Focuri de paie

de Ioan Iercan | in Opinii | 26 Septembrie 2016, 12:32 | 0 comentarii

După tragedia de la Colectiv, lu­mea a ieșit să demonstreze îm­po­triva clasei politice, a proastei orân­duieli din țară. S-a vrut schimbare. Guvernul Cioloș nu a fost schim­barea pe care și-au dorit-o ro­­mânii. Practic, la butoanele pu­terii au rămas aceiași politicieni care ne-au condus după revoluție. 
După ce s-au dat puțin la fund, po­li­ticienii au ieșit cu mai mult aplomb la suprafață și fac o gălăgie mai abitir ca înainte. Vezi politicieni învechiți în rele cum dau lecții poporului și colegilor de politică fără jenă, fără pardon, ca și cum ei ar fi posesori ai adevărului absolut.
           
Așadar, la ce a folosit focul de paie numit demonstrație după Co­lectiv? La nimic. Astăzi, după circul cu Oprea, precedat de alte circuri cu alți politicieni care au fugit pe ușa din dos de justiție invocând imunita­tea parlamentară, lumea a ieșit din nou în stradă. Tot împotriva politicienilor corupți, hoți și ne­per­formanți. Rezultatul va fi același, nu se va schimba nimic, în fruntea ță­rii vor fi aceiași de până acum, cu puține modificări de fațadă pe ici, pe colo, dar nu în punctele esențiale. Dragnea va rămâne în fruntea partidului deși e condamnat. Blaga va rămâne lider în PNL, deși niște fălci umflate nu pot fi argumente pentru un statut de lider autentic. Își vor încerca norocul în politică tot felul de tupeiști care vor veni cu aceleași sloganuri răsuflate care țin numai de la răsăritul până la apusul soarelui. Vezi ”țara lucrului bine fă­cut”. Toți aceștia vor fi în aceleași partide răsuflate.
 
Adevărata schimbare nu se poa­te face peste noapte. Ea trebuie să pornească de la fundație, de la ba­ză. Iar baza este educația. Degeaba arun­că școala în societate oameni care nu au învățat că munca este iz­vorul bogăției, nu hoția. Degeaba dai societății produse care nu fac față solicitărilor lumii contemporane, deoarece pentru performanță ai nevoie de oameni bine pregătiți pentru muncă, cinste și performan­ță. Adevărata schimbare pornește din familie și școală.
Societatea are aceeași răspundere în privința educației. Ce se poa­te spune despre marea majoritate a programelor de televiziune? Niș­te mizerii în care curve, hoți, geam­bași, bătăuși și scandalagii fac ratingul televiziunii. Poporul, așa cum este el, în mare parte semianalfabet și incult, are nevoie de distrac­ție pe măsură. Iar măsura o dă in­cultura și proasta creștere. Și, dacă asta vrea poporul, asta primește.
 
Am mai spus-o și altă dată: nu numai politicienii sunt vinovați pen­tru ceea ce se întâmplă. O vină și mai mare o are națiunea, pentru că o parte din națiune îi acceptă pe hoți și populiști, iar o altă parte a na­­țiunii, care ar putea aduce o schim­bare cât de cât rezonabila, nu se im­plică. Implicarea este doar una de conjunctură. S-a întâmplat după tra­gedia de la Colectiv, se întâmplă acum după ce Oprea a fost salvat de Senat și nu poate fi trimis în justiție și astfel de focuri de paie vor mai fi și în viitor.
La urma urmei, focurile de paie sunt o practică internațională. Vă dau un exemplu. Summitul de la Bra­tislava n-a rezolvat nimic din ce și-a propus. S-au adunat lideri ai Uniunii Europene și cum au venit, așa s-au și dus acasă. Fără să ia nicio hotărâre care să stea în picioare. Focurile de paie din UE pot fi un exemplu pentru focurile de paie din România.
           
Cauzele sunt mult mai profunde și ele rezistă în proasta alcătuire a lumii. Democrația, în forma ei ac­tuală, și-a trăit traiul și și-a mâncat mălaiul. Democrația actuală nu mai face față schimbărilor din lu­mea contemporană. Prea multa li­bertate acordată individului a dus la anarhie. Trebuie să fii orb ca să nu vezi că anarhia a cuprins întreaga lume. Statul de drept șchioapătă tot mai tare, valorile au dispărut pe rând, vechile concepte au fost înlocuite cu altele, care promovează anarhia și despre autoritate se vorbește la timpul trecut. Valorile, câte au mai rămas, sunt ținute la in­dex și apar în față indivizi dubioși ca Mer­kel, Hollande sau Hillary Clin­ton.
În scumpa noastră patrie asistăm la circ după circ, cu circari și tra­peziști de duzină. Țara nu are un lider care să stea în picioare și să țină cu fermitate frâiele în mână. Fără o schimbare profundă, sistemică, în societatea românească, îi vom întâlni și mâine pe aceiași de as­tăzi. Dragnea, Ponta, Blaga, Băses­cu, Gorghiu nu dispar peste noapte și pentru că nu vine nimeni să-i înlocuiască.
           
Ieșirile periodice în stradă, ge­ne­rate de anumite evenimente, in­diferent de natura lor, nu sunt decât niște focuri de paie care nu vor rezolva nimic.
Se poate încălzi o casă cu foc de paie? Nu se poate! Cu atât mai pu­țin nu se poate încălzi o țară.
 
 
 
  

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com