Home Regional Parcul Reconcilierii, muzeul în aer liber al Aradului!

Parcul Reconcilierii, muzeul în aer liber al Aradului!

0 0

Ziua de 15 martie este una dintre datele importante din calendarul istoriei maghiare, dar nu numai maghiare, ci și a naționalităților implicate în Revoluția Pașoptistă. Aradul este, în economia acestei revoluții, unul dintre cele mai importante repere.

Pentru a marca așa cum se cuvine contribuția arădeană în Revoluția Pașoptistă, comunitatea locală a ridicat Statuia Libertății. După foarte mulți ani de exil în curtea Cetății Aradului, grupul statuar a fost reamplasat în fosta Piață Rusească, astăzi Parcul Reconcilierii, un veritabil muzeu în aer liber.

Statuia Libertății (în maghiară Szabadság-szobor) este un monument dezvelit în anul 1890 la Arad, la comemorarea execuției celor 13 comandanți militari antihabsburgici cunoscuți sub numele de cei 13 de la Arad. Monumentul a fost demontat în anul 1925 pe baza decretului 1512/1925 al guvernului Ion I. C. Brătianu, pe motiv ca generalii respectivi ar fi luptat împotriva românilor.

A fost păstrat în Cetatea Aradului, într-o unitate militară. La 20 septembrie 1999 guvernul Radu Vasile a adoptat o hotarâre prin care Statuia Libertății a fost transferată în administrarea Ordinului Franciscan din Arad. Pe parcursul timpului, Statuia Libertății a stârnit aprige controverse legate de oportunitatea reamplasării ei în municipiul Arad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În ședința din 4 martie 2004 guvernul Adrian Năstase, în ciuda protestelor vehemente venite din partea unor membri ai parlamentului, între care s-a numărat și senatorul PSD Sergiu Nicolaescu, a aprobat reamplasarea Statuii Libertății într-un Parc al Reconcilierii româno-ungare, amenajat în Piața Pompierilor din Arad.

Pe 25 aprilie 2004 a avut loc, în prezența oficialităților române și maghiare și a șefului delegației Comisiei Europene în România, noua dezvelire a monumentului. În cursul anului 2015 statuia a fost vandalizată. Anul acesta se împlinesc 15 ani de la inaugurarea Parcului, eveniment care va fi marcat festiv în orașul de pe Mureș.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.