Nu mai explodează mămăliga?!

de Ioan Iercan | in Opinii | 23 Septembrie 2016, 11:08 | 0 comentarii

Discursul premierului Cioloș în fața parlamentarilor a fost unul de­cent, la obiect, realist. În opinia mea, guvernul Cioloș, cu unele sincope și ratări, a gestionat destul de rezonabil țara, mai ales dacă avem în vedere că nu a avut sprijin politic și a fost coborât cu hârzobul din cer. 
Președintele Iohannis, care este la originea acestui guvern de teh­nocrați, nu s-a implicat deloc, nu l-a ajutat cu nimic pe Cioloș, singura lui intervenție producându-se acum câteva zile când a spus că după alegeri vom avea un guvern politic, nu unul tehnocrat, ceea ce este la min­tea cocoșului.
 
Intervenția lui Liviu Dragnea a fost în nota populistă și demagogică cu care ne-au obișnuit politicienii români după revoluție. Șeful pe­sediștilor a venit cu discursul pre­gă­tit de acasă, nici nu l-a interesat ce le-a spus Dacian Cioloș. Fițuica de pe care a citit Dragnea mesajul lui a fost scrisă cu mult timp înainte de către consilierii PSD și ea a avut un evident caracter electoral.
 
Cine este Liviu Dragnea? Un fost pedelist, trecut în tabăra PSD, un baron de provincie cu tot felul de afaceri dubioase dar, inteligent, Dragnea a scos-o pe nevastă-sa în față. Pe când nu erau divorțați. El s-a spălat pe mâini ca Pilat din Pont când fosta soție a ajuns la ananghie. Mereu în plan secund în PSD, Drag­nea a prins momentul să avanseze în prim plan în momentul când puberul Ponta și-a dat de­mi­sia și guvernul condus de el a fost înlocuit cu guvernul de tehnocrați al lui Dacian Cioloș. Greșelile imaturului Ponta l-au propulsat în fruntea PSD pe Dragnea, iar echipa lui Ponta a fost dispersată și în­lă­turată rând pe rând de la putere. Dragnea nu a scos pe nimeni în față, el fiind mereu în prim plan și astfel a putut să se scoată din anonimat, iar românii au văzut tot mai des mus­tăcioara la posturile de televiziune.
 
Ce importanță mai are în Ro­mâ­nia faptul că președintele celui mai mare partid este un condamnat penal? Pe români, mai ales pe cei care se definesc pomanagii prin excelență, nu-i interesează că justiția l-a condamnat pe Dragnea. Aces­ta circulă fără probleme prin politica românească și nici că-i pasă că are patalama de condamnat. Pe bună dreptate se poate zice: ca la noi, la nimeni!
Mai mult, Dragnea vine în fața poporului și condamnă cu mânie proletară guvernul tehnocrat, lăudând grosolan marile realizări ale partidului său din cele mai vechi tim­puri și până astăzi. Condam­na­tul Dragnea a uitat că guvernul Pon­ta a fost înlocuit datorită manifestărilor de stradă care au urmat tragediei de la Colectiv. Am mai spus-o și altă dată: guvernul Ponta a fost schimbat nu din cauza tragediei de la Colectiv. Tragedia a fost doar ocazia, nu cauza care a generat schimbarea guvernului Ponta. Iar cauza era saturația populației în pri­vința clasei politice din Româ­nia. Poporul s-a săturat de o clasă politică semianalfabetă, coruptă, hoață și neperformantă. A sperat că tehno­crații vor fi mai performanți. Ce-i drept, aceștia nu au furat ca po­litici­enii, nu sunt corupți, nu sunt analfabeți, dar performanțele nu se pot face în câteva luni, mai ales când nu ai pe nimeni în spate. În­țe­legeți sprijin politic.
 
Cuvântul de ordine este de o bună bucată de vreme schimbarea, în speță schimbarea clasei politice. Ce s-a sperat și cred că se mai spe­ră și astăzi? S-a sperat că o nouă cla­să politică profesionistă și cinstită va trasa un drum nou pentru țară.
S-a schimbat ceva? Ați auzit că ar fi năvălit oameni noi în politica românească? Nici vorbă! Defilăm cu aceiași politicieni, niciun partid – așadar nu e vorba doar de PSD – nu a adus oameni noi, nu a venit cu idei noi și cu programe care să scoată din amorțeală politica ro­mâ­nească. Ce politicieni noi au ve­nit în PSD sau în PNL? N-am re­mar­cat niciunul, nici în plan național, nici în plan local.
 
Ce-i drept, au apărut niște parti­dulețe care încearcă să iasă din anonimat, dar televiziunile îi scot în față tot pe vechii politicieni sastisiți și agramați. De ce? Pur și simplu pentru că sunt cunoscuți de popu­lație. Și e nevoie de rating. Mai mult, dacă întâmplător mai răzbeș­te un politician mai nou pe ecranul televizorului, a impresionat acesta prin ceva?
 
Dacă vrei să faci politică trebuie să tragi tare la munca de jos și să fii promovat numai dacă ai calități deosebite: discurs, curaj, putere de convingere, să fii nepătat și să-ți do­rești să reușești. Din păcate, ti­ne­rii de azi nu au ambiție, iar cei mai în vârstă nu au energii și atunci de ce ne mirăm că defilăm de mai bine de un sfart de secol cu aceiași oameni?
 
Aceștia, după câteva luni în care le-a țâțâit fundul după tragedia de la Colectiv, au căpătat curaj și știu că populația îi va alege din nou. Este un dezavantaj al unei democrații perimate. Au înțeles ei după Colectiv că e groasă, dar populația și-a descărcat năduful și a revenit la liniște. Această liniște ne costă mult pe noi, pe români. În această liniș­te, pe care noi o oferim politicienilor, ei pot să-și facă afacerile, pot să fure, pot să corupă și să conducă țara ”pe noi culmi de pogres și civili­zație”. Vă mai amintiți expresia? S-a schimbat ceva?
 
Iar noi, răbufnim din când în când, ne văicărim, ne vărsăm amarul prin presa scrisă sau pe la televiziuni, dar nu suntem în stare să schimbăm nimic. Nici mentalități, nici obiceiuri, nici prostia, nici pe ”mai rău să nu fie”, nici, nici, nici.
           
O spun răspicat: nu politicienii sunt vinovați de ceea ce ni se în­tâm­plă nouă, noi suntem de vină. Trebuie să mai treacă mult timp până ce va exploda din nou mămăliga.
Și trăim în consecință.
 
  

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com