Doar jumătate dintre copiii din Arad sunt vaccinaţi împotriva rujeolei

in Social | 25 Septembrie 2016, 18:05 | 0 comentarii

Doar jumătate dintre copiii din Arad sunt vaccinaţi împotriva ru­jeo­lei, rata imunizării este una dintre cele mai mici din ţară, potrivit News.ro.
Reprezentanţii Direcţiei de Să­nă­tate Publică (DSP) Arad au de­clarat, vineri, că judeţul are o rată foa­rte mică de vaccinare împotriva rujeolei, una dintre cele mai mici din ţară, astfel că şi numărul de ca­zuri de îmbolnăvire este foarte mare.
De la începutul anului, au fost în­registrate 113 îmbolnăviri de ru­jeo­lă, iar un băieţel de opt luni şi o fe­tiţă de nouă luni au murit din ca­u­za complicaţiilor.

Purtătorul de cuvânt al DSP Arad, Mihaela Câtu, spune că în luna august, când au fost vaccinaţi co­piii de 5 şi 7 ani, rata de imunizare a fost puţin peste 50 la sută, în condiţiile în care ar trebui menţinută la peste 95 la sută, pentru prevenirea epidemiilor.
Astfel, în cazul copiilor de 5 ani din mediul urban, doar 54,17 la sută au fost imunizaţi, iar în me­diul rural, 55,78 la sută.
În cazul copiilor de 7 ani, au fost vaccinaţi 52,37 la sută în me­diul urban şi 57,1 la sută în mediul ru­ral.
În medie, 3.500 de copii se nasc pe an în judeţul Arad, ceea ce în­seamnă că aproximativ 7.000 cu vârs­tele de 5 şi 7 ani trebuiau vacci­naţi în luna august, însă câteva mii nu au beneficiat de imunizare.

”DSP are suficiente rezerve de vaccin, în acest moment existând pe stoc 9.400 de doze. Părinţii trebu­ie să înţeleagă importanţa vaccinării şi să îşi ducă copiii la medicul de familie”, a declarat Câtu.
Potrivit sursei citate, în acest mo­ment sunt încă deschise cinci focare de rujeolă, respectiv în Arad, Lipova, Sânpetru German, Curtici şi Pecica. Alte cinci focare au fost în evoluţie în acest an, dar au fost în­chise.

În ultima săptămână, 17 copii cu vârste cuprinse între 8 luni şi 17 ani au ajuns la Spitalul Clinic Jude­ţean de Urgenţă Arad, iar un bebeluş de nouă luni, nevaccinat, a de­ce­dat. Este vorba de o fetiţă, care a fost adusă de mamă la spital prea târ­ziu, fiind în stop cardiorespirator.
Potrivit datelor furnizate în 2014, rata de vaccinare împotriva bolilor copilăriei (RRO1 – rujeolă, rubeolă, oreion) a scăzut în perioada 2009-2014 de la 96,5% la 89,4%. Rate mici de vaccinare RRO se în­re­gistrau în urmă cu doi ani și în ju­dețele Alba (76,5%) și Ialomița (70,4%). (Sursa: news.ro)


Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com