Home Regional Jurnalul lui Traian Mager despre gărzile naţionale din Ţinutul Hălmagiului, reeditat la...

Jurnalul lui Traian Mager despre gărzile naţionale din Ţinutul Hălmagiului, reeditat la Arad

0 0

Traian Mager este o personalitate importantă a Aradului, în perioada interbelică. În 1918-1919, a organizat Gărzile Naţionale în Ţinutul Hălmagiului şi a participat la luptele de eliberare a judeţului în 1919. A făcut parte din echipele monografice ale lui Dimitrie Gusti şi a editat o monografie a ţinuturilor natale. În ultimii ani, profesorul Lavinia Betea, Universitatea „Aurel Vlaicu”, a făcut eforturi importante pentru a recupera memoria acestei personalităţi: au fost reeditate volumele sale, a avut loc la Arad o conferinţă naţională despre Mager şi echipele monografice în noiembrie 2017.

Prin proiectul ,,Eroi ai Unirii și contribuții arădene la identitatea statului român” (coordonator Flavius Ghender), a fost reeditat jurnalul lui Traian Mager, Aspecte din Munții Apuseni.Contribuțiuni la istoria Unirii – 1918-19. Jurnal de Traian Mager. Ținutul Hălmagiului. Cadrul istoric. Vol.IV, partea a IV-a a monografiei sale, susţinut de Universitatea “Aurel Vlaicu” şi Centrul Municipal de Cultură Arad.  Jurnalul lui Traian Mager conţine date importante despre evenimentele menţionate şi mărturii care ne ajută astăzi să reconstituim evenimentele de acum 100 de ani.

Prin acelaşi proiect, a fost editat şi lansat volumul Identitate şi cultură naţională în România Mare, editori Lavinia Betea şi Flavius Ghender. Volumul reuneşte în principal, dar nu numai,contribuţiile susţinute la conferinţa Aradul în activitățile echipelor monografice conduse de Dimitrie Gusti și organizarea serviciului social  studențesc din perioada interbelică, organizată la Arad în 3-4 noiembrie 2017, tot cu sprijinul CMCA. Volumul cuprinde cercetările multidisciplinare ale unor intelectuali preocupaţi de studiul perioadei menţionate, istorici, politologi, muzeografi, etnologi sau specialişti în asistenţă social legate de Unire şi mai ales de constituirea identităţii naţionale în perioada interbelică.

Ambele volume au fost lansate vineri 7 decembrie 2018, în sala festivă a Colegiului Naţional Preparandia Dimitrie Ţichindeal, liceul de elită al Araduluila care a predat în trecut Traian Mager. Ambele volume vor fi disponibile pentru cei interesaţi la bibliotecile publice şi universitare din Arad.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.