Home Tags Posts tagged with "istoria aradului"

istoria aradului

0 0

(AUTOR: C. COVACI) Un proiect inedit va aduce în fața arădenilor, de la 1 ianuarie, episoade importante din istoria locală, în clipuri scurte postate zilnic pe Facebook, pe pagina vestic.ro!

Un proiect inedit va începe, de la 1 ianuarie, și nu oriunde, ci pe Facebook, rețeaua socială unde majoritatea tinerilor își petrec o bună parte din timp. Proiectul constă în relatarea, în clipuri de cel mult 60 de secunde fiecare, a câte unei istorioare arădene, legată de evenimente, personalități, situații care au contribuit la formarea și dezvoltarea Aradului. Proiectul este realizat de un cadru universitar al Universității „Aurel Vlaicu” și publicist la vestic.ro, dr. Andrei Ando, care și-a propus să aducă mai aproape de arădeni istoria locului unde trăiesc.

„Unii spun că istoria nu îi pasionează pe tineri. Cred că greșesc. Istoria este frumoasă și poate fi prezentată astfel încât să trezească interesul și al tinerilor, și al celor mai puțin tineri. Eu mi-am propus să aduc istoria Aradului în viața de zi cu zi a publicului arădean pe rețeaua socială Facebook, cu care mulți își umplu timpul liber. Facebook oferă și informații de calitate, nu numai bârfe și scandaluri, iar eu mizez tocmai pe faptul că oamenii caută și conținut de calitate. Clipurile pe care le prezint vor fi înregistrate în locuri cu încărcătură istorică pentru Arad și vor prezenta câte un episod important al istoriei locale. Încerc să îmbin frumosul cu utilul – frumosul fiind locul unde filmăm, iar utilul, informația prezentată. Mi-am propus să realizez câte un clip concis pe zi. Ele vor fi postate pe profilul meu personal și pe profilul vestic.ro, care este partener în proiect”, a declarat dr. Andrei Ando.

Proiectul se va realiza integral pe bază de voluntariat, fără să implice cheltuieli materiale.

Așadar, de la 1 ianuarie, fiți alături de noi în aces experiment prin care avem convingerea că mulți dintre dumneavoastră veți afla informații inedite despre Arad!

Despre inițiatorul proiectului:

Andrei Ando este doctor în filologie și doctorand în istorie, la Universitatea din Oradea. Este cadru universitar al Universității „Aurel Vlaicu”. În anul 2016 a lansat volumul „Aradul la intersecțiile istoriei” și a fost co-scenaristul filmului documentar „Arad, 1918, o istorie necunoscută”. În luna noiembrie a acestui an a lansat volumul „Arad. Antecamera României Mari”, scris împreună cu dr. Mihaela Ozarchevici.

 

0 0

Una dintre cele mai proeminente figuri militare germane ale secolului XX (dacă nu chiar cea mai proeminentă), feldmareșalul Anton Ludwig August von Mackensen, și-a petrecut la Arad noaptea de 2/3 decembrie 1918. Mackensen a fost comandantul militar al războiului franco-prusac, al frontului românesc și bulgar în Primul Război Mondial. După Marele Război, din ianuarie 1933, este un susținător al regimului nazist al lui Adolf Hitler. Uniforma sa proprie inspiră cea mai temută siglă militară nazistă: capul de mort de pe uniformele SS.
La începutul lunii decembrie a anului 1918, în timp ce elita românească a Aradului este la Alba Iulia, în orașul de pe Mureș este așteptată sosirea Feldmareșalului Mackensen. Acesta este așteptat încă în ziua de 2 decembrie 1918, dar are să sosească abia a doua zi, în 3 decembrie, când zeci de autoturisme cenușii brăzdează Aradul, creând mare senzație în oraș.
Arădenii care trăiesc într-un oraș de tranzit s-au familiarizat cu acest du-te-vino al mașinilor robuste nemțești sunt intrigați de automobilul masiv cu efigia Feldmareșalului Mackensen, cunoscută din presa vremii. Iar în mașină este nimeni altul decât mareșalul în persoană! Până și într-un oraș obosit de conflict această apariție stârnește senzație!
La ora prânzului, mașina lui Mackensen parchează în fața Cafenelei Centrale, ticsită de ofițeri germani și maghiari.
În momentul răspândirii veștii sosirii lui Mackensen, lumea devine agitată, curioasă să îl vadă pe marele conducător de oaste. Acesta a comandat cu succes armatele germane din Bulgaria în timpul Primului Război Mondial, devenind una dintre cele mai proeminente personalități militare ale Imperiului German. Mackensen se retrage direct într-un separeu al restaurantului din Hotelul Crucea Albă. Aghiotantul lui Mackensen s-a adresat direct proprietarului, solicitând ca în separeu să se servească masa la ora 18 pentru feldmareșal și trei companioni ai săi. Exact la ora 18 a intrat în restaurant feldmareșalul, îmbrăcat cu tunica cenușie a armatei germane, însoțit de alte personalități militare importante, printre care colonelul de stat major von Kloffel. Colonelul a comunicat reporterului Aradi Kozlony, care i-a solicitat feldmareșalului un interviu, că marele comandant militar își cere scuze dar nu se simte a fi în situația de a-l primi. Cina nu a durat mai mult de două ore, după care feldmareșalul, însoțit de colonel, au plecat cu mașina la locuința comandantului trupelor germane din Arad, maiorul Fiedler.
Mackensen părăsește Aradul a doua zi dimineața, cu destinația Oradea, însoțit de alte șase autoturisme militare.

(Andrei Ando)

STAY CONNECTED

%d blogeri au apreciat: