Home Eveniment Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad: „Aradul îşi poată prezenta cu...

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad: „Aradul îşi poată prezenta cu mândrie contribuţia la Marea Unire”

0 0

Domnule preşedinte, sărbătorim anul acesta 100 de ani de la Marea Unire. Ce evenimente a programat Consiliul Judeţean Arad pentru a marca Anul Centenar?  

Consiliul Judeţean Arad şi-a asumat un rol important în sărbătorirea Anului Centenar. Ne concentrăm în primul rând pe elementele de infrastructură, pe ceea ce va rămâne în urma noastră pentru generaţiile viitoare. Am gândit şi am pus în practică unul dintre cele mai importante proiecte la nivel naţional, care marchează Marea Unire.  Este vorba despre proiectul de restaurare a Sălii „Iuliu Maniu”, parte a clădirii de pe Bulevardul Revoluției nr. 81, acolo unde până la sfârșitul secolului XIX a funcționat Prefectura Arad și unde, în 13-14 noiembrie 1918, s-au purtat negocierile între miniștrii din Guvernul Ungariei și conducerea Consiliului Național Român în vederea pregătirii Marii Uniri. Sala „Iuliu Maniu” este un spațiu reprezentativ pentru Marea Unire, care necesită lucrări de restaurare arhitecturală ample, pornind de la schimbarea parchetului, reparații la acoperiș și căile de acces, readucerea ornamentelor la starea inițială şi terminând cu înlocuirea candelabrelor și amenajări interioare.

 

 

Cât a costat acest proiect?

Considerăm că Sala „Iuliu Maniu” face parte din patrimoniul naţional, dar Ministerul Culturii nu a răspuns solicitării noastre de a finanţa renovarea ei. De aceea, pentru că nu putem permite ruşinea de a lăsa această sală de izbelişte, am căutat fonduri europene şi am alocat finanţări din bugetul local, ca Aradul să îşi poată prezenta cu mândrie contribuţia la Marea Unire. Sala va deveni un spațiu cultural şi turistic cu caracter istoric deosebit pentru judeţul Arad şi România. Valoarea estimată a costurilor de restaurare este de aproximativ 435.000 de lei, cu includerea în această sumă a dotărilor minimale prevăzute pentru introducerea ei în circuitul civil (mobilier, sonorizare).

 

Cum apreciaţi rolul pe care Aradul l-a avut în realizarea Marii Uniri?

Consiliul Judeţean Arad insistă în continuare pe recunoaşterea rolului pe care Aradul l-a avut în realizarea Marii Uniri, pentru că Aradul a fost oraşul unde s-a negociat desprinderea de Ungaria. Aradul a fost oraşul simbol al intelectualităţii române, care a luptat pentru păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale. Arunci când se vorbeşte despre Marea Unire de la Alba Iulia, Aradului i se face o nedreptate, pentru că fără Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ion Suciu, Unirea de la 1918 nu ar fi existat. Aceşti oameni şi-au pus în slujba ţării viaţa, averea personală, casele şi familia, la Arad s-a realizat textul Declaraţiei care a fost citită la Alba Iulia, tot de arădeni şi, ţinând cont de toate aceste evidenţe, din punctul meu de vedere, personalităţile arădene ale Marii Uniri şi Aradul sunt într-un mod absolut nedrept puse în umbră. Iar atunci când se face o nedreptate, noi, administraţia arădeană, cautăm să o corectăm prin orice mijloace. Aradul a fost un oraş simbol al intelectualităţii române, având un rol deverminant în păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale şi este responsabilitatea statului român să investească in obiectivele de patrimoniu fundamentale al culturii şi istoriei româneşti, ceea ce noi, la Consiliul Judeţean Arad, ne–am angajat să facem.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.