(FOTO) CINEMATOGRAFUL „ARTA”, renăscut, așteaptă spectatorii.

in Aradul în imagini | 14 Iulie 2015, 13:21 | 0 comentarii

Conținutul volumului ce intenționăm să-l publicăm, „CARTEA NEAGRĂ A PATRIMONIULUI ARĂDEAN” , vine în apărarea patrimoniului istoric construit. Astăzi, în mare parte, patrimoniul istoric construit se prezintă necorespunzător, cu stricăciuni de fațadă, acoperiș și structură, la care trebuie să  intervim imediat, și prin restaurare să redăm strălucirea de altă dată a Aradului.
Conținutul volumului ce intenționăm să-l publicăm, „CARTEA NEAGRĂ A PATRIMONIULUI ARĂDEAN” , vine în apărarea patrimoniului istoric construit. Astăzi, în mare parte, patrimoniul istoric construit se prezintă necorespunzător, cu stricăciuni de fațadă, acoperiș și structură, la care trebuie să  intervim imediat, și prin restaurare să redăm strălucirea de altă dată a Aradului.  Am început, așadar, să prezentăm edificiile în starea în care se găsesc, cu intenția de a le stopa declinul. Iar pentru ca mesajul pe care-l transmitem, să nu fie pesimist și descurajator, vă vom prezenta, în final, cazuri de restaurare reușită, făcute să putem demonstra – VEZI CĂ SE POATE -. De asemenea dorim să scoatem în evidență eforturile proprietarilor, ale administrației de a proteja patrimoniul istoric, care, apoi, să  poată coexista, alături de noile curente și creații în domeniul arhitecturii și urbanismului.

Prima clădire ce o prezentăm în sens pozitiv, se află pe str. Vasile Alecsandri , CINEMATOGRAFUL „ARTA” , un model de recuperare a elementelor vechi cu valoare ambientală,  restaurat cu migală, și redat circuitului cultural cotidian. Lucrarea   a fost încredințată domnului arh. EMIL ANGHEL, care a reușit cu succes să salveze și să refolosească elemente ornamentale rezultate din transformările suferite de clădire, la  sfârșitul războiului. Recapitulând foarte pe scurt istoria cinematografului, iată ce ne-a relatat domnul arhitect Anghel: -„Sala de spectacol este amplasată la parterul ultimei travei a hotelului – Mureșul -, unde, înainte de ultimul război, funcționa o sală de bal, care avea spre actuala grădină de vară un portic. Schimbarea destinației, făcută după război, a dus la modificarea porticului din lemn, parțial distrus, închis, transformat în holul și anexele sălii de spectacol. Anexele, tratate într-o manieră arhitecturală neadecvată stilului, alterau imaginea străzii Alecsandri, care are în rest o valoare ambientală specifică zonei centrale a orașului.

În urma expertizării s-a hotărât demolarea holului și anexelor vechi și înlocuirea lor cu o construcție nouă. În timpul demolării am procedat la recuperarea tuturor elementelor refolosibile; astfel am recuperat porticul din lemn orientat inițial spre grădină. Proiectarea a însemnat și regândirea aspectului străzii. Am optat pentru amplasarea porticului la stradă, tocmai din acest considerent , în timp ce fațada spre grădina de vară este simplă, raportată la vecinătățile care delimitează spațiul grădinii”.

Rămâne totuși de neînțeles, cum acest splendid cinematograf, nu se utilizează le ceva folositor, bunăoară să găzduiască atâtea evenimente culturale ce abundă în Arad. Spațiul elegant poate găzdui lansări de carte, conferințe ținute de invitați cu renume, consfătuiri pe teme diverse. Iar grădina de vară, cinematograful în aer liber , nici el, nu-și găsește întrebuințare.

Chiar, oare cine-l administrează în pagubă, iată, nici regia să nu poată să și-o câștige?

Bujor Buda


Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com