Maria Ligor: E impresionant, e multă suferinţă. Sunt marcată de solidaritatea românilor

in Interviu | 29 August 2016, 18:37 | 0 comentarii

Ministrul pentru relația cu românii de pretutindeni, Ma­ria Ligor, a povestit într-un interviu care este situația din zonele afectate de cu­tre­mu­rul din Italia, spunând că este marcată de solidaritatea de care dau dovadă românii.
Maria Ligor, ministrul pentru relația cu românii de pre­tutindeni, a plecat dumi­ni­că dimineață în Italia, pentru a vedea personal cum de­curg operațiunile de salvare în zonele afectate de cutre­mu­­rul din 24 august. Potri­vit ul­timelor informații oficiale, oferite de Ministerul Aface­ri­lor Externe, până acum a fost confirmat decesul a 11 ce­tă­țeni români, în vreme ce alți 14 sunt dați dispăruți. Șase dintre românii răniți în ur­ma cutremurului sunt în continuare internați în spital.

Reporter: Cum arată si­tuația la fața locului?
Maria Ligor: Tocmai am plecat de la spital unde am stat de vorbă cu mai multe pa­ci­en­te, unele dintre doamnele rănite în urma cutremurului, care mi-au povestit prin ce-au trecut, care este situația. Este, evident, impresionant pentru că e multă suferință. Pe de altă parte, vă spun sincer că personal sunt marcată de faptul că ne dau un exemplu de solidaritate cu ceilalți. Cel puțin două dintre doamnele cu care am vorbit mi-au spus că așteaptă să iasă din spital ca să poată să-i ajute pe cei pe care-i știau și care au fost afectați de cutremur. Sun­tem în momentul de față în drum către una dintre taberele unde se află sinistrați, iar di­mineașă, împreună cu episcopul de Italia, Preasfinția Sa Silvan, am fost prezenți în mijlocul comunității pentru o slujbă de pomenire a celor care și-au pierdut viața.

R: Care este starea ră­ni­ților?
M L: Sunt situații diferi­te. Cei cu care am stat de vorbă sunt într-o stare destul de bună, am putut vorbi, au pu­tut să ne prezinte proble­me­le pe care le au, prin care au trecut, ce anume doresc să facă în continuare și, mai ales în ce ne privește, să îi asi­gurăm că suntem alături de dânșii și le vom acorda tot sprijinul de care au nevo­ie.

R: Numărul celor dispă­ruți care este până la urmă?
M L: Aș vrea să clarific acest lucru. Lista cu care lu­crăm este una dinamică. Sunt semnalări pe care fa­mi­liile sau prietenii le fac către consulat sau către Ambasa­da de la Roma în legătură cu prieteni sau cunoscuți sau membri de familie pe care nu pot să-I contacteze. Nu toți din lista de dispăruți sunt din regiunea afectată de cu­tremur și pe măsură ce sunt localizați și știm cp sunt bine numele respective ies de pe lis­tă. Deci, așa cum vă spu­neam, lista este dinamică. Numai astăzi de pildă, astăzi de dimineață, cinci nume au fost scoase de pe listă. E vor­ba de o familie care a fost lo­calizată, sunt bine, sunt te­feri, sunt sănătoși.

R: V-am întrebat des­pre numărul celor dispă­ruți pentru că dumnea­voastră spuneați ceva mai devreme că e vorba de 19 cetățeni români.
M L: La momentul res­pectiv erau 19 persoane, dar, vă spun, situația este dinami­că. În cursul zilei sunt nume care au ieșit de pe listă. Ci­fre­le certificate le puteți ob­ține de la Ministerul de Ex­ter­ne.

R: Vă întoarceți mâine pentru ședința extraordinară de Guvern?
M L: Nu. Sunt în permanență în legătură cu colegi din Guvern, cu prim-minis­trul și voi fi în continuare aici în Italia pentru alte întâlniri și pentru a defini împreună cu echipa consulatului și cea a ambasadei ce putem face pe plan local. Mâine au loc repatrierile primelor cinci per­soane decedate, poate chiar și a șasea va pelca spre țară și ne concentrăm pe aces­te aspecte deocamdată.

R: Când vor fi repatriați ceilalți cetățeni români decedați?
M L: O parte dintre dân­șii vor fi înhumați în Italia, conform dorinței familiilor. Cei care ajung în țară la fel, conform dorinței familiei. Vor fi sprijinite familiile ca să le ajungă rudele acasă. La o parte dintre cei decedați se lucrează în continuare pentru finalizarea documenta­ției necesare, aprobărilor ne­cesare, actelor care se fac în asemenea circumstanțe.

R: Câți vor fi înhumați în Italia?

M L: Știm că mâine are loc înhumarea a doi dintre ro­mânii decedați.

R: Cât mai rămâneți acolo?
M L: Rămân până marți în principiu. Vom vedea dacă este nevoie să rămân mai mult. Vreau să vă spun că echipele pe care noi le avem în teren, atât echipele lo­cale de aici, cât și echipa deplasată de la București din cadrul departamentului consular, sunt echipe care își fac foarte bine datoria. În plus, există o coordonare apropia­tă cu preoții din zona aceas­ta și trebuie să avem încre­de­re în oamenii noștri că își fac foarte bine datoria.


Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Cele mai citite articole

  • ASTAZI
  • ULTIMELE 7 ZILE
  • ULTIMELE 30 DE ZILE
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com