Home Eveniment Sinagoga, preluată de Consiliul Județean Arad!

Sinagoga, preluată de Consiliul Județean Arad!

0 0

În şedinţa de astăzi a Consiliului Judeţean Arad a fost aprobată cofinanţarea pentru cele trei proiecte finanţabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Prin asigurarea cofinanţării la cele trei drumuri, implicit a finalizării întregii documentaţii, au fost realizaţi toţi paşii necesari, ceruţi de Guvern, respectiv de Ministerul Dezvoltării Regionale. Următoarele etape, răspunsul ministerului şi semnarea contractelor de execuţie, intră în sarcina Guvernului. „Aşteptăm ca Guvernul României să-şi respecte promisiunile şi obligaţiile faţă de arădeni” – a declarat Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean.

Cele trei drumuri care vor fi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sunt Nădab-Seleuş (21.3 km), Sânmartin-Olari-Caporal Alexa (23,5 km) şi Bârsa-Moneasa-limită judeţ Bihor (28 km).

Tot în ședința de astăzi s-a făcut un pas important pentru conservarea şi punerea în valoare a unui monument istoric al Aradului: Sinagoga. A fost iniţiat un proiect de hotărâre prin care propuneam preluarea de la Comunitatea Evreilor a clădirii Sinagogii, inclusiv a terenului aferent. Preluarea se realizează ca urmare a votului dat de consilierii județeni astăzi, cu precizarea că toți consilierii județeni PSD s-au abținut. Astfel, sinagoga va fi transferată Muzeului prin încheierea unui contract de comodat. „Acest monument face parte integrală din patrimoniul cultural şi istoric al municipiului şi judeţului. O colaborare între Consiliul Judeţean, prin Complexul Muzeal, şi Comunitatea Evreilor din Arad este benefică pentru toată lumea, deoarece, pe de o parte, se decongestionează activitatea din cadrul Complexului Muzeal, iar pe de altă parte, clădirea Sinagogii va putea fi conservată, mai bine pusă în valoare şi va reprezenta un plus pentru potenţialul turistic arădean” – a declarat Claudia Boghicevici, vicepreședinte al Consiliului Județean.

Va fi amenajată atât o secţie de Muzeu, pe specializarea antropologie culturală, cât şi una de etnografie şi istorie, care să cuprindă toate comunităţile etnice din judeţ. De asemenea, se va crea şi un centru de documentare etnografică. Prin preluarea clădirii Sinagogii, activitatea Complexului Muzeal Arad se va putea exprima mai bine, mai diversificat, cu o paletă mai largă de informaţii, oferite atât arădenilor, cât şi turiştilor.

(Carina Ando)

 

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.