Home Regional Care este legătura Aradului cu generalul care a cumpărat Alaska pentru americani?

Care este legătura Aradului cu generalul care a cumpărat Alaska pentru americani?

0 0

Un avocat arădean a reprezentat familia unuia dintre cei mai importanți comandanți militari și diplomați americani, un român originar din Gyula, pentru câștigarea unei averi fabuloase. Cine este el și ce s-a întâmplat cu averea, aflați în rândurile de mai jos. (AUTOR: ANDREI ANDO)

George Pomuț, în uniforma armatei lui Lincoln

Un avocat arădean, Barabás Béla, a reprezentat urmașii generalului Gheorghe Pomuț, cel care a cumpărat statul Alaska pentru America, în acțiunea de succesiune prin care aceștia pretindeau dreptul asupra moștenirii fabuloase de 60 de milioane de euro rămasă în urma generalului. Aradul are, astfel, o conexiune nemijlocită cu povestea de viață (și de după viață) a unei personalități legendare. În al Doilea Război Mondial, un vas de luptă al Marinei Militare Americane a purtat numele său.

Potrivit cercetătorului român din Ungaria, Maria Berényi, Pomuţ s-a născut la Giula, la 31 mai 1818. Tatăl lui Pomuț a fost potcovar pe moşia contelui Wenkheim. Tânărul Pomuț demonstrează rapid abilități intelectuale deosebite și, după absolvirea studiilor juridice la Pesta, devine procuror regal și un activist român efervescent, la Buda.

La revoluția antihabsburgică de la 1848, revenit acasă în calitate de locotenent, încearcă să adune o oaste românească. Își conduce oamenii de partea revoluționarilor, luptând la Komárom, în cetatea care a rezistat cel mai mult în fața armatelor imperiale. Aici, comandantul cetății îl numește şef al poliţiei și îl avansează comandant.

După capitulare, Pomuț fuge în America din fața represiunii. Unii dintre ofițerii revoluționari au fost condamnați la moarte și executați, alții au făcut ani grei de închisoare. Câțiva au reușit să scape, prin Serbia și, mai departe, prin Istanbul. Nu numai Pomuț a ajuns în Statele Unite, ci și liderul revoluționarilor, Kossuth Lajos.

În statul Iowa, Pomuț și camaradul său de arme, Újházy Lászlo, întemeiază așezarea New Buda, în cinstea capitalei ungare. Dar nu rezistă mult la activitățile domestice și, în anul 1861, la izbucnirea Războiului Civil din America, se alătură ca voluntari trupelor lui Abraham Lincoln. Pomuț își redobândește gradul militar de căpitan și devine adjunctul comandantului Regimentului din statul Iowa.

Luptele au reconfigurat harta americană

Maria Berényi reține că „în luptele de la Shilos, Corinth, Vicksbourg, Atlanta şi Savaronnah – locuri de glorie ale armetei preşedintelui Lincoln -, Pomuţ se distinge prin felul cum a ştiut să-şi conducă unitatea, cât şi prin bravura sa. În calitate de maior conduce un detaşament de 300 de oameni care se bat vitejeşte la asediul fortăreţei Vickbourg pe Missisipi. Ajunge comandant al Regimului de infanterie 15 Iowa şi participă (timp de 81 zile, luând parte la 17 atacuri), la bătălia pentru cucerirea Atlantei”. După asasinarea lui Abraham Lincoln, noul președinte american Andrew Johnson îl numește general de brigadă al Corpului de voluntari.

Datorită faptelor sale de arme este, potrivit, Mariei Berényi, în relații de prietenie cu marii eroi ai Americii: Grant, Sherman, Logon, Gresham, dintre care Grant va deveni chiar președintele Americii. La recomandarea acestuia, Andrew Johnson îl numeşte pe Pomuţ consul general al Statelor Unite în Rusia, unde va rămâne timp de 12 ani. În această calitate va conduce negocierile pentru cumpărarea statului Alaska de către americani, contra sumei de 7,2 milioane de dolari. Se va dovedi una dintre cele mai bune investiții americane ale tuturor timpurilor, dacă ținem cont de vastele zăcăminte de aur și petrol găsite pe teritoriul Alaskăi.

Pomuț, în stânga litografiei, în discuții pentru integrarea statului Alaska în corpul Statelor Unite

Pomuț nu va mai reveni niciodată în America, dar nici în Imperiul Austro-Ungar. Încetează din viață la Smolensk, la 12 octombrie 1882. Deși moare sărac (Maria Berényi vorbește chiar de „condiții de mizerie”), după trecerea sa în neființă se lansează povestea averii fabuloase pe care a lăsat-o în urma sa, în America. Maria Berényi susține că familia sa „a cerut ajutorul conducătorului fostului Partid National Român din Transilvania, avocatului şi specialistului în probleme financiare, dr. Aurel Vlad, însă nu s-au soldat rezultate apreciabile”. Din cercetările noastre rezultă că mult înaintea lui Aurel Vlad, un arădean, strălucitul avocat Barabás Béla, a primit aceeași însărcinare. Barabás avea ulterior să devină comite suprem al Aradului și unul dintre cei mai respectați politicieni arădeni în Imperiul Austro-Ungar. Faptul că a eșuat în recuperarea averii lui Pomuț este demonstrat prin încredințarea acestei misiuni lui Aurel Vlad.

Avocatul arădean Barabás Béla

Despre implicarea arădeanului Barabás Béla în succesiunea familiei Pomuț scrie publicația Bunul Economi, din Orăștie (25 septembrie 1904, an V, nr. 36, p. 5), relatează: „Moştenire  de 60 milioane. A murit nu de mult un George Pomuţ, care luase parte la revoluţiunea maghiară din 1848 şi apoi fugise în America unde a câştigat avere de 60 milioane. Rudeniile lui, între care şi un servitor din Oradea-mare, au îucredinţat pe deputatul Bela Barabás, care se află de présent la St.-Luis în America, la conferenţa interparlamentară, ca să le câştige moştenirea de 60 milioane. Barabás a şi făcut paşii necesari şi a scris din America, că are speranţă mare să câștige pe seama rudeniilor din Ungaria (4 la număr) averea uriaşă.”

Despre presupusa avere, Maria Berényi scrie că a rămas o legendă, în condițiile în care nimeni nu a reușit să identifice, chiar dacă s-au găsit descrieri amănunțite ale proprietăților sale în statele Iowa și Missouri.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.