Şcolile de meserii, “ruşinea” tinerilor

in Învățământ | 25 August 2016, 01:19 | 0 comentarii

Doar 20% din tinerii români se înscriu la școala profesională, comparativ cu Germania, unde procentul este de 70%, principalul motiv fiind acela că școlile de meserii sunt considerate pentru elevii slabi. Companiile au început să se implice, în speranța că vor produce forță de muncă.
„Dau copilul la școala profesională să mă fac de râs în fața tuturor celorlalți pentru că al meu e mai prost sau îl dau la un liceu? Și aleg liceul".
În momentul de față, în România, doar 20% dintre elevi se îndreaptă spre școlle profesionale, iar principalul motiv îl reprezintă mentalitatea față de aceste instituții, spun specialiștii. “În România, 20% dintre absolvenții de clasa a VIII-a se îndreaptă spre o școală profesională. Spre comparație, în Germania 70% se duc spre o școală profesională, pentru că au toate variantele deschise: au un anumit statut, învață o meserie, au o sursă de venituri, iar a avea o meserie este un lucru acceptat social. Ulterior, dacă simt nevoia, angajații se pot înscrie la bacalaureat, pot urma chiar și o facultate tehnică și pot ajunge ajunge director de companie pe această rută educațională profesională. În schimb, în România există ideea preconcepută că școala profesională este pentru copiii cei mai slabi și chiar inițiativele private – cum e școala profesională Kronstadt, în care s-au implicat 12 companii – au dificultăți în a atrage candidați. Principalele dificultăți, mai ales la oraș, sunt generate de mentalitatea părinților, care au de ales: „Dau copilul la școala profesională să mă fac de râs în fața tuturor celorlalți pentru că al meu e mai prost sau îl dau la un liceu? Și aleg liceul, pentru că, dacă ia sau nu bacul, copilul va primi o diplomă care atestă o pregătire peste nivelul celei obținute la școala profesională“, a declarat Alexandru Blemovici de la Schaeffler, pentru Business Magazin.

Și chiar dacă se feresc de aceste școli, tinerii care ies din facultăți ajung să îngroașe rândurile șomerilor.
Specialiștii susțin că o rezolvare a problemelor de pe piața muncii poate fi orientarea corectă a tinerilor, în condițiile în care doar anul acesta 50.000 de elevi nu au luat bacalaureatul. „Unii poate ar fi interesați să aibă un job, o meserie. Dar ce șansă au în clipa de față? Se pot duce undeva să facă un curs de formare adulți, care costă, sau merge la unele finanțate din fonduri europene. Mai sunt unele cursuri pe care le fac companiile de la care ar avea certitudinea unui loc de muncă. Dar și aici sunt multe situații nelalocul lor, pentru că ajung să facă un curs de formare pentru o calificare pe care deja o au dacă au absolvit liceul industrial“, a spus Blemovici citat de Business Magazin.

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com