Home Regional De ce nu intervin instituțiile controlate de PSD în amendarea firmelor care...

De ce nu intervin instituțiile controlate de PSD în amendarea firmelor care nu fac curat în județul Arad?!

0 0

Citim, în ultima perioadă, un val de comunicate de presă venite dinspre parlamentarii și consilierii PSD de Arad. Ba că vor sesiza Ministerul Mediului, ba alte bazaconii de nivel de răfuieli de curtea școlii.

Pesediștii fac tot posibilul să demonstreze că oamenii implicați în proiect au făcut și fac o treabă proastă. Dar atunci ce treabă fac instituțiile controlate de PSD, care ar trebui să se asigure că proiectul este corect gestionat de firmele care iau banii arădenilor și ar trebui să asigure un Arad curat? Sigur că, jucându-ne cu ideea, ne putem întreba dacă nu cumva organele de control din subordinea Guvernului PSD tolerează intenționat situația legată de colectarea, sortarea și depozitarea deșeurilor în județul Arad, doar să furnizeze „muniție” pentru pesediștii care atacă administrația județului. Și procedează astfel fără să le pese de arădeni, ci doar de calculele politice, populiste.

„Tunurile” PSD sunt puse pe Consiliul Județean, pe conducerea acestei instituții, ca fiind principala vinovată pentru situația colectării gunoiului din întregul județ! Doar că PSD nu face diferența între implementarea proiectului și colectarea efectivă a deșeurilor! Nu face diferența pentru că nu vrea, și chiar dacă ar vrea, probabil că nu pricepe. Ca în multe alte situații, PSD a transformat și tema deșeurilor într-o armă politică de atac.

Proiectul a fost dus la bun sfârșit, inclusiv prin scoaterea la licitație a serviciilor de salubritate și adjudecarea acestora! Un proiect implementat, atenție (!), de ADI SIGD Arad, adică de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară „Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor”. Asociație din care fac parte toate primăriile din județ, Consiliul Județean fiind membru cu aceleași drepturi ca și celelalte 78 unități administrativ-teritoriale din județ. Nu doar Consiliul Județean este partenerul operatorilor de salubritate, ci ADI-SIGD! Adică toate cele 79 de entități administrative. Deci inclusiv primăriile PSD din județul Arad!

De asemenea, trebuie precizat că acest proiect a fost demarat acum 11 ani de Ministerul Mediului, care a stabilit prețurile și condițiile de lucru. Acum datele problemei sunt altele, iar reactualizarea acestora produc, cum e și firesc, inadvertențe în aplicarea proiectului, neajunsuri perfectibile, dar care nu intră în atribuțiile Consiliului Județean, ci a Asociației de Dezvoltare.

Pesediștii contestatari ai acestui proiect ar trebui să cunoască aceste aspecte. Ar trebui să cunoască faptul că nu doar Consiliul Județean are obligații în acest proiect, ci și fiecare unitate administrativ-teritorială, dar și alte instituții, spre exemplu Garda de Mediu, care ar trebui să fie un jucător activ în această problemă a deșeurilor. organele de control, care sunt instituții guvernamentale, adică ale unui Guvern PSD-ALDE susținut de o majoritate PSD-ALDE! Și care ar putea să ia atitudine instituțional, pentru reglementarea procesului de administrare a deșeurilor. Câte comunicate de presă a emis PSD împotriva organelor de control? Sau a Ministerului Mediului? Niciuna, pentru că sunt instituții controlate politic de PSD. Dar rezolvarea problemei deșeurilor în anumite zone din județ ține tocmai de acestea!

În loc să se implice activ și concret în procesul de implementare a proiectului de colectare selectivă a deșeurilor, în loc să pună umărul la reușita acestui proiect de 30 de milioane de euro al județului Arad, PSD instigă la atacuri împotriva Consiliului Județean, împotriva interesului arădenilor. Ne întrebăm: oare ce ar avea de câștigat PSD și parlamentarii săi dacă Aradul ar trebui să restituie cele 30 de milioane de euro câștigate prin proiect? Ar fi, într-adevăr, o mare realizare a celor de la PSD.

Din fericire, nu există nici cel mai mic pericol de restituire a banilor. Singura problemă este legată de felul în care instituțiile abilitate ale statului, aflate sub controlul PSD, vor ști să constrângă firmele să respecte colectarea și depozitarea deșeurilor. Aici, într-adevăr, dacă ar vrea, PSD s-ar putea implica.

Autor: G.A.

Foto: servuspress.ro

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.