Home Tags Posts tagged with "palate arad"

palate arad

0 0

(Autor: ANDREI ANDO) Începând cu această primăvară, pe de o parte datorită somațiilor trimise de Primărie, pe de altă parte datorită inițiativei unor proprietari, aprox. 25 de palate și clădiri istorice au intrat în renovare, în Arad. Ele completează clădirile renovate anterior. Iar rezultatele sunt spectaculoase!

Aradul are cea mai mare salbă de clădiri secession din România. Clădirile construite în acest stil sunt mai numeroase decât la Oradea sau la Timișoara. Din păcate, însă, sunt și neglijate. Legea prin care clădirile monument istoric s-au retrocedat urmașilor foștilor proprietari, i-a scutit pe aceștia de plata impozitelor, pentru a le permite să investească în aspectul imobilelor. Din păcate, așa cum putem constata, foarte puțini dintre ei au investit, majoritatea le-au lăsat să se degradeze și au lipit pe ele afișe cu textul: „Atenție, cad cărămizi în cap” sau „Atenție, cade tencuiala”.

Anul acesta, Primăria a făcut un apel la asociațiile de locatari și la proprietarii clădirilor din centrul orașului, pentru a nu mai întârzia renovarea acestora. La rândul ei, administrația locală a investit în ultimii ani în clădirile publice, cele mai relevante fiind Palatul Administrativ, Palatul Cultural, Colegiul Național „Moise Nicoară”, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, vechea Preparandie (din 1812). Aceste investiții, realizate în cea mai mare parte din fonduri europene, sunt de aprox. 50 de milioane de euro. Și Universitățile „Aurel Vlaicu” și „Vasile Goldiș” și-au renovat sediile de pe Bulevardul Revoluției.

Și unii agenți economici au investit în aspectul clădirilor. Dar toate aceste eforturi nu sunt suficiente. De aceea, Consiliul Local a votat legea prin care se impozitează clădirile istorice, și nu oricum: dacă fațada lor nu este refăcută, proprietarii plătesc un impozit cu 500% mai mare decât cei care au clădiri renovate. Pe de altă, în cazul renovării clădirilor, se acordă facilități la plata impozitului. Potrivit informațiilor noastre, sunt vizate 317 clădiri în centrul municipiului Arad, dintre care unele prezintă astăzi un real pericol pentru trecători.

„Pentru toți cei care au realizat investiții în fațade, Primăria Municipiului Arad a acordat beneficiile stabilite de către Consiliul Local Municipal care constau în scutirea de la plata impozitului pe proprietate și, deopotrivă, a taxei de ocupare a domeniului public pentru schele”, spune consilierul municipal Bogdan-Vlad Boca (PNL), care în ultimele luni a desfășurat pe contul său de Facebook o adevărată campanie de promovare și de încurajare a arădenilor responsabili care investesc în aspectul clădirilor lor.

Începând cu această primăvară, pe de o parte datorită somațiilor trimise de Primărie, pe de altă parte datorită inițiativei unor proprietari, aprox. 25 de palate și clădiri istorice au intrat în renovare, în Arad. Iar rezultatele sunt spectaculoase!

În luna noiembrie, la Târgul Național de Turism de la București, Aradul s-a promovat ca oraș al palatelor. Conceptul a fost preluat și de publicații din presa națională. Pentru a putea discuta însă despre un succes, este nevoie ca în următorii ani și cei care încă nu s-au apucat de lucru, să înceapă să își dichisească fațada clădirilor!

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat cu luna trecută că a semnat contractul de finanțare pentru renovarea exterioară a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, o lucrare de aproximativ 2 milioane de euro, din fonduri europene. La rândul său, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, într-o conferință de presă organizată miercuri, a prezentat compania italiană care va renova un alt palat important din centrul Aradului, de pe Bulevardul Revoluției nr. 81 (fostul sediu al presei scrise arădene). Lucrarea aceasta se va finaliza în cel mult 18 luni.

Cele mai mari investiții pentru renovarea unor clădiri arădene s-au făcut în Palatul Cultural (14 milioane de euro, prin readucerea la starea inițială a interioarelor), Palatul Administrativ (10 milioane de euro), Colegiul Național „Moise Nicoară” (11 milioane de euro). Toate acestea sunt considerate capodopere nu numai ale constructorilor din urmă cu 100-140 de ani, când au fost realizate, ci și ale echipelor de specialiști care le-au renovat.

Un proiect important de renovare a vizat și Biblioteca Județeană A.D. Xenopol. Acolo s-a intervenit și la fațadă, dar și la interior, iar acum se lucrează la curtea interioară. Proiectul curții a fost realizat de studenții și profesorii Facultății de Design de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, și donat cu titlu gratuit Bibliotecii.

Suntem bucuroși că, în anul 2018, un număr destul de mare de clădiri au primit autorizație de construcție şi peste 12 clădiri au fost deja  reabilitate. Cu regret însă, trebuie să spunem că mai avem încă 210 clădiri la care se impune intervenția de reabilitare. Pentru anul 2019, 73 de clădiri vor plăti impozit majorat cu 100%, 59 de clădiri, cu 200%, 34 de clădiri cu 300% , 27 de clădiri cu 400% și 17 clădiri, cu 500%. Cele 17 clădiri sunt într-un stadiu foarte avansat de degradare. Legea ne obligă să aplicăm această supraimpozitare. Municipalitatea este, în continuare, dispusă să devină partener cu deținătorii acestor proprietăți. Acordăm scutire de la impozit pe 5 ani, pentru cei care își reabilitează proprietățile. Mai mult decât atât, putem să realizăm reabilitarea acestor fațade pe banii municipalității, iar apoi, în 5 ani, cetățenii să ramburseze costurile de reabilitare a clădirilor ai căror proprietari sunt. Încercăm să îi convingem că este imperativ necesar să se intervină pentru reabilitarea fațadelor. Sperăm să înceapă această procedură măcar în anul 2019, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, pentru ghidularădean.ro.

 

 

 

Foto: Bogdan-Vlad Boca, Facebook, Mircea Moisescu.

STAY CONNECTED