Oraşe decorate cu ouă gigant, un cuib uriaş cu ouă colorate şi mascote-iepurași, de Paşte

in Regional | 9 Aprilie 2017, 18:36 | 0 comentarii

  Mai multe oraşe din ţară au fost decorate, de Paşte, cu ouă gigant şi mascote-iepurași. La Timişoara, punctul de atracție este un uriaș cuib cu ouă colorate amplasat în Piața Operei, în timp ce la Sibiu oamenii își pot crea propriile lumânări cu care să meargă să ia Lumină.  În timp ce Constanța este împodobită pentru prima dată cu ocazia Sărbătorilor Pascale, mulţi primari au decis să nu investească în decoraţiuni, spunând că oraşele pe care le conduc au alte probleme. Alţii au preferat să folosească decoraţiunile din anii precedenţi.

TIMIŞOARA

Primăria Timișoara a împodobit și în acest an centrul orașului cu ornamente de Paște. Punctul de atracție este un uriaș cuib cu ouă colorate și mascote-iepurași de decor amplasat în Piața Operei, pe marginea căruia a fost realizată o bancă, pe care copiii se pot așeza.

De asemenea, în Piața Victoriei au fost instalate mai multe figurine reprezentând iepuri sau ouă colorate, de mărimea unui om.

Pavel Deheleanu, directorul Casei de Cultură a Timișoarei, instituție aflată în subordinea Primăriei, care s-a ocupat de împodobirea cu decorațiuni de Paște, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că majoritatea figurilor sunt cumpărate în anii precedenți.

“Podiumul de la cuibul cu ouă l-am amenajat în acest an, am mai cumpărat câteva ouă și niște iepurași, alte decorațiuni au fost recondiționate. Valoarea sumei investite în acest an în decorațiuni de Paște este de 13.000 de lei”, a precizat Pavel Deheleanu.

În centrul Timișoarei au fost instalate și 50 de căsuțe, în cadrul Târgului de Paște, care a ajuns la ediția a X-a, deschis până în data de 18 aprilie. În aceste căsuțe se comercializează ouă încondeiate, dulciuri, cozonaci, pască, flori, produse handmade și ornamente de sezon. De asemenea, copiii sunt aşteptaţi la Atelierul Iepuraşului, unde pot învăţa să încondeieze ouă, să picteze ceramică şi să exerseze la roata

SIBIU 

Sibienii, dar și turiștii care vor petrece Paștele în Sibiu vor putea să își creeze propriile lumânări cu care să meargă să ia Lumină în Noaptea de Înviere, în condiţiile în care sâmbătă s-a inaugurat a opta ediție a Târgului de Paști care are, în premieră, un atelier de lumânări.

Cine va dori să aibă o lumânare unicat o poate crea prin tehnica străveche a tragerii. Atelierul este în centrul Târgului de Paşti care împodobeşte Sibiul, 45 de expozanţi afişându-şi marfa în căsuţe de lemn, în Piaţa Mare.

”Aducem în centrul Sibiului o activitate foarte răspândită în Elveția, respectiv un atelier de lumânări. Cu ajutorul liderului în echipamente pentru producția de lumânări, o firmă din Elveția, am construit un loc unde oricine își va putea face propriile lumânări prin tehnica străveche a tragerii. Am investit în echipamente profesionale noi, astfel încât această activitate să fie sigură, plăcută și ușor de învățat pentru oricine. Practic, se începe cu un fitil, care este scufundat în repetate rânduri în ceară, albă sau colorată, până rezultă o lumânare cu aspectul și dimensiunea dorită”, a declarat Andrei Drăgan Răduleț, președintele Asociației Events For Tourism, organizatorul Târgului.

Combinațiile de culori și dimensiuni sunt nelimitate și depind doar de propria imaginație, iar costul lumânărilor depinde doar de greutatea acestora, care se cântăresc la sfârșit.

Pe lângă atelierul de lumânări, în centrul Sibiului, la Târgul de Paşti, va fi amenajată o zonă de agrement, cu un carusel tradițional, un trenuleț pentru copii și o cetate gonflabilă, dar şi o Căsuță a Iepurașilor.

De asemenea, trenulețul turistic va plimba turiştii prin centrul medieval al Sibiului.

Târgul de Paşti are loc în perioada 8 – 18 aprilie.

BISTRIŢA

Autoritățile din municipiul Bistrița au început pregătirea orașului pentru Paște şi au amplasat până acum 12 ouă gigant în cele mai circulate zone din municipiu. 

Anul acesta Primăria Bistrița nu a mai alocat bani pentru achiziționarea decorațiunilor de Paște, folosindu-se de cele 12 ouă gigant din poliester armat și fibră de sticlă cumpărate în urmă cu cinci ani. Ouăle, folosite pentru a decora orașul, sunt pictate manual de elevii liceului de Arte Plastice ”Corneliu Baba” din Bistrița, cu simboluri religioase, peisaje, motive florale și diferite decorațiuni.

“Primăria municipiul Bistrița nu a achiziționat pentru Sărbătorile Pascale obiecte decorative noi. Au fost montate, în patru locații din municipiul Bistrița, cele 12 ouă confecționate și folosite și anii trecuți, pentru sărbătorile din acest ouăle fiind revopsite de elevii Liceului de Arte” a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al primăriei municipiului Bistrița, Mihai Ruști.

Cele 12 ouă gigant au aproape 2 metri înălțime și sunt așezate în cele mai circulate zone din Bistrița, iar pentru a fi protejate au fost împrejmuite cu gărdulețe din bârne de lemn.

Ouăle folosite pentru înfrumusețarea orașului au fost realizate de o companie în perioada 2012 – 2013, Primăria Bistrița cheltuind pentru realizarea acestora peste 25.000 de lei de la bugetul local.

De asemenea, un copac înalt de patru metri situat în centrul orașului a fost împodobit cu 600 de ouă pictate de către circa 70 de elevi, conform unei vechi tradiții de Paște a sașilor.

“Am făcut ouă din polistiren, pictate manual, cu simboluri ale Sărbătorii de Paște și am pus o sfoară mai lungă pentru a le putea agăța între crengile copacului”, a declarat Tudor, unul dintre elevii care au participat la această acțiune.

Copacul va rămâne împodobit până după Rusalii, când municipalitatea va ridica de pe domeniul public ornamentele folosite pentru decorarea orașului de Paște.

TÂRGU-JIU

Administraţia locală din Târgu-Jiu nu a cheltuit, în acest an, niciun ban pentru ornamentele de Paşte. În urmă cu zece ani, reprezentanții Primăriei au cumpărat 32 de figurine luminoase și doi iepuri gigantici, în valoare de aproximativ 12.500 de lei, iar de atunci folosesc aceste decorațiuni an de an. Singura investiție pe care au făcut-o autorităţile din 2007 până în prezent a fost cea din 2015, când municipalitatea a mai achiziționat un iepure, de un metru și jumătate, la prețul de 3.000 de lei.

Ornamentele vor fi amplasate de luni în municipiu. La fiecare lăcaș de cult din oraș vor fi montate câte două figurine luminoase, constând în îngerași, lumânări și ouă, în timp ce în centrul municipiului vor fi amplasați trei iepuri gigantici.

”În următoarea perioadă, la Târgu-Jiu se va da startul acțiunii de împodobire a orașului, încât sfintele Sărbători Pascale să fie întâmpinate așa cum se cuvine de autoritățile locale și de târgujieni. Reprezentanții Serviciului Gospodărie Comunitară vor monta figurine luminoase la toate lăcașurile de cult din municipiu. De asemenea, în zona Victoria-centru se vor monta figurine luminoase cu iepuraș, personaj fictiv din folclor și simbol specific acestei sărbători religioase”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Loredana Covei.

Motru, celălalt municipiu din județul Gorj, nu va fi împodobit de Paște. În schimb, în apropierea Paștelui vor avea loc o serie de evenimente culturale și artistice.

CONSTANŢA

Municipiul Constanța se pregătește pentru Sărbătorile Pascale, Primăria urmând să instaleze figurine pe stâlpi în centrul orașului, dar și ouă roșii în principalele intersecții, valoarea investiției depășind 100.000 de lei.

Potrivit Primăriei Constanța, se montează figurine luminoase pe stâlpi, pe Bulevardul Tomis, din zona Capitol până la intersecția cu strada Traian. De asemenea, în 26 de sensuri giratorii vor fi amplasate ouă, iar în principalele intersecții și la intrările în oraș bannere cu mesajul ”Paște fericit!“.

”Pentru serviciul privind amplasarea de ornamente în municipiul Constanța, Primăria va plăti 102.984 de lei, fără TVA”, au arătat reprezentanții instituției.

Acesta este primul an în care Primăria Constanța împodobește orașul cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

ALBA IULIA

Un părculeț tematic de Paște, cu figurine reprezentând iepuri, ouă roșii, ciupercuțe și căsuță în formă de ciupercă va fi amenajat în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia cu câteva zile înainte de Nașterea Domnului.

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că decorațiunile de Paște din acest an vor fi asemănătoare cu cele de anul trecut și vor fi amenajate la începutul Săptămânii Mari, în Cetatea Alba Carolina.

Copiii se pot bucura în toată Săptămâna Luminată de decorațiunile de Paște, respectiv figurine ce reprezintă o familie de iepuri, ouă roșii vopsite de ”urecheați”, ciupercuțe și căsuță în formă de ciupercă.

Părculețul tematic este format din 17 piese, a fost realizat în Polonia din materiale rezistente la intemperii, respectiv fibră de sticlă, lemn, rășini sintetice și vopsit cu materiale rezistente la razele solare.

Prețul ansamblului a fost de 6.000 de euro, fiind achiziționat, anul trecut, de Primăria Alba Iulia.

PRAHOVA

În Prahova, cele mai multe primării au decis să nu monteze ornamente care să marcheze sărbătoarea Învierii Domnului.

La Ploiești, spre deosebire de anii trecuți, când în centrul municipiului puteau fi admirate inclusiv figurine 3D, anul acesta nu va fi niciun ornament.

“Am decis să nu montăm așa ceva. Nici nu am prevăzut bani în buget. Vom pregăti ceva frumos de Crăciun”, a declarat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești.

La Mizil, unde anul trecut, prin oraș, ouă de diferite culori au fost amplasate în copaci, anul acesta, autoritățile au decis să nu se mai amplaseze ornamente, considerând că “sunt alte probleme în oraș”.

“ Nu le vom monta, anul acesta. Iar pe iepurași nu dau bani. Avem alte probleme în Mizil. Să avem întâi străzile făcute”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul orașului Mizil, Călin Silviu Negraru.

Buşteni este singura dintre staţiunile de pe Valea Prahovei unde administraţia locală amplasează decoraţiuni de Paşti pe domeniul public. Ornamentele au fost folosite și în anii trecuți și constă în ouă, lumânărele, iepurași.Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com