Home Eveniment Moneasa a rămas doar o amintire frumoasă. Scuzele autorităţilor pentru transformarea ei...

Moneasa a rămas doar o amintire frumoasă. Scuzele autorităţilor pentru transformarea ei în ruină

0 95

Asemenea multor locuri frumoase de la noi, staţiunea Moneasa din Arad, faimoasă în trecut pentru apele sale termale, a ajuns o ruină din nepăsarea autorităţilor, lipsa investiţiilor şi a unei strategii de dezvoltare.

Revoltător este că autorităţile locale au pierdut recent 5 milioane de euro, bani europeni, pentru că nu au depus la timp proiectul pentru finanţarea unor lucrări de refacere a staţiunii.

Aflată la 110 kilometri de Arad, la poalele Masivului Codru-Moma, Moneasa era în trecut o staţiune renumită. Mii de oameni veneau să îşi trateze afecţiunile sistemului nervos sau ale aparatului locomotor. Acum staţiunea este pustie, acoperită de praf şi nepăsare.

Turist: “E o staţiune părăsită, lăsată în paragină.”

Ridicate înainte de anii 1900, bazele de tratament sunt în paragină, iar imaginea lacului cu bărci este deprimantă. La două luni de când vremea rea a făcut prăpăd în vestul ţării, în Moneasa arborii rupţi de vânt nu au fost curăţaţi.

 

Puţinii turiştii care aleg staţiunea nu au nici o posibilitate de petrecere a timpului liber.

Turista: “Nu sunt prea multe posibilităţi de distracţie, e moartă, nu prea e viaţa pe aici”.

Turist: “Pare aşa o staţiune părăsită, ca să fie mai vie ar trebui o organizare mai bună şi mai mult suflet.”

OVIDIU FARCUTA, manager hotel: “Ar pute să fie activităţi complementare la cele de tratament, deschiderea unor peşteri, chiar şi o bază sportivă care ar aduce mulţi sportivi, copii, tineri la rândul lor.”

Pentru că staţiunea să îşi revină ar fi nevoie de bani. Strigător la cer este că autorităţile au scăpat printre degete 5 milioane de euro, bani care puteau fi accesaţi prin Programul Operaţional Regional pentru investiţii. Primăria caută acum vinovaţi.

GROZA RĂUL GICU, viceprimar Moneasa: “Proiectul nu s-a finalizat din cauză că am avut ceva probleme cu firma de consultanţă şi nu le pot discuta că suntem în litigiu şi nu e finalizat procesul. Pentru anul acesta sesiunea de depunere a proiectelor s-a încheiat.”

IUSTIN CIONCA, PREŞEDINTE CONSILIUL JUDEŢEAN ARAD: “Nu numai că nu au venit la noi să ne solicite sprijinul, nu au reuşit să facă acest proiect cum s-au angajat şi am solicitat public să ne pună la dispoziţie strategia de dezvoltare a localităţi, din păcate, însă, nici până astăzi nu ne-au trimis acest document.”

Fără investiţii, staţiunea Moneasa risca să ajungă doar o amintire într-o poză de vacanţă.

 

Sursa:http://stirileprotv.ro/stiri/travel/statiunea-moneasa-a-ramas-doar-o-amintire-frumosa-scuzele-autoritatilor-pentru-locul-de-poveste-transformat-in-paragina.html

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.