Home Regional S-a stins din viață Aurel Ardelean, unul dintre cei mai iluștri arădeni...

S-a stins din viață Aurel Ardelean, unul dintre cei mai iluștri arădeni ai generației noastre!

0 0

Ca un trăsnet a venit în această dimineață de sărbătoare vestea că, după o lungă și grea suferință, la București, s-a stins din viață unul dintre cei mai iluștri arădeni ai generației noastre: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, fondatorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad!

„Un mare arădean, un mare patriot, un intelectual ambițios și determinat, un om care nu s-a împiedicat de niciunul din desele obstacole întâlnite în calea sa, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, fondatorul Universității de Vest „Vasile Goldiş”, a trecut la cele veșnice. Suntem prea săraci în vorbe să ne exprimăm recunoștința față de această personalitate care a definit și a modelat evoluția Aradului și a vestului României în ultimii 28 de ani! Unul dintre cei mai importanți arădeni ai generației noastre, a cărui dimensiune prezentul nu o sesizează încă la amploarea corectă, pleacă lăsând în urma sa nu doar o universitate îndoliată, ci zeci de mii de arădeni care deplâng această pierdere, arădeni care și-au desăvârșit educația la Universitatea fondată de prof. univ. dr. Aurel Ardelean. În calitate de om politic, Aurel Ardelean a pledat și a muncit pentru o Românie a valorilor. Ca fondator de școală, a realizat o rețea de instituții de învățământ care a pus nu doar Aradul, ci și alte județe pe harta europeană a învățământului superior. În calitate de cercetător, a condus proiecte internaționale de cercetare, care au contribuit la îmbunătățirea imaginii României în occident. Ca arădean, a recuperat și regenerat o parte importantă a patrimoniului cultural imaterial și material arădean, a înlesnit editarea a sute de volume de cercetare a istoriei locale, a sprijinit afirmarea folclorului arădean, s-a implicat în proiecte de mediu unice în România (cum ar fi grădina botanică de la Macea, salvată și „renăscută” prin implicarea Universității de Vest „Vasile Goldiş”). A luptat cu o energie și o forță inepuizabilă pentru recunoașterea rolului Aradului în istoria modernă a României, pentru acordarea respectului cuvenit bărbaților de stat arădeni care au realizat Marea Unire. Iar ca dascăl, a sprijinit dezvoltarea instituțiilor arădene, girând promoții consistente de medici, juriști, profesori, funcționari, psihologi, farmaciști, oameni de cultură care au profesionalizat spațiul public arădean. În calitate de senator, apoi de consilier județean, a insistat pentru un Arad sănătos și puternic. 
Suntem mândri și recunoscători că am fost contemporanii lui Aurel Ardelean, cetățean de onoare al municipiului Arad și personalitate a județului Arad, un OM între oameni!
Dumnezeu să îl vegheze și să îi dea odihnă ușoară!” – este mesajul președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, la trecerea în neființă a lui Aurel Ardelean.

„S-a stins din viaţă profesorul Aurel Ardelean, un arădean întemeietor de şcoală, care a muncit decenii pentru învăţământul arădean. De numele lui Aurel Ardelean se leagă Universitatea „Vasile Goldiş”, instituţie care a dat şansa unor generaţii de studenţi de a-şi desăvârşi studiile, a dat şansa construirii unor cariere universitare. Astăzi, numeroşi absolvenţi de „Goldiş” lucrează cu succes în difrite domenii, printre care medicina şi dreptul. Soarta a făcut ca Aurel Ardelean să se stingă la câteva zile după Centenarul Marii Uniri, realizarea de seamă a celui pe care l-a ales patron spiritual al universităţii, Vasile Goldiş. Sunt convins că istoria va consemna rolul pe care Aurel Ardelean l-a avut în dezvoltarea învăţământului arădean. 
Îmi exprim recunoştinţa pentru activitatea domnului Aurel Ardelean în slujba Aradului şi transmit sincere condoleanţe familiei!” – este mesajul vicepreședintelui Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.