Home Blog

0 0

-Domnule președinte, ați afirmat că anul 2019 a fost anul investițiilor record în drumurile județene arădene. Puteți fi mai concret?

-Consiliul Județean Arad a încheiat un an cu investiții record în modernizarea și reabilitarea drumurilor județene! Niciodată în existența instituției nu s-au adus atât de mulți bani pentru drumurile județene și nu au fost realizate investiții atât de consistente!  Obiectivul conducerii Consiliului Județean Arad a fost ca până în iunie 2020, 300 km de drumuri județene, adică un sfert din total, să fie ca noi. Acest obiectiv este foarte aproape de realizare, întrucât la finalul anului trecut ajungeam la 250 km. Această performanță a fost premiată în luna decembrie, la Gala Administrației din România, organizată la Cluj, unde Consiliul Județean Arad a fost apreciat pentru rezultatele deosebite în modernizarea drumurilor județene.

-Care au fost cele mai importante lucrări începute pe drumurile județene din Arad?

-Cum spuneam, anul 2019 a fost anul marilor investiții, unele începute, altele finalizate. Am realizat zeci de kilometri de covoare asfaltice în localități unde de peste cincizeci de ani nu s-au mai realizat decât, poate, cârpeli. Dar am avut și curajul să începem lucrări grele, modernizare din fundație, pe cele mai grele trasee din județ, și aș aminti aici, printre altele, Pâncota-Târnova-Buteni, Gurahonț-Dieci-Buteni, Sintea-Șepreuș, Târnova-Tauț. Nu în ultimul rând, faptul că modernizăm drumurile transfrontaliere, realizând pentru prima oară în istorie o legătură ireproșabilă între punctele de trecere a frontierei Nădlac și Vărșand (inclusiv centuri ocolitoare pentru două orașe) demonstrează eficiența și forța Consiliului Județean Arad. Prin intermediul portalului www.vestic.ro, le mulțumesc tuturor colegilor și colaboratorilor noștri, care și-au adus contribuția la aceste proiecte, dar le mulțumesc și arădenilor pentru răbdare și înțelegere. Știu că un șantier nu este plăcut, dar este mult mai plăcut decât un drum distrus.

 -Ați afirmat, la sfârșitul anului trecut, că situația drumului județean Arad-Șiria-Pâncota trebuie să determine o schimbare la nivel național, în favoarea administrațiilor locale! La ce anume vă refereați?

-Cea mai mare nemulțumire a mea, ca președinte al Consiliului Județean Arad, legată de anul 2019, o reprezintă drumul județean Arad-Șiria-Pâncota, unde lucrările nu au putut începe deși Consiliul Județean a câștigat din fonduri europene banii necesari modernizării drumului. Piedicile birocratice, legile imperfecte, activitatea ruptă de realitatea din județe a unor instituții de la București au făcut ca lucrările să fie blocate, deși există toți banii pentru plata lor.

Este una dintre cele mai grave situații din România, după părerea mea, și nu numai din cauza calității drumului, ci și pentru că pune degetul pe o rană mare a statului român: lipsa de eficiență a instituțiilor de la București care ar trebui să ajute activitatea Consiliului Județean, dar din păcate nu numai că ne încurcă, dar ne și pun piedici.

 

-Ați declarat că drumul va intra în lucru anul acesta.

-Este adevărat, dar putea deja să fie un șantier deschis, așa cum este tronsonul Pâncota-Târnova-Buteni, unde lucrările avansează foarte bine. Vă reamintesc că au trecut peste 1100 de zile de când Consiliul Județean a depus documentația pentru drumul județean Arad-Horia-Șiria-Pâncota. Am vrut ca aici să se lucreze și noaptea, ca firma să demonstreze că are suficiente utilaje și muncitori și să acorde o garanție extinsă pentru lucrare, adică să își asume răspunderea pentru lucrare.  Și ce au făcut instituțiile statului, în loc să ne ajute? Ne-au blocat. O spun și o repet cu supărare: ne-au blocat! Au blocat o investiție pe fonduri europene, cu pretextul că trebuie să dăm contractul firmei care oferă prețul cel mai mic, indiferent de consecințe. Am așteptat trei ani să primim undă verde pentru începerea lucrărilor, și când în sfârșit licitația a fost organizată, ne-am trezit în toamna trecută că este contestată de firma care execută lucrări de întreținere pe drumul județean respectiv. Asta înseamnă altă amânare, până în primăvară. Sunt foarte dezamăgit, ceea ce se întâmplă pe drumul Arad-Horia-Șiria-Pâncota ar trebui să fie o lecție de predat la facultățile de Administrație Publică, despre greutățile pe care le are un Consiliu Județean unde se muncește.

-La un moment dat ați luat în calcul și realizarea unui ovor asflatic pe drumul județean Arad-Horia-Șiria-Pâncota. De ce nu s-a făcut?

-Pentru că legea nu permite ca după o astfel de lucrare, timp de trei ani, să se realizeze o intervenție pentru modernizare, or fondurile europene câștigate pentru drumul respectiv trebuie consumate. Dacă făceam covorul asfaltic și nu mai puteam începe lucrarea de modernizare timp de trei ani, pierdeam finanțarea europeană. Interesul nostru este ca drumul respectiv să fie modernizat. Am mai spus-o și repet: legislația românească, și susțin asta cu toată responsabilitatea, descurajează investițiile administrațiilor locale în infrastructură, prin reglementări stufoase și prevederi care împiedică încredințarea lucrărilor către firme care nu lucrează ieftin, dar lucrează bine. Am fost atacați permanent pentru starea drumurilor, iar noi am explicat mereu că pentru fiecare kilometru de asfalt este nevoie de un metru de acte și de proceduri birocratice greoaie.

-Domnule președinte, dacă ar fi să tragem linie, care sunt concluziile anului 2019 pentru investițiile Consiliului Județean Arad în drumurile județene?

-Concluziile anului 2019 sunt, pentru Consiliul Județean Arad, următoarele:

-Niciodată în istoria Consiliului Județean Arad nu s-a lucrat atât de intens la drumurile județene, ca în anul 2018!

-Avem în lucru aprox. 256,1 km de drumuri județene în perioada 2016-2019!

-Solicităm revizuirea legislației stufoase, care blochează investițiile în infrastructura rutieră!

0 0

-Domnule președinte Iustin Cionca, ați anunțat că veți face „investiții calculate” pentru restaurarea Muzeului din Lipova. La ce v-ați referit?

-În luna septembrie, Consiliul Județean Arad a aprobat documentațiile tehnico-economice și indicatorii tehnico-economici pentru RESTAURAREA MUZEUlui ORĂȘENESC LIPOVA. Administraţia judeţului Arad doreşte efectuarea unor reparaţii capitale la clădirea care găzduieşte muzeul din Lipova. Ulterior, prin recalcularea costurilor, s-a actualizat devizul general, aprobat în şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Judeţean, în urma căruia a rezultat o economie de 800 de mii de lei, sumă ce se va reîntoarce la bugetul Consiliului Judeţean Arad. Investiția este cu atât mai importată cu cât pregătește și Lipova pentru anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Este de datoria noastră să susţinem cultura, şi aici mă refer atât la susţinerea actului cultural, cât şi a patrimoniului. Îmi doresc să găsim şi surse de finanţare, din fonduri externe, pentru a putea conferi acestei clădiri, atât de importantă pentru patrimoniul nostru cultural material, valoarea pe care o merită, cât să şi oferim un spaţiu adecvat patrimoniului deţinut de Muzeul din Lipova. La ora actuală, Muzeul Orășenesc Lipova funcționează într-un valoros castel din secolul al XIX-lea, monument istoric și de arhitectură – Castelul Misici. Acesta a aparținut omului politic Sever Bocu. Aici regăsim colecția de artă Eleonora Costescu și Vasile Varga, alcătuită din pictură românească modernă, pictură din școlile italiană, flamandă, engleză, franceză, maghiară, piese de artă decorativă (argintărie, porțelan, sticlă, mobilier). De asemenea, în patrimoniul muzeului se regăsesc şi piese originale de mobilier care au supravieţuit perioadei comuniste, obiecte autentice, cărora le-a fost înlocuită doar tapiţeria, iniţial lucrată manual, parchetul, şemineul din marmură de Carrara, sobele de teracotă, candelabrele şi oglinzile din cristal ce au fost aduse din Viena de către Sever Bocu după 1930.

-Dacă discutăm despre ședința Consiliului Județean Arad, Cinci comune și-au realocat sumele primite de la Consiliul Județean Arad. Ne puteți da câteva detalii?

-Consilierii județeni au aprobat solicitările a cinci administrații locale (Macea, Pilu, Gurahonț, Șeitin, Vladimirescu) de realocare a unor sume destinate la începutul anului spre alte investiții decât cele inițiale. Aceste sume au fost repartizate de către Consiliul Județean către primării, sursa fiind cota de 7,5% din impozitul pe venit. Ca întotdeauna, am dat curs solicitărilor administrațiilor locale, de a transfera anumite sume destinate proiectelor locale, de la unele investiții la altele. Aceste sume aparțin comunităților locale și e logic ca administrațiile locale să le repartizeze aceste sume către prioritățile proprii deoarece cunosc mult mai bine cerințele cetățenilor. Această flexibilitate a Consiliului Județean subliniază, de fapt, colaborarea foarte bună cu administrațiile locale, rezultatul concret regăsindu-se în satisfacerea cerințelor oamenilor. La Primăria Comunei Macea majorăm obiectivul de investiții „Rambursare credit «Reabilitare iluminat public în comuna Macea»”, cu suma de 150.000 lei. La Primăria Comunei Pilu înființăm un nou obiectiv de investiții, pentru construcția unei capele mortuare. La Primăria Comunei Gurahonț am aprobat finanțarea modernizării parcărilor și trotuarelor pe strada Ioan Buteanu (zona liceului și a fostului internat școlar). La Primăria Comunei Șeitin am acordat 35 de mii de lei pentru reabilitare anexe cămin cultural și alte 55 de mii de lei pentru amenajare curții căminului cultural. La Primăria Comunei Vladimirescu, alocăm 80 de mii de lei pentru reabilitarea de trotuare pe străzile Libertății și Fermei.

-Domnule Cionca, se vorbește în această perioadă și despre o colaborare eficientă între Primăria Arad și Consiliul județean, pentru un nou spital de pediatrie. Despre ce este vorba, mai exact?

-Am aprobat săptămâna trecută trecerea unei parcele de teren, în suprafaţă de 906 mp, din domeniul public al Municipiului Arad în domeniul public al Judeţului Arad. Prin preluarea acestui teren, Consiliul Judeţean face un nou pas în ceea ce înseamnă realizarea obiectivului de investiţii ,,Construire Secţii Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie, Secţie Chirurgie Infantila, Secţie Pediatrie” din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Ne dorim un complex pediatric nou, cu circuite medicale moderne, care să asigure toate condiţiile necesare în tratarea copiilor, inclusiv efectuarea investigaţiilor medicale necesare stabilirii diagnosticului. Mă bucur că Primăria Arad a răspuns atât de prompt solicitării noastre,  un demers important şi necesar pentru demararea proiectului. Vă reamintesc că noul pavilion de pediatrie va fi construit la Spitalul Județean și va consta într-o clădire pe şapte nivele, care va cuprinde secţiile de neonatologie, obstetrică-ginecologie, pediatrie şi chirurgie şi ortopedie infantilă. Valoarea investiţiei a fost estimată la aprox. 40 de milioane de euro. Necesitatea construirii unui pavilion spitalicesc destinat pentru îngrijire și tratament pediatric a venit ca urmare a faptului că două din cele trei clădiri ale Maternului sunt revendicate, dar și din dorința de a grupa cât mai multe secții în același loc, pentru o mai bună funcționare a circuitelor medicale.

 

0 0

Cele trei zile ale târgului internațional de medicină AR-MEDICA din acest an au fost un succes, dovedit de vânzările expozanților dar şi de numărul mare de vizitatori.

Peste 4.000 de reprezentanți ai sistemului de sănătate public și privat au trecut pragul centrului expoziţional Expo Arad.

A 26-a ediţie a târgului a reunit anul acesta peste 100 de expozanți din industria medicală, din ţară și străinătate (China, Tunisia, Pakistan, Ungaria, Italia), care și-au prezentat ofertele de produse și servicii pe o suprafaţă interioară de 2.500 mp.

Programul științific din acest an a fost unul complex și de actualitate. Conferinţele, simpozioanele, congresele și demonstrațiile practice creditate EMC, EPC și EFC au reunit mii de participanți din diferite domenii ale industriei medicale: medici specialiști, medici stomatologi, medici de familie, medici veterinari, farmaciști, asistenți medicali, tehnicieni dentari.

Partenerii evenimentului au fost și în acest an: Colegiului Medicilor Arad, Colegiul Farmaciștilor Arad, Colegiul Medicilor Stomatologi Arad, Colegiul Medicilor Veterinari Arad, Ordinul Tehnicienilor Dentari Arad.

0 0

Parcul din faţa hotelului Continental va fi refăcut prin parteneriatul dintre administraţia locală, societatea civilă şi mediul de afaceri. Parcul va purta numele regretatului Bujor Buda, o personalitate a oraşului nostru care a promovat valorile urbanistice ale Aradului. Un bust al acestuia va fi amplasat ulterior în parc.

„Proiectul va fi realizat prin efortul financiar şi munca unor oameni care provin din zone diferite dar doresc să facă ceva pentru comunitate. Acest proiect are mai multe beneficii. În primul rând, redăm arădenilor un spaţiu central care va fi transformat radical şi va oferi o oază de linişte şi de frumuseţe în centrul Aradului. Parcul va fi legat de Bulevardul Revoluţiei şi de strada 1 Decembrie 1918, care la sfârşitul de săptămână din timpul verii este spaţiu pietonal şi de agrement. În acelaşi timp, acest proiect este un exemplu care trebuie dezvoltat. Este vorba de parteneriatul dintre administraţie şi comunitate, reprezentată atât de societatea civilă, prin Asociaţia Rubio, cât şi de mediul de afaceri, reprezentat de Aptiv. Mă bucură implicarea partenerilor noştri, pasiunea şi atenţia faţă de fiecare detaliu pe care au dovedit-o în perioada în care am lucrat împreună. Din punctul meu de vedere, este un proiect pilot, cred că sunt multe spaţii publice care pot fi valorificate prin implicarea societăţii civile şi a mediului de afaceri. Este important să comunicăm, să avem proiecte şi să construim parteneriate. Sunt convins că în viitor tot mai mulţi parteneri vor pune umărul la proiecte care să ajute la dezvoltarea oraşului, în beneficiul oamenilor”, a spus Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Compania Aptiv a fost reprezentată de Pascal Ballonad şi Andreea Meici. „Ne dorim ca şi companie să fim implicaţi în comunitate locală, aici funcţionăm şi vrem să ne aducem contribuţia la o serie de proiecte. Avem proiect medical, sprijinim renovarea Maternităţii, un proiect pentru educaţie împreună cu Universitatea Aurel Vlaicu şi un proiect pe zona de mediu. Noi ne gândeam la un proiect de împădurire, nu doar o sponsorizare ci şi implicarea colegilor. Am ajuns la Sergiu Bîlcea care ne-a vorbit despre acest proiect, a apărut ideea parcului care ne-a încântat. Mulţumesc celor de la Rubio, foarte implicaţi în proiect, noi am fost cu finanţarea, ei cu munca efectivă. Ne place cum a ieşit, ne-am consultat, ne-am întâlnit de multe ori să iasă un proiect frumos. Sperăm ca arădenii care îl vor utiliza să fie încântaţi de ceea ce am reuşit să facem”, a spus Andreea Meici.

Asociaţia Rubio Pro Copilărie, Pro Viaţă a fost reprezentată de Ioana Hădărean şi Ciprian Cristea. „Suntem o organizaţie cu activitate de peste 7 ani, preocuparea noastră principală este susţinerea familiilor monoparentale. Suntem focusaţi pe schimbarea mentalităţilor, iar acest proiect vine ca o mănuşă. Împreună cu colaboratori şi voluntari, vom duce la bun sfârşit proiectul, sperăm ca oamenii să îl aprecieze şi să aibă grijă să îl întreţină. Dacă vorbim de educaţie, să începem de aici”, a spus Ciprian Cristea.

Familia lui Bujor Buda a fost reprezentată de fiica Maria Criste şi ginerele Ovidiu Criste. „Mulţumesc celor care s-au gândit la tatăl meu, un parc în centrul oraşului este o idee extraordinară. Tata spunea – nici nu ştiţi ce oraş frumos aveţi. Ar fi extraordinar de încântat de acest proiect. Parcul completează peisajul din centru, pune în valoare clădirile cu istorie din zonă. Noi, familia, am făcut un bust, realizat de artistul Dumitru Paina, care va arăta perfect în noul parc.” Ovidiu Criste a completat că „este o onoare pentru noi, sper ca arădenii să continue să vadă ce oraş frumos au, să continuăm ce a început Bujor Buda”.

Lucrările propriu-zise au fost prezentate de inginerul peisagist George Fodoca. „Parcul a fost  gândit să integreze copacii existenţă, să asigure traficul pietonal cu paşi înierbaţi, plante rezistente la noi care vor colora prin frunze, flori şi vor avea un efect olfactiv. Piatra ornamentală va scoate în evidenţă proiectul, va fi o plăcere să îl vedem pe zi şi pe noapte”, a spus acesta.

Lucrările la parc vor începe cel mai probabil săptămâna viitoare şi se estimează finalizarea anul acesta.  Printre lucrările care vor fi realizate se numără sistemul de irigaţii, gazonare, plante ornamentale, toaletarea arborilor existenţi, alei, mobilier de parc, sistem de iluminat.

 

 

0 0

Consiliului Judeţean Arad, Asociaţia „Cetatea Voluntarilor” şi compania Aptiv au prezentat astăzi secţia modernizată de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Saloanele şi spaţiile conexe, respectiv cele dedicate cadrelor medicale, au fost complet refăcute, cu mobilier nou şi adus la standardele actuale, cu echipamente medicale performante, iar interiorul nu mai are aspectul auster al vechilor saloane de spital, ci este luminos, colorat şi modern.

Am reuşit în doar trei luni de zile să reabilităm şi să modernizăm la cele mai înalte standarde secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean, împreună cu sponsorii şi donatorii noştri care ne-au fost alături la fiecare etapă a şantierului. Suntem la alt treilea etaj finalizat în cadrul proiectului „Cu drag către viitor”, de către Cetatea Voluntarilor, şi ne dorim ca în următorii patru ani să finalizăm toate secţiile de copii din oraş, unde se doreşte reabilitare”, a declarat Ana Maria Popa, reprezentanta Cetăţii Voluntarilor.

„Secţia Neonatologie funcţionează într-o clădire revendicată de foştii proprietari, în care Consiliul Judeţean nu ar fi putut face astfel de investiţii. De aceea ne-am bucurat foarte mult de această iniţiativă a societăţii civile şi de sponsorizarea companiei Aptiv care a fost alături de noi în acest frumos proiect, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.

Compania Aptiv a contribuit cu 190 mii de lei la transformarea Neonatologiei în spaţiul modern prezentat astăzi.

„Suntem extrem de bucuroşi să fim astăzi, aici, după un timp atât de scurt de la începerea acestui proiect împreună cu Cetatea Voluntarilor şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Arad. Este un proiect care nu a fost nici uşor, nici mic, ca implicare şi ca lucruri care au trebuit făcute aici. Vedem că se poate, vedem că oamenii au depus extrem de mult efort şi entuziasm pentru a realiza ceva bun pentru comunitatea locală. Noi, ca şi companie, ne-am dorit ca anul acesta să ne asumăm mai mult din ceea ce înseamnă responsabilitate socială. Suntem implicaţi în mai multe proiecte, dar pe acesta l-am abordat cu şi mai multă dăruire, entuziasm şi cu mult suflet. Când am decis să ne alăturăm acestei campanii discuţia cu Consiliul Judeţean Arad a fost ca şi ei să contribuie în egală măsură cu contribuţia făcută de firma Aptiv. Ne bucurăm să vedem că şi-au respectat promisiunile, că ne-am implicat cu toţii şi vedem acum rezultatele”, a declarat Andreea Meici, director resurse umane compania Aptiv.

În aproximativ o săptămână secţia se va deschide pentru primii pacienţi, urmând şi recepţia finală a lucrărilor.

„Mulţumim tuturor celor implicaţi care au schimbat complet faţa secţiei de Neonatologie. Au fost multe momente destul de grele pentru toată lumea, dar în final ne bucurăm de această realizare pentru că de ea vor beneficia pacienţii pe care noi îi îngrijim şi care vor avea condiţii conforme cu vremurile pe care le trăim. Ne bucurăm pentru asta şi mulţumim şi colectivului de pe secţia noastră, care a acceptat să-şi desfăşoare activitatea puţin îngreunat pe parcursul lucrărilor, dar finalul este unul fericit” a declarat dr. Angelica Filimon, medic şef Secţie Clinică Neonatologie.

 

0 0

Unele dintre cele mai importante și consistente lucrări la nivelul județului Arad s-au realizat în ultimii trei ani și jumătate, atât în domeniul infrastructurii rutiere, cât și în modernizarea sistemului de sănătate publică.

Consiliul Director Județean al PNL Arad l-a desemnat pe președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, în calitate de candidat pentru un al doilea mandat pentru această funcție importantă. Cionca a fost votat în unanimitate, după ce și-a prezentat un bilanț al ultimilor trei ani și jumătate la Consiliul Județean. Acesta a fost flancat de vicepreședinții Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar, de primarul interimar al Aradului, Călin Bibarț și de europarlamentarul Gheorghe Falcă.

În discursul său, președintele Consiliului Județean Arad a punctat următoarele aspecte:

 

„După trei ani și jumătate de la alegerile locale, vin în fața Dvs. cu un succint bilanț al mandatului meu de președinte al Consiliului Județean Arad și cu un obiectiv clar: să continuăm să construim!

Să continuăm să construim politic, administrativ și la nivelul relațiilor personale, pentru că eu văd PNL mai mult decât un partid politic – ca o familie unită, ca o echipă de prieteni solidari!

Cu patru ani în urmă, cam pe aceeași vreme, era între noi o competiție care a fracturat organizația. Fuziunea PNL-PDL era încă proaspătă, și pe acel fond de nisipuri mișcătoare s-au încercat niște rupturi. Vă amintiți că au fost alegeri interne, cu coaliții și bisericuțe. Rezultatul a fost că s-au născut niște resentimente peste care unii dintre dumneavoastră ați trecut cu greu.

Am preluat administrarea județului Arad într-un moment delicat, cu proiecte puține și firave, după un interimat la conducerea Consiliului Județean care nu a reușit să genereze o strategie de dezvoltare pe patru ani. Am găsit proiecte mărunte, pentru asfaltări de câteva sute de metri, un scandal legat de spitalul TBC, unde se trăgeau sfori să se transforme în Matern. Încă nu mi-am preluat bine mandatul când a trebuit să rambursăm două milioane de euro din cauza neregulilor la proiectul Unității de Primiri Urgențe. În Consiliul Județean am găsit o echipă de funcționari timorați, care nu au avut curajul să semneze acte, să își asume decizii. Era un blocaj total.

Și de la acest nivel am început să construim! Împreună cu Sergiu Bîlcea și, la vremea respectivă, Claudia Boghicevici, iar mai târziu Răzvan Cadar, ne-am stabilit obiective ambițioase. Nu vreau să spun cuvinte mari, dar aproape nimeni, nici măcar din această sală, nu a crezut că vom și reuși să realizăm ce ne-am propus:

-să modernizăm sau să reabilităm 300 km de drumuri județene!

-să legăm județul Arad de județul Timiș pe patru coridoare rutiere noi!

-să modernizăm drumurile transfrontaliere, printr-un proiect Interreg prin care am adus la Arad banii destinați pentru opt județe!

-să legăm comunele din județ, de la Nord la Sud și de la Est la Vest, cu drumuri județene noi!

-să construim trei spitale noi!

-să fim printre primii din România la accesarea fondurilor europene!

-să realizăm o echipă politică și administrativă unită, sudată, care să câștige toate alegerile!

-să investim jumătate de miliard de lei în dezvoltarea rețelei de apă și canalizare, în stații noi de epurare în județ!

-să finalizăm cu bine, printre primele județe din România, masterplanul pe deșeuri!

Voi realiza mai târziu o scurtă prezentare care vă va arăta că am realizat aproape tot ce ne-am propus. Spun „aproape”, pentru că întotdeauna este loc de mai bine, iar asta, în cazul nostru, trebuie să însemne că vom câștiga alegerile locale de anul viitor cu un rezultat care să confirme că PNL Arad este printre cele mai puternice din România!

Mi-am început mandatul de președinte al Consiliului Județean Arad pe fondul unor nemulțumiri în partid. Încet, când s-a văzut că muncim, că ne respectăm fiecare coleg, că vrem să construim împreună, nemulțumirile s-au stins.

Am demonstrat că nu m-am ascuns după Gheorghe Falcă și că un primar de oraș mic poate deveni președinte de Consiliu Județean. Astăzi, suntem o echipă unită și foarte harnică. Asta dă forța PNL Arad!

Așa trebuie să rămânem: uniți, puternici, determinați, ambițioși, muncitori.

Să nu ne sperie obiectivele mari!

Suntem filiala PNL care a trimis la București peste 65.000 de semnături pentru candidatura lui Klaus Iohannis.

Suntem filiala PNL care la alegerile europarlamentare a pierdut o singură localitate în fața USR și doar patru în fața PSD!

L-am dus pe Gheorghe Falcă în Parlamentul European!

Întreaga conducerea a Primăriei Municipiului Arad și a Consiliului Județean Arad este liberală. Cele mai puternice comune și orașe arădene sunt liberale.

Suntem filiala PNL care va câștiga categoric alegerile prezidențiale, și care la alegerile locale de anul viitor va câștiga alegerile în municipiul Arad, la Nădlac, Lipova, Pecica, Sântana, Curtici, Ineu, Chișineu Criș, Pâncota, Sebiș, în toate comunele mari și în cele mai importante comune medii.

Astăzi avem 50 de primari. Obiectivul meu de președinte al Consiliului Județean Arad, de prim-vicepreședinte PNL Arad, este să avem cu cel puțin 25% mai mulți după alegerile locale de anul viitor. Pentru o astfel de performanță însă avem nevoie nu numai de liniște! Avem nevoie de unitate, de fermitate, de curajul să avem obiective mari și de înțelepciunea să ne grupăm în jurul partidului.

Candidez la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Arad și vă cer să îmi dați astăzi votul de încredere și de susținere a candidaturii, pentru că am un proiect politic și am un proiect administrativ, prin care PNL va rămâne cel mai puternic partid în Arad și se va consolida.

Vom câștiga, atâta timp cât vom fi uniți, vom fi puternici, atâta timp cât vom fi conștienți ce înseamnă forța noastră împreună!”

 

0 0

Comisia de Valori Locale Culturale va centraliza elementele de patrimoniu material şi imaterial cultural în tot ceea ce înseamnă specific arădean, fie că vorbim despre artă, literatură, poezie, muzică, gastronomie, arhitectură, meşteşuguri, istorie şi poate chiar sport.

Consiliul Judeţean Arad a înfiinţat Comisia de Valori Locale Culturale care va inventaria patrimoniul cultural material şi imaterial al judeţului Arad şi îl va sintetiza într-o publicaţie ce urmează să fie realizată până la sfârşitul acestui an. Anunţul a fost facut de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Răzvan Cadar.

Comisia este coordonată de dr. Andrei Ando, directorul  Directiei de Comunicare şi Strategii a Consiliului Judeţean şi are în componenţă reprezentanţi ai  Bibliotecii Judeţene A.D. Xenopol (director dr. Doru Sinaci) Complexul Muzeal Arad ( director interimar Bogdan Blaga), Centrului Cultural Judeţean Arad (director Ioana Engelhardt) Şcoala Populară de Artă ( director Vasile Rus).

Cele două Universităţi din Arad vor participa în cadrul Comisiei cu statut de inviţaţi permanenţi. Acelaşi statut îl vor avea directorii Centrului Municipal Cultural ( dr. Dana Pădurean), Teatrului Clasic Ioan Slavici ( Bogdan Costea) şi Filarmonicii de Stat ( Doru Orban).

„Comisia de Valori Locale Culturale va centraliza elementele de patrimoniu material şi imaterial cultural în tot ceea ce înseamnă specific arădean, fie că vorbim despre artă, literatură, poezie, muzică, gastronomie, arhitectură, meşteşuguri, istorie şi poate chiar sport. Îmi doresc ca la sfârşitul acestui an să avem deja un catalog al acestor valori, iar de anul viitor să-l reedităm într-o formă actualizată. Scopul acestei comisii este punerea în valoare a ceea ce particularizează Aradul, a atracţiilor sale care conturează caracterul unic al celor 78 de comune şi oraşe arădene şi al ansamblului judeţului Arad. În completarea acestor cataloage pe care le vom realiza am solicitat Complexului Muzeal al judeţului Arad şi Bibliotecii A.D. Xenopol ca în aceste instituţii de cultură să existe câte un spaţiu dedicat acestui proiect unde vizitatorii să poată vedea, în activitatea lor cotidiană, sinteza acestor elemente de patrimoniu cu care ne mândrim”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Catalogul valorilor culturale arădene completează alte două cataloage dintre care unul va prezenta elemente generale ale judeţului Arad, iar celelalt potenţialul economic al judeţului. Cele trei publicaţii vor fi editate până la sfârşitul acestui an de Consiliul Judeţean Arad şi reprezintă una dintre cele mai importante demersuri editoriale din ultimii ani care reunesc între aceleaşi coperte date privind evoluţia, prezentul şi perspectivele Aradului.

 

 

 

0 0

atunci când te gândești la Gheorghe Schwartz îl asociezi cu orașul de pe Mureș, cu „laboratorul” său de creație, cu străzile și oamenii care l-au inspirat. Avem această onoare și mândrie că suntem contemporanii lui Gheorghe Schwartz. Așa cum se întâmplă de regulă, percepem uneori incorect de deformat dimensiunea reală a personalităților de lângă noi, le acordăm mai puțină importanță și mai puțină atenție decât ar merita.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, l-a desemnat „Ambasador al Culturii Arădene” pe scriitorul Gheorghe Schwartz. Evenimentul a fost organizat la sala festivă a Consiliului Județean Arad, în prezența unei numeroase asistențe.

„De la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean, una dintre prioritățile mele a fost recunoașterea valorilor Aradului. Am avut inițiativa acordării titlului onorific de Ambasador al Culturii Arădene unor importante personalități, care prin activitatea lor și-au pus amprenta asupra societății locale și au promovat buna imagine a Aradului la nivel național sau internațional. Este pentru a doua oară când acordăm această distincție. Suntem selectivi, pentru că valoarea unui astfel de titlu este sporită de faptul că nu îl transformăm într-o distincție de masă. Prima personalitate distinsă a fost istoricul local și gazetarul Peter Puskel, la 50 de ani de activitate jurnalistică neîntreruptă, autor a peste 15 volume de istorie locală. În perioada următoare, vom organiza o festivitate și pentru interpretul Petrică Pașca, culegător de folclor din zona Aradului. Acum, avem onoarea să îl sărbătorim pe distinsul Gheorghe Schwartz, fondator de școală în Arad, primul decan al Facultății de Științe Umaniste și Sociale de la Universitatea „Aurel Vlaicu”, și despre care în mediile culturale se afirmă că este cel mai valoros prozator român contemporan, câștigător, de mai multe ori, a Premiului Național pentru Proză. Publicist, diplomat, activist civic, Gheorghe Schwartz a fost alegerea noastră firească. Gestul pe care îl facem astăzi este simbolic, dar necesar. Este o recunoaștere și un semn de prețuire față de un arădean care, în domeniul său, este cel mai bun în țară și care a contribuit, prin toată activitatea sa, la promovarea imaginii județului nostru. Pentru că atunci când te gândești la Gheorghe Schwartz îl asociezi cu orașul de pe Mureș, cu „laboratorul” său de creație, cu străzile și oamenii care l-au inspirat. Avem această onoare și mândrie că suntem contemporanii lui Gheorghe Schwartz. Așa cum se întâmplă de regulă, percepem uneori incorect de deformat dimensiunea reală a personalităților de lângă noi, le acordăm mai puțină importanță și mai puțină atenție decât ar merita. Încerc astăzi, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, să aduc un semn de respect domnului Gheorghe Schwartz și să îl rog să rămână în continuare activ, critic și creativ, să ne încânte deopotrivă cu lucrări de anvergură, cum este revoluționarul ciclu al Celor 100, sau cu gânduri de sâmbătă, pe Facebook, adaptate unei lumi în viteză”  – a declarat președintele Iustin Cionca.

Au mai luat cuvântul retorul Universității „Aurel Vlaicu”, consilierul județean Petru Pădurean, medicul Emil Vancu, directorul Bibliotecii A. D. Xenopol, dr. Doru Sinaci, poetul Ioan Matiuț. Evenimentul a fost moderat de directorul executiv al Direcției Comunicare și Strategii a Consiliului Județean Arad, dr. Andrei Ando.

Sărbătoritul, Gheorghe Schwartz, vizibil emoționat, a vorbit despre așezarea valorilor în societatea românească, despre modestie, intelect, cultură, subliniind aportul Consiliului Județean Arad în încurajarea și susținerea fenomenului cultural.

 

0 0

„Aradul se dezvoltă, iar această dezvoltare se bazează pe studenți. Pentru un județ puternic, avem nevoie de universități puternice. Mă bucură această investiție care consolidează Universitatea „Aurel Vlaicu”, dar pe de altă parte arată și aprecierea de care se bucură și în Capitală. Consiliul Județean Arad are un parteneriat strategic cu Universitatea, avem programe și proiecte comune și ne susținem reciproc”, a declarat președintele Iustin Cionca.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a participat, alături de rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Ramona Lile, la inaugurarea lucrărilor de la noul cămin studențesc al universității de stat din Arad.

Căminul se construiește lângă clădirea Facultății de Design, în cartierul Grădiște. Va avea o suprafață construită de 500 mp/nivel (2700 mp desfășurați), parter, patru etaje și mansardă. Căminul studențesc va avea 64 de camere a câte două paturi. La fiecare nivel va fi câte o sală de lectură, o chicinetă, o spălătorie și o uscătorie.

Investiția este finanțată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, și cofinanțată de Universitatea „Aurel Vlaicu”.

„Aradul se dezvoltă, iar această dezvoltare se bazează pe studenți. Pentru un județ puternic, avem nevoie de universități puternice. Mă bucură această investiție care consolidează Universitatea „Aurel Vlaicu”, dar pe de altă parte arată și aprecierea de care se bucură și în Capitală. Consiliul Județean Arad are un parteneriat strategic cu Universitatea, avem programe și proiecte comune și ne susținem reciproc”, a declarat președintele Iustin Cionca.

Prof. univ. dr. Ramona Lile a punctat faptul că Universitatea „Aurel Vlaicu” continuă să crească și să se consolideze. Investiția într-un nou campus se alătură altor mari investiții care au în centrul lor universitatea de stat și contribuie la dezvoltarea mediului universitar arădean și implicit a Aradului însuși. „Este o zi importantă pentru noi, fiindcă începem o lucrare care va crește capacitatea de absorbție a universității noastre. Am mizat mult în ultimii ani pe Facultatea de Design, care a și devenit un reper zonal. Am pornit specializări noi, avem studenți din alte județe și din străinătate, de aceea căminul acesta este foarte necesar. Le mulțumesc tuturor colegilor mei care contribuie la acest proiect și sunt convinsă că în anii următori universitatea noastră își va continua ritmul de creștere”.

Slujba de sfințire a lucrărilor a fost oficiată de Înalt Preasfinția Sa Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

0 0

-Domnule președinte Iustin Cionca, începem discuția de astăzi cu o veste bună. Încă două milioane de euro intră în județul Arad! Despre ce este vorba, de această dată?

-Bună dimineața, este vorba despre dezvoltarea sistemului de ape interne de interes comun de pe Canalul Mureșel, Canalul Ier Legător și Canalul Ier. Este un proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul transfrontalier Interreg și va fi derulat de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Apreciez faptul că acest proiect prinde viață. În perioada în care am fost parlamentar, am pus bazele și am asigurat finanțarea pentru documentația tehnică, de fapt primii pași ai acestui proiect semnat astăzi și care are nu doar rolul de a asigura o protecție în plus împotriva inundațiilor, ci și diminuarea poluării mediului. Principalele obiective ale proiectului sunt decolmatarea, regularizarea și igienizarea canalului Mureșel, dar și modernizarea stației de pompare, refacerea unor construcții hidrotehnice (8 stăvilare) reprofilarea a trei canale de desecare. Perioada de implementare este de 30 de luni, din aprilie 2019 până în septembrie 2021.

 

-Domnule președinte, săptămâna trecută județul Arad a aderat la Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate. Ce așteptări aveți de la această asociație?

-Eu am, în primul rând, așteptări de la Consiliul Județean și colegii mei care vor lucra în acest proiect. Prin acest demers intenţionăm racordarea judeţului Arad la fluxul comunicaţional al administraţiei publice româneşti eficiente. De asemenea, în calitate de membru al Asociaţiei, judeţul Arad se poate alinia la soluţiile inovative din domeniul administraţiei publice, având posibilitatea de a lua contact cu exemple de bune practici la nivelul administraţiei locale şi de a observa modelele de dezvoltare a comunităţilor partenere. Scopul alăturării judeţului Arad la această Asociaţie, în calitate de membru îl reprezintă schimbul de bune practici la nivelul administraţiei locale, observarea modelelor de dezvoltare a comunităţilor partenere şi alinierea judeţului Arad la soluţiile inovative din domeniul administraţiei publice. În cadrul procesului de eficientizare şi transparentizare a activităţii administraţiei arădene, Consiliul Judeţean Arad a aplicat şi câştigat un proiect de finanţare europeană în valoare de 300 mii lei pentru realizarea de strategii sectoriale de dezvoltare. Prin Compartimentul Cooperare Instituţională şi Asistenţă Consilii Locale, pe care noi l-am înființat săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Arad va sprijini oraşele din judeţ pentru implementarea soluţiilor digitale inteligente în administraţie.

 

-Domnule președinte Iustin Cionca, în cea mai recentă ședință de Consiliu Județean ați transferat comunei Șiria terenurile pentru realizarea șoselei de centură. De ce nu o realizează Consiliul Județean Arad, în cadrul proiectului de modernizare din fonduri europene a drumului județean Arad-Șiria-Pâncota-Târnova-Buteni?

-Este corect, Primăria comunei Şiria a decis să construiască din resurse proprii centura ocolitoare a localităţii. Decizia vine ca urmare a faptului că lucrarea nu poate fi executată din fondurile europene câştigate de Consiliul Judeţean Arad pentru modernizarea drumului Arad – Şiria – Pâncota – Buteni. Autoritatea de management nu ne-a permis finanțarea șoselei de centură a comunei Șiria. În şedinţa de joi a Consiliului Judeţean, un număr de 15 parcele de teren au fost trecute din domeniul public al judeţului Arad în domeniul public al comunei Şiria. În cadrul proiectului se va asfalta şi strada Locotenent Iacob din Șiria. Ne-am dorit foarte mult să realizăm această şosea de centură care va scoate traficul greu din Şiria. Pentru că nu a putut fi finaţată din fonduri europene, primarul Valentin Bot a preluat iniţiativa de realizare a acestei şosele de centură de către Primăria Şiria. Mă bucur că avem ca partener un primar ambiţios şi determinat, susţinut şi de Consiliul Local şi de consilierii judeţeni, din zona respectivă. Comuna Şiria s-a dezvoltat în ultimii ani şi este astăzi una dintre cele mai frumoase din judeţ. La intersecţia dintre Drumul Vinului şi drumul înspre Moneasa, cu o istorie bogată şi o cultură promovată permanent de primarul Valentin Bot, comuna Şiria este una dintre mândriile Aradului şi chiar merită o infrastructură bună. Suntem în faza de contestare a licitaţiei pentru drumul Arad – Şiria -Pâncota, pe care îl vom realiza din fonduri europene. Trei firme au depus contestaţie. Au trecut peste 1000 de zile de când Consiliul Judeţean Arad a depus acest proiect şi din cauza birocraţiei stufoase nu ne-am putut încă apuca de lucru.

-Apropo de proiecte de infrastructură pe fonduri europene, știm că s-a mai făcut un pas pentru realizarea pistei de biciclete Arad-Pecica, pe malul Mureșului.

-Așa este, consilierii județeni au aprobat Acordul cadru de parteneriat privind colaborarea dintre Agenția Națională Apele Române Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi Consiliul Judeţean Arad, necesar pentru proiectul „Extindere piste de biciclete pe malul râului Mureş, în judeţele Arad şi Csongrad” depus în parteneriat cu oraşul Mako, în cadrul Programului Interreg VA România – Ungaria. Proiectul a fost declarat admis. Ne propunem extinderea pistei de biciclete pe coronamentul digului râului Mureş începând cu limita administrativă a municipiului Arad înspre oraşul Pecica până la pod peste râul Mureş – oraş Pecica, pe o lungime de 17,9 km. Fiind primul pe lista de rezerve, există posibilitatea de a semna contractul de finanţare pe măsură ce se înregistrează economii în urma derulării achiziţiilor publice din cadrul proiectelor finanţare. Ca atare, pentru a pregăti viitoarea investiţie, a fost necesară semnarea unui Acord cadru de parteneriat privind colaborarea dintre A.N. Apele Române Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi Consiliul Judeţean Arad, acord care dă dreptul Consiliului Judeţean Arad să deruleze investiţia pe terenul aflat în proprietatea Statului Român şi administrarea AN Apele Române Administraţia Bazinală de Apă Mureş.

-Domnule președinte Iustin Cionca, ați fost zilele trecute la Lipova, pe Valea Mureșului. Este una dintre zonele cele mai pitorești ale județului Arad, dar și una cu o viață extrem de dificilă, din cauza lipsei de dezvoltare. Ce soluții are Consiliul Județean Arad pentru Lipova?

– Lipova are șansa ca, împreună cu o nouă administrație locală, să se poziționeze în sfârșit, după mulți ani, în echipa câștigătoare la nivel județean! Vă reamintesc că actualul primar a fost declarat incompatibil, dar în mod inexplicabil Prefectura Arad nu a emis deocamdată ordinul de încetare a mandatului acestuia, în conformitate cu decizia instanței. Am convingerea că, pe viitor, Lipova va avea un primar tânăr,  susținut de Consiliul Județean, de majoritatea parlamentară, de miniștri, de Guvern. Consecința: proiecte de dezvoltare pentru un oraș care, sub conducerea unor primari nepotriviți, este departe de locul unde ar trebui să fie. Consiliul Județean a sprijinit Lipova în ultimii trei ani cu proiecte punctuale. Am revitalizat Muzeul din oraș, pentru că este convingerea mea fermă că Lipova poate trăi bine din istoria și cultura sa, dacă va fi condusă de oameni care le și înțeleg. Am organizat deja două ediții a unui spectacol cu peste o mie de spectatori, lângă mănăstire, aproape de cetate, să punem în valoare și aceste obiective. Dar cel mai important este că ducem bani înspre modernizarea drumurilor județene care leagă Lipova de județul Timiș.  Am modernizat patru legături noi cu județul Timiș, și trei sunt în apropiere de Lipova: Lipova-Cuveșdia-limită de județ, Zăbalț-limită de județ, Neudorf-limită de județ. Investim în aceste drumuri pentru că oamenii din zonă ajung astfel mai ușor la autostradă, dar creăm și o nouă deschidere pentru investitori. Insist, însă: este nevoie de un primar bun și dinamic, partener cu conducerea județului, care să știe să atragă investiții și să scrie proiecte. În mandatul 2016-2020, în calitate de președinte al Consiliului Județean, am lucrat la marile proiecte de infrastructură. Avem în lucru 21 de șantiere pe drumurile județene, am finalizat anul acesta sau suntem în curs de finalizare 179 km de drum județean. Ne-am stabilit ca obiectiv 300 km, adică un sfert din totalul rețelei. Am continuat să investim în spitalul județean, unde am ajuns la 30 de milioane de euro investite în opt ani și jumătate, iar astăzi spitalul s-a schimbat foarte mult în bine. Putem realiza aici și intervenții în caz de infarct, care până anul acesta se făceau, în spital public, la Timișoara. Construim alte trei spitale noi. În mandatul 2020-2024 mă voi concentra pe polii zonali de dezvoltare, iar Lipova trebuie să devină unul dintre ei! Cu un primar bun, cu care să pot lucra,  ducem și acest oraș acolo unde merită să fie!

 

-Apropo de legăturile cu județul Timiș, ați emis zilele trecute ordinul de începere a lucrărilor pentru drumul județean Sânpetru German-limită județ Timiș. Au și început lucrările?

-Da, lucrările au încept cu organizarea de șantier. Aici vreau să insist asupra faptului că, la nivelul Consiliului Județean Arad, s-a muncit foarte mult pentru modernizarea drumurilor județene. Numai anul acesta avem în lucru 179 km de drum județean și lucrăm pe 21 de șantiere. Ne-am propus, așa cum știți, să modernizăm aproximativ 300 km de drum județean, iar acesta este unul dintre cele mai ambițioase proiecte din România. Din păcate, ne confruntăm cu mari probleme birocratice, pentru că statul român, prin instituțiile sale, blochează marile proiecte județene. Să vă dau trei exemple concrete: am așteptat peste o mie de zile pentru a putea începe lucrările la drumurile județene Arad-Șiria și Pâncota-Buteni. De ce? Pentru că noi ne-am dorit să se lucreze și noaptea, firma câștigătoare să aibă experiență în domeniu și utilaje. Dar instituțiile de la București au considerat că așa ceva nu se poate, că lucrarea trebuie executată de firma care oferă prețul cel mai mic. Și pe acest considerent ne-au blocat. O situație similară o avem și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Pe drumul județean Arad-Șiria, după ce am trecut de barierele birocratice, avem acum trei contestații, care întârzie începerea lucrărilor.

 

-Domnule președinte, vă propun să schimbăm registrul și să discutăm despre o altă problemă de mare actualitate – învățământul profesional, care asigură viitorul investițiilor din România. Știu că și Consiliul Județean din Arad este implicat în găsirea unei soluții, cu atât mai mult cu cât este direct interesat: aveți mari investitori în județ care se confruntă cu problema forței de muncă.

-Este adevărat. Consiliul Județean nu are atribuții în ceea ce privește învățământul preuniversitar, însă pentru învățământul dual, acolo unde partea de pregătire este împărțită între școală și firmă, consider că Consiliul Județean se poate implica pentru susținerea agenților economici. În acest sens, Consiliul Județean este implicat într-un proiect cu Districtul Tubingen, cu care suntem înfrățiți de anul trecut. Proiectul vizează folosirea unor exemple de bună practică din experiența germană cu privire la învățământul dual. Chiar zilele trecute am avut o delegație în Germania, însoțită și de președintele Asociației Directorilor din Învățământul Preuniversitar, dl. Marius Gondor, care a discutat cu conducerea districtului, cu reprezentanți ai unităților de învățământ de acolo și ai firmelor. S-au evidențiat asemănările și diferențele majore între cele două sisteme de învățământ dual. Astfel, învățământul dual în Germania începe la vârsta de 16 ani a copilului, atunci când el poate intra pe piața forței de muncă. Elevul se adresează firmei, pentru a fi angajat, și i se întocmește un contract de ucenic, iar firma este cea care caută școala, pentru pregătirea teoretică a angajaților săi. Pe când, în România elevii au 14 ani atunci când intră în acest învățământ dual, de aceea angajatorul nici nu poate fi implicat direct. În România, școala este cea care va trebui să îi atragă pe elevi, însă fără o implicare directă a firmelor nu cred că poate exista un învățământ dual eficient. De aceea, Consiliul Județean se va implica în conștientizarea firmelor pentru implicarea în acest învățământ dual. Avem de gând ca în primăvara anului viitor să organizăm un târg educațional pentru acest învățământ dual, ineditul acestui târg fiind că el va fi unul organizat de firmele care au nevoie de muncitori.

 

 

0 0

Noi am făcut angajări, în ultimii doi ani, au crescut semnificativ și salariile. Ca urmare, se impunea o reașezare a organigramelor. Consiliul Județean Arad are în subordine aproximativ 7000 de angajați, incluzându-i și pe cei din instituțiile subordonate. Fiecare dintre aceștia trebuie să se regăsească în sistem. Nu ne putem permite să plătim funcționari care vin la lucru ca în concediu, sau nu au ce face la birou. Analizele pe care le-am făcut au arătat că este necesară o reorganizare, este necesară o reducere a funcțiilor de conducere și o regândire a structurii instituțiilor. Asta și facem. Îmi doresc ca arădenii să fie adevărații beneficiari ai acestui program de regândire a funcționării instituțiilor noastre și a Consiliului Județean”

Pe ordinea de zi a Consiliului Județean Arad a fost, zilele trecute, reorganizarea activității instituției.

„Am decis reorganizarea  activităţii unor direcţii, servicii şi compartimente de specialitate din cadrul instituţiei. Prin reorganizare renunţăm la unele funcții de conducere. Printre altele, înfiinţăm un compartiment de Cooperare Instituţională şi Asistenţă Consilii Locale, prin scindarea Serviciului Cooperare Instituţională şi Relaţii Externe, care se transformă în două compartimente. Reorganizăm activitatea Secretarului General al judeţului, a Serviciului Juridic, a Direcţiei Economice și Direcţiei Tehnice Investiţii. Se reorganizează și Direcţia Comunicare şi Strategii prin preluarea activităţii Direcţiei Administraţie Publică. Direcţia Comunicare şi Strategii se va redenumi Direcţia Comunicare Strategii şi Administraţie Publică, iar în locul a doi directori executivi ai acestor Direcții, va rămâne unul singur. De asemenea, desființăm și o funcție de șef serviciu. Prin această reorganizare, care are în vedere prevederile Noului Cod Administrativ, distribuim mai eficient sarcinile cuprinse în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, şi cele din Fişa Postului. Împreună cu directorii Consiliului Judeţean am realizat o analiză a activităţii din Consiliu şi am constatat necesitatea acestei reorganizări. Interesul meu este ca instituția să funcționeze eficient pentru cetățeni.

Dar, cu asta, nu am încheiat reorganizarea, pentru că o extindem și asupra unor instituții din subordine. Reorganizăm activitatea Bibliotecii Județene, punem în discuție noile state de funcții la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și la Direcția Generală pentru Protecția Copilului. La asta se adaugă procesul de reorganizare deja început la Compania de Apă”, a precizat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Noul director al Direcției Comunicare, Strategii și Administrație publică devine, prin reorganizare, dr. Andrei Ando.

Președintele Consiliului Județean a declarat că reorganizarea vizează eficientizarea activității cu cetățenii și încărcarea cu sarcini de serviciu a funcționarilor. „Noi am făcut angajări, în ultimii doi ani, au crescut semnificativ și salariile. Ca urmare, se impunea o reașezare a organigramelor. Consiliul Județean Arad are în subordine aproximativ 7000 de angajați, incluzându-i și pe cei din instituțiile subordonate. Fiecare dintre aceștia trebuie să se regăsească în sistem. Nu ne putem permite să plătim funcționari care vin la lucru ca în concediu, sau nu au ce face la birou. Analizele pe care le-am făcut au arătat că este necesară o reorganizare, este necesară o reducere a funcțiilor de conducere și o regândire a structurii instituțiilor. Asta și facem. Îmi doresc ca arădenii să fie adevărații beneficiari ai acestui program de regândire a funcționării instituțiilor noastre și a Consiliului Județean” – a declarat Iustin Cionca.

Acesta a declarat că peste șase luni rezultatele reorganizării actuale vor fi evaluate și ar putea urma noi măsuri de reorganizare, în funcție de concluziile la care se va ajunge.

 

 

0 0

Un accident a avut loc la 28 octombrie 2019 pe autostrada M5 din Ungaria. Şapte persoane aflate în două autoturisme şi-au pierdut viaţa, după ce un camion a intrat pe contrasens, a anunţat poliţia, relatează MIA şi MTI. Patru români au murit în accidentul care s-a produs în regiunea Csongrad, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Cel mai grav accident de acest gen avut loc în noaptea de 30/31 octombrie 2011, în urma impactului dintre un TIR înmatriculat în România şi un microbuz înmatriculat în Spania, care venea de la Valencia. Accidentul, produs pe autostrada M43 din Ungaria, între localitatea Mako şi Budapesta, s-a soldat cu decesul a 14 români, printre care şi trei copii cu vârste între 7 şi 14 ani. De asemenea, al 15-lea pasager al microbuzului a fost internat, în stare foarte gravă, la Spitalul Universitar din Szeged.

***

31 august 2018 – Doi cetăţeni români au murit şi alţi trei au fost răniţi, în urma unui accident rutier care a avut loc între localităţile Cegled şi Albertirsa, din Ungaria.

24 iunie 2018 – Un accident rutier s-a produs pe drumul naţional 42 din judeţul Hajdu-Bihar, din Ungaria, în care au fost implicate două autovehicule înmatriculate în România şi unul în Slovacia. Opt cetăţeni români au fost răniţi în urma accidentului.

24 mai 2018 – Un cetăţean român a murit într-un accident rutier produs în Ungaria, în apropierea oraşului Budapesta, în care au fost implicate două autoturisme înmatriculate în România.

22 mai 2018 – Nouă cetăţeni români au murit într-un accident rutier produs în apropierea oraşului Budapesta, în Ungaria, în care a fost implicat un microbuz înmatriculat în România. Accidentul a avut loc pe Drumul Naţional 4 din Ungaria, la aproximativ 60 de kilometri de Budapesta, pe sensul de deplasare spre România.

25 noiembrie 2017 – Trei români au murit, iar cinci au fost răniţi într-un accident rutier produs pe raza localităţii Szolnok din Ungaria, în care a fost implicat un microbuz.

25 iulie 2017 – Trei cetăţeni români au murit într-un accident rutier care a avut loc în Ungaria, în apropiere de punctul de trecere a frontierei Nădlac. Alţi şase români răniţi au fost transportaţi la unităţile sanitare din Szeged şi Mako.

15 februarie 2017 – Un român a murit şi alţi şase au fost răniţi într-un grav accident rutier de tip carambol produs în Ungaria, în apropiere de punctul de frontieră de la Nădlac, în care a fost implicat un autocar românesc ce venea de la Hamburg. În accident au mai fost implicate un TIR şi alte câteva autoturisme. Bilanţul accidentului a ajuns la patru morţi – un român, un bulgar şi doi turci – şi 12 răniţi.

14 noiembrie 2015 – O persoană a murit şi 15 au fost rănite în Ungaria, după ce un microbuz înmatriculat în România s-a ciocnit cu un autoturism din Ungaria, în sud-estul ţării. Accidentul s-a produs într-o intersecţie din localitatea Pusztaszer, din cauză că microbuzul românesc nu a acordat prioritate autoturismului înmatriculat în Ungaria.

 

22 septembrie 2014 – Doi cetăţeni români au fost răniţi grav şi alţi 11 au suferit răni uşoare, după ce autocarul în care se aflau, cu 32 de persoane la bord, a alunecat într-un şanţ în localitatea Mako din Ungaria, pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile.

26 iulie 2014 – Cinci cetăţeni români au fost implicaţi într-un accident rutier produs pe autostrada M3 din Ungaria, dintre care o persoană a murit, iar alte patru au fost rănite.

8 iunie 2014 – Cinci cetăţeni români, între care şi un copil, şi-au pierdut viaţa într-un grav accident rutier produs în nord-estul Ungariei. Accidentul s-a produs în localitatea Gyortelek. Alte patru persoane aflate în autobuzul înmatriculat în România şi una aflată în microbuz au fost rănite.

7 februarie 2014 – Un autocar înmatriculat în România a fost implicat într-un accident rutier pe autostrada M6 din sudul Ungariei, lângă localitatea Mohacs, 22 de pasageri fiind răniţi. Autocarul a plecat de la Băile Homorod şi avea ca destinaţie localitatea Pecs, din Ungaria. Conform datelor transmise la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă de echipa consulară aflată în Ungaria şi a verificărilor efectuate asupra cetăţeniei persoanelor aflate în autocar a rezultat că, din cei 22 de răniţi, numai trei erau români. AGERPRES

0 0

Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități va purta numele „Opal”. Va avea un psiholog/asistent social, asistent medical, psihopedagog, instructor de educație.

O investiție importantă în sistemul de asistență socială a Aradului este anunțată de președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

„În cartierul Grădiște, din municipiul Arad, recuperăm o clădire dezastru, o modernizăm și o transformăm într-o facilitate socială adusă la standardele de astăzi. Facem asta printr-un proiect european cu o cofinanțare mare din partea Consiliului Județean, respectiv aprox. 40%. Dar dincolo de faptul că este mare cofinanțarea, am considerat că este o investiție necesară pentru persoanele cu dizabilități. Este vorba despre aprox. 150 de mii de euro, iar investiția o vom finaliza în șase luni. Ne dorim înființarea unui centru de zi unde persoanele cu dizabilități din municipiul Arad și din zonele limitrofe vor putea beneficia de servicii specializate de recuperare și integrare socială”, a declarat Iustin Cionca.

Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități va purta numele „Opal”. Va avea un psiholog/asistent social, asistent medical, psihopedagog, instructor de educație.

Beneficiarii proiectului sunt persoanele adulte încadrate în grad de handicap accentuat, mediu și ușor, cu dizabilități mintale, psihice și asociate. Li se vor oferi servicii de specialitate care îi vor ajuta să își dezvolte abilitățile pentru o viață independentă și să se integreze social. De asemenea, vor fi oferite servicii de informare și consiliere, de pregătire pentru piața muncii și sprijin în vedere găsirii unui loc de muncă, de abilitare și reabilitare. Beneficiarii vor fi incluși în activități culturale și sportive și vor fi cooptați în activități de terapie ocupațională.

 

0 0

Primăria Arad a anunţat ieftinirea cu 30% a preţului gigacaloriei pentru căldura produsă şi livrată populaţiei în sistem centralizat, după reluarea producerii energiei la unul dintre cele două CET-uri ale oraşului.

Conform anunţului făcut de primarul interimar al municipiului Arad, Călin Bibarţ, populaţia va plăti 280,77 lei pe gigacalorie, faţă de 391,74 lei, cât este în prezent. Ieftinirea vine în contextul în care reprezentanţii Primăriei Arad şi ai celor două centrale din oraş au semnat un contract ce prevede achiziţionarea de către CET Hidrocarburi a agentului termic produs de CET Arad, contractul care intră în vigoare la 1 noiembrie 2019.

“În urma negocierilor deloc simple avute până acum, s-a ajuns la această înţelegere care sper să fie de bun augur, nu doar juridică, ci şi faptică, astfel  încât să avem un preţ al gigacaloriei cu 30% mai mic decât este în prezent. Sper ca în perioada rece cele două entităţi să se ţină de cuvânt, iar arădenii să beneficieze de un agent termic la un preţ decent. În paralel, noi continuăm investiţiile în reţele şi în retehnologizarea CET Hidrocarburi, astfel încât să reducem pierderile înregistrate în prezent”, a declarat primarul Călin Bibarţ.

Dacă ieftinirea nu avea loc, arădenii ar fi plătit cel mai mare preţ din ţară pentru căldura livrată în sistem centralizat, cu 40% mai ridicat comparativ cu iarna trecută. În 28 februarie 2019, consilierii municipali aprobaseră creşterea preţului de facturare a energiei termice livrată populaţiei de la 273,85 lei la 391,74 de lei gigacaloria. Tariful total, care include producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea agentului termic urma să fie de 596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA), din acest sezon rece, fiind aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finele anului trecut.

În 16 octombrie, consilierii locali din Arad au aprobat o alocare de peste 12 milioane de lei, din excedentul bugetar, pentru acoperirea pierderilor de anul trecut înregistrate de CET Hidrocarburi în reţelele de furnizare a energiei termice din oraş. Această sumă se adaugă altor două alocări bugetare cu acelaşi scop, însumând peste 11,9 milioane de lei, una aprobată în octombrie 2018 (5.157.434 lei), iar a doua aprobată în aprilie 2019 (6.803.746 lei). Din cele trei alocări, rezultă că pierderile înregistrate de CET Hidrocarburi în anul 2018 se ridică 24.538.212 de lei.

Până la reluarea activităţii CET SA, CET Hidrocarburi este unicul operator de termoficare în municipiul Arad, asigurând producerea şi furnizarea energiei termice. Operatorul produce energia pe gaz şi, în caz de necesitate, pe păcură, în timp ce CET SA produce pe cărbune, dar este în insolvenţă de anul trecut, de când nu a mai furnizat energie termică populaţiei. Activitatea urmează să fie reluată în urma contractului semnat cu municipalitatea.  Datoriile acumulate în ultimii ani de CET SA se ridică la 131 de milioane de lei, în timp ce datoriile actuale ale CET Hidrocarburi sunt de aproximativ 2.512.000 lei.

În municipiul Arad, la sistemul centralizat de încălzire mai sunt racordate peste 26.000 de locuinţe.

0 0

Turoperatorul Paralela 45 lansează o campanie de reduceri speciale, de până la 50%, cu ocazia târgului național de turism și a Black Friday. Discount-urile, cumulate cu cele din Early Booking, lansat încă din luna septembrie, sunt disponibile până pe 18 noiembrie în toate agențiile din rețeaua națională Paralela 45, pe portalul turoperatorului, pe site-ul eMag și la standul de la târgul de turism.

 

Pe platforma eMag, unde Paralela 45 participă la campania Black Friday pentru al doilea an consecutiv, turiștii pot găsi pe 15 noiembrie oferte pentru sejururi în Turcia, Grecia, Spania, circuite și vacanțe cu transport individual.

O vacanță în Antalya, de exemplu, cumpărată până pe 18 noiembrie, poate costa de la 461 de euro/persoană, la un hotel de cinci stele. Un pachet pentru Heraklion, Creta, costă de la 368 de euro/persoană, la un hotel de trei stele, iar unul pentru Rodos, de la 373 de euro/persoană, la un hotel de patru stele.

 

“Ne așteptăm ca vacanțele în Antalya să fie cele mai vândute în această săptămână, la fel ca în perioada de Early Booking, care se desfășoară în prezent. Cu tot ce oferă, relaxare, răsfăț și adrenalină, în interiorul și exteriorul resorturilor, Antalya este destinația numărul 1 în preferințele românilor. Avem reduceri de până la 50% oferite de partenerii hotelieri turci și zboruri charter în 2020 din 11 orașe ale țării, nu numai spre Antalya, ci și spre Alanya și Bodrum”, declară Alin Burcea, CEO Paralela 45.

 

Prețurile afișate în campania de reduceri speciale au toate taxele incluse. Pe portalul de turism www.paralela45.ro, turiștii au la dispoziție și graficul de tarife pentru fiecare hotel, întreg sezonul 2020, și pot alege vacanța potrivită, în funcție de buget.

Statisticile Paralela 45 arată că în perioada de reduceri, fie că e Early Booking, Black Friday, târgul de turism ori campanii individuale de promoții, cele mai multe vânzări sunt făcute de turiști cu vârsta între 24 și 50 de ani, bine informați despre destinație. 70% dintre ei fac rezervarea online și 55% achită tot online, 30% prin transfer bancar, 15% direct în agenții sau la târgul de turism.

 

Vânzările de Black Friday au reprezentat în ultimii doi ani aproximativ 45% din vânzările lunii noiembrie. Cele mai solicitate pachete cu ocazia Black Friday sunt pentru vacanțe în Turcia: 22%, Grecia insulară și continentală: 15%, Spania: 12%, Sharm el Sheikh și Hurghada: 9%, Tunisia: 7%, Italia: 5%, Cipru: 5%, circuite culturale în Europa: 15%, vacanțe exotice în Seychelles, Mauritius, Maldive, Dubai, vacanțe în Laponia: 10%.

 

“Pachetele de vacanță care intră în campania Black Friday, din 15 noiembrie, au disponibilități limitate și se epuizează de regulă în proporție de 70% în primele patru ore de la lansare. Alegerea unei vacanțe în campaniile de reduceri speciale nu are numai avantajul unui preț redus, ci și al alegerii hotelului potrivit. Ne așteptăm la vânzări de peste trei milioane de euro după săptămâna de reduceri speciale la târgul de turism, în agențiile proprii, pe portalul Paralela 45 și pe platforma eMag”, precizează Alin Burcea.

 

Turoperatorul Paralela 45 estimează că va încheia anul cu un volum de vânzări de 70 de milioane de euro, în creștere cu 20% față de anul trecut.

 

Agenţia de turism Paralela 45, una dintre primele trei agenții private din România, împlinește anul viitor 30 de ani de activitate. Turoperator consacrat în vacanţe cu zboruri charter în Spania, Grecia, Turcia, Portugalia, Italia, Tunisia și Egipt, şi cu peste 180 circuite culturale şi istorice organizate anual pe patru continentele, ori programe pentru seniori, croaziere, vacanţe tailor made, programe de business travel, Paralela 45 combină experiența acumulată în 30 de ani cu capacitatea de a ţine mereu pasul cu noile tendințe din turism.

Turoperatorul are în prezent o rețea națională de 50 de agenții de turism proprii și francize, fiind cea mai mai mare rețea cu proprietar român din domeniul turismului.

Poliţa de asigurare pentru pachete de vacanţă a ajuns la trei milioane de euro în 2019, odată cu noile reglementări privind garantarea pachetelor turistice, şi este una dintre cele mai mari din piaţă.

 

 

 

0 0

Una dintre cele mai stabile și mai profesioniste agenții de turism din România, Paralela 45, organizează vacanțe de vis în destinații la îndemâna fiecărui român. Ne-am convins și noi de asta, apelând la serviciile agenției, și fiind foarte mulțumiți de ceea ce am găsit acolo. Paralela 45 este atentă la nevoile clientului și, prin rețeaua internațională în care activează, selectează cea mai potrivită ofertă pentru cei care calcă poarta agențiilor sale. 

“Oriunde ai vrea să călătorești , poți să pleci liniștit. Ai întotdeauna suportul nostru’’. Acestea sunt cuvintele patronului  companiei de turism  „ Paralela 45 “ , Alin Burcea.  Paralela 45 a fost infiintata in aprilie 1990, de doi prieteni, Alin Burcea si Adrian Grigorescu, care lucrasera impreuna ghizi la ITHR Bucuresti, in perioada 1985 -1989. Anul 2020 va fi anul care marchează 30 de ani de înființare a acestei companii.

„Paralela 45” a dus aproximativ  23.000 de turişti români  în Antalya, în această vară. Sezonul acesta a avut loc o creștere de 28% față de anul trecut, ocupând o cotă de 9% din piața turiștilor care au ales să-și petreacă vacanța din acest an în Antalya.  „Acum 35 de ani nu era nimic în Antalya şi acum sunt 450 de hoteluri de 5 stele între Antalya si Alanya, majoritatea all-inclusive. 2018 a fost marcat ca fiind cel mai bun an al Turciei, urmând ca în 2019 să iasă cu tarife mari, după cei doi ani de conflicte pe piața politică.

„România ocupă locul al șaptelea după Germania, Rusia, Anglia ca număr de turiști în Antalya. Cursele către Antalya nu se mai fac doar din Bucureşti, ci din orice oraş din ţară care are aeroport – Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Oradea, Arad, Baia Mare, Bacău, Suceava. Pentru anul viitor suntem curtaţi de alte trei hoteluri din Antalya. “ sunt cuvintele lui Alin Burcea.

În Antalya există hoteluri de 5 stele standard, 5 stele superior şi 5 stele de lux. Românii nu iși cumpără vacanțe la hoteluri economice.

Termenii definitorii ai  companiei „ Paralela 45” pentru turiști sunt: “ respect, adevăr, calitate și siguranță “.

(Viorica Păulișan)

0 0

O suprafață de 46 de hectare, de la granița cu Calea „6 Vânători” până la Centură și o alta, în Aradul Nou, de 15, 5 hectare, își vor schimba radical configurația – din terenuri agricole invadate de bălării neaccesibile în Zonă  INDUSTRIALĂ – LOGISTICA și SERVICII – COMERȚ, respectiv Zonă REZIDENȚIALĂ.

Pe site-ul  IMOVEST.EU, vânzătorul prezintă toate datele pe care un investitor sau căutător de loc de casă într-o zonă nouă și cu potențial le caută. Terenul de vânzare în „Zona Industrială Centură Nord” are o suprafață de 460.000 mp și un front stradal de 950 m. Terenul are ca utilități apă, gaz, curent, canalizare, drumuri asfaltate și acces realizat din Centura Nord – trasate conform PUZ NOU – 2019.

Majoritatea parcelelor sunt desenate pe loturi de 5000 de metri pătrați, iar raportul dintre prețul curent și cel viitor  este corect  15 – 25 €/mp.

***

În „Zona 5 – NORD” din Aradul nou se va dezvolta Zona rezidențială, unde, pe o suprafață de 155.000 mp, cu un front stradal de 20 de metri, s-au scos în vânzare parcele de 500 – 700 mp, dar și de 2000, de 4000, de 8000 sau de peste 15.000 mp (chiar lângă centură) destinate construcției de case, cu utilități: curent, gaz, canalizare, apa, drum asfaltat, de asemenea, conform unui Plan Urbanistic nou (2019).
Prețul acestori loturi oscilează între 30 și 40 €/mp

Pe  Pagina de Facebook Imovest – Terenuri direct de la proprietari se pot urmări actualizări la acest proiect, care pune o lumină pozitivă viitorul imenselor spații, până acum „ale nimănui”.

0 0

A doua ediție a Festivalului „Simfonia Florilor de Toamnă“, programată să se desfășoare în perioada 18 – 20 octombrie 2019, în Piața „Avram Iancu“ din Arad, va aduce în centrul orașului un spectacol de culoare, lumină, mii de flori, aranjamente florale și concerte de muzică ușoară și muzică folk.

Conform organizatorilor, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, această ediție a festivalului propune o nouă abordare a conceptului inaugurat anul trecut.

Astfel, figurinele de butaforie vor fi înlocuite cu structuri confecționate din elemente ale naturii și metalice, toate având o nouă interpretare în ceea ce privește materialul floral.

Pentru „îmbrăcarea“ în culoare a acestora vor fi folosite mii de fire de flori și verdeață precum: orhideea Vanda, hortensia, crini, garoafe, gherbera, monstera, eucalipt etc. De asemenea, vor fi decorați peste 200 de baloți colorați și două porți imense cu peste 1.000 de crizanteme la ghiveci, bostani și alte elemente decorative.

Cum a devenit deja o obișnuință la evenimentele cu specific floral din orașul nostru și de data aceasta vor fi prezenți timp de 4 zile, numeroși floriști talentați și cu multă experiență acumulată la diverse festivaluri de flori din România. Aceștia vor lucra pentru a duce la bun sfârșit decorarea Pieței „Avram Iancu“.

Decorațiunile vor putea fi vizitate vineri, 18 octombrie 2019, începând cu ora 14.00,  sâmbătă, 19 octombrie 2019 și duminică, 20 octombrie 2019, începând cu ora 10.00, iar în fiecare seară, de la ora 18.00 va începe programul artistic.

 

Atmosferă de carnaval brazilian și multă muzică

 

Pe lângă expozițiile florale, pe o scenă care va fi amenajată  în Piața Avram Iancu vor fi organizate, în fiecare seară, recitaluri de muzică ușoară și folk.

Printre invitați se numără o companie din Brazilia, Flowers Parade, care își desfășoară activitatea și în Franța, care va aduce în Arad o parte din energia carnavalului brazilian.

Astfel, 5 artiști stradali, care vor fi costumați în flori – gigant, iluminate cu leduri pe timp de noapte, vor dansa, în fiecare seară, pe ritmuri de samba și nu numai.

De asemenea, au fost invitați să cânte artiști cunoscuți care au în repertoriu muzica folk dar și artiști și formații de muzică ușoară.

 

Program:

Vineri, 18 octombrie 2019

Orele 18.00 – 21.00

Lili Drumeva O’Reilly

Didina Curea

Monica Cojocaru

Raul Nica

 

Sâmbătă, 19 octombrie 2019

Orele 18.00 – 21.00

Mădălina Cernat

Ovidiu Niculescu

Nova Band

Mihai Henț

 

Duminică, 20 octombrie 2019

Orele 18.00 – 21.00

Mircea Rusu Band

Daniel Julean&Nicoleta Brola

On the edge

 

 

Imagini cu artiștii din brazilieni aici:

http://tinyurl.com/BigFlowers

0 0

Municipiul Arad este unul dintre cele mai frumoase din vestul României. Cu clădiri istorice a căror renovare a început în ultimii ani, cu parcuri mari, cu malul Mureșului atractiv, Aradul este tot mai des un punct de interes nu doar pentru turiștii de tranzit, ci și pentru cei care își organizează un city break în țară. O singură zi nu este suficientă să cunoști spiritul orașului de pe Mureș.

Piața Revoluției

Este probabil unul dintre cele mai frumoase centre urbane din România, cu clădiri istorice care redau, ca un muzeu în aer liber, diferitele stiluri arhitecturale ce conturează frumusețea distinctă a Aradului. „Piesa” de rezistență o constituie Palatul Administrativ, cu frescele lui Sever Frențiu și sala festivă renovată spectaculos. Încadrată de Palatul Cenad și rectoratul Universității „Aurel Vlaicu”, primăria, cu turnul său majestuos, domină centrul orașului. Peste drum, palatul impunător al Băncii Naționale a fost atribuit Universității „Aurel Vlaicu”, care a început deja lucrările de amenajare pe interior. Nu în ultimul rând, Palatul Neuman, care găzduiește la parter un popular fast-food, este un loc de atracție în oraș, datorită stilului arhitectural somptuos în care a fost construit. În interior, sala festivă este o bijuterie ascunsă a Aradului, vizitabilă la cerere (este în proprietatea Universității de Vest „Vasile Goldiș”).

 

 

Palatul Cultural

Inaugurat în anul 1913, este considerat unul dintre cele mai frumoase din România. După ample lucrări de renovare a interiorului și exteriorului, realizate din fonduri europene, Palatul Cultural a fost redeschis melomanilor care frecventează aici spectacolele Filarmonicii Arad, în vara anului 2018. Interiorul clădirii a fost redus la forma și cromatica originală. Palatul este construit în stiluri arhitecturale diferite. Aripa din spate a Palatului, dinspre râul Mureș, care este sediul Complexului Muzeal Arad, este o replică a Castelului Huniazilor. În spațiile Palatului Cultural pot fi vizitate Secția de Științe ale Naturii, Secția Revoluției Pașoptiste, Muzeul de Istorie, expoziția Revoluției de la 1989.

 

 

Catedrala „Sfânta Treime”

Catedrala „Sfânta Treime” din Arad este o catedrală ortodoxă, sediul scaunului arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Aradului. Edificiul adăpostește, de asemenea, o parte din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur. Lăcașul de cult este prima catedrală episcopală ridicată de credincioșii ortodocși după 1989, în România. Pictura a fost realizată timp de aproape 8 ani, între 1 noiembrie 2010 – 30 mai 2018. Suprafața pictată este de aproape 5.500 de mp, din care pe circa 35% s-a aplicat foiță de aur de 24 de karate. Catedrala are 5 clopote care au fost turnate la cea mai prestigioasă fabrică din Europa, Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Cântăresc în total 6.565 kg. Pe catedrală se află o cruce de 7,3 m înălțime și 2 cruci de 3,5 m înălțime.

 

 

Malul Mureșului

Cu faleza sa de aprox. 4 km, malul Mureșului este foarte popular printre arădeni. Din Parcul Eminescu, spațiul central al malului, se face accesul înspre Ștrandul Neptun, principalul loc de agrement al orașului. Malul Mureșului. Tot aici se organizează concerte, activități pentru copii, spectacole, proiecții de filme. Malul Mureșului este un loc viu, care conferă Aradului unicitate. Poți face o plimbare plăcută sau poți asculta muzică bună la terase, te poți relaxa într-o oază de verdeață, uitând de timpul care te presează.

 

 

Muzeul Preparandia

Cea mai veche școală de învățători în limba română s-a înființat la Arad în anul 1812. Astăzi, spațiul unde au învățat atâtea generații de dascăli s-a transformat într-un muzeu unde poți urmări evoluția școlii arădene. Colecția spectaculoasă oferă o incursiune în trecutul în care elevii încrustau lecțiile pe tăblițe și recreează atmosfera unei școli de secol XIX.

 

 

Gastronomia locală

Profită de orele de relaxare și destinde-te pe una dintre terasele din centru sau de pe malul Mureșului. Dacă e răcoare, te poți pierde într-un restaurant cu atmosferă unică, așa cum găsești în Piața Avram Iancu sau în Aradul Nou. Aradul are restaurante clasificate Gault Millau, unde chefi inovativi prepară produse exclusiviste. Serviți-le cu vinuri din Podgoria Aradului sau cu berea Arădeana, pentru o experiență completă 😊

 

 

Palatul Földes

O mândrie a Aradului, Farmacia Grozescu din Palatul Földes, de pe strada Eminescu, păstrează încă aerul de la începutul secolului XX, cu toate amenajările sale originale, de la gresie la obiectele de mobilier. Palatul a fost construit în anul 1900, după planurile arhitectului Emil Tabacovici, care a proiectat inclusiv mobilierul farmaciei şi al laboratoarelor, pavimentul, decoraţiile interioare, etichetele utilizate pe recipiente, precum şi reclama farmaciei. Faţada clădirii se remarcă prin medalioanele cu patronii medicinei şi ai farmaciei – Hipocrate, Higiena şi Esculap, prin decoraţiile vegetale, precum şi prin turnul care se termină în partea superioară cu un boboc de floare. Cu această construcţie se deschide o nouă etapă a arhitecturii arădene, cea dedicată artei 1900 – perioada florală.

 

 

Turnul de Apă

Până de curând cea mai înaltă clădire din Arad, Turnul de apă, realizat de firma engleză Shone și Ault, a funcționat până în anul 1956 pentru deservirea sistemul de aprovizionarea cu apă al orașului. Este o construcție masivă din piatră și cărămidă, care se remarcă prin decorația balcoanelor și a ferestrelor.  Are o capacitate de înmagazinare de 300 mc, o înălțime de 34 metri și a fost construit în anul 1895. Din 1990 turnul este în proprietate particulară, găzduind galeria de artă „Turnul de apă”, care are o expoziție permanentă a apei, și multe expoziții de artă sau tematice. Spațiul expozițional se întinde pe 5 nivele, iar la ultimul poate fi vizitat rezervorul de înmgazinare al apei, cu o capacitate de 300 mc, în care acum se poate urca pe o scară.

 

 

Parcul Reconcilierii

Inaugurat în anul 2004, Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare este unic în această parte a Europei. Există un stabiliment similar între Germania și Franța, consacrat reconcilierii franco-germane. În Parcul Reconcilierii de la Arad este amplasată Statuia Libertății, dedicată memoriei celor 13 generali executați, la Arad, la finalul revoluției pașoptiste. Statuia Libertății (în maghiară Szabadság-szobor) a fost dezvelită în anul 1890. A fost demontată în anul 1925, pe motiv ca generalii respectivi ar fi luptat împotriva românilor. A fost păstrată în Cetatea Aradului, într-o unitate militară. A fost reamplasată în Parcul Reconcilierii. Tot atunci s-a dezvelit, în același spațiu Arcul de Triumf al pașoptiștilor români.

 

 

Colegiul Național „Moise Nicoară”

Cel mai amplu proiect de renovare a unei școli românești, din fonduri europene, s-a încheiat cu succes la Arad, printr-o investiție de 10 milioane de euro. Colegiu Național „Moise Nicoară” a fost înființat în 1873 ca liceu catolic. În prezent este una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ preuniversitar din România. Colegiul este localizat aproape de malul Mureșului. Sala festivă a colegiului, în care predomină elementele în stil baroc, este o încăpere special destinată evenimentelor oficiale. Aceasta a fost renovată în anul 2013, toate elementele arhitecturale fiind readuse cu deosebit de multă grijă și precizie la gloria lor de odinioară.

 

 

Mănăstirea Sfântul Ioan Stâlpnicul

Mănăstirea Sfântul Simion Stâlpnicul a fost ridicată între anii 1760-1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768). Complexul, care cuprinde reședința episcopului, o biserică și anexe gospodărești, a fost construit în stil baroc; ansamblul a fost îmbogățit prin aducerea bisericii de lemn din Seliște. El reprezintă un monument al arhitecturii românești pe Valea Mureșului din secolul al XVIII-lea. Altarul adăpostește rămășițele pământești ale episcopilor arădeni.

 

 

Parcul Natural Lunca Mureșului

Oferă posibilități de petrecere a timpului liber pentru o zi întreagă, fie că vorbim despre expediții cu canoea pe Mureș, observarea faunei, drumeții prin pădure sau activități la Casa Verde construită în apropierea intrării în pădure. Parcul Natural Lunca Mureșului este o arie protejată constituită în România, în aval de municipiul Arad, până la granița cu Ungaria, de-a lungul râului Mureș, clasificată ca parc natural la nivel național. Plantele sunt reprezentate prin peste 1000 de specii și subspecii lemnoase și ierboase.

Principalele atracții turistice din Lunca Mureșului sunt următoarele:

*Peisajul specific de luncă, având ca element principal Râul Mureș, cu cele 40 de insule din interiorul parcului, plaje de nisip și tunelurile formate de sălciile care se apleacă asupra apei;

*Cele cca 200 de specii de păsări reprezentate de populații impresionante în zona ariei protejate și care pot fi urmărite din observatoare special construite;

*Biodiversitatea remarcabilă, începând cu păsările și continuând cu mamifere, reptile, amfibieni, pești, insecte s.a.

*Cele două mănăstiri foarte vechi din interiorul parcului, respectiv Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cea mai veche așezare monastică din România, cu viață monahală neîntreruptă, având ca primă atestare documentară o diplomă dată de Regele Bela al III-lea în anul 1177 și Mănăstirea Bezdin – una dintre puținele mănăstiri ortodoxe sârbe din România care se mai păstrează, datând din anul 1539.

*Balta cu nuferi din Rezervația naturală Prundul Mare, singurul loc din județul Arad unde Nimphaea alba vegetează natural.

Cele mai importante activități turistice sunt:

*Excursii pe Mureș cu ambarcațiuni ușoare de tip caiac-canoe ce pot fi închiriate de la sediul administrației din Arad sau de la punctele de informare turistică Pecica și Cenad;

*Plimbări cu bicicleta pe traseul Ceala, traseul Arad – Pecica prin pădure și traseul Arad – Pecica – Sâmpetru German – Cenad, ultimul străbătând tot parcul de la est spre vest; închirierea de biciclete de teren pentru vizitarea parcului și parcurgerea acestor trasee se poate face și de la sediul administrației din Pădurea Ceala și de la punctele de informare turistică Pecica și Cenad;

*Urmărirea mamiferelor mari în libertate din observatorul Prundul Mare și a păsărilor din Observatorul Bezdin, construite în acest scop în zona Rezervației Naturale Prundul Mare;

*Vizite ghidate pe teritoriul întregului parc, pe trasee tematice care includ Balta cu nuferi, arborete naturale de luncă, Mănăstirile Hodoș – Bodrog și Bezdin, sau situri arheologice.

 

 

Ștrandul Neptun

Ştrandul este situat în spaţiul încadrat de bucla Mureşului, pe o suprafaţă de peste 20 de hectare de verdeaţă. Este al doilea ştrand ca mărime din Europa situat lângă o apă curgătoare. Lucrările de construcţie au fost demarate la sfârşitul anilor 1960. Aleile sunt pavate, spaţiul verde cu peste 65 de specii de arbori este întreţinut, există un complex de agrement cu cinci bazine ( 8.700 mp din care unu de înot, unul pentru adulţi şi trei pentru copii), tobogane acvatice, și un alt complex cu 3 bazine din care 2 pentru copii si unul pentru înot, locuri pentru joacă, 331 de căsuţe de agrement. În incinta ştrandului funcţionează baruri, terase, berării, restaurante, discotecă.

 

 

Biserica Sârbească

Biserica Sârbească, cu hramul Sfinților Petru și Pavel, este un lăcaș de cult ridicat între anii 1698-1702. Astăzi este cea mai veche clădire din oraș. Față de forma sa inițială, biserica a suferit transformări mai ales în perioada 1790-1822, când a primit notele actualului stil baroc pe care îl reprezintă. Posedă o serie de cărți și documente legate de prezența sârbească în zona Aradului. În biserică sunt păstrate cele mai vechi steaguri ale breslelor din Arad.

 

 

 

0 0

Arad/București, 27 septembrie 2019 – fARAD 6 anunță programul filmelor și al evenimentelor speciale, care vor transforma timp de o săptămână Aradul în locul de întâlnire al pasionaților de film documentar.

 

Festivalul începe miercuri, 2 octombrie, de la ora 19:30, cu filmul „Lumea de la picioarele tale” regizat de Jeremy Workman. Propunându-și să parcurgă toate străzile New York-ului, eroul filmului descoperă oameni și locuri ale metropolei aflate în contrast cu ceea ce suntem obișnuiți să gândim despre „The Big Apple”. Filmul reușește să umanizeze și să umple emoțional un spațiu urban pe care îl imaginăm rece, dominat de arhitecturi colosale.

 

Întreaga ediție fARAD din acest an propune, de altfel, o călătorie imaginară în colțurile cele mai îndepărtate ale lumii. „Veți vedea documentare care abordează temele în mod original, tratează subiectele alese evitând clișeele și caută noi modalități de a aborda o poveste. Acestea sunt prin definiție provocatoare, în condițiile în care cer o abordare în afara cutiei, o modalitate de a privi realitatea diferit. Selecția din acest an are în vedere documentare care se focusează pe tematica spațiului și care arată diferitele aspecte ale vieții urbane în lume. Sunt prezentate orașe precum Madrid, La Habana, Hong Kong, New York, Rome, Kinshasa, Iași, dar și teritorii mai puțin explorate precum taigaua Siberiană și Sahara de Vest” declară Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului.

 

Sub genericul Harta și Teritoriile, festivalul propune și câteva evenimente speciale: proiecția filmului „Guvernul copiilor” de Ioana Mischie, în toate cele trei cinematografe de artă din Arad. Regizoarea invită 100 de copii să își imagineze cum ar evolua societatea în următorii 100 de ani și cum ar arăta România dacă ar fi condusă de copii. E un film provocator și amuzant, a cărui temă invită la o serioasă reflecție; filmul „Timebox”, al Norei Agapi, continuă seria proiecțiilor accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere. E un film tulburător despre arhivarea intimă a unei epoci văzută prin ochii unui artist care e tatăl autoarei; inspirată de documentarul lui Victor Moreno, „Orașul ascuns”, campania online #AradulAscuns provoacă locuitorii orașului să documenteze fotografic secvențe urbane sau instantanee surprinzătoare. Fotografiile, transmise prin e-mail la aradulascuns@farad.ro și postate pe rețelele de socializare cu #AradulAscuns și #fARAD6, urmează să fie selectate, iar cele mai reușite vor fi premiate cu tricouri și invitații la petrecerea de închidere a evenimentului.

 

Lansat cu patru ani în urmă, Laboratorul fARAD ocupă un spațiu original în interiorul festivalului. El reunește proiecte de film documentar în dezvoltare, ai căror autori participă la atelierul intensiv „Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă” susținut de Dana Bunescu și beneficiază de discutarea proiectelor lor cu regizorul Laurențiu Damian și cu invitații festivalului, regizorii Victor Moreno, Bo Wang, Pedro Ruiz și Nora Agapi.

 

În acest an, Alexander Nanau, regizor al filmului „Colectiv”, va participa la o sesiune specială a Laboratorului, alături de Mihai Grecea, colaborator la realizarea filmului.

 

În premieră, ediția 6 fARAD se extinde la București la începutul lunii noiembrie, propunând proiecții comune cu Festivalul de film UrbanEye și coordonând o dezbatere împreună cu revista Zeppelin.

 

Nu în ultimul rând, mult așteptata petrecere de închidere va fi animată de doi invitați speciali, pe care festivalul se bucură să îi aibă alături, Andreea Esca și bloggerul Cristian „Otravă” Șimonca. Ea va avea loc sâmbătă, 5 octombrie, după proiecția filmului „System K” (un film despre efervescența pe care artiștii urbani o aduc unui oraș precum Kinshasa), la Cafeneaua Literară Joy’s.

 

Programul integral fARAD 6 poate fi consultat pe www.farad.ro și pe pagina Facebook a festivalului.

 

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov), în parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu). Co-fondator: Mona Nicoară. Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos. Ediția 2019 a fARAD este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România.

 

Parteneri media: Actualități Arad, aradculture.ro, Agerpres, Bookhub, Ceașca de cultură, feeder.ro, Jurnal arădean, Ghidul arădean, IQool, Joy FM Arad, miscareaderezistenta.ro, MovieNews, pauldutu.eu, ProTV.ro, Radio Arad 99.1 FM, Radio Arad, Radio România Cultural, Radio Timișoara, RFI România, Revista Fashion Premium Magazine, Revista Zeppelin, www.aradon.ro, 24 Fun Arad, TV Arad

 

Intrarea este liberă la toate evenimentele.

 

Contact
Carmen Macavei – tel: 0727 734 411, e-mail: carmen@quartzmedia.ro

0 0

Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean Arad, în colaborare cu Compania de Teatru „Civic Art CvM” Bucureşti, vor aduce pe scenă, în premiera absolută pentru publicul arădean, în cadrul programului “Filocalia”, ediţia a VI – a, spectacolul „Cuvântul Vindecător”. Evenimentul cultural va avea loc în data de 3 octombrie, începând cu ora 19.00, în sala mare a Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad.

Evenimentul cuprinde muzică bisericească, învățătură creștin ortodoxă și muzică tradițională românească, menite să aducă slavă lui Dumnezeu, cinstire neamului și pământului românesc. Din distribuţie fac parte: Rodica Gabriela Anghelescu, Cristina Moldoveanu, Matei Alexandru, Denis Gagiu, Raluca Ardeleanu şi Marian Ciripan.

Invitat de onoare al serii va fi Grupul psaltic „Sf. Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului, sub bagheta dirijorală a preotului Gabriel Streulea.

0 0

Muzeul Orășenesc Lipova va fi restaurat cu bani de la Consiliul Județean Arad. Consiliul Județean Arad va depune și un proiect de finanțare din fonduri europene.

,,În calitate de consilier județean, obiectivul meu este să contribui la cât mai multe realizări pentru orașul Lipova. Asta înseamnă că mă implic să aduc bani de la Consiliul Județean pentru obiective de dezvoltare care vor crește calitatea vieții în oraș. De această dată, împreună cu președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și cu vicepreședintele Răzvan Cadar, ne-am stabilit ca prioritate restaurarea muzeului. De ce este asta important? Pentru că Lipova are o istorie cum poate nici un alt oraș din județ nu o are și ar putea trăi bine doar din serviciile dezvoltate în jurul acestei istorii”, a declarat Cristian Sălășan, consilier județean și reprezentant al Consiliului Județean Arad în Consiliul de Administrație al Complexului Muzeal Arad.

În prezent Muzeul Orășenesc Lipova este în administrarea Complexului Muzeal Arad.

,,Modernizăm Muzeul din Lipova, una dintre clădirile oraşului cu o mare valoare istorică şi arhitecturală. Vom amenaja un muzeu complex, modern, unde, pe lângă exponatele de artă, vom organiza expoziții conexe și evenimente pentru locuitorii oraşului şi turiști. Ne dorim creșterea numărului de vizitatori și transformarea muzeului într-un punct de interes cultural, educaţional și turistic pentru Lipova”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Clădirea muzeului necesită o serie de reparații, fiind identificate degradări atât ale finisajelor, cât şi ale elementelor de structură. Pentru a se asigura păstrarea integrităţii structurale şi îmbunătăţirea calităţii spaţiului trebuie să se realizeze intervenţii de restaurare. Este necesară restaurarea faţadelor exterioare şi interioare, deoarece acestea prezintă zone de tencuială decapată. La nivelul demisolului sunt prezente infiltraţii de apă de capilaritate care trebuie tratate. De asemenea, există zone la nivelul învelitorii ce necesită reparaţii de urgenţă pentru prevenirea deteriorării interioarelor. Instalaţiile electrice de iluminat, priză, supraveghere şi alarmă trebuie schimbate în totalitate. Instalaţiile sanitare trebuie modificate, inclusiv branşamentul la reţeaua de apă şi racordul la sistemul de canalizare al oraşului Lipova. Asigurarea agentului termic în prezent este realizată prin centrala pe gaz cuplată la butelia amplasată în curtea interioară şi prin sobe ceramice – un factor de risc al apariţiei incendiilor.

La nivel structural există o fisură între clădirea realizată în anul 1836 de familia Missits şi extinderea din anul 1927 făcută de Sever Bocu. Este necesară consolidarea de urgenţă a extinderii, aceasta fiind zona din clădire cu cele mai multe deteriorări la nivelul structurii. Clădirea nu deţine autorizaţie de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Vasile Goldiş” Arad. Prin reparaţiile capitale propuse în proiectul de restaurare se vor asigura condiţiile impuse de legislaţia în vigoare pentru clădirile monument istoric în care se desfăşoară activităţi de expunere.

Consilierii județeni au aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Județean Arad  documentaţia tehnico-economică, faza D.A.L.I. şi indicatorii tehnico – economici pentru restaurarea muzeului.

Investiția este estimată la 9.515.227,00 lei (fără TVA), iar durata de realizare a investiției la 38 luni, din care 2 luni proiectare şi 36 luni execuţie.

0 0

Compania de Transport Public dorește să caseze 12 autobuze și un sistem electronic de ticketing (aparat de eliberare de bilete), care nu mai corespund din punct de vedere tehnic actualelor cerințe. Consilierii județeni au aprobat trecerea acestor bunuri din domeniul public în cel privat al Județului Arad.

„Autobuzele au un grad ridicat de uzură, nu mai prezintă nici siguranța și nici confortul necesare asigurării transportului de persoane în condiții moderne. Unele au chiar și peste 30 de ani vechime, cu un rulaj, în medie, de peste un 700.000 de kilometri fiecare, doar în cadrul Companiei de Transport. Când au fost achiziționate, la mâna a doua, aveau deja în medie peste un milion de kilometri rulați. De aceea, este necesară scoaterea lor din circuitul de transport public”, a precizat Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Cele 12 autobuze au un avansat grad de uzură tehnică, sunt depășite din punct de vedere al poluării și al costurilor curente de exploatare (consum de carburant și piese de vehicul) și nu mai corespund normelor în domeniu. Sistemul de ticketing este, de asemenea, depășit ca legislație, deoarece casele de marcat nu mai corespund noilor norme emise de ANAF.

0 0

Consiliul Judeţean  a alocat suma de 1,44 milioane de lei pentru achiziționarea unei noi clădiri ce va fi folosită de Complexul Muzeal Arad. Instituţia de cultură are mii de exponate depozitate în subsolul sediului din Parcul Eminescu, care nu sunt etalate, unele dintre aceste fiind obiecte rare, care ar putea fi adevărate puncte de atracție pentru vizitatori, în condițiile în care problema spațiului destinat expozițiilor ar fi rezolvată.

Complexul Muzeal Arad fundamentează necesitatea achiziţionării unui imobil, situat de preferat în zona centrală sau perimetral centrului istoric al municipiului Arad, cu o suprafaţă utilă de cel puţin 3.100 m2, precum şi atribuirea acestui imobil, după achiziţie, în administrarea Complexului Muzeal Arad.

Am discutat cu conducerea Complexului Muzeal Arad în vederea completării spațiului muzeal, astfel încât să punem în valoare măcar o parte din exponatele care, din lipsă de spaţiu, zac în depozite. Aradul are o zestre muzeală extraordinară și e păcat, ca din lipsă de spațiu, să nu valorificăm acest patrimoniu, atât pentru arădeni, cât și pentru cei care vizitează Aradul”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Sunt utile scopului construcţiile care au intrarea cu administrare unică, iar amenajarea interioară să permită organizarea unor circuite expoziţionale, precum şi a spaţiilor complementare necesare pentru depozitare, conservarea colecţiilor şi administrare.

STAY CONNECTED

%d blogeri au apreciat: