Criză gravă de valori

de Ioan Iercan | in Opinii | 9 Septembrie 2016, 15:52 | 1 comentariu

Criza de valori cu care se confrun­tă omenirea se explică în primul rând prin criza de oameni care să susțină aceste valori. Iar criza este vizibilă pe tot mapamondul. Ro­mânia, bineînțeles, nu face ex­cep­ție.    
Întâlnirea de la Huangzou din China a liderilor celor mai puternice state din lume a fost un fâs. S-a re­curs la tot felul de jocuri de culise, nu s-au discutat la obiect proble­mele lumii contemporane, ci s-au construit niște bisericuțe care se dărâmă în câteva ore, fiecare lider căutând să exploateze la maxim  oportunitatea întâlnirii cu alți li­deri. Putin a dominat încâlceala de li­deri de la Huangzou, pentru ca sum­mit nu se poate numi. Înainte parcă se discutau probleme globale, care priveau toată omenire, acum fiecare lider încearcă să treacă spu­za pe turta lui. În modul cel mai vi­zibil. Să mai adăugăm că întâlnirea s-a desfășurat într-un fast spectaculos, chinezii vrând să demonstreze ce le poate pielea, deși se știe că muncitorul chinez este exploatat mai rău ca pe vremea lui Mao. Su­m­mitul de la Huangzou a celor 20 – un foc de artificii cu balerine și acrobați pe post de entertainment.
   
Să revenim în scumpa noastră patrie. Aceleași focuri de artificii, aceleași balonașe pe post de decor rural sau urban, aceeași lideri fără carismă și fără idei. La PSD, Liviu Dragnea, un baronaș de provincie înapoiată economic și cum mai vreți, domină jocurile fără nicio con­curență în partid. V. Ponta, plagiatorul național, mai încearcă ceva fumigene, dar el și-a cam semnat statutul de mincinos de serviciu și plagiator la nivel înalt. În rest, silenzio stampa. Nimeni nu zice nimic, nimeni nu are nicio idee, toate de­curg după cum dictează condamna­tul Dragnea. Cred că suntem unici în lume, cu un condamnat care conduce cel mai mare partid din țară, dă sfaturi tuturor, face jo­curi politice și se simte ca peștele în apă în politica românească.
   
La PNL, doi păpușari depășiți de situație încearcă să joace rolul de lideri de partid. Vasile Blaga și Alina Gorghiu s-au trezit în fruntea partidului și nimeni nu găsește o soluție cât de cât acceptabilă pentru un lider adevărat pentru PNL. Cei doi au făcut gafe după gafe și nu e de mirare că PNL se uită de jos în sus la PSD. Grav este că nu se vede liderul care ar putea revitaliza partidul. Atât la PSD, cât și la PNL, nu există schimbul de mâine.
   
De ce nu există viitor pentru po­litica românească? (Cea mondială nu stă deloc mai bine dacă ne gândim doar la faptul că în SUA candidează pentru funcția de pre­șe­dinte un Trump și o Clinton care n-au nicio șansă de a deveni lideri reali). Nu există viitor pentru că li­de­rii partidelor mari, în speță PSD și PNL, nu au căutat acel schimb de mâine despre care vorbeam. Și nu l-au căutat ca să nu-și aducă con­curența în partid. Vechii lideri vor să fie veșnici. Cine l-ar putea în­locui pe Liviu Dragnea la PSD? Cine i-ar putea înlocui pe Gorghiu și Blaga la PNL? Vedeți ceva lideri la orizont? Or fi ascunși probabil pe undeva, nu se văd, pentru că as­tăzi nu există decât acei lideri care sunt mediatizați. În România, și nu numai, presa e cea care promovează liderii, de orice natură ar fi acei lideri, începând cu politica și terminând cu sportul.
   
Să coborâm și mai jos pe scară, în județe. În Arad există un singur li­der care se impune, Gh. Falcă. Și nu pentru că Gh. Falcă ar fi grozav, ci pentru că ceilalți sunt foarte pe ni­căieri. Și atunci, în țara orbilor, cel cu un ochi este împărat. Cauza pe­nuriei de lideri am spus-o: lipsa de promovare a unor tineri, sau nu neapărat tineri, mai exact nepromo­varea valorilor. Aș vrea să fac o preci­zare: și valorile care există dorm, n-au curaj să se implice, n-au curaj să lupte, n-au sânge în instalație. Și lu­mea se trezește că Gh. Falcă e la al patrulea mandat de primar pentru că onor contracandidații nu con­tează în competiție.
La nivel de județ, la nivel național și la nivel mondial există un hiatus mare de lideri și astfel se explică criza de toate felurile prin care tre­ce azi omenirea. Criza de lideri e ge­ne­rată de criza de valori și viceversa. Superficialitatea în care se complace omul contemporan, de ori­un­de ar fi el, generează nonvalori. Iar nonvalorile ce pot să facă, se des­curcă cum pot, mai ales pentru in­teresul propriu și n-au cum să promoveze valori. Nonvaloarea nu poate produce valoare.
   
Omenirea e pe tobogan și aceas­ta datorită crizei de valori în care se complace aceeași omenire.
Toți știm unde se ajunge când ești pe tobogan!

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com