În trecere prin Chișineu-Criș

in Locuri de vacanta | 3 Noiembrie 2016, 16:03 | 0 comentarii

În orașul Chișineu-Criș se desfășoară anual mai multe evenimente din care cele mai importante sunt: Cupa Crisius, Festivalul Gulașului în Banat, Zilele Orașului Chișineu Criș și Târgul de Crăciun.
Oraşul Chişineu Criş este situat în partea de nord-vest a judeţului, la 42 km faţă de municipiul Arad. Oraşul a luat fiinţă prin unirea localităţilor Pădureni şi Chişineu Mic. Din punct de vedere administrativ, localitatea Nădab este sat aparţinător oraşului Chişineu Criş. Teritoriul administrativ al oraşului are o suprafaţă de 119 kilometri pătrați şi se desfăşoară în Câmpia Crişului Alb, de-o parte şi de alta a râului cu acelaşi nume. Accesul dinspre Arad spre Chișineu Criș se face folosind drumul european E671. Autogara din Arad vă pune la dispoziție curse zilnice către această localitate.
Descoperirile arheologice au scos la lumină urme de locuire ce aparțin unor perioade istorice datate cu mult înaintea atestării documentare a oraşului. Chișineu-Criș apare pentru prima dată menționat sub denumirea de villa Jeneusol în anii 1202-1203. Cele mai importante descoperiri arheologice care susțin continuitatea locuirii în acest areal au scos la iveală obiecte cu o vechime mai mare de 2500 de ani în mai multe locuri din vatra actuală a oraşului. De importanţă majoră sunt considerate siturile arheologice care au pus în evidenţă două aşezări datate ca fiind aparţinătoare perioadelor cuprinse între secolele III-V şi X-XI.
Prezenţa râului Crişul Alb, ce desparte oraşul în două părţi, dă posibilitatea practicării unor culturi irigate, folosindu-se apa ca sursă de alimentare. Deşi economia oraşului este una predominant agrară, în ultima perioadă sectorul economic secundar şi terţiar au avut evoluţii ascendente, după ce companii multinaționale importante, precum Maschio Gaspardo sau Sapa Profiles au ales să investească în zonă datorită proximității de punctul de trecere a frontierei Vărșand.
Din punct de vedere turistic, Chișineu-Criş este un oraş de tranzit spre centrul şi vestul Europei. Cel mai atractiv element turistic al oraşului este râul Crişul Alb cu malurile sale cuprinse de o explozie a vegetaţiei, paradis al păsărilor şi cu o faună acvatică de excepţie. Alte obiective turistice din Chișineu Criș și din împrejurimi ar fi: Biserica Înălțarea Domnului, Casa de cultură, Casa memorandistului Mihai Velic, Monumentul eroilor grăniceri, Situl arheologic Chișineu Criș, Situl arheologic de la Socodor, Rezervația de soluri sărăturate de la Socodor și Biserica ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” Șimand. 

La capitolul cazare, turiștii pot opta pentru una din umătoarele variante: Hotel Criș, Motel Olympia Nădab – Calea Aradului, nr. 5 și Hanul Moara cu Noroc 

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com