Home Regional Cel mai important tabloul al Muzeului din Arad a fost restaurat!

Cel mai important tabloul al Muzeului din Arad a fost restaurat!

1 0

(Autor: Andrei Ando) Tripticul realizat de Feszty poate deveni unul dintre cei mai puternici magneți ai Aradului cultural!

Cel mai important tablou din colecția Complexului Muzeal al Județului Arad, tripticul monumental (52 de metri pătrați) realizat de artistul plastic Feszty Arpad, la sfârșitul sec. al XIX-lea, a revenit la Arad, după ce a fost restaurat la Sibiu. Tripticul va fi expus cel mai probabil anul viitor, în sala proiectată special pentru expunerea sa, în Palatul Cultural din Arad. La deschiderea Palatului Cultural, în anul 1913, tripticul lui Feszty a fost una dintre cele mai valoroase piese ale expoziției de artă. El a ajuns la Arad de la Muzeul de Belle Arte din Budapesta, iar după Primul Război Mondial a rămas în orașul de pe Mureș, ca urmare a acordului dintre cele două state care prevedea că bunurile românești de pe teritoriul Ungariei vor rămâne în proprietate statului maghiar, iar bunurile maghiare de pe teritoriul României vor rămâne proprietatea statului român.

Tabloul cu temă religioasă, Înmormântarea lui Hristos, a fost acoperit de autoritățile comuniste și, în cele din urmă, rulat și depozitat în pivnița Complexului Muzeal Arad. La solicitarea Asociației Kolcsey, reabilitarea și reexpunerea tabloului a fost cuprinsă în dosarul de candidatură al Aradului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, în anul 2015. Din acel moment, a început o cursă contra-cronometru pentru realizarea acestui obiectiv.

La începutul acestui an, președintele Consiliului Județean Arad a dispus trimiterea tabloului la Sibiu, pentru restaurare. În paralel, au început procedurile pentru renovarea sălii unde va fi expus.

 

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.