Home Eveniment Catedrala Mânturii Neamului va fi sfinţită ​în 25 noiembrie

Catedrala Mânturii Neamului va fi sfinţită ​în 25 noiembrie

0 0
Terminată în proporţie de 80%, Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită pe 25 noiembrie, în prezenţa a sute de invitaţi, inclusiv patriarhii tuturor Bisericilor Ortodoxe. În anul 2017, Primăria Capitalei a donat, pentru Catedrală, 19,5 milioane de lei, iar Guvernul, 20 de milioane lei.
„Sfinţirea ei este acum fixată, pe 25 noiembrie, înainte cu doar câteva zile de al doilea hram al său, care este Sfântul Andrei. În zilele ulterioare, vor avea loc diverse festivităţi religioase, întâlniri importante, slujbe religioase în această nouă catedrală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Evenimentul, care va marca şi anul Centenarului, va avea sute de invitaţi, printre care Patriarhul Kirill, de la Moscova, Patriarhul Bartolomeu, de la Constantinopol şi toţi conducătorii Bisericilor Ortodoxe din Europa şi nu numai.

​ Dacă iniţial, Patriarhia şi-ar fi dorit ca întregul proiect să fie finalizat 100% până în anul 2024, acum nu mai există o data fixă tocmai pentru că nu există o finanţare constantă, iar costrucţia este una complexă.

În ceea ce priveşte finanţarea construcţiei, Vasile Bănescu a explicat că, în anul precedent, Primăria Generală a Capitalei a donat 19,5 milioane de lei, iar Guvernul, alte 20 de milioane de lei, acestea fiind singurele fonduri venite de la stat. Restul au fost donaţii şi sponsorizări private şi contribuţia propriu-zisă a Patriarhiei Române.

Ansamblul Catedralei Naţionale mai are încă patru construcţii adiacente lăcaşului de cult, fiind vorba despre un centru de diagnostic şi tratament pentru persoanele sărace, despre muzeul Creştinismului Românesc, dar şi despre un parc de aproximativ şase hectare.

Corpul principal al Catedralei este închis în proporţie de 90%, rămânând de executat doar cupola Pronausului şi cupola din zona altarului până la cota de 45 de metri.

Până în acest punct, au fost cheltuiţi aproximativ 80 de milioane de euro, dar se estimează că, până la momentul sfinţirii, se vor mai cheltui peste 10 milioane de euro pentru acoperiş, uşi, ferestre şi pentru crucile de pe cupole.

​ ​

Din punct de vedere tehnic, lucrările sunt în grafic, cele mai avansate fiind la execuţia turlei principale, care se află la o cotă de 62 de metri şi care este şi punctul critic al construcţiei, motiv pentru care va fi terminată ultima.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.