Home Blog

0 0

Piaţa agroalimentară din Arad a fost distrusă, vineri, de un incendiu violent pornit de la o gheretă de langoşi, fumul dens degajat fiind vizibil din afara oraşului.

Vânzătorii şi clienţii s-au autoevacuat când au izbucnit flăcările, însă incendiul s-a extins foarte repede din cauza acoperişului făcut din panouri de plastic, transmite News.ro.

Incendiul a izbucnit în piaţa agroalimentară din cartierul arădean Aurel Vlaicu, când aceasta era plină de clienţi.

Flăcările au izbucnit la o gheretă de langoşi şi s-au extins foarte repere la acoperişul pieţei, construit din panouri de plastic.

Comercianţii şi clienţii s-au autoevacuat şi nimeni nu a fost rănit, iar în momentul în care au ajuns pompierii ardea mai mult de jumătate din piaţă, în timp ce o coloană de fum negru era vizibilă din afara oraşului, de la câţiva kilometri.

”În momentul sosirii echipajelor, incendiul se manifesta violent şi generalizat la circa 500 de metri pătraţi din acoperişul de plastic. Exista riscul de propagare la construcţiile învecinate şi la maşinile parcate în apropiere, dar s-a reuşit izolarea incendiului, care a fost stins după o oră”, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, George Pleşca.

Piaţa agloalimentară, care este a municipalităţii, a fost distrusă aproape complet de flăcări, doar o mică parte din acoperiş nefiind afectat.

Plasticul topit s-a scurs pe mesele comercianţilor şi pe restul mobilierului, care a fost în mare parte distrus.

Pompierii fac în continuare cercetări, pentru a stabili cauzele izbucnirii flăcărilor.

0 0

Dr. Rodica Colta, expert în cadrul Centrului Cultural Județean, este unul dintre arădenii pasionați de tradițiile locale. Doctor în științe filologice (etnologie), a contribuit la creșterea colecției de etnografie a Complexului Muzeal al Județului Arad,cu achiziții făcute în cadrul Proiectelor PHARE CBC, aceasta ajungând în prezent la 6.000 de piese. În calitate de cercetător, are contribuții importante la înregistrarea și conservarea patrimoniului imaterial  arădean, la transmiterea  generațiilor de azi a  obiceiurilor tradiționale arădene, de la cele legate de botez, nuntă, înmormântare, la obiceiurile calendaristice ale comunităților arădene. Trăind într-o familie de intelectuali arădeni (soțul, Onisim Colta, profesor universitar, este unul dintre cei mai apreciați artiști plastici ai țării) Rodica Colta și-a câștigat respectul și admirația publicului și a colegilor.

„Lucrez la Centrul Cultural Județean Arad, ca etnolog din 2008, inițial prin cumul de funcții. La un bilanț pot spune că  sunt 10 ani de muncă, 10 ani de proiecte, 10 ani de rezultate. Desigur că trecând de la etnografia practicată în muzeu la etnologie a  trebuit în unele situații să mă specializez din mers dar fiind în cadrul aceluiași domeniu n-a fost foarte complicat pentru mine. De la apariția Legii patrimoniului imaterial mi-am focalizat activitatea pe „tradițiile vii”( repertoriul muzical local, instrumentele muzicale specifice zonei dansuri locale,practicile rituale, practicile alimentare etc.) Am încercat, prin activitățile mele să fac vizibil județul Arad pe harta României, prezentând în diferite contexte (conferințe, worksop-uri, articole publicate în reviste acreditate, cărți) tradițiile noastre, ca parte din patrimoniul țării. Trebuie să spun aici că am avut tot timpul în vedere și tradițiile minorităților noastre, județul Arad fiind o zonă multiculturală.

Una din priorități rămâne și anul acesta culegerea de material folcloric din satele încă necercetate, în vederea arhivării  într-o bază zonală de date.

Generațiile vechi se duc,unele sate se depopulează altele își schimbă fața, obiceiurile se uită sau și modifică și  ele, la multe obiecte nimeni nu le mai știe rostul.De aceea este foarte important să existe un punct de documentare.

Din 2015 am început cercetarea colindatului cu dube pe Valea Mureșului, varianta locală a „Colindatul de ceată bărbătească”,cu care România a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO.Pe Valea Mureșului obiceiul este viu în 16 sate. Am luat localitățile la rând realizând interviuri cu foști și actualii dubași, am înregistrat repertoriul local de colinde, am fotografiat caietele. Ținând seama de volumul de muncă am organizat tabere de cercetare, încheind parteneriate cu Universitatea din București și cu Universitatea din Timișoara. Anul acesta continuăm cercetarea în câteva sate ale comunei Săvârșin.

Dorința noastră este să înscriem fiecare sat în Registrul național al patrimoniului imaterial.

În același timp  pentru 2018 am avut în vedere și activități cu o componentă educațională. Considerând că tinerii trebuie să învețe să vadă ce este valoros în lumea satului și să învețe ce să întrebe,cum să întrebe, am încheiat și anul acesta parteneriate  cu Colegiul Național ”Moise Nicoară” și cu Seminarul Teologic Ortodox, elevii urmând, sub coordonarea Centrului Cultural Județean Arad să desfășoare propriile anchete de teren pe anumite teme. Pentru a-i stimula, ne-am propus să publicăm rezultatele muncii lor într-o broșură.

Un alt parteneriat am încheiat în acest an cu Școala Superioară de învățători din Vârșeț, cu care vom organiza la Căsoaia un Workshop cu tema ”Cultură ecologică”.Se va discuta despre casa tradițională, îmbrăcămintea tradițională, alimentația tradițională.

În sfârșit,continuând o activitate care a debutat  în 2011, în iunie Centrului Cultural Județean Arad va organiza un simpozion internațional cu tema ”Istorie, memorie, identitate culturală.”Comunicările vor fi publicate, ca și în anii precedenți într-un volum. Vor participa istorici și antropologi din Franța, Serbia, Ungaria și România.

Trebuie să spun, gândindu-mă la edițiile trecute, că sunt mulțumită. Prin temele abordate și prin cei care au participat, simpozioanele noastre au devenit de referință în țară și în străinătate. Cât privește volumele publicate până acum, ele au fost foarte solicitate la Târgul de Carte Transilvania de la Cluj din 2017. Faptul că pe aceste publicații citite și citate figurează antetul Consiliului Județean Arad și al Centrului Cultural Județean Arad înseamnă pentru mine o promisiune împlinită” – declară Rodica Colta despre parcursul său profesional.

0 0

Aradul, „Golgota maghiară”, cum l-a numit Kossuth Lajos, are un rol major în revoluția maghiară care a izbucnit în 15 martie 1848. La Șiria au depus armele revoluționarii, iar în Cetatea Aradului au fost executați 16 ofițeri superiori, liderii ai Armatei revoluționare. 13 dintre ei au fost împușcați sau spânzurați în 6 octombrie 1849 și în memoria lor a fost construită Statuia Libertății, ai amplasată în Parcul Reconcilierii. Asasinul lor, feldmaresalul Haynau, numit și „Hiena de la Brescia”, a fost desemnat Cetățean de Onoare al Aradului, la propunerea primarului de atunci, pentru că în ciuda reprimării sângeroase a Revoluției, a cruțat totuși orașul revoluționar Arad.
Revoluția Maghiară de la 1848 a fost parte organică a valului revoluționar din acel an, având legătură cu alte revoluții din Europa și revoluții din Imperiul Austriac, fiind singura dintre acestea care a evoluat spre direcția opoziției militare de succes. Importanța puterii revoluționare e demonstrată și prin faptul că ea nu a putut fi înăbușită decât prin intervenția militară a Rusiei. Practic, evenimentele revoluționare și războiul revoluționar din anii 1848-49 reprezintă unul din cele mai importante conflicte militare din istoria maghiară.
Mulți din liderii și participanții săi, incluzându-i pe Lajos Kossuth, István Széchenyi, Sándor Petőfi, József Bem, fac parte din cele mai respectate personalități din Istoria Ungariei, și aniversarea izbucnirii revoluției, 15 martie, este una din cele trei sărbători naționale maghiare.
Ce solicitări aveau revoluționarii:
„Să fie pace, libertate și înțelegere
1. Dorim libertatea presei, desființarea cenzurii
2. Guvern responsabil în Buda-Pesta
3. Adunare Națională anuală la Pesta.
4. Egalitate în fața legii în chestiunile civile și religioase.
5. Gardă națională.
6. Plata dărilor de toți deopotrivă.
7. Desființarea iobăgiei.
8. Curte cu juri, pe baza egalei reprezentativități.
9. Bancă Națională.
10. Armata să depună jurământul pe Constituție, militarii maghiari să nu fie duși înafara țării, militarii străini să părăsească țara.
11. Deținuții politici de stat să fie eliberați.
12. Uniune.
Egalitate, libertate, fraternitate!”
O personalitate română importantă a acestei mișcări revoluționare a fost, în părțile noastre, Avram Iancu, legat și el cu multe fire afective de zona Halmagiului (jud. Arad).

0 0

Televiziunea publică a difuzat în direct dezvăluirile de presă ale unui fugar internațional, Sebastian Ghiță, care de doi ani se ascunde de justiția română.

Ghiță ar avea posibilitatea să facă dezvăluiri în instanță, în fața judecătorilor care au emis mai multe  mandate internaționale de arestare pe numele său, în câteva dosare de mare corupție. Dar preferă să se ascundă într-o țară care nu îl extrădează și să lanseze de acolo acuzații împotriva anchetatorilor săi.

Există un sindrom al hoțului care nu își regretă fapta, ci greșeala care l-a dus la fund. Asta se pare că se manifestă și la Ghiță.

Dar, revenind, faptul că televiziunea publică difuzează în direct declarațiile sale din Serbia, este un act de complicitate de joasă speță, prin care postul de televiziune național dă un semnal de solidaritate cu fugarul. TVR, care nu este o televiziune comercială ci una publică, finanțată cu bani de la bugetul de stat, ar fi putut transmite în direct drama oamenilor sărăciți de hoțiile corupților, oameni care în aceste zile luptă să își salveze din calea apelor revărsate bruma de agoniseală. Poate, astfel, genera un val de solidaritate față de situația lor. Dar televiziunea națională a ales să genereze un val de solidaritate cu fugarul Ghiță. Iar asta, indiferent de drepturile presei, nu este act onest de informare publică, ci o contribuție la dezinformare și manipularea opiniei publice.

0 0

 

 

 

 

Consilierul  PSD, Anca Stoenescu reușește să etaleze în spațiul public un tupeu demn de filiala partidului din Teleorman, pesemne că i-a prins bine Congresul PSD.

Această doamnă/consilier/dascăl/(aproape) inspector general al ISJ Arad/ servil activant de partid vorbește despre problemele învățământului arădean ca și când nu ar fi votat împotriva bugetului local și implicit împotriva sistemului de educație din Arad.

Acest consilier PSD a avut ocazia să facă ceva pentru învățământul arădean, a avut ocazia să se implice în mod activ pentru colegii săi și miile de elevi din Arad, a avut ocazia să îmbunătățească sistemul de educație…cu toate acestea a ales să asculte comanda șefilor de  partid și să nu facă absolut nimic.

Doamna Stoenescu, arădenii nu au uitat că ați votat împotriva investițiilor în educația arădeană! Nu au uitat că dumneavoastră ați votat împotriva elevilor, ca aceștia să nu primească nicio bursă! Nu au uitat că ați fost numită politic pe funcția de inspector general al ISJ Arad și nu ați fost capabilă să promovați concursul!

Arădenii nu uită minciunile și acțiunile ostile pe care le-ați demonstrat în Consiliul Local doar pentru a vă satisface șefii de partid!” declară consilierul municipal PNL, Bogdan Boca

0 0

 

 

140 de oficiali ai regiunilor Europei s-au înregistrat pentru Plenara de Primăvară a Adunării Regiunilor Europei (ARE), organizată în perioada 20-22 martie de Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad. Plenara care aduce Arad în elita administrației regionale europene! Preşedinţii Consiliilor Judeţene Timiş, Bistriţa, Iaşi, Gorj, vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene Tulcea, Vaslui, Maramureş şi Argeş, precum şi oficiali din  Belgia, Suedia, Franţa, Ucraina, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Albania, Danemarca, Republica Moldova, Azerbaidjan, Serbia, Ungaria, Spania, Borsnia şi Herţegovina, Italia şi Croaţia vor fi oaspeţii Aradului.

Președintele Consiliului Județean și primarul Aradului au discutat astăzi detaliile evenimentului din 20-22 martie.

„Suntem în pregătiri avansate a celor trei sesiuni ale comisiilor ARE şi a şedinţelor grupurilor de lucru. Am avut astăzi o videoconferinţă cu Johanna Pacevicius, coordonator ARE politici şi transfer de cunoştinţe, cu Sandra Evan, din partea universităţii Tubingen, cea care va fi moderatorul dezbaterii de început pe tema cooperare multi-level şi exploatarea ecosistemelor inovative şi cu Freddie Martyn, responsabil comunicare, referitoare la organizarea evenimentului şi a temelor de discuţie abordate”, a declarat dr. ​Andrei Ando, directorul Direcţiei Comunicare şi Strategii. Conferințele se vor organiza la Palatul Administrativ, în sălile Regele Ferdinand și Regina Maria.

0 0

 

 

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a semnat astăzi două contracte importante.

Cele două proiecte vizează sistemul de sănătate, şi anume Servicii de proiectare, faza studiu de prefezabilitate, pentru ,,Construire Secţii Obstetrică – Ginecologie şi Neonatologie, Secţie Chirurgie Infantilă, Secţia Pediatrie”, din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, respectiv Servicii de proiectare faza DALI pentru „Reabilitarea serviciilor spitaliceşti în domeniul medicinei cardiovasculare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, etaj 5, Corp C1”.

Semnarea contractelor a fost urmată de o dezbatere legată de construirea noului complex pediatric, care va cuprinde toată paleta specifică, de la Obstetrică şi Ginecologie, la Chirurgie Infantilă şi Pediatrie.

La şedinţa condusă de Iustin Cionca, au fost prezenţi Geanina Pistru (reprezentant Primăria Arad), reprezentanţii firmei de proiectare, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dar şi şefii de secţii implicaţi în proiect, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, prodecanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Vasile Goldiş”, aparatul propriu al Consiliului Judeţean.

„Pentru mine, sistemul de sănătate este o prioritate absolută. Astăzi am semnat două contracte importante, pentru serviciile de proiectare privind modernizarea secţiei de Cardiologie, investiţie ce se va realiza din fonduri transfrontaliere şi pentru studiul de prefezabilitate la noul Complex Pediatric. Acest complex se va realiza din fonduri de la Compania Naţională de Investiţii, circa 35 de milioane de euro, și de la Consiliul Județean Arad, aprox. 6 milioane de euro, reprezentând atât cofinanţarea, cât și cheltuielile considerate neeligibile. Fac această precizare pentru a sublinia încă o dată importanţa excedentului bugetar, pentru că de la acest capitol bugetar alocăm de fiecare dată bani pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare. Cu prilejul semnării contractului pentru studiul de prefezabilitate am adus la aceeaşi masă toți factorii implicaţi în acest proiect pentru a discuta toate aspectele, toate problemele ridicate. Voi organiza astfel de întâlniri de fiecare dată când este cazul, pentru ca odată pornită construcţia să «vorbim cu toţii aceeaşi limbă»”, a afirmat Iustin Cionca.

Noul Complex Pediatric va cuprinde secţiile de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, Chirurgie Infantilă, Pediatrie şi se va construi în curtea Spitalului Judeţean. Construcţia va avea circa 20.000 m2 (suprafaţă construită), pe 7 nivele (demisol+P+5).

0 0

Liviu Dragnea vorbește la modul teoretic, răstit, despre cum ar trebui să fie relația României cu China de parcă PSD ar fi în opoziție, nu la putere. Afișează o supărare pe care nu o înțeleg, când PSD chiar poate, de un an de zile, să facă tot ce vrea în țară, pentru binele țării. Multe lucruri s-ar fi putut face până acum, dacă prioritare nu ar fi fost legile justiției, răfuielile infractorilor cu procurorii, războiul populist cu dușmani imaginari. Sunt de acord cu Liviu Dragnea, China ar trebui să fie o prioritate pentru Guvern. Dar nu el dictează temele Guvernului? Faimosul „program de guvernare” nu este patentul său? Dacă România nu are o relație bună cu China, Liviu Dragnea nu poate da vina pe nimeni altcineva, nici măcar pe premierii din vitrina PSD. (În imagine – panoramă din Haikou, capitala Provinciei Hainan, înfrățită cu Consiliul Județean Arad)

0 0

Astăzi s-a semnat contractul pentru studiul de prefezabilitate!

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a semnat astăzi două contracte importante – unul dintre ele se referă la noul Spital de Pediatrie și Matern al Aradului!

Cele două proiecte vizează sistemul de sănătate, şi anume Servicii de proiectare, faza studiu de prefezabilitate, pentru ,,Construire Secţii Obstetrică – Ginecologie şi Neonatologie, Secţie Chirurgie Infantilă, Secţia Pediatrie”, din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, respectiv Servicii de proiectare faza DALI pentru „Reabilitarea serviciilor spitaliceşti în domeniul medicinei cardiovasculare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, etaj 5, Corp C1”.

Semnarea contractelor a fost urmată de o dezbatere legată de construirea noului complex pediatric, care va cuprinde toată paleta specifică, de la Obstetrică şi Ginecologie, la Chirurgie Infantilă şi Pediatrie.

La şedinţa condusă de Iustin Cionca, au fost prezenţi Geanina Pistru (reprezentant Primăria Arad), reprezentanţii firmei de proiectare, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dar şi şefii de secţii implicaţi în proiect, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, prodecanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Vasile Goldiş”, aparatul propriu al Consiliului Judeţean.

„Pentru mine, sistemul de sănătate este o prioritate absolută. Astăzi am semnat două contracte importante, pentru serviciile de proiectare privind modernizarea secţiei de Cardiologie, investiţie ce se va realiza din fonduri transfrontaliere şi pentru studiul de prefezabilitate la noul Complex Pediatric. Acest complex se va realiza din fonduri de la Compania Naţională de Investiţii, circa 35 de milioane de euro, și de la Consiliul Județean Arad, aprox. 6 milioane de euro, reprezentând atât cofinanţarea, cât și cheltuielile considerate neeligibile. Fac această precizare pentru a sublinia încă o dată importanţa excedentului bugetar, pentru că de la acest capitol bugetar alocăm de fiecare dată bani pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare. Cu prilejul semnării contractului pentru studiul de prefezabilitate am adus la aceeaşi masă toți factorii implicaţi în acest proiect pentru a discuta toate aspectele, toate problemele ridicate. Voi organiza astfel de întâlniri de fiecare dată când este cazul, pentru ca odată pornită construcţia să «vorbim cu toţii aceeaşi limbă»”, a afirmat Iustin Cionca.

Noul Complex Pediatric va cuprinde secţiile de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, Chirurgie Infantilă, Pediatrie şi se va construi în curtea Spitalului Judeţean. Construcţia va avea circa 20.000 m2 (suprafaţă construită), pe 7 nivele (demisol+P+5).

0 0

Sala „Iuliu Maniu”, simbol arădean al Marii Uniri, va fi reabilitată de Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean Arad renovează sala în care au fost negociate condiţiile desprinderii Transilvaniei de Ungaria, respectiv Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Iustin Cionca şi vicepreşedintele Sergiu Bîlcea au anunţat că, din punct de vedere al obiectivelor pentru Centenarul Marii Uniri, reabilitarea acestei săli reprezintă o prioritate. Ea se va realiza din fonduri europene, în condiţiile în care Guvernul României, prin Ministerul Culturii a refuzat să răspundă solicitării Consiliului Judeţean de a finanţa acest obiectiv de importanţă istorică pentru statul român. 

„Cu aproximativ şapte luni în urmă, am solicitat Ministerului Culturii ca în anul Centenar să reabiliteze sala «Iuliu Maniu» din Arad şi Palatul Unirii de pe bulevardul Revoluţiei nr. 81, acolo unde au avut loc negocierile istorice între Guvernul maghiar şi Consiliul Naţional Român. Nu am primit nici un răspuns şi am decis, în consecinţă, că arădenii merită respectul de a le fi recunoscută contribuţia la istoria României, chiar dacă Guvernul PSD nu este de acord şi, prin urmare, finanţăm din fonduri europene şi fonduri proprii această lucrare”, a declarat preşedintele Iustin Cionca.

La rândul său, vicepreşedintele CJA Sergiu Bîlcea a creionat necesarul investiţiilor la acest obiectiv, pentru a transforma sala „Iuliu Maniu”, acolo unde Consiliul Judeţean va amenaja o sală de conferinţe multifuncţională. „Aradul are un loc important în istoria României şi acest lucru ne obligă să recuperăm şi să punem accent pe valorile care ne reprezintă. Sala «Iuliu Maniu» de pe Bulevardul Revoluţiei nr. 81, unde Iuliu Maniu şi Jaszy Oszkar au negociat condiţiile actului istoric de la 1 Decembrie 1918 este, alături de Cîmpia Libertăţii de la Alba Iulia, locul emblematic al Marii Uniri. Este o sală de importanţă istorică naţională şi am căutat surse alternative pentru a o pune în valoare”, a afirmat Sergiu Bîlcea.

0 0

 

 

 

Majoritatea PSD-ALDE din Senat a respins propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.211/2011 privind regimul deşeurilor, care prevede majorarea cuantumului amenzilor şi introducerea unor sancţiuni complementare pentru nerespectarea interdicţiei de abandonare a deşeurilor.

Depozitele necontrolate de deşeuri, mai ales a celor provenite din lucrări de construcţii şi demolări, constituie o problemă reală la nivel naţional. În dezbaterile din comisiile de specialitate din Senat, reprezentanţii Ministerului Mediului, suţinuţi de colegii lor de partid din Parlament, au justificat respingerea măsurilor propuse de PNL prin faptul că vor modifica în curând Legea privind regimul deşeurilor, în acelaşi sens. Nu au prezentat însă nimic concret, iar despre disponibilitatea publică a aşa-ziselor modificări în vederea dezbaterii, nici o vorbă.

Ieşirile publice ale ministrului mediului, Graţiela Gavrilescu, în problema managementului deşeurilor, la care România este deficitară şi în procedură de infringement, sunt doar simple spectacole pentru televiziunile de casă. Răspunsurile dumneaei la întrebările pe care i le-am adresat pe această temă arată clar un singur lucru: sub guvernarea actuală, nu s-au luat şi nici nu se preconizează a se lua prea curând măsuri  efective în domeniul gestionării deşeurilor, care să scoată România din situaţia critică în care se află. Iar cheltuielile determinate de penalităţi sunt amplificate de costurile generate de efectele negative asupra sănătăţii populaţiei şi de cele pentru remedierea factorilor de mediu afectaţi. Guvernarea PSD-ALDE se dovedeşte încă o dată costisitoare şi extrem de păguboasă pentru societatea românească.

Voi susţine proiectul de lege în dezbaterile ce urmează a avea loc până la sfârşitul lunii martie şi în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională în acest caz.

0 0

CCIA Arad informează companiile și instituțiile publice despre organizarea unei a treia serii pentru cursul de Responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal pentru a veni în sprijinul acestora în procesul de aliniere la normele europene în domeniu.

Este un curs foarte important pentru companii și instituții, în procesul de aliniere la normativele europene care produc efecte în legislația națională. Este important de menționat faptul că la finalul acestui curs toţi participanţii vor primi un Certificat de absolvire emis de CCIA Arad și Asociația pentru Management Strategic și Lobby”, declară președintele CCIA Arad, Gheorghe Seculici.

CONTINUĂ ÎNSCRIERILE LA CURS: SERIA 19-21 APRILIE

Interesul crescut pentru cursul de Responsabil cu protecția datelor cu caracter personal a dus la epuizarea rapidă a locurilor puse la dispoziție de CCIA Arad în prima și a doua serie (1-3 martie și 19-21 martie), astfel încât organizatorul oferă o a treia serie celor interesați, cu desfășurare în intervalul 19-21 aprilie a.c.

Săptămâna trecută s-a încheiat prima serie a acestui curs atât de căutat de companii și instituții. Centrul de Formare Profesională a propus un pachet foarte atractiv pentru acest tip de curs, atât din punct de vedere financiar, cât și calitativ, prin prisma programei atinse și a trainerului care îl susține, conf. univ. dr. Petrică – Mihail Marcoci. Feed-back-ul a fost unul pozitiv după încheierea primei serii. Prin prisma solicitărilor de participare estimăm un interes crescut și o participare numeroasă în continuare”, declară prof. Carmen Marinela Crișan, coordonatorul Centrului de Formare Profesională din cadrul CCIA Arad.

REGULAMENT ȘI SANCȚIUNI APLICABILE DIN 28 MAI 2018

CCIA Arad vine în sprijinul companiilor şi instituţiilor publice cu un curs de specializare pentru Responsabilii cu protecţia datelor cu caracter personal, conform cu obligaţia instituită prin Regulamentul U.E. nr. 679/2016 (G.D.P.R) privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, aplicabil din 28 mai 2018.

Programa cursului GDPR conţine următoarele teme: categorii de date cu caracter personal care fac obiectul protecției, tipuri de operațiuni care intra sub incidenta Regulamentului de protective a datelor personale, protecția datelor cu caracter special, responsabilul cu protecția datelor personale (atribuții, obligații, drepturi si limitări profesionale), sisteme de protecție a datelor personale, managementul incidentelor cu date cu caracter personal, comunicarea în managementul protecției datelor cu caracter personal, transferuri interne si internaționale ale datelor cu caracter personal, studii de caz.

Detalii suplimentare la telefon: 0730.188.299 sau 0257/208.800, fax 0257/254.200, persoană de contact prof. Carmen Marinela Crișan.

0 0

Aradul lăcrimează. Bunul și dragul nostru Buji Baci (așa cum îi plăcea să se alinte și cum ne plăcea să îl alintăm), a închis ochii pentru totdeauna asupra imperfecțiunilor orașului care l-a pasionat până la obsesie. Bujor Buda a trăit frumos 82 de ani…

(Andrei Ando)

Câteva decenii în viața unei comunități nu reprezintă nimic. Dar atunci când fiecare zi a fiecărei luni din fiecare an al fiecărui deceniu, fără osteneală, fără descurajare, fără compromis, este în slujba unui singur scop, în mecanismul complex al vieții respectivei comunități se produce o schimbare ireversibilă. O astfel de schimbare a produs Buji Baci în orașul nostru mic, muncitoresc, cu pretenții aristocratice dar apucături vandale. Activismul său a fost pentru orășeni și pentru oraș, Pro Urbe – așa cum și-a botezat asociația, fără echivoc, pentru ideea de mai bine, pentru principiul implicării și stimularea asumării. A angrenat în această zbatere presa, societatea civilă, instituțiile, administrația, într-un efort de a conferi spațiului vital al arădeanului caracter, prestanță și respect.

Buji Baci a luptat ca un Don Quijote local cu morile de vânt ale birocrației instituționale și indolenței cetățenești, pentru o Dulcinee indiferentă și superficială – arădeanul. Și-a dus războiul fără încruntare, fără încrâncenare, cu insistența omului de bună credință conștient de validitatea cauzei sale și de perenitatea misionariatului pe care și l-a asumat.

A văzut Aradul mai frumos decât este? L-a iubit mai mult decât ar fi fost cazul? Nu. A făcut ceea ce orice arădean responsabil ar trebui să facă pentru Arad, dar aproape nimeni nu face: a trăit pentru orașul său, cu gândul la moștenirea pe care am avut șansa să o primim și la cea pe care o vom lăsa în urma noastră.

Bujor Buda a bătut la toate ușile pentru Arad, a scris la toate ziarele, a colaborat cu toate televiziunile, și-a moderat o emisiune la radio, a publicat mai multe cărți, a fondat o asociație, a accesat finanțare, a editat broșuri. A fost el însuși schimbarea pe care și-a dorit-o, renovându-și cu simț estetic casa de pe Bulevardul Vasile Milea, bucurându-se de bucuria celor care se opreau o clipă să o admire. S-a implicat fără să pretindă favoruri sau avantaje, folosindu-se pe sine însuși, vitalitatea și pasiunea sa, pentru a convinge și a coagula în jurul său un grup de acțiune.

Pleacă dintre noi cu satisfacții mici, fără să vadă acea metamorfoză pe care și-a dorit-o. Clădirea fabricii Marta își pierde cel mai valoros avocat; indicatoarele de nivel de la colțurile de stradă ori primele urme ale canalizării din Arad nu cred să aibă vreodată susținător mai entuziast; oțetarii de pe acoperișurile clădirilor istorice își pierd cel mai determinat dușman; fațadele palatelor, turnurile de tablă, cabinele de telefon, cutiile de electricitate, spațiile verzi, stațiile de tramvai, detaliile care schimbă aspectul unui oraș au rămas orfane de privirea critică și vocea adâncă, blândă, necăjită a lui Buji Baci.

A trăit 82 de ani. A fost o onoare, este o mândrie că unii dintre aceștia i-am trăit alături de el…

0 0

PSD dă o lovitură de grație stațiunii Moneasa! În condițiile în care aceasta trăia aproape exclusiv din biletele de tratament pentru pensionari, finanțate prin Casa de Pensii, anul acesta Guvernul a tăiat 45% din totalul biletelor alocate stațiunii Moneasa! Parlamentarii PSD de Arad, care susțineau că se implică în dezvoltarea stațiunii, nu au mișcat în realitate niciun deget pentru a împiedica acest dezastru și au abandonat Moneasa.

 

Față de 2090 de bilete în anul 2017, Guvernul a alocat anul acesta doar 1300 de bilete de tratament pentru Moneasa.

„Spre deosebire de Guvernul PSD, care a tăiat finanțarea stațiunii, Consiliul Județean oferă un important sprijin pentru comuna Moneasa, pentru că virează în fiecare an sume consistente pentru evenimente și dezvoltarea taberei școlare. Numărul elevilor din tabără ajunge să depășească numărul persoanelor care se cazează în hoteluri, pentru că PSD și-a bătut joc de Moneasa! Înjumătățirea biletelor de tratament înseamnă că Moneasa va fi pustie anul acesta, iar declarațiile parlamentarilor PSD se dovedesc fumigene pentru mascarea dezinteresului lor și al Guvernului pe care îl girează”, declară vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Claudia Boghicevici.

Administrația locală din Moneasa a ratat în anul 2017 finanțări de milioane de euro din fonduri europene, pentru că nu a depus documentația necesară. Acum, această lovitură dată de PSD înseamnă pentru unii agenți economici condamnarea la moarte, iar pentru administrația locală venituri mult mai mici față de anul trecut.

0 0

O mie de arădence au beneficiat din iulie 2017 și până în prezent de mamografii gratuite, în cadrul Centrului de Screening Mamar deschis, prin eforturi comune, de către Consiliul Județean Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad!

​„Am sărbătorit astăzi pacienta cu numărul 1000 care a apelat la Screeningul mamar gratuit oferit de Spitalul Clinic Județean Arad, în parteneriat cu Consiliul Județean și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”. Programul a fost lansat în vara anului trecut, după ce am vizitat spitale din Bekescsaba, Ungaria, unde acest proiect de screening are mare succes. Am fost acolo împreună cu rectorul UVVG, Coralia Cotoraci, cu care am decis să implementăm programul și la Arad. Am lansat programul în iulie 2017. După opt luni avem 1000 de paciente. Ținta noastră o reprezintă 5000 de examinări. Consililiul Județean administrează sistemul de sănătate publică a județului Arad. Din anul 2010, am investit 27 de milioane de euro în spitalul clinic județean de urgență. În strategia pe care ne-am făcut-o am decis însă că trebuie să punem accentul, în paralel, pe prevenție. În discuțiile pe care le-am avut cu președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, dr. Aurel Ardelean, am convenit să încercăm dezvoltarea acestui proiect, chiar cu realizarea unui centru de cercetări în domeniul oncologic. Având în vedere că incidența cazurilor de cancer în județul Arad este foarte mare, am depus un proiect pentru construirea unui Spital de Oncologie. Am fost anunțați că proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală” – a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.​

 

În cadrul centrului, femeile pot beneficia de investigații medicale gratuite pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului la sân. Populația țintă a examinărilor mamare, în cadrul Centrului de Screening Mamar, este reprezentată de femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, deoarece cel mai mare factor în dezvoltarea unui cancer mamar este vârsta.

Ec. Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a precizat că: ”Mă bucur că arădencele au realizat cât de importante sunt aceste mamografii și se prezintă în număr tot mai mare la Centrul de Screening Mamar. Sper ca în perioada următoare tot mai multe femei, din județul nostru, care se încadrează în categoria de vârstă 45-65 de ani, să vină la centrul de Screening Mamar pentru examinare. Datorită acestui aparat, cancerul poate fi depistat în fază incipientă iar șansele de vindecare sunt mult mai mari. Mulțumesc pe această cale Consiliului Județean Arad, Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad și Ministerului Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Arad, instituții care au implementat acest proiect deosebit de important pentru comunitatea noastră.”

Despre importanța realizării acestor mamografii la Arad a vorbit și consilierul județean dr. Corina Crișan: ”Consiliul Județean Arad împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și cu Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” și-au unit forțele și au pus la dispoziție toată infrastructura necesară pentru ca arădencele să beneficieze de mamografii gratuite. Rolul nostru este de a promova acest program de screening mamar în rândul arădencelor, dar decizia personală, a fiecărei femei sănătoase în parte, este cea mai valoroasă pentru a face o mamografie de control. Șansa de a depista la timp leziuni de sân care se pot trata, trebuie să motiveze decizia de a beneficia de serviciile acestui Centru de Screening mamar arădean.”   

Screeningul mamar se face pe baza unui bilet de trimitere simplu, de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Programul de lucru în ambulatoriul de mamografie este de două zile pe săptămână. Pentru programarea mamografiilor puteți apela numărul: 0730 11.02.01, de luni până vineri între orele 08.00 și 17.00.

Rezultatul se eliberează în 24 de ore de la efectuarea mamografiei, acesta fiind comunicat atât pacientei cât și medicului de familie.  Centrul de Screening Mamar este situat în Arad, pe strada Cocorilor, nr.57.

0 0

 

Concursul Cupa Prieteniei a avut loc  recent la Universitatea Aurel Vlaicu. Au participat 216 copii de la Palatul Copiilor Arad, Nădlac, Lipova, Pecica și de la școlile din Arad. Concursul s-a desfășurat pe mai multe categorii de vârstă atât la fete cât și la băieți.  Printre parteneri s-au numărat Clubul Vados Arad, Universitatea Aurel Vlaicu, iar sponsorii acestei competiții au fost Apetit Bistro, Clubul Vados și părinții de la cercul de șah. Dintre copiii de la Cercul de șah s-au remarcat următorii:

  • Locul I – Pragai Rareș, Pragai Bogdan, Varga Sonia, Sida Flavia, Guiu Lorena, Tod David, Kopka David;
  • Locul II – Milea Clara, Oltean Cristian, Orz Stefania, Vanci Ema, Buzuriu Nicolas, Nan Carla;
  • Locul III – Halmajan Fabian, Balaban Voia Alexandru, Tus Oana, Vanci Ana, Vass Vlad, Briciu Patrick, Petraș Marie Luise.

Acest concurs este o etapă din proiectul Concursului Național Cupa Palatului, care este înscris in calendarul activităților educative cu finanțare în anul 2018.

 

Cosma Mitică, prof. coord.  Cercul de SAH

 

0 0

 

 

​            Am avertizat public încă din luna septembrie a anului trecut asupra haosului administrativ și economic ce urma a fi declanșat odată cu transferul cotelor de contribuții de la angajator la angajat.

 

Una dintre multele probleme apărute în urma intrării în vigoare a transferului contribuțiilor în sarcina angajatului a fost în cazul angajaților DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului). Iată și un exemplu concert în acest sens: o persoană care ocupă în prezent funcția de șef centru în cadrul unui DGASPC avea ca salariu brut, raportat la luna decembrie, suma de 5700 lei. Acest lucru se traducea  în faptul că persoana respectivă primea suma de 3997 lei net. Începând de la 1 ianuarie 2018 salariul brut i-a crescut cu 25%, dar a fost plafonat la valoarea de 5966 lei (atât cât este prevăzut pentru anul 2022), prin aplicabilitatea prevederilor din legea nr. 153/2017. Acum, această persoană are un salariu net de 3489 lei. Deci are o scădere de 500 lei! Și, deși ocupă o funcție de conducere are un salariu mai mic decât cei din subordine și, mai mult, îi scade salariul!

 

Având în vedere multele sesizări primite de la cetățeni aflați în situații asemănătoare și pentru o salarizare corespunzatoare atribuțiilor și responsabilităților, am depus o serie de amandamente la proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Amendamentul ce solutionează problema angajaților din cadrul DGASPC a fost asumat de membrii Comisiei pentru muncă si protecție socială și ulterior votat de plenul Parlamentului, urmând astfel ca aceștia să beneficieze de salariile avute în luna decembrie 2017.

 

Sunt în continuare deschis oricăror discuții cu cetățenii privind eventualele sesizări pe care le pot face cu privire la probleme apărute în urma transferului cotelor de contribuții de la angajator la angajat, urmând a milita pentru soluționarea oricăror efecte negative.

0 0
  1. Înscrierea elevilor în învăţământul primar – 2018

Reamintim părinţilor/tutorilor legali şi celor interesaţi că înscrierea în învăţământul primar pentru anul şcolar 2018-2019, are loc în perioada 8 martie – 26 martie 2018 la sediul unităţilor de învăţământ sau prin completarea online a unei cereri tip de înscriere, urmând ca cererea să fie validată la unitatea de învăţământ unde se doreşte înscrierea.

În perioada 1 martie – 12 martie 2018, în unităţile de învăţământ preşcolar au loc întâlniri de informare şi consiliere a părinţilor copiilor din grădiniţe cu privire la înscrierea în învăţământul primar 2018 – 2019.

În perioada 1 martie – 12 martie 2018, în fiecare unitate şcolară cu nivel de învăţământ primar se organizează “Ziua porţilor deschise”, zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul didactic din unitatea de învăţământ.

 

În perioada 1 martie – 23 martie 2018, într-un număr de 24 de centre din municipiu şi judeţ, are loc evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor, sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) , fiind evaluaţi până în prezent un număr de 140 de preşcolari.

Pentru orice informaţii referitoare la înscrierea în clasa pregătitoare, ISJ Arad a pus la dispozitia celor interesati, telverde, 0800816257, în intervalul orar 8.00-16.00, care va funcţiona pe perioada 26 februarie – 4 mai 2018, la care părinţii şi alte persoane interesate pot obţine, gratuit, informaţii referitoare la înscrierea copiilor în învăţământul primar.

 

 

  1. Simularea Evaluării Naționale pentru elevii de clasa aVIII-a 2018 – proba  Limba și literatura maternă

 

 

Proba de Limba și literatura maternă s-a desfășurat în 13 centre,  în condiţii normale, fără niciun incident.

Au fost prezenţi 156 elevi, 40  elevi fiind absenți, nu a fost eliminat nici un elev.

 

În data de 16 martie 2018 se vor afișa rezultatele finale.

 

Toți cei implicați în organizarea și desfășurarea Examenului de simulare a Evaluării Naționale pentru elevii de clasa aVIII-a 2018, au dat dovadă de responsabilitate, profesionalism și de o mobilizare exemplară pentru respectarea prevederilor Metodologiei de organizare și desfășurare.

Inspectoratul Școlar Județean Arad mulțumește pentru buna colaborare: profesorilor asistenți, membrilor și președinților din unitățile școlare, organelor care au asigurat paza instituțiilor școlare și celor care au asigurat asistența medicală pe toată perioada simulării acestui examen.

 

.

  1. Calendarul activităților desfășurate de Inspectoratul Școlar Județean Arad în luna martie 2018

 

  • Ședință cu directorii unităților școlare
  • Inspecții generale

–  Liceul teologic Baptist “Alexa Popovici” Arad – 27.02.- 9.02.2018

– Școala Gimnazială Agrișu Mare – 13.03.-16.03.2018

 

  • Inspecții tematice:

– Pregătirea elevilor pentru examenele naționale, organizarea și desfășurarea simulării examenului de Evaluare națională 2018 (05.03-07.03)

– Pregătirea elevilor pentru examenele naționale, organizarea și desfășurarea simulării examenului de Bacalaureat Național 2018 (19.03-23.03)

– Încărcarea corectă a datelor in SIIIR; Monitorizarea activității specifice învățământului particular; Monitorizarea și verificarea activității manageriale din unitățile de învățământ particulare; Monitorizarea strategiilor și procedurilor de asigurare a calității din unitățile de învățământ, în conformitate cu politica MEN și ARACIP (26.03-30.03.2018)

– Monitorizarea activităţilor în săptămânile „Școala altfel” (26.03-30.03.2018)

0 0
Expoziția itinerantă „Românii de la marginea lumii” a făcut un prim popas la Reșița
Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad organizează expoziția itinerantă de fotografie „Românii de la marginea lumii”, dedicată comunităților românești din Ungaria, Serbia, Croația și Grecia.
Pe panourile expoziției sunt reunite fotografii ce reflectă aspecte din viața acestor comunități: obiceiuri, tradiții, dansuri, monumente reprezentative, repere arhitectonice, dar și portrete ale conaționalilor noștri, de cele mai diferite vârste, trăitori în Budapesta, Mișcolț, Eger, Jula, Micherechi, Bihor, Chitighaz, Bichiș, Bătania, Aletea, Cenad, Otlaca (Ungaria), Timoc (Serbia), Istria (Croația) și Aminciu (Grecia).
Prima gazdă a expoziției este Muzeul Banatului Montan Reșița, iar vernisajul acesteia a avut loc loc în data de 6 martie 2018. Au prezentat expoziția și au făcut referiri la tematica acesteia: dr. Doru Sinaci – director al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, dr. Adrian Șimon – director executiv al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Arad, prof. Ioan Traia – muzeograf la Muzeul Satului Bănățean, Vasile Barbu – reprezentant al românilor din Voivodina, Serbia, Pr. Petru Berbentea – Parohia Ortodoxă Sf. Petru și Pavel, Reșița.
Ne bucurăm că au răspuns pozitiv invitației noastre la acest vernisaj personalități din oraș dar și din județ: dr. Cristian Chioncel – prorector Universitatea Eftimie Murgu Reșita, Titian Puichiță – manager interimar al Centrului de Cultură tradițională Caraș- Severin, Dan Liuț – directorul Casei Orășenești de Cultură Bocșa, prof. Gheorghe Rancu Bodrog – curator a Muzeului Almajul. Ne-au fost alături la vernisajul expoziției elevi de la Colegiul Economic al Banatului Montan (prof. Emil Varga), Colegiul Tehnic Cărășan (prof. Dan Oberșterescu), Liceul de Arte „Sabin Păuța”, Resita (prof. Tudor Paniță) dar și reprezentanți ai românilor din Voivodina, Serbia” a precizat dr. Livia Magina, cercetător științific la Muzeul Banatului Montan.
Expoziția se va afla pe simezele muzeului din Reșița până la finalul lunii martie.

0 0

 

 

 

Consiliul Județean Timiș și Asociația Culturală Noua Acropolă Timișoara vă invită miercuri, 7 martie 2018, de la ora 18:30, să participați la prelegerea filosofică intitulată „Destin sau liber arbitru”, susținută de Laurențiu Lancea.

 

Evenimentul se va desfășura la Centrul Multifuncțional Bastion, de pe strada Hector, nr. 4, Bastionul Theresia, corp C. Intrarea va fi liberă.

 

Există un Destin pentru toți oamenii? Dacă da, cum putem să-l descoperim? Există Liber arbitru? Dreptatea e o Lege sau totul este arbitrar?

Descoperă filosofia și actualitatea ideilor atemporale esențiale pentru ființa umană, explorând o temă care a preocupat dintotdeauna ființa umană, care a căutat răspunsuri neechivoce la întrebarea „Destin sau liber arbitru?”. Prezentarea acestei teme este extrasă din cursul de introducere în filosofie și psihologie, pe care asociația îl organizează începând cu luna martie.

0 0

 

Consiliul Judeţean continuă seria manifestărilor dedicate Anului Centenar. Sâmbătă, 3 februarie, la Consiliul Județean Arad, a avut loc o conferință internaţională, intitulată ,,Politica Statelor Unite ale Americii vizavi de România în timpul Primului Război Mondial și reglementarea postbelică”.

Conferința a fost susținută de prof. dr. Bernard Cook şi prof. dr. David Moore, ambii de la Universitatea Loyola din New Orleans şi a fost moderată de prof. univ. dr. Miodrag Milin, de la ,,Universitatea de Vest” Timișoara.

          ,,Consiliul Judeţean Arad şi-a propus ca în Anul Centenar să organizeze o serie de evenimente de anvergură internaţională de înaltă ţinută care să accentueze rolul important pe care l-a jucat Aradul în Marea Unire. Intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial a reprezentat un pas decisiv pentru câştigarea Primului Război de către alianţa din care făcea parte şi România. Am considerat că este oportun să organizăm această conferinţă, să auzim cum s-a văzut Marea Unire de dincolo de Ocean”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

0 0

 

Ediția 2018 a târgului Arpicultura, organizată de CCIA Arad, a reușit să coaguleze/reunească la Expo Arad publicul specializat în domeniul apicol cu publicul larg, consumatorii finali de miere și produse derivate.

 

Anul acesta ne-am dorit să ne adresăm cât mai mult consumatorului final. Beneficiile acestui produs, mierea, sunt extrem de variate, România fiind unul dintre marii producători ai Europei. Considerăm că este de datoria noastră, a organizatorilor să contribuim la dezvoltarea legăturii dintre producător și consumatorul final. A fost o ediție reușită care a contribuit la consolidarea statutului de cel mai mare târg apicol din Regiunea de Vest”, declară coordonatorul târgului, Alex Butar.

 

Timp de două zile, la finalul săptămânii trecute, peste 50 de producători locali și-au prezentat oferta (atât produse, cît și unelte din domeniul creșterii albinelor) în spaţiul generos oferit de Expo Arad. Prezenţa mare a consumatorilor de produse apicole a fost vizibilă de la primele ore de la deschiderea târgului, spațiul expozițional fiind plin de vizitatori chiar înainte de deschiderea oficială. Atât expozanții, cât și vizitatorii s-au declarat foarte mulțumiți de evenimentul apicol al Aradului, reieșind clar nevoia extinderii spațiului expozițional interior și exterior.

 

Evenimentele conexe desfășurate în parteneriat cu Asociația Crescătorilor de Albine din România au fost de mare interes pentru cei prezenți. Conferințele tematice s-au desfășurat cu un auditoriu foarte numeros și interesat, în special, de finanțările din domeniul apicol și de soluții la problemele de patologie în apicultură.

 

 

 

 .

 

 

 

0 0


În perioada 1-3 martie, Consiliul Judeţean Arad a organizat cinci evenimente internaţionale majore, cu 21 de invitaţi din Statele Unite, Germania, Serbia, Ungaria şi România.

Gazdele acestor evenimente au fost președintele Iustin Cionca și vicepreședinții Claudia Boghicevici și Sergiu Bîlcea. Unele dintre acestea fac parte din programul Anului Centenar, prin care Consiliul Județean Arad sărbătorește aniversarea Marii Uniri.
Seria evenimentelor a fost deschisă joi, 1 martie, cu vizita de trei zile a unei delegații de nivel înalt din Germania. Vizita s-a concretizat prin semnarea unei declarații de intenție privind încheierea unui parteneriat între Arad și districtul Tübingen, semnată de preşedinţii celor două regiuni, Iustin Cionca, respectiv Joachim Walter.

Vineri, 2 martie, în sala Ferdinand, a Primăriei Municipiului Arad, au fost prezentate proiectul și obiectivele Consorțiului Cultural Internaţional Activarium, construcție realizată la nivelul Asociației Euroregiunii Dunare-Criș-Mures-Tisa (DKMT), în cadrul căreia Aradul este membru fondator. Coordonatul consorţiului cultural va fi Consiliul Judeţean Arad, iniţiatorul acestei iniţiative în cadrul DKMT.

Evenimentul s-a bucurat de o atenţie deosebită, cu o participare  numeroasă: Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Călin Bibarţ şi Levente Bognar, viceprimarii municipiului, directori ai instituţiilor culturale şi conducerile celor două universităţi arădene, Novak Tibor, reprezentantul Asociaţiei Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021, Marosi Zoltan, reprezentantul DKMT, Kardos Agneta, de la Consiliului Judeţean Timiş,   Vladan Tadic, Consulul General al Republicii Serbia la Timișoara, reprezentanţi ai minorităţilor româneşti din Serbia şi ai minorităţilor sârbe din România, şi preşedintele Districtului Tubingen din Germania, Joachim Walter.

Tot vineri, Consiliul Judeţean a fost gazda conferinţei cu tema „O sută de ani de la Marea Unire. Influenţa principiilor wilsoniene asupra Europei moderne”. Au conferenţiat pe marginea acestui subiect prof. dr. Ionuţ Cojocaru, Bucureşti, prof. univ. dr. Marius Grec, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, ing. Bojidar Panici, Uniunea Sârbilor Arad şi dr. Doru Sinaci, director Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.

Ziua de vineri s-a încheiat cu organizarea mesei rotunde „Proiectele și problemele românilor din Serbia”, unde conducerea Consiliului Judeţean Arad, împreună cu reprezentanţi ai minorităţilor românilor din Serbia, au discutat problemele comunităţii române din Serbia şi au creionat proiecte şi evenimente culturale comune.

          Sâmbătă, 3 martie, a avut loc conferința internaţională, intitulată ,,Politica Statelor Unite ale Americii vizavi de România în timpul Primului Război Mondial și reglementarea postbelică”. Conferința a fost susținută de prof. dr. Bernard Cook şi prof. dr. David Moore, ambii de la Universitatea Loyola din New Orleans şi a fost moderată de prof. univ. dr. Miodrag Milin, de la ,,Universitatea de Vest” Timișoara.

Evenimentele au fost realizate cu sprijinul logistic şi implicarea Primăriei Municipiului Arad, Centrului Cultural Județean, Complexului Muzeal Arad, Bibliotecii A.D.Xenopol, Filarmonica Arad, respectiv universităților „Vasile Goldis” și „Aurel Vlaicu”.

0 0
Complexul Muzeal Arad/ Muzeul de Artă Arad si Art Yourself Gallery 
propun o expozitie retrospectiva Amalia Dulhan/ IMAGINARIUM 
in perioada 6 martie- 28 aprilie 2018.

Vernisajul expozitiei IMAGINARIUM va avea loc
marti, 06 martie 2018, orele 18.00,
la Muzeul de Arta Arad/ Sala ”Ovidiu Maitec” 
„Este posibil să exişti în afara realităţii imediate, folosind-o ca sursă de angoasă şi extaz pentru a accesa un tărâm intern, subiectiv, limitat doar de limitările, obsesiile şi dorinţele proprii.
Este puţin probabil să reuşeşti să experimentezi constant simultaneitatea acestor lumi – reală şi imaginară – şi este şi mai puţin plauzibil să poţi oferi cu precizie unei alte conştiinţe o dovadă concretă sau un artefact convingător provenind din lumea care există doar pentru tine, în zămislirea ta exclusivă.
In ciuda acestor premize descurajatoare pe care le-am acceptat, în ultimii şapte ani am sondat, am prospectat şi am incantat, am visat, am cristalizat şi am materializat dintr-un tărâm într-altul idei şi sentimente despre ceea ce inseamnă să exişti dincolo de concretul organic şi efemer al existenţei.
Colecţia mea de lucrari şi curiozităţi imaginare este deci o optimist-compulsivă încercare de a povesti despre cum ceea ce nu se vede există în mine şi despre ceea ce defineşte pentru mine natura conştiinţei umane : nesfârşita sa nevoie de a se cunoaşte, de a creşte o dată cu aceasta cunoaştere, ca într-un final să poată sparge sau accepta bariera solitudinii existenţei.”
AMALIA DULHAN
Proiect expozitional realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Arad. 

STAY CONNECTED

%d blogeri au apreciat: