Consiliul Judeţean, în sărbătoare

in Regional | 20 Aprilie 2017, 16:26 | 0 comentarii

Pentru a marca 25 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Arad, s-a organizat o serie de evenimente culturale şi administrative, pe parcursul a trei zile.
Ziua de azi a debutat cu prezentarea unei duble expoziţii tematice, care ilustrează, pe de o parte, istoria şi tradiţia Aradului în domeniul transportului de persoane, iar pe de altă parte machete şi picturi ale unor clădiri simbol.

Consiliul Judeţean găzduieşte o colecţie de zeci de machete – tramvaie, autoturisme, locomotive, vagoane, avioane, chiar şi macheta primului tramvai arădean tras de cai, o expoziţie „semnată” de arădeanul Ioan Popoviciu –, cât şi o a doua expoziţie, „Patrimoniul cultural construit al Aradului”, care prezintă machete şi picturi ale unor clădiri simbol, cum ar fi: Palatul Szantay, Palatul Neuman, Palatul Andrenyi, Palatul Rozsnyai, Biserica Evanghelică Lutherană, Biserica Romano-Catolică a Ordinului Minoriţilor, Catedrala Ortodoxă Română, Biserica Reformată, Biserica Franciscană, Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, Colegiul Economic sau Preparandia.

Lucrările au fost realizate de către elevii claselor XI B şi XI C, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi" Arad, sub îndrumarea doamnei profesor Aniela Fîciu, fost consilier judeţean. Apoi, în sala „Vasile Goldiş”, în prezenţa a 100 de invitaţi, a fost lansat volumul „Generaţiile administraţiei de tranziţie”, care prezintă, pas cu pas, an cu an începuturile, dezvoltarea, proiectele şi realizările Consiliului Judeţean.

Evenimentul a fost moderat de Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean şi de colegul nostru Teofil Grădinaru, care au făcut prezentarea cărţii. Iustin Cionca, preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean, a salutat apariţia acestei cărţi, care ilustrează întreaga activitate a instituţiei, de-a lungul celor 25 de ani. Cuvinte frumoase au avut şi reprezentanţii celor două universităţi, prof. univ. dr. Petru Tărchilă, de la Universitatea „Aurel Vlaicu” şi prof. univ. dr. Sorin Başchir, care au apreciat iniţiativa autorilor şi conţinutul cărţii.

Un mesaj de suflet l-a transmis arh. Gheorghe Seculici, cel care a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar peste timp, a proiectat actualul sediu al instituţiei. În alocuţiunea sa, Gheorghe Seculici a explicat modul în care a fost gândită clădirea, nu doar ca operă arhitecturală de sine stătătoare, ci inclusă într-un plan care cuprinde întreaga zonă. Având Consiliul Judeţean ca reper major, această zonă a fost gândită ca un al doilea pol al oraşului. În această prezentare şi-a găsit loc inclusiv Monumentul Marii Uniri, care ar urma să fie amplasat în locul în care este situat acum sediul Uniunii Artiştilor Plastici. Discursuri de susţinere au mai avut deputaţii Glad Varga şi Farago Peter, care au subliniat importanţa acestei instituţii, rolul pe care îl are în dezvoltarea judeţului nostru.

Finalul i-a aparţinut lui Andrei Ando, directorul executiv al Direcţiei de Comunicare şi Strategii, unul dintre autorii cărţii, care a mulţumit pentru sprijin celor implicaţi în acest proiect, tuturor colegilor din instituţie, dar şi din instituţiile coordonate de Consiliul Judeţean.

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com