CIOCOII DIN PALATUL LOR DE NISIP

in Opinii | 17 Februarie 2017, 11:26 | 0 comentarii

Lecturez un superb eseu despre Bogaţi şi săraci (semnat de Sorin IVAN, directorul publicației ”Tribuna învățământului”) şi nu-mi pot înfrâna entuziasmul faţă de metafora atât de crudă a alcătuirii clasei economico-politice din ţara noastră: „Miliardari, mahări, nababi, tot mai mulţi, senini, cu zâmbete largi, dorind parcă să-şi împărtăşească tuturor fericirea, apar mereu în fascinanta lume românească în care destinul a vrut să ne aşeze.
 Ei sunt oamenii prosperi ai zilelor noastre, care, „deştepţi” sau nu, au dat lovitura în viaţă şi acum îi gustă voluptăţile. Unii se lăfăie pe ecranele televizoarelor, îşi transformă existenţa în spectacol, la care prostimea săracă stă şi se holbează, bogătaşi cărora le place să-şi spele rufele în public, să se aprostofeze gingaş cu vorbe de mahala, făcând din indiscreţie o regulă şi o artă. Oameni care-şi cronometrează secundele şi minutele vieţii în zeci şi sute de mii de euro, care au acces la orice şi, odată cu banii, concentrează putere şi influenţă în noua aristocraţie românească, fără sânge albastru.”. 
Spun un truism, adică un adevăr evident: decidenţii (politici și administrativi ) sunt judecaţi după ce lasă, nu după ce iau. Parlamentarii ori primarii iau - ei şi familiile lor - mai mult decât lasă ori decât merită. Ei au nevoie de moralitate şi decenţă, dar mai ales de responsabilitate. Atâta timp cât valoarea este întoarsă pe dos şi cât ţara asta nu e capabilă să se protejeze de agresivitatea celor ce fac legile ca ei să fie primii care le încalcă, riscă să poarte mult timp eticheta de ţară cu oameni în corupţie. Pentru că averile nu sunt consecinţa valorii sau muncii, ci a şmecheriilor, a „deşteptăciunii” şi a aranjamentelor de taină, prin care se sfârtecă orice fel de ordine, raţiune ori bună creştere.   
Cine sunt bogaţii şi cine sunt săracii? Nu am argumente să fac părţile. Dar cei ce au, adică avuţii, știu că averile lor sunt adunate de pe „spinarea” celor mulţi (Eminescu, nu-i aşa!). Noii noştri ciocoi preferă să cumpere vile. străzi, limuzine, iahturi, proprietăţi imobiliare la munte şi la mare, să huzurească în locuri exotice. Vulgul poate să crape, fie pensionari onorabili sau profesori cu speranţe, muncitori şi muncitoare, ajunşi slugi la stăpâni, ori, în fine, cei mulţi, care îşi drămuiesc bănuţii pentru o pâine şi o ceapă, în timp ce „deştepţii” risipesc euroii în aroganţă şi lux spoliator. Cine mai poate curma această „orânduială crudă şi nedreaptă, ce lumea (românească) o împarte în mizeri şi mişei, adică bogaţi”? Toţi oamenii au dreptul la o existenţă demnă, dincolo de promisiunile electorale, atât de elegant şi grijuliu ambalate, la fiecare patru ani. Civilizaţia şi moralitatea înaintează spre est cu cincizeci de kilometri pe an. Îmi pun întrebarea, dacă ea ne-a atins sau mai asteptăm ca valul Noii Alcătuiri Lumeşti să ia pleva şi, curăţind, să descurajeze ferm creşterea palatelor de nisip ale ciocoimii politice şi administrative. 
ANTON ARĂDEAN
 

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com