Home Regional Radio România Internațional: „Aradul e un oraș ofertant și din punct de...

Radio România Internațional: „Aradul e un oraș ofertant și din punct de vedere cultural-artistic”

0 0

Un reportaj al postului Radio România Internațional, realizat de jurnalistul Daniel Onea, vorbește despre oferta culturală a Aradului. Articolul pune în valoare patrimoniul material și imaterial al județului, trecând în revistă unele dintre principalele atracții arădene.

Articolul original poate fi consultat la adresa: https://www.rri.ro/ro_ro/arad_destinatie_de_vacanta-2589444

Exponate din Muzeul Cofetăriei, al lui Ioan Gui

„Muzeul Cofetăriei, Casa cu ghiulele, Muzeul tramvaiului electric, Drumul Vinului, conace și castele de poveste, iată câteva dintre reperele unei vacanțe reușite în România. Pornind din orașul Arad, de o importanță crucială pentru înfăptuirea unirii principatelor române, ne îndreptăm spre atracțiile din județ, deloc puține la număr, alături de ghidul nostru, Ralu Cotrău, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Municipiului Arad. Astfel, aflăm că în secolele XIX-XX, Aradul s-a afirmat ca unul dintre cele mai importante centre economice din regiune. „Este semnificativă evaluarea făcută în 1937, potrivit căreia orașul a fost considerat cel mai reprezentativ oraș din Transilvania și al patrulea din România. Nu mai puțin de 4001 de societăți comerciale erau active la vremea respectivă în orașul de pe Mureș. Poziția geografică, dar și diversitatea etnică și religioasă a locuitorilor săi, au fost factori care au conlucrat la atingerea acestui statut și continuă să fie azi unul dintre cele mai prospere din România postrevoluționară.”

Interior din Palatul Cultural

Municipiul Arad deține un bogat patrimoniu cultural-istoric, oferind vizitatorilor un adevărat muzeu în aer liber al stilurilor arhitectonice specifice secolelor XVIII, XIX și XX, monumente de artă și de istorie, spune Ralu Cotrău. „Iubitorii de arhitectură pot admira clădiri construite în stil baroc, renascentist, eclectic, clasic, neogotic sau secession. Dacă ajungeți la Arad, vă invităm să vizitați Palatul Administrativ, unul dintre cele mai impunătoare din oraș și, fără îndoială, cea mai frumoasă clădire de Primărie din România. Tot în centrul municipiului, puteți vizita Teatrul Clasic Ioan Slavici, Palatul Cultural, restaurat de curând, cu un interior spectaculos, care taie respirația. Turnul de apă e un alt obiectiv interesant, mai ales că e locul ideal de a admira o parte din oraș de la 35 de metri înălțime. Aici veți găsi și un impresionant spațiu expozițional, care se întinde pe cinci niveluri. Nu ratați, de asemenea, clădirile vechi și palatele orașului, în special cele de pe bulevardul Revoluției: Palatul Neuman, Palatul de Justiție sau Palatul Băncii Naționale sunt un exemplu rafinat de arhitectură eclectică și neoclasică. Cetatea Aradului, o fortăreață transilvăneană construită în stil Vauban, sau Casa cu Lacăt, numită și Casa cu ghiulele după cele 17 ghiulele încorporate în perete, toate rămășițe ale trecutului orașului. Aradul are, de asemenea, biserici în stil baroc precum mănăstirea Sf. Simion Stârnicul și biserica sârbească Sf. Petru și Pavel sau catedrala Sf. Anton de Padova, edificată în anul 1904, în stil renascentist. Vă recomandăm, de asemenea, să vizitați Biserica Sârbească, Biserica Roșie, Parcul Reconcilieri, Muzeul de Artă și Etnografie Eugen Popa, Clădirea Preparandiei, în care a funcționat prima școală pedagogică românească din Transilvania, Muzeul Cofetăriei.”

Ansamblu urban arădean

Aradul e un oraș ofertant și din punct de vedere cultural-artistic. Peste 100 de evenimente se desfășoară pe parcursul anului în municipiul Arad. Festivalul Internațional de Literatură, cel de științe umaniste, Festivalul de film documentar Arad, Festivalul de film pentru copii KINOdiseea sau Festivalul Start, al școlilor de teatru din România, sunt doar câteva dintre acestea. Însă nu mai puțin ofertante sunt împrejurimile municipiului. Începem lista cu cele mai apropiate obiective de municipiu, Ralu Cotrău, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Municipiului Arad.  „Cap de listă este Podgoria Aradului, situată la numai 15 km de municipiu, loc ideal de vizitat în toate anotimpurile pentru frumusețea peisajelor, dar mai cu seamă toamna.  Aici veți putea degusta vinurile arădene, roșii și albe, și veți descoperi obiective turistice unice, care se încadrează în peisajul care îmbină armonios civilizația cu arhaicul. Din toate localitățile podgoriei, pornesc trasee turistice montane ce urcă pe creasta principala a Munților Zarand. Porniți, astfel, pe Drumul Vinului din Podgoria Aradului!  Iar, dacă tot vorbim despre vin, o altă recomandare este Muzeul Viei și Vinului din comuna Ghioroc, care cuprinde peste 50.000 de sticle de vin de diferite vârste, din soiurile Riesling, Mustoasă, Fetească, Roșu burgund, Cabernet și Merlot. Vedetele colecției sunt câteva sticle de Riesling italian, din 1926. Iar tot la Ghioroc veți găsi Muzeul tramvaiului electric, deloc întâmplător având în vedere că aici a luat ființă prima linie electrificată de tramvai din estul Europei și a opta din lume. Aici încă se efectuează curse cu vechiul tramvai electric al podgoriei, cunoscut de cei în vârstă sub denumirea de Săgeata Verde.”

Detaliu din muzeul de la Lipova

Ralu Cotrău, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Municipiului Arad ne recomandă, de asemenea, salba de cetăți, conace și castele înșiruite de-a lungul râului Mureș. „La Săvârșin avem celebrul castelul regal, la câțiva km există cetatea dacică de la Vărădia de Mureș. Apoi, castelul de la Căpâlna și cel de la Bulci, cetatea Șoimoș. Nu sunt de ratat castelul Cernovici din Macea, înconjurat de un parc dendrologic cu specii rare de plante, locul ideal pentru plimbări lungi și relaxante. Castelul Purgly din Șofronea imită castelul din Hunedoara, iar acolo e amenajat și un ștrand termal deschis pe toată perioada anului. Faceți tot posibilul să ajungeți și la mănăstirea Maria Radna, principalul loc de pelerinaj al romano-catolicilor din vestul țării. Așa cum puteți observa, un weekend nu este suficient pentru a descoperi Aradul și împrejurimile sale. Circuitele turistice care se organizează periodic, nu numai la nivelul municipiului Arad, au devenit în fiecare an extrem de atractive pentru miile de turiști care ne vizitează. Indiferent că sunt din țară sau din Ungaria, Germania, Franța, Israel sau Slovacia, oaspeții noștri promit mereu că vor reveni și se țin de promisiune.”

Turnul de Apă, Statuia Libertății și Arcul de Triumf, în Parcul Reconcilierii

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Arad pune la dispoziția turiștilor materiale de promovare și hărți în limbile română, engleză, maghiară și germană.”

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.