Home Eveniment Materiale de învățare a limbii romane și de acomodare culturala pentru migranții...

Materiale de învățare a limbii romane și de acomodare culturala pentru migranții din România

0 0

Institutul Intercultural din Timișoara în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Biroul în România și Fundația Schottener Servicii Sociale desfășoară în perioada iulie 2017 – ianuarie 2019 proiectul REACT_RO: resurse educaţionale pentru învăţarea limbii române şi acomodarea culturală a Beneficiarilor de Protecție Internațională (BPI) şi Resortisanților Țărilor Terțe (RTT) în România, care se întinde pe două etape.

 

Proiectul continuă munca Institutului Intercultural Timișoara adresată integrării migranților care sosesc pe teritoriul României și  își propune să contribuie la dezvoltarea unui pachet coerent de resurse educaționale pentru învățarea limbii române ca limbă străină și orientare în societate care să țină cont de nevoile BPI și RTT din România.

 

În prima etapă a proiectului, s-a realizat un pachetul de resurse educaționale ce include programele pentru predarea cursurilor de limba română adulților și copiilor ca și limba străină,  manuale de limba română pentru adulți și copii, dezvoltate pe nivele de competențe, însoțite de caiete specifice de lucru pentru profesori de limba română și cursanți și de materiale necesare evaluării competențelor. De asemenea s-au format peste 50 de profesori de limba română, din aproape toate județele din România în folosirea acestor materiale. În ceea ce privește orientarea în societate, în cadrul parteneriatului s-au dezvoltat 3  instrumente educaţionale (un suport de curs pentru formatori, un manual de formare de formatori,  un ghid destinat BPI și RTT), cu predare intensivă şi interactivă, precum și instrumentele de evaluare aferente. Un material video de orientare in societatea românească este disponibil. Toate materialele se pot descărca de la acest link: https://www.romaniaeacasa.ro/react_ro-resurse-educationale-pentru-orientarea-in-societate/ . În acest moment proiectul curricular pentru limba română se află în evaluare la Institutul de Științe ale Educație și urmează să fie preluat de Ministerul Educației Naționale.

În etapa a doua a proiectului se face pilotarea acestor resurse. Materialele sunt folosite de către profesori de limba română și de către mediatorii interculturali în cadrul Centrelor Regionale de Integrare din cele cinci regiuni. Proiectul se va finaliza cu o conferință de presă care va fi organizată la București la finalul anului.

Proiectul este finanțat prin Programul Național – Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare prin Inspectoratul General pentru Imigrări, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al României.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să ne contactați.

Romina Matei

0755129761

Coordonator proiect – Institutul Intercultural Timișoara.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.