Home Regional Cum au petrecut soldații arădeni pe frontul de est ultimul Crăciun al...

Cum au petrecut soldații arădeni pe frontul de est ultimul Crăciun al Marelui Război

0 0

O scrisoare transmisă de pe front de soldatul Gruber Imre, în ianuarie 1918, descrie atmosfera ultimului Crăciun al Marelui Război. Soldații din Arad care au luptat pe frontul de est, în Ucraina, la Burdiakowce, au avut parte de un tratament special de Crăciun:

„Crăciunul a trecut, mai bine zis, nici nu am simțit că există. Aici o zi este la fel de cenușie și monotonă ca alta. Soldatul muncește zi-lumină, orele zboară repede. E drept că și ziua este scurtă, una-două cade seara, lunga seară de iarnă. Asta ni se pare îngrozitor. 

Cât pe ce să uit! Ar fi trebuit să remarcăm sărbătoarea, pentru că am avut un meniu „îmbunătățit”.

Luni seara: Zeamă de vin, paste cu compot de prune și cafea.

Marți la prânz: Supă de vită, carne, paste, marmeladă și vin fiert. Prânzul acesta a simbolizat sărbătoarea, altminteri și zilele astea au trecut ca celelalte. 

În afară de asta, în ambele zile au fost declarate zile libere. ceea ce s-a și respectat cu sfințenie, soldaților, tineri și bătrâni, le-a căzut tare bine odihna. 

Bineînțeles că vinul, oricât ar fi de puțintel, creează atmosferă bună. Am scos de la păstrarea cântecele de petrecere, iar tranșeele austere altădată atât de liniștite au răsunat până târziu în noapte de buna dispoziție a soldaților.”

Autor: Andrei ANDO

(Fragment dintr-un volum în lucru)

Foto credit: The Observer (fotografia este doar o ilustrație, nu reprezintă scena descrisă în text)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.