Cum a sfidat un membru al Guvernului sărbătoarea Consiliului Județean, sau ce înseamnă 25 de ani în viața unui județ…

de Carina Ando | in Regional | 23 Aprilie 2017, 19:27 | 0 comentarii

La 25 de ani, Consiliul Județean este o instituție matură. A atras aprox. 500 de milioane de euro din resurse europene pentru dezvoltarea județului Arad și s-a implicat în direcții fundamentale ale Aradului: sănătatea publică, asistența socială, infrastructura, cultura. Mai nou, odată cu noua conducere a instituției, acestora li se adaugă turismul, cu obiectivul declarat de a transforma Aradul, dintr-un județ de tranzit, într-o destinație turistică.  

Consiliul Județean Arad a sărbătorit elegant și cu mult bun gust aniversarea sa de 25 de ani. Punctele cele mai importante de pe agenda celor trei zile de evenimente au fost culturale și artistice: două spectacole de muzică simfonică, unul de muzică electronică, un spectacol folcloric, lansări de carte, vernisajul unei expoziții de pictură Mihai Takacs și lansarea unui album de artă („Hibernal”), prezentarea unor obiective culturale și turistice din județ pentru invitații din străinătate (din Ungaria, Serbia, Franța, Republica Moldova și Polonia), prezentare de produse tradiționale arădene, o expoziție de machete despre produsele industriei arădene și alta, a elevilor Liceului de Artă, despre clădirile-simbol din Arad. Organizatorii s-au străduit să transforme sărbătoarea Consiliului Județean într-o sărbătoare a comunității în ciuda vremii care s-a răcit brusc și le-a jucat feste. 

La conferința festivă, toți cei șapte președinți ai Consiliului Județean, din ultimii 25 de ani (Dan Ivan, Caius Parpală, Gheorghe Seculici, Iosif Matula, Nicolae Ioțcu, Adrian Țolea, Iustin Cionca), au stat la aceeași masă; un lucru admirabil, dacă ținem cont de animozitățile dintre unii și de săgețile pe care nu au ezitat să le arunce, în direct, înspre colegii din prezidiu (totuși, voalat, fără să nominalizeze, ceea ce a menținut toate discursurile într-o notă de decență și eleganță). La finalul conferinței, unde consuli, președinți de consilii județene, rectorii celor două universități arădene au punctat rolul Consiliului Județean în comunitatea arădeană, președinții Consiliului Județean, secretarii Silaghi și Lupu, respectiv arhitectul-șef al județului, Cozma, au primit plachete aniversare. Alte plachete și diplome de onoare acordate tuturor consilierilor județeni din acești 25 de ani vor fi înmânate în ședințe următoare ale Consiliului Județean. 

La 25 de ani, Consiliul Județean este o instituție matură. A atras aprox. 500 de milioane de euro din resurse europene pentru dezvoltarea județului Arad și s-a implicat în direcții fundamentale ale Aradului: sănătatea publică, asistența socială, infrastructura, cultura. Mai nou, odată cu noua conducere a instituției, acestora li se adaugă turismul, cu obiectivul declarat de a transforma Aradul, dintr-un județ de tranzit, într-o destinație turistică. 

Oricâtă strădanie ar exista și oricâtă bunăvoință din partea celor care au gestionat județul, sunt și neajunsuri notabile în acești 25 de ani, în principal legate de ritmul și calitatea lucrărilor publice și de folosirea mai eficientă a parteneriatelor internaționale. Acestea pot constitui provocări pentru perioada următoare, alături de programul administrativ pe care conducerea Consiliului Județean și l-a fixat și care țintește păstrarea tinerilor acasă și crearea de oportunități noi pentru ei, tentante și mulțumitoare. O altă provocare, deși mult mai greu realizabilă, este atragerea opoziției locale în proiectele administrative. S-a constatat și pe parcursul acestor zile o ruptură între putere și opoziție, aceasta din urmă părăsind până și conferința festivă, înainte ca propriul ei consilier să fi fost premiat pentru longevitatea în Consiliul Județean. Nu în ultimul rând, așa cum sublnia președintele Iustin Cionca, în perioada următoare Consiliul Județean trebuie să se pregătească pentru posibilele scenarii referitoare la piața forței de muncă. 

La final, un episod de-a dreptul grotesc care a umbrit frumoasa sărbătoare. Vineri, pentru ca mai mulți președinți de Consilii Județene să poată participa la conferința festivă a Consiliului Județean arădean, la Arad ar fi trebuit organizată ședința regională Breco, organismul care administrează proiectele transfrontaliere. Deși oficialii Breco s-au deplasat joi la Arad și s-au cazat la hotel, în cursul serii locul de desfășurare a întâlnirii s-a schimbat, la solicitarea ministrului Sănătății, iar reprezentanții Breco și ai consiliilor județene au fost convocați la Oradea pentru dimineața celei de-a doua zile la o întâlnire cu ministrul. Ne este greu să credem că, așa cum spun unii, ministrul respectiv ar fi primit ca temă de casă să strice sărbătoarea de la Arad; probabil motivul pentru care ședința a fost mutată ține mai degrabă de comoditatea ministrului care locuiește la Oradea și a considerat că îi este mai la îndemână să pună pe drumuri 20 de oameni, decât să vină el la ședința celor 20 de oameni… Oricare dintre cele două scenarii ar fi valabil, episodul a lăsat un gust amar la Arad, fiind perceput cel puțin ca o lipsă de respect față de Consiliul Județean. Un astfel de gest nu este permis la acest nivel și denotă o sfidare fățișă; sfidare însă, cu care, arădenii s-au deprins deja, în relația cu acest guvern.

Închei prin aceea că, la moment festiv, este remarcabil volumul editat de Consiliul Județean, despre evoluția instituției, generațiile administrației arădene de tranziție; un volum care va rămâne, în timp, un referință pentru cei curioși să înțeleagă cum a evoluat Consiliul Județean din Arad de la o instituție ce distribuia butelii de gaz pentru gospodine la unul dintre cei mai importanți și eficienți absorbanți de fonduri europene din România. 

 

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com