Home Tags Posts tagged with "caprar"

caprar

0 0

Arădenii au sperat că anul acesta parada militară organizată în oraș va fi deosebită. Așa se explică numărul mare de cetățeni în Piața Avram Iancu, în așteptarea defilării militarilor cu tehnică de luptă. Arădenii credeau că dacă i-au trimis în parlament pe sneatorul PSD Fifor, acum ministru al Apărării, și de deputatul PSD Dorel Căprar, acum președinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților,  cei doi vor pune  Aradul pe harta orașelor cu paradă militară. S-au înșelat, așa cum se înșeală ori de câte ori au așteptări de la parlamentarii PSD… Din păcate pentru arădeni, cei pe care i-au trimis în Parlament excelează la postările pe Facebook și comunicatele de presă, dar când vine vorba de fapte concrete pentru Arad… pauză!

Faptul că orașe mai mici și mai modeste decât Aradul au avut, totuși, defilare și paradă militară, se explică prin susținerea pe care o au la București. Noi, cu ministru al Apărării și președinte al Comisiei de Apărare, se pare că nu avem nicio susținere, nici măcar în zi de sărbătoare! Arădenii au fost buni pentru ei până s-au văzut parlamentari – sigur vă amintiți promisiunile spumoase și campania „Nouă ne pasă”, cu care PSD încerca să demonstreze cât de mult se preocupă de Arad. Acum, că parlamentarii s-au văzut aleși, când și-au luat în primire funcțiile bănoase, se vede de fapt cât de mult le pasă de Arad… Întrebarea cetățenilor este justificată: dacă nici acum, de Ziua Națională, la inaugurarea festivităților Anului Centenar, nu se simt mobilizarea pro-Arad a parlamentarilor puterii, atunci când?

Foto:  Arădenii au așteptat degeaba! Ne „consolăm” că avem ministrul Apărării și președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, care însă nu au vrut sau nu au putut să organizeze o paradă militară amplă în orașul care i-a făcut parlamentari!

Foto: Facebook

0 0

La începutul acestei săptămâni în cadrul compartimentului de neuro-radiologie intervențională din cadrul secției de Radiologie și Imagistică Medicală a SCJUPBT, au fost efectuate cu succes trei intervenții minim invazive neuro-endovasculare unice, proceduri de embolizare cerebrală de o complexitate unică datorită tehnicilor folosite, prin complexitatea și raritatea patologiei.

Două paciente în varstă de 53 respectiv 60 de ani au beneficiat de tehnica embolizarii anevrismului cerebral prin plasare de stent în vasul pe care este localizat anevrismul și spire de embolizare în sacul anevrismal. Această tehnică are un grad de complexitate ridicat și este destinată pacienților cu anatomie dificilă a sacului anevrismal.

În cazul primei paciente particularitatea anatomică este aceea ca a unui anevrism gigant de 22 de mm cu colet larg, nerupt, ce provoacă alterarea câmpului vizual al ochiului drept prin mecanism de compresie la nivelul chiasmei optice, fenomen ce poate duce la orbirea completă în următorul interval de timp. O eventuală rupere a acestui anevrism ar fi fost fatal vieții pacientei. Post operator evoluția neurologiă a fost normală.

Al doilea caz reprezentat de un anevrism de arteră bazilară, rupt în urma cu 30 de zile cu dimensiuni de 1,5 X 2,5 mm, a constituit o adevarată provocare pentru echipa noastră. S-a folosit aceeași tehnică operatorie descrisă mai sus iar excluderea angiografică a sacului anevrismal cît și tabloul neurologic normal post embolizare asigură externarea în 3-4 zile.

Al treilea caz a fost reprezentat de o a doua sesiune de embolizare a unei malformații arterio-venoase faciale la o pacienta de 11 ani. Aceasta a beneficiat de acest tratament în urmă cu o lună, atunci când această procedura s-a efectuat în regim de extremă urgență, datorită unei sângerări active la nivielul cavității orale ce ii punea viața în pericol. Datorită intervenției efectuate acum s-a reusit excluderea completă a malformației restante. Din echipa de intervenție a făcut parte medicul Eduard Paraschivescu, chirurgie maxilofacială, ceea ce a facilitat abordul pluridisciplinar al acestei paciente.

Toate cele trei interveții s-au desfasurat sub anestezie generalală sub îndrumarea Dr. Carmen Galiciu, iar post operator sub îndrumarea echipei de terapie intensivă (Prof.Dr. Dorel Sandesc) a SCJUPBT.

Managementul pre și post operator al celor trei pacienți a fost efectuat de colectivul clinicii de neurochirurgie (Prof.Dr. Horia Pleș). De asemenea, strategia de tratament a fost discutată în maniera pluridisciplinară pentru fiecare caz în parte.

Interventiile s-au efectuat pe angiograful Philips din cadrul secției de Radiologie si Imagistică Medicală (Prof.Dr. Florin Bârsășteanu), deoarece acest tip de proceduri necesită un grad înalt de precizie imagistică și totodată un training adecvat.

Echipa de embolizare a fost condusă de Dr. Mihalea Cristian (CHU-Bicetre , Paris, Franța) și formată din medicii Adrian Tutelcă, Cătălin Juratu, Laurențiu Păiușanu și Dana Crișenescu.

În cursul anului 2017 în cadrul SCJUPBT alți 4 pacienți au beneficiat de tratamentul anevrismului cerebral prin tehnică de plasare de stent și excludere a sacului anevrismal cu spire de platină plasate în interiorul acestuia, toți fiind externați la 48-72 de ore, post operator.

O procedură de înaltă complexitate tehnică este în momentul de față accesibilă și pacienților din vestul țării. Anevrismul cerebral reprezintă o dilatare anormală saculară la nivelul vaselor cerebrale iar ruptura sa poate fi fatală în proporție de 50-60%, iar tratamentul preventiv prin embolizare endovasculară sau clipare neurochirurgicală reprezintă în prezent atitudinea medicală preferată în toate țările UE.

Efectuarea de rutină a acestor proceduri este un deziderat al echipei manageriale al spitalului nostru iar cazurile efectuate cu succes în acest an demonstrează un progres important pe acest palier.Totodată abordul pluridisciplinar al acestor pacienți cu implicarea tuturor secțiilor enumerate mai sus reprezintă cheia succesului acestui tip de tratament minim invaziv.

STAY CONNECTED

%d blogeri au apreciat: