Soții Ciuban din Păuliș și-au făcut o afacere din... aromele de pe vremea bunicii!

in Social | 6 Octombrie 2016, 11:47 | 0 comentarii

Vă povesteam anul trecut despre doi agricultori din Păuliș, soț și soție, care și-au luat inima în dinți și au decis că vor să trăiască din cultivarea plantelor. După muncă zilnică, din zori și până-n seară rezultatele nu au întârziat să apară. Acum Doina și Ionel Ciuban oferă multor arădeni legume proaspete și aromate iar iarna, tot pământul este cel care îi ajută să își câștige existența. Cum? Foarte simplu: familia usucă diferite plante aromatice în timpul verii care în sezonul rece sunt frumos împachetate pentru a ajunge condimente pe rafturile gospodinelor.  
De la ardei iute, cimbru, rozmarin, busuioc sau usturoi până la levănțică și alte plante aromatice le regăsim în rafturile familiei Ciuban. 
”La început a fost greu să ne facem cunoscuți și să câștigăm încrederea arădenilor. Însă produsele de bună calitate, cu  aromele de pe vremea bunicii ne-au făcut să intrăm în casele oamenilor fie cu legume fie cu aceste condimente”, ne spune Doina Ciuban. 
Femeia își amintește cât de greu a fost la început și cu câte probleme s-au confruntat. Totuși pasiunea pentru legumicultură nu i-a lăsat fără speranță pe cei doi soți. 


Acum sunt mulțumiți pentru că știu că produsele lor pot concura cu oricare altul, iar împlinirea lor vine atunci când omul este mulțumit. 
Din acest an gama de produse realizate acasă de către soții Ciuban s-a diversificat: de la siropuri din diferite plante aromatice, la mix-uri de condimente pentru gătit, până la zacuscă sau dulceață de physalis. ”De un an de zile am inceput să prepar diferite sirtopuri din plante pentru familie și am văzut că am trecut mult mai ușor peste problemele de răceală. Ne-am gândit să le oferim și altora. Am văzut că acum condimentele trec bine dar lumea inteabă ce mai avem. Soțul a zis să prepar niște produse care să plece tot de la plantele aromatice cultivate de noi. Așa am început cu siropurile, care s-au dovedit un succes.  Mai apoi am preparat dulceață de physalis pentru că are un  conținut bogat de vitamina C”, spune Doina Ciuban. 


În această perioadă, pe lângă prepararea gustoaselor dulcețuri sau zacuscă, soții Ciuban își fac planuri pentru anul viitor. 
”Deja mi-am notat în caiet siropuri de fructe pe care mi le cere lumea. Eu întreb clienții ce își doresc. Acum lucrez la tincturi pentru diferite probleme. Prepar tot ce se poate prepara din legumele, fructele și ierburile pe care le cultivăm noi în grădină. Sunt multe pe care le preparăm pentru noi, dar oamenii întreabă și spun că vor și ei și atunci ne-am gândit că de ce să nu le oferim. Tot ce prepar în bucătăria mea este simplu și natural și le place și celor care vin să guste”, ne mai spune Doina Ciuban. 
 
Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com