(FOTO) Cartea neagră a patrimo­niu­lui arădean- FEREASTRA, ELEMENT DE CIVILIZAŢIE ÎN CARE SE OGLINDEŞTE PROPRIETARUL

in Aradul în imagini | 25 Mai 2015, 10:01 | 0 comentarii

Fereastra a apărut din necesi­tatea de a ilumina și aerisi in­teriorul unui edificiu. Încă de pe vremea romanilor, ca element de protejarea deschiderii și filtrarea luminii s-a folosit sticla
Fereastra a apărut din necesi­tatea de a ilumina și aerisi in­teriorul unui edificiu. Încă de pe vremea romanilor, ca element de protejarea deschiderii și filtrarea luminii s-a folosit sticla. Pentru  a putea dialoga despre fereastră, să-i trecem în re­vis­tă părțile componente. Adi­că, din ce se compune o fereastră:

 

- De regulă din două canaturi situate pe lături, dintr-un element orizontal superior, ar­hi­travă și un element orizontal inferior, pervazul.

- Deasupra ferestrei, un element de zidărie în relief numit an­tablamentul ferestrei, protejează fereastra.

- Depinzând de stilul arhitec­tonic, fereastra este încadrată cu figuri din tencuială care com­­pun ancadramentul ferestrei.

 

În Arad fereastra, parte com­ponentă a fațadei, fie privită la edificii de la periferie, ori din zo­nă protejată, dar mai ales pe Bu­levard și străzile adiacente, prezintă o imensă varietate. Ora­șul nostru în care predomină stilul SECESSION, partea centrală fiind construită la început de secol XX, arhitecții au in­­­trodus inovații profunde, iar fe­restrele devenind din ce în ce mai expresive. Preferințele proprie­­ta­­rilor, ne îngrădite de exigen­­­­țele mișcării ART NOUVEAU, fac ca două clădiri să se deosebească una de alta, adică, una să fie mai frumoasă ca cealaltă cu care se învecinează.

Fereastra, pe cât este de ex­pre­sivă, pe atât este de fragilă, și i se distruge partea lemnoasă. Ca­naturile, arhitrava și mai ales pervazul sunt atacate de ciuperci, cari ce se hrănesc cu lemnul în care fac canale și găuri. De asemenea ancadramentul ferestrei, ca partea de zidărie în relief, sunt primele ornamente ce se desprind și cad. Iată pentru ce starea  ferestrei cu tot ala­iul de ornamente, streașina și bur­lanele, este cartea de vizită a proprietarului. Este cartea de vi­zită, repet, deoarece cu cheltu­ieli minime și puțin efort, se poate stopa degradarea.

Ferestrele sunt ca ochii dom­nișoarei, care-i înfrumusețează obrajii.

 

Din alt punct de vedere Ara­dul, are clădiri cu ferestre „moar­te”, ce nu au fost deschise cu lu­nile, trădând faptul că acolo nu lo­cuiește nimeni. Ferestre care su­gerează pustiul. Alt fel de fe­reastră, mai groaznică, este fe­reastra „ucigașă” care lăsată des­chisă, probabil intenționat, fac ca ploaia și zăpada să pătrundă și să facă ca podeaua să putrezească. Ferestrele „triste” sunt acelea ce nu au pe dinăuntru per­dele frumoase, o floare, o or­hidee, nimic. Poate și locatarii sunt triști. Pe bd. Vasile Mi­lea, unde mă opresc adesea, la o fereastră se alintă trei pisici, în­grijite și mereu somnoroase, pro­babil, torc a plăcere.

Ferestrele din ART NOUVEAU, au vechime, și sunt atâtea distruse, din zeci de motive, dar , zice cineva din CLM, proprie­tarul nu arte nici o scuză, nici una. Și atunci ce să mai vor­bim de ferestrele din INTERBE­LIC, care dacă sunt neglijate, scorojite, cum este proprietarul?

 

În încheiere, vă prezint fe­restrele arădene din colecția mea și a celorlalți fotografi din Foto Clubul PRO Arad, alegeți ce vă place, ori căutați asemănări ce cele povestite în text. Ori cum, vă povățuiesc, aveți grijă de ferestre... ca de ochii din cap, care ne aduc culorile, lu­mina și bucuriile.

 

 

 Comenteaza Printeaza

Noteaza articolul

ziare
ziare-pe-net.ro stiri in timp real!
www.centruldepresa.ro
ziare.com