Maestrul Sabin Păutza, invitat la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat

in Cultura | 15 Septembrie 2016, 15:06 | 0 comentarii

Filarmonica de stat din Arad continuă avant-stagi­u­nea care prefațează stagiu­nea concertistică 2016-2017, care va începe pe 1 octom­brie, cu un concert care îl va avea la pupitru pe maestrul Sabin Păutza, dirijor și compozitor de origine română din Statele Unite ale Ameri­cii. Concertul va avea loc în această seară în Sala Cercu­lui Militar din Arad, infor­mea­ză Doru Orban, directo­rul instituției de cultură.
Potrivit acestuia, seara de joi este dedicată exclusiv vir­tuozității instrumentale, iar partiturile care o inițiază sunt autografe mozartiene, prezentate ca rarități în programele curente de concert.

'În accepțiunea generală, Wolfgang Amadeus Mozart a fost unul dintre cei mai mari creatori de concerte ins­trumentale din toate timpurile, care, la fel ca și Antonio Vi­val­di, și-a plasat producția acestui gen în centrul crea­ți­ei', a susținut Doru Orban.
Seara va fi deschisă cu Con­certul pentru fagot în si bemol major K. 191, solistă fi­ind fagotista Iasmina Flo­ren­tina Breșneni. Orchestra arădeană va interpreta și Concertul în mi bemol ma­jor pentru corn și orchestră K. 447, avându-l ca solist pe cornistul Mihai Sârbu. Mo­zart a compus această lucra­re în anii maturității, petrecuți la Viena, fiind o lucrare ce îndeamnă la o nouă pros­pec­tare a teritoriului componistic al acestui mare com­pozitor austriac al secolului al XVIII-lea.

După prima parte a serii dedicate capodoperelor clasico-romantice, concertul continuă cu Melodiile lăută­rești op.20, cea mai renumi­tă partitură a lui Pablo de Sa­rasate, marele violonist al ce­lei de a doua jumătăți a seco­lului al XIX-lea și Introdu­ce­re și Rondo capriccioso op. 28 de Camille Saint Saens, partitură adusă ca omagiu ce­lebrului virtuoz spaniol, so­listul celor două lucrări fi­ind violonistul Bogdan Ale­xan­dru Costache.
La pupitrul concertului se va afla cunoscutul compo­zitor, profesor și dirijor Sabin Păutza, care s-a stabi­lit din anul 1984 în Statele Uni­te ale Americii, unde a fost numit prin concurs di­rec­tor artistic și dirijor principal al celei mai vechi or­ches­tre din New Jersey, Plain­field Symphony, unde lucrează și în prezent.

Păutza are o activitate concertistică bogată, fiind invitat frecvent să dirijeze în Europa, SUA și Australia.
De asemenea, este invitat de­seori să predea cursuri de măiestrie la diferite univer­sități americane și euro­pe­ne. Sabin Păutza este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, al ASCAP (Uniunea Com­po­­zitorilor Americani) și al Bi­roului de Consilieri al Ins­ti­tutului Biografic American.Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com