionale, noi lucrăm aici, la Arad, la un spital care să poată oferi fără nicio exagerare servicii regionale de cea mai bună calitate, într-un spital de care să fim mândri cu toții! Aș dori să adaug la asta faptul că parteneriatul cu ADR, cu Primăria Municipiului Arad și cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” ne ajută în mod deosebit în dezvoltarea spitalului județean, ca acesta să ajungă ceea ce ne dorim cu toții: unul dintre cele mai bine dotate și mai performante spitale publice, de nivelul său, din România!” – a încheiat Iustin Cionca.

0 0

Circuitul turistic „Secretele Aradului” continuă să suscite interesul publicului! La sfârșitul săptămânii trecute 40 de arădeni au intrat în Cetatea Aradului, în cadrul evenimentului organizat de Consiliul Județean Arad. Partener al vizitării Cetății a fost Batalionul Radu Golescu.

Capela ortodoxă, în zidul Cetății

Un număr de 40 de arădeni au vizitat sâmbătă Cetatea Aradului în a doua etapă a Circuitului Turistic Urban ,,Secretele Aradului”. Participanții s-au înscris cu două săptămâni mai devreme la eveniment, iar cele 40 de locuri disponibile au fost ocupate în numai câteva ore. Din acest motiv, organizatorul, Consiliul Județean Arad (care realizează circuitul ,,Secretele Aradului”, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică) a realizat o listă de așteptare pentru următoarea vizită a Cetății.

Ghidul vizitatorilor a explicat aspectele relevante din istoria obiectivului

Și de această dată, ghidul vizitatorilor a fost directorul executiv al Direcției de Comunicare și Strategii, din cadrul Consiliului Județean Arad, Andrei Ando, alături de care căpitanul Paul Crăciun a relatat aspecte din istoria Cetății.

Arădenii au aflat cu această ocazie amănunte inedite despre viața în Cetatea Aradului în ultimele două secole, istoricul Bisericii Franciscane din Cetate, aspecte legate de militarii și civilii care au trăit între zidurile Cetății, au vizitat Muzeul Militar și capela ortodoxă încastrată în zidurile Cetății. Povestea tristă a francezilor, belgienilor, turcilor, românilor, maghiarilor, bosniecilor, sârbilor închiși în Cetatea Aradului i-a pus pe gânduri pe cei prezenți care au înțeles cât este de fragil echilibrul între normalitate și anormalitate, între pace și război.

Un mic militar în devenire

,,În istoria sa tumultuoasă, Cetatea Aradului a fost o redutabilă ,,închisoare a popoarelor”, un lagăr de concentrare și exterminare pentru 4317 sârbi, peste 1200 de francezi, sute de maghiari și sute de români, dar și pentru prizonieri ai altor națiuni, pentru care războaiele cu Imperiul Austriac s-au încheiat aici, la Arad, în această pușcărie odioasă. Și astăzi încă mai sunt descoperite secrete ale Cetății, gropi comune, povești dramatice, care fac parte din istoria tenebroasă a Aradului. În luna mai vom continua Circuitul Turistic și, ca o noutate, vom organiza două tururi speciale, unul pentru oaspeți ai Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad, iar celălalt pentru directorii din țară ai postului de radio KISS FM care se vor întâlni la Arad”, a declarat Andrei Ando, directorul executiv al Direcției de Comunicare și Strategii, din cadrul Consiliului Județean Arad.

Arădenii au fost interesați de Muzeul Militar
Muzeul Militar a atras și istorici consacrați, nu numai curioși. În prim-plan, istoricul Sebastian Bunghez

Circuitul Turistic Urban ,,Secretele Aradului” este cel mai nou serviciu turistic oferit de Consiliul Județean Arad celor interesați să cunoască mai bine trecutul Aradului, locul unde trăiesc, dar și oamenii care au scris, cu viața lor, poveștile orașului.

Biserica Franciscană în jurul căreia s-a construit Cetatea este într-o stare avansată de degradare

STAY CONNECTED

%d blogeri au apreciat: