(FOTO) Cartea neagră a patrimoniului construit: ACOPERIŞ DEFECT ÎNSEAMNĂ CONDAMNAREA LA MOARTE A CLĂDIRII

de Bujor Buda | in Aradul în imagini | 18 Ianuarie 2016, 09:58 | 0 comentarii

Când am început să redactez CARTEA NEAGRĂ A PATRIMO­NIULUI CONSTRUIT, am înșiruit clădiri și palate aflate într-o stare deplorabilă. Cre­deam că acele exemple prezenta­te și comentate vor stimula pro­prietarii să-și repare stricăciunile, să restaureze fațadele, func­ționalitatea și ea degradată.
Când am început să redactez CARTEA NEAGRĂ A PATRIMO­NIULUI CONSTRUIT, am înșiruit clădiri și palate aflate într-o stare deplorabilă. Cre­deam că acele exemple prezenta­te și comentate vor stimula pro­prietarii să-și repare stricăciunile, să restaureze fațadele, func­ționalitatea și ea degradată. Din ambiție și atașament față de Arad, am apăsat pe accelerație asu­mându-mi rolul de legătura în­tre administrație și populație. Do­resc să fim gazde primitoare și exemplari în ordine și curățenie. La concurs n-am avut succes, am picat, iar As. Pro Urbe  din inerție, dorește să continue  cu ce s-a ambiționat să facă. Din vi­sul nostru, al meu, am rămas cu un breloc, o cană, și un pix, care-mi amintesc să nu abandonez cutuma: „VOI NICI NU ȘTIȚI CE ORAȘ FRUMOS AVEȚI”.

Și iar am început să întorc ur­banismul pe toate fețele, și să de­­taliez cauzele ce distrug patrimo­niul nostru construit. Astfel pri­ma cauză sunt banii, care sunt din ce în ce mai puțini, după cum sunt de adânci prăpăstiile tranziției și priceperea clasei politice să ne scoată din ele; ele, ce sunt ca și Coloana Infinitului, când ne strâng de... gât, când ne dau drumul.

Astăzi vă prezint pericolele multiple pe care acoperișurile  Aradului, într-o stare deplorabilă nu ocrotesc de ploi și vânturi ca­sele arădenilor. Privind din dronă, avion, ori din turnurile bi­sericilor, peste case, până, cât vezi cu ochii, te doare capul și te apucă mila de Aradul nostru, aco­perit cu culoarea gri-murdar, și foarte puțin cărămiziu, culoarea țiglelor. Apoi, nu găsești o casă mai acătării fără țigle lipsă și defecțiuni la cornișă. Natura ma­terialelor care figurează pe post de acoperiș, merge de la az­best, tablă, cârpituri diverse, ți­gle cu mușchi și licheni, tablă ru­ginită cum se văd pe palatele CFR și Cenad, privind fotografi­ile anexate. O singură relicvă nu am găsit de cuviință să-i pu­blic fotografia, este a Teatrului Vechi, oblojit în cârpe ca un mu­ribund. În rest, dacă aveți preferințele voastre asupra vreunei clădiri din fotografiile anexate, rogu-vă, aprindeți o lumânare și atașați un buchețel de flori pe clanță.

 

 

Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

Taguri: vestic
ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com