(FOTO) La Universitatea Aurel Vlaicu, o aniversare ca o piatră de aducere aminte: „Până aici, Dumnezeu ne-a ajutat!”

de Carina Ando | in Eveniment | 9 Decembrie 2016, 16:12 | 0 comentarii

Universitatea „Aurel Vlaicu” a marcat, printr-un simpozion internațional, un sfert de veac de când poartă numele temerarului aviator. Nu 25 de ani de la înființare, pentru că originile ei merg cu mai bine de patru decenii în urmă, odată cu înființarea Facultății de Subingineri din care ulterior s-a dezvoltat UAV, după revoluția din decembrie 1989, ca urmare a manifestării ferme de voință a arădenilor, exprimată în mitinguri stradale, chiar în primele săptămâni după revoluție. 
Iar dacă avem în vedere că Facultatea de Teologie a fost fondată cu aproape două secole în urmă, acești 25 de ani sărbătoriți vineri nu marchează, cu siguranță, un început, ci o necesară continuare. 
Prilej de recunoștință și de aducere aminte, pentru unii și de o plăcută nostalgie, desfășurat în somptuoasa Aula Magna a Universității, evenimentul a reunit câteva sute de persoane, studenți, cadre universitare arădene, din țară și din străinătate, oficialități locale. Radu Homescu, primul rector al instituției, i-a evocat pe Ioan Fălcan, director administrativ, d-na Hanganu, primul contabil șef, rectorul cel mai longeviv al UAV, Lizica Mihuț. În final, a vorbit despre actuala echipă de conducere, „pacifistă și prietenă a tuturor universităților din țară”, numind învățământul arădean „o minunată cetate”. A insistat pe faptul că apolitismul trebuie să rămână un vector important al Universității („nu se implică nimeni în politică, nimeni nu face politică”) și pe nevoia de dezvoltare a cercetării, ca relațiile de colaborare să nu fie numai festive, ci pragmatice. 
La deschiderea simpozionului internațional aniversar a participat și conducerea Universității „Vasile Goldiș”, Ambasadorul Mexicului în România, consulul României la Gyula (Ungaria), liderul revoluției arădene, Valentin Voicilă, episcopul românilor din Serbia, Daniel. 
Doctor Honoris Causa al UAV, din anul 2003, Ecaterina Andronescu a declarat în cadrul evenimentului că este extrem de onorată și recunoscătoare pentru invitația participării la simpozionul aniversar. „Aradul merită această universitate, Aradul merită universități. Am simțit în Arad întotdeauna acel orgoliu intelectual care îndreptățește un oraș să aibă o universitate. Nu întâmplător prima școală de învățători a apărut, în 1812, la Arad, prin străduința fantastică a cărturarilor vremii. Vin dintr-o universitate care peste doi ani va împlini 200 de ani. Înțeleg ce înseamnă să depui strădanie și să înființezi o școală. Am venit întâi la Arad în anul 1995, pentru evaluarea facultăților de Științe Inginerești, și realizam cât de mult au de muncit cei care și-au asumat construcția unei universități la Arad, și cât de grele sunt începuturile. Nu a fost ușor, dar niciodată nu v-a cuprins deznădejdea, ați știut cum să vă adunați în jur acei oameni capabili să clădească lucruri care dăinuie peste veacuri. Cei care au format istoria de 25 de ani ai acestei universități merită tot respectul nostru. Trebuie să o prețuim pe fostul rector, d-na Mihuț, pentru că a tratat universitatea pentru propria ei casă și a făcut pentru ea poate mai mult decât pentru propria ei familie”.
Fostul premier al României, Petre Roman, care a semnat actul de botez al universității, a transmis un mesaj către arădeni, din care am reținut: „În 18 mai 1990 hotăram, ca prim-ministru, să dau curs inițiativei de a înființa universitatea cu numele lui Aurel Vlaicu. Aveam atunci convingerea că România poate face saltul spre civilizația europeană numai dacă pune în valoare o temeinică infrastructură educațională. Timpul tranziției, al unor restructurări a forței de muncă, era inevitabil. Retrospectiv, nu avem cum să nu ne dăm seama de greșelile și inadecvarea greșelilor din politicile naționale, inclusiv cele din domeniul educației. Însă devotamentul profesorilor a fost suficient să formeze tineri cu caracter și profesionalism”.
Prea Sfinția Sa Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a accentuat că „într-adevăr avem cu ce ne mândri. Tot s-a așteptat acest moment al înființării universității, în care Biserica a fost un factor constructiv. Dascălii și preoții au avut, încă în sec. XIX, un rol important în ceea ce privește școala, cultura, spiritualitatea poporului nostru, a țării. Teologia, la nivelul la care era atunci, a făcut parte din Preparandia, după aceea a mers alături. Au fost instituții superioare de învățământ, și odată cu trecerea vremii s-a căutat o echivalare pentru acestea. Cea mai importantă a fost în pragul Primei Conflagrații Mondiale. A rămas o propunere numai, a intelectualității arădene. Dar acest vis al arădenilor s-a realizat doar mai târziu. Am amintit acest aspect, pentru că am avut toată înțelegerea și a Ministerului Învățământului de atunci, în tratativele care au fost purtate de către Patriarhia Română la cererea care au cunoscut această lumină, de aici, de la Arad”.
”Vremurile sunt foarte, foarte grele, și noi trebuie să mergem înainte. Iubim Aradul, iubim România, vrem binele acestei Cetăți. Doresc din toată inima ca Domnul să binecuvânteze România și românii de pretutindeni. Până aici, Dumnezeu ne-a ajutat, scrie în Scriptură. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți și să ne dea mulți ani”, a rostit, în discursul său, cu cuvinte remarcabile, Moise Ardelean, reprezentant al Facultății de Teologie Penticostală. Acesta a făcut recurs și la o situație personală: cinci dintre cei șase copii ai săi sunt studenți sau absolvenți la Universitatea „Aurel Vlaicu”!  
Sub coordonarea lui Rabu Ciobotea, profesorii specializării Jurnalism au realizat și prezentat un film despre istoricul post-revoluționar  al UAV, trecând în revistă momentele semnificative din evoluția instituției de învățământ superior, specializările, centrele de cercetare și școala doctorală. 
Universitatea „Aurel Vlaicu”  a acordat distincții aniversare pentru cei care au pus câte o cărămidă pentru consolidarea Universității, cei care au făcut parte din comitetul de inițiativă al Universității în anul 1990 – arhiepiscopul Timotei Seviciu, Mircea Roman (viceprimar în 1990),  Valentin Voicilă, Ovidiu Cornea (director al Teatrului), Horia Truță (proprietarul Galeriei Turnul de Apă), Stelian Ionuțiu, Gelu Zoica (delegat pentru profilul textile-pielărie), Mihai Șurani (delegat pentru profilul mecanic), Gheorghe Gherman (profesor universitar), Monica Fufezan (delegat pentru profilul textile-pielărie), Ușvath Ioan (profesor universitar), Viorel Hanganu, Pavel Belean (directorul Finanțelor Publice), Avram Crăciun, Emil și Zorica Putin, Pavel Sârbu (inspector școlar), Nagy Judit Rozalia (artist plastic), cei opt rectori ai Universității, Gheorghe Halic (rector provizoriu al Universității), Radu Homescu (primul rector ales al Universității), Francisc Lammert, Florin Vălu, Dimitrie Cameniță, Gheorghe Păcurariu, Lizica Mihuț (nu a participat la eveniment), Eugen Rovența (nu a participat la eveniment), primii angajați ai universității Aneichi Silviu, Teodor Baba, Viorica Barbu, Ioan Bele, Sebastian Bocîi, Dominic Bucerzan, Octavian Cira, Mihaela Ciurea, Gabriela Cristescu, Caludia Dănichi, Elena Dârlea, Pavel Farcaș, Nicușor Forton, Silvia Hanganu, Silviu Hoară, Gheorghe Huțiu, Cornelia Idițoiu, Marta Lupe, Dumitru Moca, Ghiocel Moț, Gheorghe Nădăban, Vasile Pop, Petre Popa, Maria Pruteanu, Ioan Radu, Ioan Redac, Emil Roman, Constantin Rus, Daniel Stoenescu, Iolanda Tolan, Sofia Drăgucean, Ioan Tulcan, Francisc Tusz.  
  

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com