Sumă halucinantă, imposibilă, pentru reabilitarea liniei de tramvai înspre Podgoria Aradului!

de Carina Ando | in Regional | 14 Februarie 2017, 15:14 | 0 comentarii

 Ar fi necesară o investiție de proporții halucinante pentru reabilitarea liniilor de tramvai care fac legătura între Podgoria Aradului și municipiu! Potrivit unor calcule ale celor de la Compania de Transport Public, suma se ridică, nici mai mult, nici mai puțin, la ...

Ar fi necesară o investiție de proporții halucinante pentru reabilitarea liniilor de tramvai care fac legătura între Podgoria Aradului și municipiu! Potrivit unor calcule ale celor de la Compania de Transport Public, suma se ridică, nici mai mult, nici mai puțin, la 40 de milioane de euro!

Investiția s-ar justifica prin faptul că aceasta este prima cale ferată electrificată din Europa Centrală și de Est (și a opta din lume!), dar și prin faptul că este singura linie extraurbană din România unde circulă tramvaiul! Ar putea cântări mult în decizia de reabilitare și caracterul ecologic al acestui transport.

Având însă în vedere constrângerile bugetare, faptul că Aradul este într-o situație delicată după ce majoriatea banilor din buget merg la salarii, reabilitarea liniei de tramvai înspre Podgorie este imposibilă. La drept vorbind, nu s-ar fi putut realiza nici dacă guvernul nu ar fi mărit salariile, pentru că investițiile prioritare la nivelul județului sunt cele în sistemul sanitar și în drumuri. Suma de 40 de milioane de euro este imposibil de obținut și din finanțări europene. Chiar și pe programul transfrontalier valoarea maximă a unui proiect eligibil nu poate fi mai mare de 13 milioane de euro.

În aceste condiții, suntem într-un blocaj. Aradul nu va avea, cu siguranță, linia de tramvai extraurbană reabilitată prea curând, iar asta poate afecta oricând circulația tramvaielor. Zilele trecute o garnitură a sărit de pe șine, fără ca incidentul să se fi soldat cu victime. Dar cine știe dacă data viitoare vom fi la fel de norocoși și vom evita o dramă...

 


Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com