Blowinʼ in the Wind – în așteptarea zilei când România va fi, într-adevăr, guvernată

in Opinii | 21 Decembrie 2016, 12:11 | 0 comentarii

Deocamdată, toate guvernele de care am avut parte n-au făcut decât să spoiască, prin declarații, o realitate din ce în ce mai jerpelită.
Cu mai mulți ani în urmă, prim-ministrul de la acea vreme împroșca microfoanele jurnaliștilor prezenți la o conferință de presă cu informația conform căreia economia României „duduie” („duduia”, adică). Fix în acel moment, însă, biata noastră economie pica drept în cap din înaltul unei grave crize economice.
Anul acesta, Ministerul Educației a comis un comunicat de presă urmare a publicării studiului PISA (Programme for International Student Assessment). Studiul cu pricina este realizat de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) și evaluează în ce măsură elevii aflaţi aproape de finalul perioadei de educaţie obligatorie, la vârsta de 15 ani, deţin competenţele-cheie, cunoştinţele şi deprinderile de bază necesare pentru continuarea studiilor, cât şi pentru participarea la viaţa socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii.
Conform studiului, rezultatele elevilor români sunt, la nivel european, pe unul dintre ultimele trei locuri, alături de Cipru și Bulgaria, dar și în ultima treime la nivelul celor 72 de țări evaluate. Ei bine, Ministerul Educației a lansat un comunicat prin care sărbătorea „îmbunătățirea semnificativă” a performanțelor elevilor români. Îmbunătățire semnificativă înseamnă că patru elevi români din zece nu sunt în stare, la 15 ani, să priceapă un text scris, ceea ce se numește analfabetism funcțional. 40% dintre viitorii adulți români sunt analfabeți funcțional. Un motiv de mare bucurie și de mândrie națională.
Recent, campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia Pământului s-a dovedit a fi un eșec lamentabil. Așa cum și era de așteptat, de altfel. Adică s-au strâns 1 milion de euro din 6 milioane cât era obiectivul campaniei. Reacția ministerială față de acest rezultat penibil a fost: campania de donații pentru achiziționarea operei Cumințenia Pământului a lui Constantin Brâncuși a fost „un succes”.
Asta vine cam așa: anunți cu surle și trâmbițe că pleci într-o călătorie în jurul lumii și te dai cu proiectul tău pe la ziare și pe la televiziuni și chiar pleci în jurul lumii, dar ajungi doar la Sascut (să zicem) și iar chemi presa și-i spui că ce succes răsunător a avut călătoria ta în jurul lumii.
Ceva, parcă, nu se potrivește prea bine aici. Și nu se potrivește de vreo 27 de ani.
România va fi cu adevărat guvernată atunci când onor guvernanții vor ști să discearnă între eșec și succes. Atunci când vor fi capabili să recunoască eșecul și să și-l asume. Atunci când vor pricepe că spoiala declarațiilor n-are cum drege o realitate (din ce în ce mai) jerpelită. Atunci când vor pricepe că evaluarea unui guvern se face prin măsurarea unor rezultate, nu prin declamarea de declarații aflate într-o relație oximoronică în raport cu realitatea. Sau atunci când aceiași onor guvernanți vor băga de seamă că, deși 40% dintre români nu înțeleg ce le spun ei (conform studiului citat anterior), mai sunt încă 60% care pricep. Ce-i drept, de votat votează 40%. Sau o fi doar o coincidență.
Lucian Vasilescu 

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com