Miza e viitorul!

in Opinii | 29 Septembrie 2016, 09:28 | 0 comentarii

 Peste 300.000 de imigranți au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, în primele nouă luni ale anului 2016, comparativ cu un număr de 520.000 de imi­granți care au sosit în perioada si­milară a anului trecut, a anunțat Agen­ția ONU pentru Refugiați (UNHCR). 
În pofida numărului mai mic de persoane care au încercat să traverseze marea, rata deceselor a crescut, agenția ONU afirmând că ar putea să fie "cel mai sân­geros an înregistrat până acum pe Marea Mediterană". În primele nouă luni ale acestui an, în cursul tra­versării Mării Mediterane, 3.211 imigranți au decedat sau sunt în continuare dispăruți, cu doar 15% mai puțin decât în întregul an precedent, când au fost înregistrate 3.771 de victime, se afirmă într-un comunicat al UNHCR.
 
În 2016, în Italia au sosit 130.411 de imigranți, comparativ cu un nu­măr de 132.000 de persoane în pe­rioada similară anul trecut. Pe de altă parte, numărul imigranților so­siți în Grecia a înregistrat o scădere de 57% anul acesta, în urma acordului între Turcia și UE privind li­mi­tarea imigrației.
 
Statul maghiar va organiza, luna viitoare, un referendum pentru a decide dacă Uniunea Euro­pea­nă are dreptul să impună Un­gariei, peste voința Parlamentului, pri­mirea unei cote obligatorii de imi­granți. Problema este una ex­treme de delicate și, dincolo de ca­racterul ei umanitar, cuprinde și o componentă socială – neîndoios, prin­tre imigranți sunt și refugiați umanitari, care au nevoie de protec­ție și sprijin. De aceea, alegerea nu este ușoară. Cetățenii trebuie să de­cidă dacă își conservă propria siguranță, dacă investesc cu putere propriul Parlament, propriii aleși, sau acceptă orice fel de impuneri eu­ropene, în numele valorile umanismului, invocate de conducerea UE. În ce ne privește, îndemnăm la pru­dență și o analiză atentă a op­țiunilor. Acest referendum, dincolo de mizele sale evident politice, va clarifica în ce măsură cetățeanul maghiar are încredere în autoritățile statului său și se dorește stăpân pe propria sa soartă.
De aici, fiecare înțelege și acționează cum dorește, dar în joc este nu doar viitorul!
 
 
 
  

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com