Home Cultură Aradul și-a pierdut cel mai pasionat avocat al detaliilor: Bujor Buda

Aradul și-a pierdut cel mai pasionat avocat al detaliilor: Bujor Buda

0 0

Aradul lăcrimează. Bunul și dragul nostru Buji Baci (așa cum îi plăcea să se alinte și cum ne plăcea să îl alintăm), a închis ochii pentru totdeauna asupra imperfecțiunilor orașului care l-a pasionat până la obsesie. Bujor Buda a trăit frumos 82 de ani…

(Andrei Ando)

Câteva decenii în viața unei comunități nu reprezintă nimic. Dar atunci când fiecare zi a fiecărei luni din fiecare an al fiecărui deceniu, fără osteneală, fără descurajare, fără compromis, este în slujba unui singur scop, în mecanismul complex al vieții respectivei comunități se produce o schimbare ireversibilă. O astfel de schimbare a produs Buji Baci în orașul nostru mic, muncitoresc, cu pretenții aristocratice dar apucături vandale. Activismul său a fost pentru orășeni și pentru oraș, Pro Urbe – așa cum și-a botezat asociația, fără echivoc, pentru ideea de mai bine, pentru principiul implicării și stimularea asumării. A angrenat în această zbatere presa, societatea civilă, instituțiile, administrația, într-un efort de a conferi spațiului vital al arădeanului caracter, prestanță și respect.

Buji Baci a luptat ca un Don Quijote local cu morile de vânt ale birocrației instituționale și indolenței cetățenești, pentru o Dulcinee indiferentă și superficială – arădeanul. Și-a dus războiul fără încruntare, fără încrâncenare, cu insistența omului de bună credință conștient de validitatea cauzei sale și de perenitatea misionariatului pe care și l-a asumat.

A văzut Aradul mai frumos decât este? L-a iubit mai mult decât ar fi fost cazul? Nu. A făcut ceea ce orice arădean responsabil ar trebui să facă pentru Arad, dar aproape nimeni nu face: a trăit pentru orașul său, cu gândul la moștenirea pe care am avut șansa să o primim și la cea pe care o vom lăsa în urma noastră.

Bujor Buda a bătut la toate ușile pentru Arad, a scris la toate ziarele, a colaborat cu toate televiziunile, și-a moderat o emisiune la radio, a publicat mai multe cărți, a fondat o asociație, a accesat finanțare, a editat broșuri. A fost el însuși schimbarea pe care și-a dorit-o, renovându-și cu simț estetic casa de pe Bulevardul Vasile Milea, bucurându-se de bucuria celor care se opreau o clipă să o admire. S-a implicat fără să pretindă favoruri sau avantaje, folosindu-se pe sine însuși, vitalitatea și pasiunea sa, pentru a convinge și a coagula în jurul său un grup de acțiune.

Pleacă dintre noi cu satisfacții mici, fără să vadă acea metamorfoză pe care și-a dorit-o. Clădirea fabricii Marta își pierde cel mai valoros avocat; indicatoarele de nivel de la colțurile de stradă ori primele urme ale canalizării din Arad nu cred să aibă vreodată susținător mai entuziast; oțetarii de pe acoperișurile clădirilor istorice își pierd cel mai determinat dușman; fațadele palatelor, turnurile de tablă, cabinele de telefon, cutiile de electricitate, spațiile verzi, stațiile de tramvai, detaliile care schimbă aspectul unui oraș au rămas orfane de privirea critică și vocea adâncă, blândă, necăjită a lui Buji Baci.

A trăit 82 de ani. A fost o onoare, este o mândrie că unii dintre aceștia i-am trăit alături de el…

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.