Home Regional O carte despre istoria Aradului și a României relatează despre acțiunea națională...

O carte despre istoria Aradului și a României relatează despre acțiunea națională a orașului de pe Mureș!

0 0

Volumul „Arad. Antecamera României Mari” se va lansa marți, la Sala „Iuliu Maniu”, de pe Bulevardul Revoluției nr. 81, la exact 100 de ani de la ziua în care începeau la Arad tratativele pentru viitorul Transilvaniei, în 13 noiembrie 1918. Cartea, scrisă de publiciștii și cadrele universitare Andrei Ando și Mihaela Ozarchevici, nu și-a propus să demitizeze istoria, totuși în 400 de pagini vine cu explicații care nuanțează ceea ce se știa până acum despre aceste negocieri.

Una dintre noutățile relevate este faptul că fraza istorică „Vrem ruptură totală”, atribuită lui Iuliu Maniu, nu a fost, de fapt, rostită de acesta, ci de un ziarist local maghiar, care cu două zile înaintea tratativelor de la Arad își exprima temerea, într-un articol de presă, că „românii și-ar putea dori ruptura totală”.

Un alt mit destructurat este, de această dată, o legendă urbană. În cercurile istorice din Arad circula opinia că Iuliu Maniu și Jaszi Oszkar, conducătorii celor două delegații, ar fi fost prieteni buni și s-ar fi dus, braț la braț, la cafenea, la finalul tratativelor. De fapt, cei doi nu erau prieteni și nici la cafenea nu s-au dus împreună, pentru că îndată după eșecul tratativelor, în seara zilei de 14 noiembrie, Jaszi părăsea Palatul Comitatului, însoțit de anturajul său.

Un al treilea mit care cade este cel referitor la faptul că la Arad s-ar fi decis unirea Transilvaniei cu celelalte provincii românești. De fapt, la Arad a fost respinsă propunerea Guvernului ungar și a devenit evident faptul că românii transilvănei se vor separa de Ungaria, dar nu era încă la acea oră clar dacă vor forma un stat independent sau se vor uni cu Regatul României. Iar al patrulea mit pe care această apariție editorială (care se anunță încă de acum o carte-eveniment!) îl nuanțează este cel referitor la faptul că adevăratul oraș al Marii Uniri ar fi Alba Iulia. În realitate, la Alba Iulia doar s-a întâmplat ceea ce romanii numesc „Finis coronat opus”, adică s-a desăvârșit ceea ce s-a pregătit în detaliu la Arad. Toate activitățile care au determinat Adunarea Națională de la Alba Iulia și Rezoluția Marii Uniri au fost pregătite la Arad. Deci importanța istorică a Aradului în Marea Unire este cel puțin similiară cu cea a „Cetății Unii”, Alba Iulia.

Pe toți cei interesați de conținutul acestui volum elaborat cu atenție la detalii, autorii vă așteaptă la lansarea cărții, care va avea loc marți, 13 noiembrie, de la ora 15, în cadrul evenimentelor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri!

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.