Home Administrație Arad-China, un drum deschis

Arad-China, un drum deschis

0 0

Deplasarea președintelui Consiliului Județean Arad în China a avut cel puțin două momente importante: semnarea Acordului de bună înțelegere cu provincia Fujian, repectiv semnarea Memorandumului pe anul 2018 cu provincia Hainan. Ambele documente stabilesc o foaie de parcurs a relațiilor dintre comunitățile care și le-au asumat, un calendar de evenimente, vizite reciproce nu doar la nivel administrativ.

Aradul își dorește, în mod evident, să devină un avanpost al investitorilor chinezi și al medicinei chineze în această euroregiune. Agenda întâlnirilor oficiale ale lui Iustin Cionca în China a vizat punctual aceste subiecte, pentru că perioada tatonărilor și politețurilor a trecut, mai ales dacă avem în vedere că între Arad și Hainan (cel mai important partener străin al județului nostru) există o relație administrativă de 20 de ani.

Aeroportul Internațional Arad a fost prezentat unuia dintre cei mai importanți dezvoltatori de rute aeriene din Republica Populară Chineze, chiar la cartierul general al acestuia, în orașul Haikou. Este vorba despre Hainan Airlines, parte a Grupului HNA, care a cunoscut în ultimii 20 de ani o dezvoltare uluitoare, devenind principalul investitor din Hainan în economia mondială. Președintele Consiliului Județean a vorbit despre amplasamentul Aeroportului din Arad, despre zona de atragere a pasagerilor, despre investițiile realizate și cele preconizate la Aeroport. Faptul că o delegație a Grupului HNA va veni la Arad să evalueze obiectivul este deja un pas mare! Și pentru chinezi această relație poate fi tentantă, dacă ținem cont că Aradul este la intersecția dintre Europa Centrală și de Est, pe culoarul IV Pan-European, în centrul celei mai dezvoltate regiuni din România, cu un potențial de creștere imens fie că discutăm despre turismul cultural sau de agrement (unde Capitala Europeană a Culturii va aduce un aflux crescut de vizitatori în anul 2021), fie că discutăm despre turismul de afaceri (în zona de Vest a României fiind locate cele mai importante companii multinaționale din România), fie că discutăm despre transportul de marfă (strâns legat de capacitatea industrială ridicată a acestei regiuni, de faptul că avem singurul terminal Cargo pe calea ferată în vestul României, o Zonă Liberă funcțională, parcuri logistice și printre cele mai profitabile zone industriale din această parte a Europei).

Sunt însă relevante și discuțiile de la spitalele provinciale din Fuzhou și Haikou, capitalele provinciilor Fujian și Hainan. În ambele spitale, președintele Consiliului Județean a solicitat ca o delegație de medici să vină la Arad și să facă aici consultații. Cum medicii chinezi au un program de mobilitate internațională, ei au fost invitați să vină anul viitor la Arad și să înceapă o colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență. De ce este asta relevant? Pentru că metoda medicală tradițională chinezească este una dintre cele mai apreciate din lume, setată pe vindecarea cauzei și nu a efectului maladiilor.

Dincolo de aceste aspecte punctuale, faptul că există nu doar un acord de principiu între administrațiile din Republica Populară Chineză și cea arădeană, ci un calendar concret, deschide posibilitatea unor schimburi cu rezultate bune pentru economia locală, viața culturală arădeană, o cunoaștere reciprocă mai bună și o colaborare pe termen lung. Or, având în vedere forța Chinei, capacitatea și disponibilitatea ei de a investi, dar și receptivitatea Aradului și oportunitățile de dezvoltare din zona noastră, există premisele unei colaborări concrete și bune pentru ambele părți!

(Andrei Ando)

Foto: Întâlnirea cu consiliul de conducere al Grupului HNA, care include și Hainan Arlines

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.