(FOTO) Cartea neagră a patrimo­niu­lui arădean- FABRICA DE OŢET DIN ARAD

in Aradul în imagini | 10 Iunie 2015, 21:44 | 0 comentarii

 A fost odată ca niciodată, și cu dure­re în suflet amintesc arădenilor că la Arad, se fabrica odinioară și oțet de cea mai bună calitate, oțet din vinul podgo­riilor noastre.
A fost odată ca niciodată, și cu dure­re în suflet amintesc arădenilor că la Arad, se fabrica odinioară și oțet de cea mai bună calitate, oțet din vinul podgo­riilor noastre. Nu era o mare minune, fa­brici de oțet, erau în Interbelic în mai toate comunele mai răsărite din Pod­go­ria Aradului. Bunăoară amintesc de F-ca de Oțet din Pâncota, proprietatea domnului Morvay, om cu carte, cel care mă me­dita la matematică. Era amplasată pe strada principală , iar când se pitrocea oțe­tul, se umplea strada cu aromele parfumate ale oțetului din vin.
 
În Arad pe strada Dorobanților, aveam o fabrică de oțet, îmi amintesc și firma - Vinalcool Arad -, Fabrica de Oțet, o placă albastră scrisă cu alb. Nu vreau să-i fac istoricul, ar fi prea trist. Era o fir­mă care avea sursa de materie primă din Podgoria Aradului, și este greu să concep și nici nu pot pricepe, cum a fost po­si­bil să falimenteze. Ea reprezenta o bu­clă în „drumul vinului”. Prin producția de calitate a mulțumit pe toată lumea, iar în rafturile prăvăliilor nu avea loc alt oțet: OȚET DIN VIN, de NOUĂ GRA­DE. Fabrica de oțet ARAD. Acest oțet era – secretul salatelor – în bucă­tă­ri­ile gospodăriilor noastre. Apoi s-a pe­trecut cataclismul, a dispărut și Vinal­co­o­lul a dispărut ca firmă și fabrica de oțet. Gata. În rafturile magazinelor găsești as­tăzi oțet adus din fostele vinalcooluri ce produc, și care s-au salvat din recesiune.
 Deunăzi în 12 martie a.c. au vuit zia­rele, a fost incendiu și a ars fabrica. Din evi­dențele existente la Primărie, trebuie să existe istoricul ruinei pe care o vedeți în fotografiile anexate. Acum este un focar de infecții, cu gunoaie, buruieni, și pro­babil stafii. Nici boschetarii nu o mai frecventează.
 
Bine, bine, dar ce facem cu ruina? Nu ne maculează obrazul orașului? Nu am so­luții să vă propun, stimați consilieri CLM, cert este că oțet nu se produce. Ru­ina este focar de infecții major, și ar tre­­bui asanat locul. Ce vor vedea mu­sa­fi­rii ce intră în Arad prin aeroport? Ce tre­buie să explice ghizii, doar și această fa­brică are o poveste.
Bujor Buda
 
 


Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com