Mihail Sadoveanu, de la „Dumbrava minunată” la sentințe de condamnare la moarte

in Cultura | 12 Noiembrie 2016, 23:10 | 0 comentarii

  Lui Mihail Sadoveanu i s-a spus „Ceahlăul prozei românești” și „Ștefan cel Mare al literaturii române”. S-a născut în ziua de 5 noiembrie 1880.
Lui Mihail Sadoveanu i s-a spus „Ceahlăul prozei românești” și „Ștefan cel Mare al literaturii române”. S-a născut în ziua de 5 noiembrie 1880.

A publicat peste 100 de titluri în 50 de ani de activitate literară. A scris de toate: feerii pentru copii – „Dumbrava minunată” – despre o fetiță, Lizuca și cățelușul ei, Patrocle, care hălăduiesc printr-un vis, „Baltagul” – un soi de policier bucolic, „Frații Jderi” (trei volume) – o frescă istorică, apoi „Lumina vine de la Răsărit” – textul unei conferințe pe care Sadoveanu a ținut-o în 1945, după întoarcerea dintr-o vizită în URSS, urmată de „Mitrea Cocor” – o odă adusă colectivizării. 

Când a murit, la 19 octombrie 1961, Sadoveanu a fost înmormântat cu onoruri la Cimitirul Bellu, deși el se sinucisese încă din 1945, aruncându-se de bunăvoie și cu nedisimulată voluptate în hăul căscat în epocă între etic și estetic. 

Niciun alt scriitor român, niciodată, n-a deținut funcții mai importante în stat decât Sadoveanu. Din păcate pentru el, a deținut aceste funcții în statul comunist. 

În această calitate, de înalt demnitar al statului român, între două elogii aduse marelui vecin de la răsărit, ilustrissimului Iosif Vissarionovici Stalin, eliberatorul popoarelor și comunismului, Sadoveanu și-a făcut timp să semneze, cu propria lui mânuță, și câteva condamnări la moarte. 

În calitatea sa de Președinte al Adunării Deputaților (1946-1948) înaintea desfiinţării celor două camere şi de formarea Marii Adunări Naţionale ca for legislativ unicameral, Sadoveanu a confirmat, sub semnătură proprie, sentințe de condamnare la moarte date de tribunalele comuniste împotriva unor „dușmani ai poporului”.

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com