Un „monstru” pozat într-un râu din America sperie fraierii pe Facebook care cred că e de la... Ghioroc! :)))

publicat in Regional pe 13 Iulie 2017, 06:40

„Fake news” înseamnă știri false. Și chiar mai mult decât atât - știri false răspândite cu intenția de a produce efecte negative în privința celui despre care se scrie. On-lineul arădean este plin de „fake news”, fie că vorbim de presă sau de rețelele sociale. E o veselie generală în răspândirea prostiilor, de cele mai multe ori cu scopul de a manipula. O astfel de situație se întâmplă acum cu lacul de la Ghioroc. 

O „minte odihnită” a născocit că un sturion uriaș bântuie prin lac. Și a distribuit fotografia pe Facebook. Niște ziariști care se documentează de pe Facebook s-au și grăbit să o preia și să o transmită ca pe o bombă de presă. Numai că așa cum nu se documentează bine în viața reală, nu se documentează bine nici în on-line, iar articolul este o fumigenă de proasă calitate. La fel și postările pe rețelele sociale ale celor care vorbesc deja, nici mai mult, nici mai puțin, despre monștrii carnivori care i-ar ataca și devora pe cei ce se scaldă la Ghioroc. 

Așa cum spuneam, știrea este un fals penibil. Aceeași fotografie, a aceluiași sturion (sau o fi fratele lui geamăn, adoptat încă din copilărie de niște americani și dus să trăiască o viață mai bună peste Ocean?) a fost publicată de un ziar din... Statele Unite! Și este atribuită cuiva care ar fi făcut poza la Lacul Winnebago! A avut 9000 de distribuiri în câteva zile. 
La 19 august 2016 jurnalista Brooke Hafst demasca escrocheria. Fotografia fusese distribuită de un anume Michael Collins, care a considerat-o o farsă interesantă.
În realitate, fotografia este realizată de un artist fotograf în râul Kennebek, din Maine, Statele Unite. Nu la Ghioroc, nu altundeva. Dar iată că prostia, ca și goana după senzațional, este universală!