Home Eveniment Aradul în 2017, văzut de agenția națională de știri Agerpres

Aradul în 2017, văzut de agenția națională de știri Agerpres

0 0

Lideri ai industriei feroviare europene au participat la un forum organizat în 2017 la Arad, cu scopul realizării unor proiecte privind formarea unui spaţiu de transport mai bine conectat şi integrat în statele Europei Centrale şi de Est, în acelaşi an fiind pus în funcţiune şi primul tren privat de noapte de lung parcurs, compus din vagoane fabricate la Arad.

Tot în 2017, la Nădlac a fost inaugurat un al treilea punct de trecere a frontierei cu Ungaria. Lucrările de renovare la Palatul Cultural au intrat pe ultima sută de metri, urmând să fie finalizate la începutul anului viitor. Obiectivul cultural nu a mai fost restaurat de aproape 40 de ani. În premieră naţională, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” a inaugurat, în noiembrie, un Centru de Medicină Tradiţională Chineză.

În acest an, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Petru Ioţcu, a fost condamnat de Tribunalul Timiş la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă.

*** Transportul de călători pe calea ferată s-a îmbunătăţit odată cu punerea în funcţiune, pe 2 februarie, a primului tren de noapte privat, de lung parcurs. Trenul ”Transcarpatic”, ce aparţine societăţii româneşti cu acelaşi nume, a plecat din Staţia CFR Arad, la ora 20,30, pe ruta Arad – Deva – Simeria – Sighişoara – Braşov – Bucureşti, ajungând în staţia finală a doua zi, la ora 10,00. Din Bucureşti, trenul a plecat spre Arad la ora 21,00, sosind la destinaţie la ora 10,01.

Trenul este compus din vagoane de concepţie sută la sută românească, produse la Arad, care datorită caracteristicilor constructive pot circula cu viteze de 160 – 200 km/h, dacă infrastructura feroviară ar permite acest lucru. De asemenea, amenajările interioare şi dotările sunt de ultimă generaţie. Vagoanele sunt prevăzute cu sisteme de informare a pasagerilor, sisteme de entertainment audio şi video, cu internet, prize pentru curent electric, camere de luat vederi, instalaţii performante de aer condiţionat şi de încălzire, precum şi cu sistem GPS, astfel încât călătorii să ştie unde se află pe traseu. Vagonul de dormit are cuşete cu duşuri şi toaletă, iar în tren călătorii beneficiază de servicii de catering incluse în preţul biletului, acesta având aceeaşi valoare ca la SNCFR.

*** Pe 19 februarie, a fost tăiată panglica inaugurală a Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac III – Csanadpalota, de la frontiera româno-ungară, al treilea astfel de punct de graniţă din zona oraşului Nădlac.

Noul PTF este deschis temporar, în ziua de duminică, urmând ca odată cu intrarea României în Spaţiul Schengen să funcţioneze în regim permanent. Acesta se află pe drumul transfrontalier Nădlac – Csanadpalota, care însumează 9,4 km, dintre care 5,2 km pe teritoriul românesc şi 4,2 km pe teritoriul ungar. Drumul este cunoscut de localnici încă din anul 1750, sub numele de ”Drumul Paloţii”, fiind închis după Primul Război Mondial.

Drumul a fost realizat în cadrul proiectului transfrontalier ”Building Csanadpalota – Nagylak cross border conecting road”, implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi completat de cofinanţarea celor două state membre participante în proiect, Ungaria şi România.

*** Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Petru Ioţcu, a fost condamnat pe 21 martie de Tribunalul Timiş la patru ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Instanţa a dispus totodată confiscarea sumelor de 35.000 de lei şi 10.000 de euro. Sentinţa dată de judecători a fost atacată cu apel, ulterior rămânând definitivă.

Ioţcu a fost trimis în judecată de către DNA, după ce a fost prins în flagrant, în iulie 2015, primind 10.000 de euro, după ce anterior primise 35.000 de lei, pentru a facilita derularea unor proiecte la Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad.

*** Municipiul Arad a găzduit, în perioada 5 – 6 aprilie, a XII-a ediţie a Forumului de Tehnologie şi Servicii Feroviare Railway PRO, eveniment organizat de compania de consultanţă Club Feroviar, platforma de comunicare Railway PRO şi Asociaţia Industriei Feroviare din România – AIF.

Lideri ai industriei feroviare europene, alături de administratorii de infrastructură feroviară naţională, precum şi operatori de transport feroviar din ţările Europei Centrale şi de Est (ECE) au participat la respectivul forum, organizat cu scopul de a se discuta despre proiectele feroviare menite să formeze un spaţiu de transport feroviar mai bine conectat şi integrat în statele ECE.

*** Inaugurarea unui nou sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, în prezenţa fostului ministru al Educaţiei Naţionale Pavel Năstase, a avut loc pe 11 mai.

Lucrările de construcţie au început în 2008, fiind finalizate după 9 ani. Noua clădire a ISJ Arad are patru niveluri (S+P+două etaje) şi este îmbrăcată în sticlă. Pe acelaşi teren, proprietatea ISJ Arad, se află în construcţie şi noul Palat al Copiilor, clădire cu trei niveluri (S+P+un etaj) ce ar trebui finalizată în cel mult doi ani.

Cele două clădiri au fost gândite iniţial ca un ansamblu urbanistic-educaţional, finanţarea lucrărilor, în valoare de 25 milioane de lei, fiind asigurată de Ministerul Educaţiei Naţionale.

*** După ani de zile în care locuitorii Nadăşului au trăit cu teama că vor fi scoşi afară din propriile case după ce le-au fost luate terenurile moştenite din generaţie în generaţie, în urma procesului intentat de DNA unor falşi moştenitori, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au decis pe 13 iulie anularea testamentului în baza căruia familia Colţeu a primit o moştenire evaluată la peste 20 de milioane de euro.

*** Seceta prelungită din acest an a produs pagube agricultorilor din judeţul Arad. Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Arad, Ioan Martin, majoritatea culturilor de primăvară au fost afectate, pe suprafeţe însemnate acestea fiind compromise.

Culturile de porumb şi floarea-soarelui au fost cele mai afectate de lipsa precipitaţiilor. Din cele 118.000 de hectare cultivate cu porumb, peste 70% au fost compromise, în vreme ce la floarea-soarelui, două treimi din cele 25.700 de hectare cultivate au fost distruse. Situaţia a fost asemănătoare la sfecla de zahăr, soia sau lucernă, iar în cazul păşunilor şi fâneţelor, au fost compromise total cele 111.071 de hectare.

Martin a menţionat că dacă instalaţiile de irigat ar fi funcţionat ca în urmă cu două-trei decenii, pierderile ar fi fost mult mai mici.

Pe de altă parte, producţia la grâu a fost una bună, conform autorităţilor în domeniu. La nivelul judeţului Arad au fost cultivate cu grâu 82.500 de hectare, recolta fiind de peste 400.000 de tone, cu o medie de 5.200 de kilograme la hectar.

*** Pe 30 iulie, şvabii din Sântana au sărbătorit, ca în fiecare an, hramul bisericii romano-catolice din localitate, adică Kirchweihfest-ul, sărbătoare celebrată de 149 de ani, cu scurte întreruperi în perioada celor două mari războaie mondiale şi imediat după instaurarea comunismului în ţară. Evenimentul s-a încheiat cu un bal şvăbesc, la care a cântat Fanfara Şvabilor Dunăreni din Reutlingen, Germania.

Anul viitor, sărbătoarea se anunţă a fi de amploare, la împlinirea a 150 de ani de la resfinţirea bisericii, construită iniţial în 1748, dar distrusă de un incendiu în 1858. Actualul lăcaş de cult a fost construit în perioada 1864 – 1868, după planurile arhitectului Leopold Schutz.

*** Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” (UVVG) din Arad a inaugurat, pe 2 noiembrie, un Centru de Medicină Tradiţională Chineză, primul astfel de centru din România.

Centrul a fost deschis în urma unui parteneriat între instituţia de învăţământ superior arădeană şi Universitatea de Medicină Chineză din Zhejiang, şi va funcţiona în cadrul Clasei ”Confucius” a Departamentului de Limbi Moderne Aplicate al UVVG Arad.

*** Municipiul Arad s-a aflat pentru prima dată între cele nouă oraşe din România care au găzduit, în noiembrie 2017, ediţia XXI a Festivalului Filmului Francez, organizat de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din ţara noastră, în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură şi asociaţiile CitiZenit şi Amifran, din Arad.

*** Viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar, a anunţat pe 13 decembrie că lucrările de renovare a Palatului Cultural din oraş ”au intrat pe ultima sută de metri”, intenţionându-se ca acesta să fie redeschis la începutul anului viitor.

Restauratorii au decis, printre altele, să refacă picturile din interiorul sălii de concerte conform planşelor originale, dând asigurări că în momentul redeschiderii Palatului Cultural, aceasta va arăta la fel ca la începutul secolului XX, atunci când a fost inaugurat.

Ultimele lucrări de restaurare a interiorului clădirii au fost realizate în urmă cu aproape patru decenii, între anii 1978 – 1980.

Clădirea Palatului Cultural, construită între anii 1911 şi 1913 după planurile arhitectului arădean Lajos Szantay, a intrat în urmă cu câţiva ani într-un amplu proces de restaurare, ce a vizat atât cele două săli de concerte ale Filarmonicii şi foaierul, cât şi faţada principală şi învelitorile turnurilor. AGERPRES/(AS – autor: Ioan Weisl; editor: Nona Jalbă, editor online: Daniela Juncu)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.